Αυτή τη φορά η έδρα «μίλησε»

Written by  Ιουν 07, 2015

Ο Ολυμπιακός ήταν ο μεγάλος νικητής του πρώτου τελικού Πρωταθλήματος απέναντι στον Παναθηναϊκό, του οποίου επικράτησε με 76-70 και έκανε το πρώτο βήμα για την κατάκτηση του τίτλου που είναι ο μεγάλος στόχος της χρονιάς.

 

Οι «ερυθρόλευκοι» ήταν κακοί στο ξεκίνημα της αναμέτρησης, βρέθηκαν να χάνουν ακόμα και με 13 πόντους, όμως, βρήκαν τις δυνάμεις να αντιδράσουν και με ηγέτες έναν εκπληκτικό Μπράιαντ Ντάνστον και τον Κώστα Σλούκα, ο οποίος αποθεώθηκε από τους φιλάθλους, πήραν τη σπουδαία νίκη και το ψυχολογικό προβάδισμα για την κατάκτηση του τίτλου.

Απέναντί τους, βρήκαν έναν Παναθηναϊκό ελλιπή μεν, αλλά αποφασισμένο να παλέψει ως το τέλος της αναμέτρησης, όμως, οι λύσεις του ήταν περιορισμένες και στο τέλος έμεινε από δυνάμεις. Η τριάδα των Μαυροκεφαλίδη-Φώτση-Διαμαντίδη έμεινε στο παρκέ σχεδόν σε όλο το ματς, προσπάθησαν να κρατήσουν τον Παναθηναϊκό όρθιο, αλλά η έλλειψη επιπλέον λύσεων δεν τους επέτρεψε να κάνουν κάτι καλύτερο από το να ζορίσουν αρκετά τους «ερυθρόλευκους».

Ο αγώνας ξεκίνησε με 10 λεπτά καθυστέρηση, έπειτα από αίτημα της διαιτητικής τριάδας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πρόσφατη επίθεση στο αυτοκίνητο του διαιτητή Παναγιώτου, καταδικάζοντας με αυτό τον τρόπο τα φαινόμενα βίας στον ελληνικό αθλητισμό. Ο Ολυμπιακός αγωνίστηκε χψρίς τον Ιωάννη Παπαπέτρου, ο οποίος δεν ξεπέρασε τις ενοχλήσεις στην ποδοκνημική, ενώ στις πολλές απουσίες του Παναθηναϊκού, προστέθηκε ο Εστεμπάν Μπατίστα, που, παρ’ όλο που συμμετείχε στην αποστολή, δεν συμπεριελήφθη στην δωδεκάδα.

Οι δύο ομάδες ξεκίνησαν νευρικά το παιχνίδι, δίνοντας περισσότερη έμφαση στην άμυνα, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι οι πρώτοι πόντοι στην αναμέτρηση μπήκαν έπειτα από σχεδόν τρία λεπτά με τρίποντο του Αντώνη Φώτση.

Ένα σερί 8-0 του Ολυμπιακού έφερε τους «ερυθρόλευκους» στη θέση του οδηγού, όμως, οι «πράσινοι» απάντησαν με δικό τους 0-12 και πήραν διαφορά πέντε πόντων (8-15 στο 9’). Το πρώτο δεκάλεπτο έληξε με τον Παναθηναϊκό να έχει αιφνιδιάσει πλήρως τον Ολυμπιακό και να προηγείται με 10-17, έχοντας κάνει εξαιρετικό αμυντικό παιχνίδι μέχρι εκείνο το σημείο.

Η διαφορά έφτασε το +13 (10-23 στο 11’) για τον Παναθηναϊκό στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου με συνεχόμενα τρίποντα από τους Μπλουμς και Φώτση και έδωσαν σημαντικό προβάδισμα στους φιλοξενούμενους.

 Η είσοδος του Κώστα Σλούκα έδωσε πνοή στον Ολυμπιακό και υπό την καθοδήγηση του νεαρού γκαρντ, αλλά και την εκπληκτική παρουσία του Μπράιαντ Ντάσντον, ο οποίος κέρδιζε όλες τις μάχες κάτω από τα δύο καλάθια, οι «ερυθρόλευκοι» έκαναν ένα εντυπωσιακό σερί 18-0 και όχι μόνο επέστρεψαν στο παιχνίδι, αλλά πήραν και προβάδισμα με 28-23 στο 16’.

Ο Παναθηναϊκός ανέκτησε το προβάδισμα με 31-32 στο 19’ και το ημίχρονο έληξε με τους «πράσινους» να προηγούνται με 33-34 και τους «ερυθρόλευκους» παρά την καλή επιθετική τους παρουσία στο δεύτερο δεκάλεπτο, όπου σημείωσαν 23 πόντους, να έχουν το εντυπωσιακά κακό ποσοστό των 0/13 τριπόντων στο πρώτο μέρος.

