Προελαύνει η Σλοβενία, προκρίθηκε και η Αυστραλία

Written by  Σεπ 03, 2014

Συγκλονιστικές αναμετρήσεις έκρυβε και η τέταρτη αγωνιστική του Παγκοσμίου Κυπέλλου, με τα αποτελέσματα να δημιουργούν διαφοροποιήσεις στους ομίλους και να αλλάζουν τις ισορροπίες. Μόνη πρώτη και αήττητη η Σλοβενία, εξασφάλισαν την πρόκριση Αυστραλία, Βραζιλία και Τουρκία, ενώ αναπτέρωσαν τις ελπίδες τους Ν. Ζηλανδία, Πουέρτο Ρίκο.

 

Αήττητη έπειτα από τέσσερις αγώνες παρέμεινε η Σλοβενία που δυσκολεύτηκε πολύ, αλλά στο τέλος μίλησε η εμπειρία της και κατάφερε να κάμψει την αντίσταση της μαχητικής Αγκόλα με 93-87.

Η ομάδα του Γιούρι Ζντοβντς είχε ήδη εξασφαλίσει την πρόκρισή της στην επόμενη φάση της διοργάνωσης και αυτό που έμενε ήταν να δει αν μπορεί να κατακτήσει την πρώτη θέση στον όμιλό της, κάτι που μετά τη νίκη επί των αφρικανών το εξασφάλισε.

Η νίκη, ωστόσο, δεν ήρθε καθόλου εύκολα, με τις δύο ομάδες να είναι πολύ κοντά στο σκορ σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού, στο τέλος, του οποίου, όμως, μίλησε η εμπειρία και οι Σλοβένοι πήραν τη νίκη που τους φέρνει στην πρωτιά του ομίλου. Ο Ντόμεν Λόρμπεκ με 17 πόντους ήταν ο πρώτος σκόρερ των νικητών, ενώ ο Γκόραν Νράγκιτς πρόσθεσε άλλους 14.

Για τους πολύ μαχητικούς αφρικανούς, ο Φόρτες με 21 πόντους και ο Μουρ με 17 πόντους και 3 ριμπάουντ ήταν οι κορυφαίοι, η προσπάθειά τους, ωστόσο, δεν έφτασε για να σπάσει το αήττητο της Σλοβενίας.

Τα δεκάλεπτα: 17-17, 44-43, 65-66, 93-87

Η Φιλανδία είχε τον έλεγχο στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα με την Τουρκία, όμως, η εμπειρία των γειτόνων κατάφερε να τους κρατήσει ζωντανούς, πήγαν το παιχνίδι στην παράταση και τελικά «έκλεψαν» την πολύτιμη νίκη με 77-73.

Ο Κόπονεν με 17 πόντους και ο Σαλίν με 15 ήταν οι οδηγοί της Φιλανδίας σε όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης, «βομβαρδίζοντας» ανηλεώς από τα 6,75 μ., όμως, οι Τούρκοι εκμεταλλεύτηκαν την απειρία τους σε μεγάλες διοργανώσεις, μείωσαν σταδιακά και με τρίποντο του Ακιόλ σχεδόν σε νεκρό χρόνο ισοφάρισαν 68-68 και έστειλαν το παιχνίδι στην παράταση.

Εκεί ήταν καλύτεροι και πήραν τελικά την νίκη με 77-73 που τους ξαναβάζει στο παιχνίδι της πρόκρισης. Πρώτος σκόρερ ήταν ο Ασίκ με 22 πόντους, ενώ Πρέλτζιτς με 13 και Αρσλάν με 12 βοήθησαν σημαντικά την ομάδα του Αταμάν να φτάσει στη νίκη.

Τα δεκάλεπτα: 10-15, 27-41, 53-59, 68-68, 77-73 (παρ.)

Τη νίκη που της εξασφάλισε την πρόκριση στους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου πήρε η Αυστραλία που απέναντι στο μαχητικό Μεξικό δυσκολεύτηκε για ένα ημίχρονο, αλλά τελικά επικράτησε με 62-70, πανηγυρίζοντας την μεγάλη της επιτυχία.

