Οι απόντες του Μουντομπάσκετ!

Written by  Αυγ 30, 2014

Το Μουντομπάσκετ της Ισπανίας ξεκινά σε λίγες ώρες, με τις περισσότερες ομάδες να είναι έτοιμες να ριχτούν στη μάχη για την κατάκτηση της κορυφής του κόσμου. Και μπορεί στα παρκέ της Ισπανίας να δούμε τεράστιους παίκτες, παγκοσμίου βεληνεκούς, αλλά δεν λείπουν και οι σημαντικές απώλειες που κάνουν τη διοργάνωση φτωχότερη και σε πολλές περιπτώσεις αλλάζουν τις ισορροπίες και τις δυναμικότητες των ομάδων.

 

Ας δούμε ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι απόντες από τη γιορτή του Παγκοσμίου μπάσκετ.

Υπό άλλες συνθήκες, η Εθνική Ομάδα των ΗΠΑ θα είχε καπαρώσει από τώρα το χρυσό μετάλλιο και το μόνο που θα μας ένοιαζε θα ήταν να δούμε ποιος θα είναι ο αντίπαλός της για τον τελικό, ποντάροντας, βεβαίως, στην οικοδέσποινα Ισπανία. Οι Αμερικάνοι παραμένουν το ακλόνητο φαβορί, ωστόσο, μετρούν πολλές και χτυπητές απουσίες που κάνουν την ομάδα τους όχι τόσο λιγότερο ελκυστική, όσο περισσότερο…ευάλωτη.

Ο ΛεΜπρόν Τζέημς έκανε την αρχή και αρνήθηκε τη συμμετοχή του προκειμένου να ξεκουραστεί και να ηγηθεί του Κλίβελαντ στην προσπάθειά του για κατάκτηση της κορυφής, έπειτα από την επιστροφή του στην ομάδα της πόλης του. Λίγες μέρες μετά, ο έτερος σούπερ σταρ της ομάδας, Καρμέλο Άντονι, ανακοίνωσε την απουσία του, καθώς και εκείνος πρέπει να συγκεντρωθεί για την δύσκολη χρονιά του NBAπου ακολουθεί, καθώς, μετά την υπογραφή της ανανέωσης της συνεργασίας του με τους NewYorkKnicksέναντι ενός αστρονομικού συμβολαίου, έχει απόλυτο καθήκον να οδηγήσει την ομάδα του τουλάχιστον στα playoff.

Την ίδια αιτιολογία, αυτήν της ξεκούρασης και της ανάκαμψης από μικροτραυματισμούς χρησιμοποίησαν και άλλοι NBAersπροκειμένου να απαλλαχθούν από την βαριά…υποχρέωση της Εθνικής Ομάδας. Λίγο μετά την έναρξη της προετοιμασίας, ο Κέβιν Ντουράντ δήλωσε ότι δεν θα μπορούσε να ανταπεξέλθει σωματικά και ψυχολογικά και αποχώρησε, ενώ νωρίτερα είχαν αποχωρήσει ήδη οι Μπλέικ Γκρίφιν, Κέβιν Λαβ, Ντουάιτ Χάουαρντ, Κρις Πολ και Ράσελ Γουέστμπρουκ.

Αν στις απουσίες προσθέσει κάποιος την απώλεια του Πολ Τζορτζ, ο οποίος τραυματίστηκε πολύ σοβαρά σε αγώνα της προετοιμασίας, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να χάσει και ολόκληρη την επόμενη σεζόν, τότε μπορεί να αντιληφθεί εύκολα κάποιος πως η Εθνική Ομάδα των ΗΠΑ, μπορεί να εξακολουθεί να έχει πολλούς παίκτες που είναι ικανοί να την οδηγήσουν στην κορυφή, αλλά έχει χάσει πολλή από την δύναμή της.