Ο Βαγγέλης Μάντζαρης με το πρώτο τρίποντο του Ολυμπιακού έδωσε προβάδισμα και πάλι στους «ερυθρόλευκους» και στην επόμενη φάση κέρδισε το τρίτο φάουλ του Δημήτρη Διαμαντίδη, ο οποίος έπειτα από 17’ έκατσε ξανά στον πάγκο. Το νέο τρίποντο από τον Γιώργο Πρίντεζη έδωσε προβάδισμα 5 πόντων στον Ολυμπιακό (41-36 στο 22’), ενώ ο αρχηγός των Πειραιωτών με νέα τρίποντη «βόμβα» έστειλε την ομάδα του στο +9 (47-38 στο 25’) και «πυροδότησε» την έκρηξη στις κερκίδες.

Με τον αρχηγό του Ολυμπιακού να έχει πάρει «φωτιά», η διαφορά ανέβηκε για πρώτη φορά σε διψήφια επίπεδα υπέρ των γηπεδούχων (51-39 στο 27’), όμως, ο Παναθηναϊκός βρήκε τα αποθέματα να κάνει ένα σερί 0-7 και να μειώσει και πάλι τη διαφορά.

Το τρίτο δεκάλεπτο έκλεισε με τον Ολυμπιακό να προηγείται με 55-50 και την αγωνία να φτάνει στο κατακόρυφο. Το τρίποντο του Ματ Λοτζέσκι έστειλε τη διαφορά και πάλι στο +10, αλλά λάθη των γηπεδούχων σε άμυνα και επίθεση επέτρεψαν στους «πράσινους» να μειώσουν και πάλι στους 5 (60-55 στο 32’).

Στο σημείο εκείνο, ο Παναθηναϊκός έμεινε από δυνάμεις και οι παίκτες του Ολυμπιακού το εκμεταλλεύτηκαν, ανεβάζοντας και πάλι τη διαφορά σε διψήφια επίπεδα (67-55 στο 34’).

Από εκείνο το σημείο και έπειτα, ο Ολυμπιακός δεν δυσκολεύτηκε να κρατήσει το προβάδισμα ως το τέλος και να πάρει τη νίκη με 76-70 που του χάρισε την πρώτη από τις τρεις νίκες που χρειάζεται για την κατάκτηση του τίτλου.

Πολυτιμότερος παίκτης για τους νικητές ήταν με διαφορά ο Μπράιαντ Ντάνστον, ο οποίος είχε στο ενεργητικό του 13 πόντους, 12 ριμπάουντ και 2 κοψίματα και ήταν κυρίαρχος στο μεγαλύτερο μέρος της αναμέτρησης κάτω από τις δύο ρακέτες.

Σπουδαία εμφάνιση και από τον Κώστα Σλούκα, η είσοδος του οποίου άλλαξε τα δεδομένα της αναμέτρησης, με τον Έλληνα γκαρντ να πετυχαίνει 16 πόντους, να μοιράζει 3 ασίστ και να ξεσηκώνει σε κάθε επιτυχημένη επίθεσή του την κερκίδα που ζητούσε την ανανέωση του συμβολαίου του.

Ο Ματ Λοτζέσκι πέτυχε ορισμένα κρίσιμα καλάθια στο δεύτερο μέρος της αναμέτρησης, ολοκληρώνοντας με 13 πόντους, ενώ 12 πόντους και 6 ριμπάουντ είχε και ο Γιώργος Πρίντεζης.

Από την πλευρά του Παναθηναϊκού, ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης έκανε εκπληκτικό παιχνίδι και σε πολλά σημεία της αναμέτρησης θύμιζε… Ντάνκαν, κερδίζοντας όλες τις μάχες στην επίθεση. Ο διεθνείς σέντερ σημείωσε 23 πόντους με 7 ριμπάουντ και 10 κερδισμένα φάουλ και ήταν ο κυριότερος εκφραστής της επίθεσης των «πρασίνων». Συγκλονιστικός και ο Αντώνης Φώτσης, ο οποίος έμεινε στο παρκέ για 38.26’ σημειώνοντας 15 πόντους με 6 ριμπάουντ και 3 ασίστ. Ο Δημήτρης Διαμαντίδης από την πλευρά του, είχε 7 πόντους με 3 ριμπάουντ και 6 ασίστ.

Η σειρά πλέον μεταφέρεται στο ΟΑΚΑ, με τον Παναθηναϊκό να αναζητά την νίκη που θα φέρει την ισοφάριση στη σειρά και τον Ολυμπιακό το “break” που θα τον φέρει σε θέση ισχύος για την κατάκτηση του Πρωταθλήματος BasketLeagueΣΚΡΑΤΣ.

Τα δεκάλεπτα: 10-17, 33-34, 55-50, 76-70

Ολυμπιακός (Σφαιρόπουλος): Πέτγουεϊ 4, Χάντερ 2, Ντάνστον 13, Σπανούλης 7, Ντάρντεν 4, Σλούκας 16, Λαφαγέτ, Λοτζέσκι 13, Πρίντεζης 12, Αγραβάνης, Μάντζαρης 5, Κατσίβελης 

Παναθηναϊκός (Μανωλόπουλος): Χαραλαμπόπουλος, Σλότερ, Μποχωρίδης 5, Γιάνκοβιτς 8, Φώτσης 15, Νέλσον 4, Μαυροκεφαλίδης 23, Διαμαντίδης 7, Μπλουμς 6, Παπαγιάννης, Κούπερ 2, Μόργκαν 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.