Πρωτιά του Ολυμπιακού στο ντέρμπι της… βλακείας

Written by  Μάι 02, 2015

Το βαρέλι της ηλιθιότητας δεν έχει πάτο τελικά. Σε ένα ακόμα ντέρμπι «αιωνίων», όπου οι παίκτες των δύο ομάδων στο παρκέ έδιναν τον καλύτερο εαυτό τους, πρωταγωνιστής δεν ήταν το μπάσκετ, αλλά η βλακεία των ανεγκέφαλων που δεν επέτρεψαν και πάλι να ολοκληρωθεί μια αναμέτρηση, όπως αρμόζει στην ιστορία των δύο αντιπάλων. Η νίκη και η πρωτιά του Ολυμπιακού έρχεται σε δεύτερη μοίρα.

 

Ο πανηγυρισμός του Βασίλη Σπανούλη όταν πέτυχε το κρίσιμο τρίποντο στο 1.30’ πριν το τέλος για το 64-77 που έδινε τεράστιο προβάδισμα στον Ολυμπιακό τόσο για τη νίκη όσο και για το πλεονέκτημα έδρας στα playoffξεσήκωσε τον κόσμο του Παναθηναϊκού, που αποφάσισε πως εκείνος είναι που θα πρέπει να «καθαρίσει» για την ομάδα του και το έκανε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο.

Ο πάγκος του Ολυμπιακού δέχθηκε βροχή αντικειμένων, κροτίδες και φωτοβολίδες άναψαν, το γήπεδο έγινε εμπόλεμη ζώνη και οι φιλοξενούμενοι αποσύρθηκαν τρέχοντας στα αποδυτήρια για να προστατευθούν.

Ακολούθησαν προσπάθειες των γηπεδούχων να ηρεμήσουν τα πράγματα, δηλώσεις του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, ο οποίος καταφέρθηκε με απίστευτες εκφράσεις κατά του Βασίλη Σπανούλη, ζητώντας ακόμα και την παρέμβαση του πρωθυπουργού για την τιμωρία του, σύσκεψη των διαιτητών για το αν θα ξαναξεκινήσει η αναμέτρηση, ενώ οι παίκτες του «τριφυλλιού» κοιτούσαν απορημένοι για τα όσα ζούσαν για ένα ακόμα βράδυ.

Έπειτα από ένα περίπου τέταρτο οι διαιτητές και οι φιλοξενούμενοι επέστρεψαν στο παρκέ για να ολοκληρωθεί το παιχνίδι με το τελικό σκορ να διαμορφώνεται στο 66-77 με εύστοχες βολές από τον Διαμαντίδη και τον Μπατίστα.

Μετά από όλα αυτά, το αγωνιστικό κομμάτι πέρασε σε δεύτερη μοίρα, αφού κανείς πραγματικός φίλαθλος δεν θα έχει να το θυμάται.

Ο Παναθηναϊκός γνώριζε εξαρχής ότι δε μπορεί να υπολογίζει στον Τζέιμς Γκιστ, ο οποίος βρέθηκε θετικός σε χρήση ινδικής κάνναβης και αναμένεται το β' δείγμα για να αποφασιστεί το μέγεθος της ποινής του, ενώ ο Ολυμπιακός από την πλευρά του πήγε στο ΟΑΚΑ χωρίς τον τραυματία Όλιβερ Λαφαγέτ, ο οποίος υπέστη πρόβλημα στον προσαγωγό και αναγκάστηκε να μείνει εκτός δράσης για περίπου μία εβδομάδα.

Πριν την έναρξη της αναμέτρησης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων του φονικού σεισμού του Νεπάλ.

Απόντος του Τζέημς Γκιστ, οι «ερυθρόλευκοι» προσπάθησαν να φέρουν το παιχνίδι μέσα στη ρακέτα, εκεί όπου το κενό του Αμερικανού τους έδινε πλεονέκτημα, ενώ από την πλευρά του ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς επεχείρησε να χτυπήσει από την περιφέρεια, με τον Βλαδίμηρο Γιάνκοβιτς να πετυχαίνει τους 8 πρώτους πόντους του «τριφυλλιού».

