Και πώς να μην τον γουστ-ΆΡΗΣ!

Written by  Δεκ 22, 2013

Στον μεγάλο τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας επέστρεψε ο Άρης μετά από το 2005, καθώς πιάνοντας εκπληκτική απόδοση επικράτησε εύκολα του αγνώριστου Πανιωνίου με 88-79 και πλέον περιμένει να μάθει ποιος από τους «αιωνίους» θα είναι ο αντίπαλός του στις 9 Φεβρουαρίου στο Ηράκλειο.

 

Ο Άρης δεν έχασε το προβάδισμα σε κανένα σημείο του παιχνιδιού, ενώ ειδικά στο πρώτο ημίχρονο ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού, όντας αλάνθαστος και με εκπληκτική ευστοχία. Οι γηπεδούχοι ανέβασαν τη διαφορά ακόμα και στους 27 πόντους και δεν επέτρεψαν στον αντίπαλό του να πιστέψει σε κανένα σημείο του παιχνιδιού ότι θα μπορούσε να διεκδικήσει τη νίκη.

Ο Άρης με τη δύναμη της έδρας μπήκε σεληνιασμένος στο παιχνίδι και με ένα εκπληκτικό ξεκίνημα και 4/4 τρίποντα με ηγέτες τους Πελεκάνο και Βεζένκοφ προηγήθηκε με 19-2 στο 5’ με τον Πανιώνιο να είναι νευρικός και χαμένος από το άγχος της αναμέτρησης.

Ο Βεζένκοφ ήταν ασταμάτητος και με νέο δικό του τρίποντο ανέβασε τη διαφορά στο +20 (26-6 στο 6’) μέσα σε έξαλλους πανηγυρισμούς από τους φιλάθλους που είχαν γεμίσει το «Αλεξάνδρειο». Οι γηπεδούχοι έκλεισαν το εκπληκτικό πρώτο δεκάλεπτό τους με το σκορ στο 34-11 και τα πανηγύρια στην κερκίδα να έχουν ήδη αρχίσει.

Με κεκτημένη ταχύτητα από την πρώτη περίοδο μπήκε ο Άρης και στη δεύτερη συνεχίζοντας να έχει εξαιρετικά ποσοστά ευστοχίας και τον έλεγχο των ριμπάουντ. Η διαφορά ανέβηκε στο 40-13 στο 13’ μέσα σε έξαλλους πανηγυρισμούς. Ο Πανιώνιος προσπαθούσε ανήμπορος να αντιδράσει, να μειώσει τη διαφορά, αλλά δεν είχε πλάνο και οργάνωση και ό,τι έκανε ήταν προϊόν ατομικών ενεργειών, κυρίως από τους Μίλμπουρν και ΜακΚόλουμ.

Μια μερική μόνο χαλάρωση των γηπεδούχων έδωσαν στον Πανιώνιο την ευκαιρία να μειώσει τη διαφορά στο ημίχρονο σε 50-30, ωστόσο, ο Άρης είχε ήδη κάνει ένα εκπληκτικό πρώτο βήμα για την πρόκρισή του στον τελικό. Χαρακτηριστικό της ανωτερότητας των γηπεδούχων το γεγονός ότι σε όλο το πρώτο ημίχρονο δεν είχαν κανένα λάθος. Στον αντίποδα, οι «κυανέρυθροι» αιφνιδιάστηκαν από το εκπληκτικό ξεκίνημα, την ευστοχία και την εκπληκτική άμυνα των παικτών του Άρη.

Το σκηνικό άλλαξε στο ξεκίνημα του τρίτου δεκαλέπτου με τον Πανιώνιο να βελτιώνει την άμυνά του, να έχει καλύτερες επιλογές και πιο καθαρό μυαλό και να εκμεταλλεύεται τα πανηγύρια των γηπεδούχων που φάνηκαν πως ήδη ονειρεύονταν τον τελικό. Με αντεπίθεση διαρκείας και τους ΜακΚόλουμ και Ντούβνιακ να οδηγούν στο σκοράρισμα, οι «κυανέρυθροι» ψαλίδισαν τη διαφορά την οποία έριξαν έπειτα από πολλή ώρα κάτω από τους 10 (56-47 στο 16’) κάνοντας το παιχνίδι και πάλι ντέρμπι.

Με καλάθι του ΜακΚόλουμ έπειτα από αντιαθλητικό φάουλ η διαφορά έπεσε στο 58-52, όμως, στο σημείο εκείνο ο Άρης βρήκε το σθένος να αντιδράσει και με ένα σερί 8-0 ανέβασε τη διαφορά στο 66-52. Το δεκάλεπτο έκλεισε με τον Άρη να προηγείται με 70-56 και να έχει ένα σοβαρό προβάδισμα για την τελική νίκη.

Στην τέταρτη περίοδο ο Πανιώνιος προσπάθησε να κάνει την ανατροπή, αλλά φάνηκε πως είχε μείνει από δυνάμεις εξαιτίας της υπερπροσπάθειας να ανατρέψει τη διαφορά. Ο Άρης διατήρησε το προβάδισμα μέχρι το τέλος, όπου μέσα σε έξαλλα πανηγύρια από παίκτες και φιλάθλους, πήρε τη νίκη και έκλεισε θέση για τον μεγάλο τελικό της 9ης Φεβρουαρίου.

Το τελικό 88-79 σηματοδοτεί την επιστροφή του πάλαι ποτέ Αυτοκράτορα σε τελικό Κυπέλλου από το 2005, όταν και είχε βρεθεί αντιμέτωπος με τον Παναθηναϊκό στο Ηράκλειο και πάλι και πλέον περιμένει τον αντίπαλό του από το μεγάλο ντέρμπι των «αιωνίων» αύριο στο ΟΑΚΑ.

Ο Γιάννης Αθηναίου και ο Αλέξανδρος Βεζένκοφ έκαναν το παιχνίδι της ζωής τους με 26 και 24 πόντους αντίστοιχα, οδηγώντας με τον ενθουσιασμό τους τον Άρη στον τελικό έπειτα από σχεδόν μία δεκαετία. Για τον Πανιώνιο, ο ΜακΚόλουμ ήταν συγκινητικός, καθώς προσπάθησε ουσιαστικά μόνος του να γυρίσει το παιχνίδι, ωστόσο, ακόμα και οι 31 πόντοι που πέτυχε ήταν εξαιρετικά λίγοι για να βοηθήσουν την ομάδα του. 

Ο Άρης πέτυχε μια σπουδαία νίκη που θα ενισχύσει το γόητρο της ομάδας που από την αρχή της σεζόν είχε ξεκινήσει με πολλά προβλήματα και την απαγόρευση των μεταγραφών.

Τα δεκάλεπτα: 34-11, 50-30, 70-56, 88-79

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.