Παναθηναϊκός για Final Four πέρασε από τη Βιτόρια

Written by  Ιαν 10, 2014

Η φανέλα του Παναθηναϊκού είναι πολύ βαριά και αυτό φάνηκε στην Βιτόρια, όπου οι νταμπλούχοι Ελλάδας παραδίδοντας αμυντικά σεμινάρια στην τελευταία περίοδο, πήραν μια εντυπωσιακή νίκη επί της Λαμποράλ Κούτσα με 64-72 και πλέον βρίσκονται στην κορυφή του πέμπτου ομίλου του Top 16 της Ευρωλίγκα μαζί με την Μπαρτσελόνα.

 

Η εκπληκτική άμυνα του τελευταίου δεκαλέπτου και η τρομακτική ευστοχία από τα 6,75 στο ίδιο διάστημα ήταν εκείνα που έφεραν τον Παναθηναϊκό στη θέση του οδηγού στον πέμπτο όμιλο από την δεύτερη κιόλας αγωνιστική και πλέον, περιμένει την Αναντολού Εφές την ερχόμενη εβδομάδα για να κάνει το 3-0, ελπίζοντας, παράλληλα, σε νίκη του Ολυμπιακού επί της Μπαρτσελόνα, ώστε να μείνει μόνος πρώτος.

Μετά το γρήγορο 0-5 του Παναθηναϊκού, η Λαμποράλ ισορρόπησε το παιχνίδι και οι δύο ομάδες πήγαν πόντο πόντο μέχρι τα μισά του πρώτου δεκαλέπτου. Ο Παναθηναϊκός προσπάθησε να περάσει τη μπάλα στο «ζωγραφιστό» με τους Γκιστ και Λάσμε να κάνουν καλή δουλειά παίρνοντας από νωρίς τον έλεγχο των ριμπάουντ και κατάφερε να χτίσει μια μικρή διαφορά 7 πόντων στο τέλος της περιόδου, η οποία έληξε τελικά με τους «πράσινους» να προηγούνται με 17-24.

Ο Παναθηναϊκός συνέχισε στο ίδιο μοτίβο και στη δεύτερη περίοδο διατηρώντας τη διαφορά σε αυτά τα επίπεδα ως το 15’ όταν η Λαμποράλ σταμάτησε προς στιγμήν να κάνει το ένα λάθος μετά το άλλο και μείωσε τη διαφορά στο καλάθι αρχικά και ισοφάρισε με καλάθι του Τίμπορ Πλάις, ο οποίος έκανε όλη τη ζημιά στο πρώτο μέρος.

Το ημίχρονο έληξε με τον Παναθηναϊκό να προηγείται 32-34 με τον Στεφάν Λάσμε να είναι ο κορυφαίος των «πρασίνων» με 9 πόντους.

Ο Παναθηναϊκός μπήκε υπνωτισμένος στο τρίτο δεκάλεπτο επιτρέποντας με συνεχόμενα λάθη στην Λαμποράλ να προηγηθεί με 41-35 στο 23’, όμως, ο Στεφάν Λάσμε με 6 συνεχόμενους πόντους έφερε και πάλι το παιχνίδι στα ίσια. Με τον Γκαμπονέζο σέντερ, όμως, να κάνει το τρίτο του φάουλ στα μισά της περιόδου, η Λαμποράλ βρήκε χώρους μέσα στη ρακέτα του Παναθηναϊκού και ανέκτησε και πάλι ένα μικρό προβάδισμα. Το τρίτο δεκάλεπτο έληξε με ένα εκπληκτικό τρίποντο του Γέλινεκ από το κέντρο του γηπέδου που διατήρησε την Λαμποράλ μπροστά στο σκορ με 52-48.

Η τέταρτη περίοδος ξεκίνησε με τον Παναθηναϊκό να μπαίνει «καυτός» και με τρίποντες «βόμβες» από Κάρι και Φώτση έκανε ένα σερί 2-11 στο ξεκίνημα και ανέκτησε τα ηνία του αγώνα. Με το άγχος πια να έχει πάει στην Λαμποράλ που δεν έβρισκε διαδρόμους προς το καλάθι παρά τα τέσσερα φάουλ του Λάσμε από το 31’ που τον καθήλωσαν στον πάγκο, ο Παναθηναϊκός έπαιζε με λιγότερη πίεση και ανέβασε τα ποσοστά του από τα 6,75 μ. με τον Μπράμο να ανεβάζει τη διαφορά στο 56-62.

Αυτή ήταν και η τελευταία… επαφή των δύο ομάδων στο σκορ, καθώς νέο τρίποντο από τον Διαμαντίδη ανέβασε τη διαφορά στο +9 και έγειραν το παιχνίδι υπέρ του Παναθηναϊκού.  

Το τελικό 64-72 ήταν η τυπική κατάληξη ενός εκπληκτικού τέταρτου δεκαλέπτου που έφερε τον Παναθηναϊκό με επιμέρους σκορ 12-24. Οι «πράσινοι» είχαν την τύχη να μοιράσουν διακριθέντες σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού, διατηρώντας τη φρεσκάδα και την ομοιογένειά τους, με αποτέλεσμα κάθε φορά που έρχονταν τα δύσκολα, να βγάζει τα «κάστανα από τη φωτιά» και διαφορετικός παίκτης.

Ο εξαιρετικός Στεφάν Λάσμε έκανε εκπληκτικό παιχνίδι πετυχαίνοντας 20 πόντους, παρόλο που έμεινε πολλή ώρα στον πάγκο λόγω φάουλ. Ο Ραμέλ Κάρι χάρισε στην ομάδα του μία ακόμα μεστή εμφάνιση, παίρνοντας το παιχνίδι πάνω του όταν ήρθαν τα δύσκολα και ολοκλήρωσε τον αγώνα με 10 πόντους, ενώ ο Δημήτρης Διαμαντίδης με 12 πόντους και 9 ασίστ οργάνωσε άψογα την ομάδα του αποδεικνύοντας για πολλοστή φορά το πόσο μεγάλος παίκτης είναι.

Για την Λαμποράλ, οι 17 πόντοι του Πλάις και οι 13 του Ερτέλ (με 5/5 δίποντα) δεν έφτασαν για να χαρίσουν στην ισπανική ομάδα τη νίκη στη νεπανάληψη των μεταξύ τους αναμετρήσεων από την πρώτη φάση των ομίλων της Ευρωλίγκα.

Ο Πανθηναϊκός με τη νίκη αυτή έκανε το 2-0 στον όμιλο και πήρε ένα σημαντικό ψυχολογικό κυρίως προβάδισμα για την πολύ δύσκολη συνέχεια της διοργάνωσης. Η αναμέτρηση της ερχόμενης εβδομάδας με την Αναντολού Εφές στο ΟΑΚΑ θα είναι η καλύτερη δυνατή ευκαιρία να παραμείνει αήττητος και υπό προϋποθέσεις που περνούν από το ΣΕΦ, μόνος πρώτος στον όμιλό του.

Σε κάθε περίπτωση, οι «πράσινοι» έδειξαν ότι η φανέλα του Παναθηναϊκού είναι πολύ βαριά και πως κανένας δεν έχει δικαίωμα να μην τον υπολογίζει, αφού είναι ικανός και αποφασισμένος να επιστρέψει στην κορυφή της Ευρώπης έπειτα από απουσία δύο ετών.

Τα δεκάλεπτα: 17-24,32-34, 52-48, 64-72

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.