Ο Παναθηναϊκός πήρε προβάδισμα 9-4 στο 5’, αλλά ο Ολυμπιακός απάντησε με δύο γρήγορα τρίποντα από Μάντζαρη και Πρίντεζη και καλάθι του Ντάνστον για να περάσει μπροστά ένα λεπτό αργότερα με 9-12. Οι φιλοξενούμενοι έφτασαν τη διαφορά ακόμα και στο +6 (10-16 στο 7’), ο Παναθηναϊκός που είχε τον πλήρη έλεγχο των ριμπάουντ (11-5 στην πρώτη περίοδο) αντέδρασε αι ισοφάρισε με τον Παππά (16-16 στο 9’) και το πρώτο δεκάλεπτο έληξε με τους Πειραιώτες να προηγούνται με 18-22.

Ο Ολυμπιακός ανέλαβε τον έλεγχο των ριμπάουντ και κράτησε τον Παναθηναϊκό χωρίς σκορ για σχεδόν 3’ στο δεύτερο δεκάλεπτο, καταφέρνοντας να ανεβάσει τη διαφορά στο +8 (18-26 στο 13’). Οι «πράσινοι» αντέδρασαν με ένα σερί 5-0 και μείωσαν στους 3 (23-26 στο 14’), οι φιλοξενούμενοι άντεξαν και επανέφεραν τη διαφορά, ενώ το τρίτο φάουλ του Μπράιαντ Ντάνστον άλλαξε αρκετά τα δεδομένα της αναμέτρησης.

Ο Παναθηναϊκός μείωσε στον πόντο με καλάθι και φάουλ του Μπατίστα (33-34 στο 19’) και το ημίχρονο έληξε με τους «ερυθρόλευκους» να προηγούνται με 34-38 με 1/2 βολές του Παππά σε νεκρό χρόνο.

Ο Ολυμπιακός μπήκε φουριόζος στο δεύτερο ημίχρονο και με σερί 0-7 ανέβασε για πρώτη φορά τη διαφορά σε διψήφια επίπεδα (34-45 στο 12’) και ανέλαβε τα ηνία του αγώνα. Το τέταρτο φάουλ του Ντάνστον δυσκόλεψε τους φιλοξενούμενους, όμως, ο Παναθηναϊκός όχι μόνο δεν το εκμεταλλεύτηκε, αλλά, αντίθετα, έπεσε στην παγίδα να ακολουθήσει το ρυθμό του αντιπάλου του.

Με την εμμονή των παικτών του Παναθηναϊκού να ψάχνουν τις λύσεις έξω από τα 6,75 μ. χωρίς, όμως, αποτέλεσμα, ο Ολυμπιακός είχε τον απόλυτο έλεγχο της αναμέτρησης, ανέβασε τη διαφορά και έκλεισε το τρίτο δεκάλεπτο με καλάθι του Λοτζέσκι που τον έφερε στη μεγαλύτερη διαφορά στον αγώνα και το +14 (48-62).

Με τη διαφορά να έχει φτάσει και το +16 για τον Ολυμπιακό (48-64 στο 31’) ο Παναθηναϊκός δεν είχε άλλη επιλογή από το να πιέσει στην άμυνα και να χτυπήσει μέσα από τη ρακέτα, εκεί όπου οι φορτωμένοι με φάουλ ψηλοί των «ερυθρολεύκων» έδειχναν να έχουν πρόβλημα.

Οι γηπεδούχοι εκμεταλλεύτηκαν τις κερδισμένες βολές από τα γρήγορα φάουλ των παικτών του Ολυμπιακού για να μειώνουν σταδιακά τη διαφορά (57-66 στο 35’), όμως, οι φιλοξενούμενοι κατάφερναν να βρίσκουν λύσεις χάρη στο πολύ καλό περιφερειακό τους σουτ και να διατηρούν τη διαφορά ασφαλείας.

Παρ’ όλα αυτά, οι φιλοξενούμενοι υπέπεσαν στον πειρασμό να παίξουν και με το χρόνο, επιτρέποντας στους «πράσινους» να παραμένουν στο παιχνίδι, κάτι που οι γηπεδούχοι δεν κατάφεραν να εκμεταλλευτούν.