Από τους Παγκόσμιους Πρωταθλητές του 2010, στην Πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2013, Γαλλία όπου και εκεί υπάρχουν πολλές και σημαντικές απώλειες. Πρώτη και κύρια, αυτή του Πρωταθλητή NBA, Τόνι Πάρκερ, ο οποίος μετά την εντυπωσιακή χρονιά του και έπειτα από πολλά χρόνια χωρίς να ξεκουραστεί, αποφάσισε να δώσει…άδεια στον εαυτό του, ώστε να είναι έτοιμος για την επόμενη σεζόν, αλλά και το Ευρωμπάσκετ του 2015, στο οποίο έχει ξεκαθαρίσει πως, εφόσον είναι υγιής, δεν πρόκειται να λείψει. Ο προπονητής της Γαλλίας, ωστόσο, Βενσάν Κολέ, έχει πολλούς πονοκεφάλους που δεν του επιτρέπουν να αισθάνεται ήσυχος. Στα μισά της προετοιμασίας έχασε τον επίσης Πρωταθλητή NBA, Νάντο Ντε Κολό από τραυματισμό, ενώ λίγες ώρες πριν την έναρξη του Μουντομπάσκετ, τραυματίστηκε και ο σέντερ των IndianaPacers, Ιάν Μαϊνμί, ο οποίος αντικαταστάθηκε την τελευταία στιγμή από τον Κιμ Τιγί που είχε κοπεί μετά το τέλος της προετοιμασίας.

Αν στους παραπάνω προστεθούν και οι απώλειες των Αλέξις Αζινσά που λόγω της γέννας της γυναίκας του δεν μπόρεσε να παραστεί, Γιοακίμ Νοά και Κέβιν Σεραφέν που επίσης δεν πήρε άδεια από τους WashingtonWizards, τότε η δύναμη πυρός της Πρωταθλήτριας Ευρώπης αποδυναμώνεται αρκετά.

Οι τραυματισμοί δεν επέτρεψαν στην τεράστια φουρνιά των Αργεντίνων παικτών να δώσουν όλοι μαζί μια τελευταία παράσταση σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς ο μεν Κάρλος Ντελφίνο έμεινε νωρίς εκτός, ενώ από την πλευρά του, ο Μανού Τζινόμπιλι το πάλεψε έως την τελευταία στιγμή, μένοντας τελικά εκτός δωδεκάδας. Κι αν αυτή η εξέλιξη βολεύει κατά κάποιον τρόπο την Εθνική μας, αφού η Αργεντινή είναι στον όμιλό μας, αυτό δεν είναι ωραίο για όλους τους φιλάθλους του μπάσκετ που με λύπη θα χάσουν μια από τις πιο καλές «παρέες» του Παγκοσμίου Μπάσκετ να αποχαιρετά το κοινό της.

Σημαντικές απώλειες θα έχει και η δευτεραθλήτρια Ευρώπης Λιθουανία που θα παρουσιαστεί με νέο πρόσωπο υπό τις οδηγίες του πολύπειρου Γιόνας Καζλάουσκας. Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους φοράει πλέον πολιτικά και θα κάθεται στον πάγκο της Ζαλγκίρις ως βοηθός προπονητή και θα λείψει όχι μόνο από το ρόστερ της «Λιέτουβα», αλλά και από τους φιλάθλους που θαύμασαν την αξία ενός από τους μεγαλύτερους αθλητές της Ευρώπης. Μεγάλη απώλεια θα είναι και ο Λίνας Κλέιζα, ο οποίος, μετά από μια μέτρια χρονιά στην Τουρκία και την Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ υπό τις οδηγίες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, θέλησε να ξεκουραστεί, ώστε να είναι καλύτερος για τη νέα χρονιά στην Ευρωλίγκα, όπου θα αγωνιστεί με την φανέλα της Αρμάνι Μιλάνο. Κι αν την απουσία του Κλέιζα τη γνώριζε ο Καζλάουσκας, δεν μπορούσε να προβλέψει τον τραυματισμό του Μάντας Καλνιέτις, ο οποίος μόλις τρεις μέρες πριν την έναρξη του τουρνουά έσπασε την κλείδα του και αναμένεται να λείψει τουλάχιστον τρεις μήνες από την ενεργό δράση.

Και η φιναλίστ –και οικοδέσποινα - του Μουντομπάσκετ 2010 Τουρκία έχει αρκετές απώλειες, αφού ο Χέντο Τούρκογλου αποφάσισε να μην αγωνιστεί στη διοργάνωση, ενώ τον ίδιο δρόμο ακολούθησαν και οι άλλοι δύο NBAersτης ομάδας, Ερσάν Ιλιασόβα και Ενές Καντέρ. Παράλληλα, οι Τούρκοι θα αγωνιστούν χωρίς τους

Οι παίκτες από το NBAφαίνεται πως σνόμπαραν αρκετά τη διοργάνωση, καθώς, προς τέρψιν και πάλι της ελληνικής ομάδας ο Μόρις Χάρκλες των OrlandoMagicκαι ο Σαμπάζ Νεϊπιερ που πλέον ανήκει στους MiamiHeat, αποφάσισαν να προετοιμαστούν για να προσφέρουν στις ομάδες τους και να μην ακολουθήσουν την Εθνική του Πουέρτο Ρίκο στην Ισπανία. Η πάντα σκληροτράχηλη ομάδα του Πάκο Όμος δεν έχει επίσης στην σύνθεσή της τον «γερόλυκο» Λάρι Αγιούσο, αλλά και τον Πίτερ Τζον Ράμος.  

Με την «αποστρατεία» του Γιάκα Λάκοβιτς και του Μποστιάν Νάχμπαρ, την κακή χρονιά του Μίρζα Μπέγκιτς, ο οποίος σχεδόν δε ναγωνίστηκε καθόλου με τη φανέλα του Ολυμπιακού, αλλά και την απώλεια του Γκάσπερ Βίντμαρ, ο οποίος προέρχεται από ρήξη χιαστών και ακόμα δεν έχει επανέλθει, η Σλοβενία αναμένεται να παρουσιάσει νέο πρόσωπο στην Ισπανία, με τον Γιούρι Ζντοβντς, έχοντας να αντιμετωπίσει επίσης και την απώλεια του Έραζεμ Λόρμπεκ, που έχει έναν τραυματισμό στο γόνατο, να είναι αναγκασμένος να εμφανίσει ένα νεανικό, αλλά συνάμα πολύ δυναμικό σύνολο.

Απουσίες θα έχει και η Σερβία του Σάσα Τζόρτζεβιτς, ο οποίος λόγω της κακής του απόδοσης απέκλεισε τον Ντούσκο Σαβάνοβιτς, ενώ θα χάσει λόγω τραυματισμού και τον Νεμάνια Νέντοβιτς. Απών για να ξεκουραστεί από τους πολλούς τραυματισμούς θα είναι και ο θηριώδης Αυστραλός Άντριου Μπόγκουτ, ενώ οι Τσάρλι Βιλανουέβα και Αλ Χόρφορντ δεν θα ενισχύσουν τις προσπάθειες της Δομινικανής Δημοκρατίας.

Για το τέλος αφήσαμε την Εθνική μας Ομάδα, δεν θα πάει χωρίς απουσίες στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ισπανίας. Ο Βασίλης Σπανούλης αποφάσισε έπειτα από χρόνια να μείνει εκτός όσο κι αν προσπάθησε μέχρι τελευταία στιγμή, αφού δεν είχε αποθεραπευθεί πλήρως από το πρόβλημα στο πόδι του. Επιπλέον, ο Φώτης Κατσικάρης επέλεξε να «αποστρατεύσει» έπειτα από σχεδόν είκοσι χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας με όλες τις Εθνικές Ομάδες τον Αντώνη Φώτση, μια απόφαση που, όπως και ο ίδιος ο Ομοσπονδιακός τεχνικός παραδέχθηκε, ήταν από τις πιο δύσκολες της καριέρας του. Εκτός λόγω τραυματισμών έμειναν και οι Στράτος Περπέρογλου και Σοφοκλής Σχορτσιανίτης. Στις απουσίες θα συμπεριλάβουμε και τον Κώστα Κουφό για το γεγονός και μόνο ότι μέχρι την μέρα πριν την έναρξη της προετοιμασίας είχε υποσχεθεί πως θα είναι παρών, υπόσχεση, ωστόσο, που ουδέποτε κράτησε, θέτοντας εαυτόν οριστικά εκτός Εθνικής Ομάδας.