Κι εκεί που όλα έδειχναν πως το παιχνίδι όδευε προς τη λήξη του με τον Ολυμπιακό να έχει σαφές προβάδισμα για τη νίκη, αλλά να έχει ήδη σχεδόν καπαρώσει το πλεονέκτημα έδρας ανεξαρτήτου αποτελέσματος, έγινε η φάση που «τίναξε» τα πάντα στον αέρα.

Το τρίποντο «μαχαιριά» του Βασίλη Σπανούλη από τα 8 μέτρα για το 64-77 και ο πανηγυρισμός του με το νόημα προς την κερκίδα πως δεν τους ακούει, πυροδότησαν τις αντιδράσεις των φίλων του Παναθηναϊκού, που άναψαν καπνογόνα, πέταξαν κροτίδες και αντικείμενα στον πάγκο των φιλοξενουμένων με αποτέλεσμα το παιχνίδι να διακοπεί και οι «ερυθρόλευκοι» να αποχωρήσουν προς τα αποδυτήρια.

Ακολούθησαν απίστευτες σκηνές μέχρι να επιστρέψουν οι δύο ομάδες για τα τελευταία δευτερόλεπτα με το τελικό 66-77 να είναι το μόνο που δεν ενδιέφερε μετά από όσα προηγήθηκαν.

Ο Βασίλης Σπανούλης εκτός από το επίμαχο τρίποντο ήταν ηγέτης σε ένα παιχνίδι του Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ τελειώνοντας τον αγώνα με συνολικά 12 πόντους, 3 ριμπάουντ και 7 ασίστ. Δίπλα του με πολύ καλή παρουσία ήταν ο Γιώργος Πρίντεζης με 16 πόντους και 9 ριμπάουντ, συνεχίζοντας τη «δαιμονισμένη» φόρμα του τελευταίου διαστήματος, ενώ έπειτα από πολύ καιρό ο Τρεμέλ Ντάρντεν είχε πολύ καλή επιθετική παρουσία με 15 πόντους.

Από τον Παναθηναϊκό, ο Εστεμπάν Μπατίστα «κατάπιε» μόνος του τους ψηλούς του Ολυμπιακού με 22 πόντους και 13 ριμπάουντ, αλλά όλοι οι υπόλοιποι συμπαίκτες του ήταν πολύ μακριά σε επίπεδα απόδοσης. Ο Νίκος Παππάς είχε 12 πόντους, αλλά με 3/9 σουτ, ενώ ο Βλαδίμηρος Γιάνκοβιτς ξεκίνησε δυνατά, αλλά έμεινε στους 10 πόντους.

Μετά από αυτή τη νίκη ο Ολυμπιακός εξασφάλισε το απόλυτο πλεονέκτημα στα play off του ελληνικού πρωταθλήματος, όμως, τα όσα συνέβησαν για ένα ακόμα ντέρμπι αφήνουν εντελώς πικρή γεύση για όλους και έντονο προβληματισμό για τους τελικούς που θα ακολουθήσουν σε περίπου ένα μήνα.

Τα δεκάλεπτα: 18-22, 34-38, 48-63, 66-77

Παναθηναϊκός: 15/30 δίποντα, 5/30 τρίποντα, 21/30 βολές, 21-13 ριμπάουντ, 16 ασίστ, 7 κλεψίματα, 3 κοψίματα, 7 λάθη

Ολυμπιακός: 17/32 δίποντα, 10/23 τρίποντα, 13/18 βολές, 29-11 ριμπάουντ, 21 ασίστ, 4 κλεψίματα, 1 κοψίματα, 13 λάθη

Παναθηναϊκός (Ιβάνοβιτς): Χαραλαμπόπουλος 2, Σλότερ 8, Μποχωρίδης 2, Γιάνκοβιτς 10, Φώτσης 2, Νέλσον, Παππάς 12, Μαυροκεφαλίδης 2, Διαμαντίδης 3, Μπατίστα 22, Μπλουμς 3, Λαουάλ

Ολυμπιακός (Σφαιρόπουλος): Πέτγουεϊ 4, Χάντερ 4, Ντάνστον 7, Σπανούλης 12, Ντάρντεν 15, Παπαπέτρου, Σλούκας 3, Λοτζέσκι 7, Πρίντεζης 16, Αγραβάνης 2, Μάντζαρης 7, Κατσίβελης

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.