Την ιστορία, ωστόσο, γράφουν οι παρόντες και το Παγκόσμιο Κύπελλο έχει να καυχιέται πως θα παρουσιάσει ορισμένα από τα μεγαλύτερα αστέρια του πλανήτη. Λίγες ώρες απομένουν, ας κάτσουμε αναπαυτικά και ας απολαύσουμε τη μεγάλη γιορτή!

Γιώργος Αράπογλου

 

Γεννημένος στην Ν. Φιλαδέλφεια και μεγαλωμένος στο Καματερό, σε μια γειτονιά γεμάτη αλάνες και άπειρους χώρους για την διεύρυνση της παιδικής φαντασίας, από μικρός δύο πράγματα ήταν ξεκάθαρα μέσα του.

 

Ότι θα ασχοληθεί με τον αθλητισμό και ότι κάποτε θα γίνει δημοσιογράφος. Από τη μια, η κλίση στο γράψιμο φαινόταν από τις πρώτες εκθέσεις του δημοτικού και τις άπειρες μικρές εφημερίδες που τύπωνε, από την άλλη, που τον έχανες, που τον έβρισκες, με μια μπάλα στο χέρι ήταν. Την πορτοκαλί, αυτή με τα σπυριά!

 

Μεγαλώνοντας, το ύψος δε βοήθησε να ασχοληθεί ενεργά με το μπάσκετ πέρα από κάποιες ομάδες της γειτονιάς ή τα σχολικά πρωταθλήματα, ωστόσο, τον αθλητισμό δεν τον εγκατέλειψε. Υπήρξε αθλητής με δελτίο του Ιωνικού Ν.Φ., για έξι χρόνια, περνώντας αρχικά από τα τμήματα ενόργανης γυμναστικής και στη συνέχεια από το χάντμπολ, με συμπαίκτες αθλητές που αρκετά χρόνια αργότερα, στελέχωσαν και την Εθνική Ομάδα.

 

Η δημοσιογραφία, ωστόσο, τον κέρδισε. Ο μεγάλος του έρωτας ήταν το ραδιόφωνο. Την πρώτη του ραδιοφωνική εκπομπή την έκανε σε ηλικία μόλις 15 ετών. Στα επόμενα χρόνια εργάστηκε σε πολλά από τα μεγαλύτερα Μέσα της έντυπης και ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας (Flash, ΝΕΑ, Χρηματιστήριο, Ταχυδρόμος, Veto, ΝΟΟΖ κλπ) και πέρασε από όλων των ειδών τα ρεπορτάζ (ελεύθερο, αθλητικό, πολιτικό, καλλιτεχνικό, αυτοδιοίκησης, τουριστικό κλπ). Εργάστηκε επίσης ως διορθωτής και επιμελητής κειμένων σε αρκετά έντυπα, καθώς και ως υπεύθυνος επικοινωνίας στην εταιρεία WIDEServicesPC.

 

Είναι μέλος της συντακτικής ομάδας του πρώτου ελληνικού περιοδικού δρόμου «ΣΧΕΔΙΑ» από το πρώτο τεύχος, ενώ έχει ασχοληθεί και με την εκπαίδευση ενηλίκων. Το τελευταίο διάστημα ετοιμάζεται για την έκδοση του πρώτου του μυθιστορήματος.

Από τη θέση του Αρχισυντάκτη του «Agapotobasket.gr», ευελπιστεί να βάλει το πιο σημαντικό «τρίποντο» της δημοσιογραφικής του ζωής. Να δημιουργήσει με τη βοήθεια της συντακτικής ομάδας μια μεγάλη μπασκετική κοινότητα που θα αλλάξει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το άθλημα και θα φέρει άλλο χρώμα στις κερκίδες των ελληνικών γηπέδων.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.