Το παιχνίδι ήταν ντέρμπι μόνο στο πρώτο 20λεπτο, ωστόσο, στη συνέχεια, οι Αυστραλοί με μπροστάρη τον Μπέινς που ολοκλήρωσε τον αγώνα με 21 πόντους και 5 ριμπάουντ, πήραν γρήγορα μια διαφορά και έφτασαν τελικά στην επικράτηση που τους στέλνει στην επόμενη φάση της διοργάνωσης. Ο Μπρέκχοφ πρόσθεσε άλλους 12 πόντους και ο Νιούλεϊ 10 για τους νικητές, ενώ για το Μεξικό που έδειξε καλά δείγματα για ένα ακόμα παιχνίδι, ο Αγιόν με 11 πόντους και 9 ριμπάουντ και ο Γκουτιέρεζ με 10 προσπάθησαν να κάνουν την ανατροπή.

Τα δεκάλεπτα: 22-22, 32-33, 45-59, 62-70

Σε ένα συγκλονιστικό παιχνίδι, όπου ξεχώρισαν οι εκπληκτικές εμφανίσεις του Χοσέ Μπαρέα και του Αντρέι Μπλατς που έκαναν τα πάντα για να χαρίσουν στην ομάδα τους τη νίκη, το Πουέρτο Ρίκο ήταν αυτό που χαμογέλασε στο τέλος και με τη νίκη του με 73-77 επί των Φιλιππίνων που, παρόλο που ξεκίνησαν πάρα πολύ καλά χτίζοντας από νωρίς μια καλή διαφορά, ηττήθηκαν ξανά στις λεπτομέρειες, διατήρησε κάποιες μαθηματικές ελπίδες για πρόκριση στην επόμενη φάση.

Ο γκαρντ των MinnesotaTimberwolvesδιέλυσε κάθε αμυντικό σύστημα των αντιπάλων του και σταμάτησε στους 30 πόντους οδηγώντας με κρίσιμους πόντους το Πουέρτο Ρίκο στην νίκη που το κρατά ζωντανό, έστω κι αν η πορεία του δεν εξαρτάται πια μόνο από τους παίκτες του. Από κοντά και οι Σάντσες και Χουέρτας που βομβάρδιζαν από τα 6,75 μ. δίνοντας πολύτιμες βοήθειες.

Για τις Φιλιππίνες που έπαιζαν το τελευταίο τους «χαρτί» και έπεσαν ηρωικά, συγκινητικός ήταν και πάλι ο Μπλατς, ο οποίος σταμάτησε στους 25 πόντους και τα 14 ριμπάουντ, ενώ μαζί με τον Τενόριο που σημείωσε επίσης 18 πόντους, έκαναν ό, τι μπορούσαν, αλλά δεν έφτασε για να πάρουν την πρώτη νίκη τους στο 17ο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Τα δεκάλεπτα: 25-13, 44-39, 57-61, 73-77

Τις ελπίδες της για πρόκριση στην επόμενη φάση αναπτέρωσε η Ν. Ζηλανδία μετά την νίκη της επί της Ουκρανίας με 73-61, αφού πλέον, όλα θα κριθούν από την τελευταία αγωνιστική και τις όποιες ισοβαθμίες προκύψουν.

Ο Πένι με 17 πόντους και 7 ριμπάουντ και ο Μπάρτλετ που ήταν «καυτός» από τα 6,75 μ. και με 4/5 τρίποντα και συνολικά 14 πόντους ήταν οι κορυφαίοι για τους νεοζηλανδούς, ενώ για την Ουκρανία που χάνει διαρκώς έδαφος, ο Τζέτερ με 14 πόντους και ο Κορνιένκο με 14 προσπάθησαν, αλλά δεν τα κατάφεραν να δώσουν στην ομάδα τους κάτι περισσότερο.

Τα δεκάλεπτα: 18-19, 36-30, 53-45, 73-61

Την παρθενική του νίκη στο Παγκόσμιο Κύπελλο πέτυχε το Ιράν που στο ντέρμπι των ουραγών του πρώτου ομίλου, πήρε τη νίκη-γοήτρου απέναντι στην χειρότερη μέχρι στιγμής ομάδα του τουρνουά, Αιγύπτου με 73-88.

Ο Χαμέντ Χανταντί ήταν ασταμάτητος και με 23 πόντους και 15 ριμπάουντ οδήγησε την ομάδα του στην νίκη, έχοντας ως άξιο συμπαραστάτη τον Νιχά Μπαχραμί, ο οπίος σημείωσε 24 πόντους με 6/9 τριποντα και είχε και 6 ασίστ, καθώς και τον Σαχακιάν που είχε 14 πόντους και 6 ριμπάουντ. Από την Αίγυπτο που η συμμετοχή της στο Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν καθαρά διαδικαστική, αφού εκτός του ότι δεν διαθέτει ιδιαίτερη ποιότητα, έπεσε και σε έναν από τους πιο δύσκολους ομίλους, ο Σουσά είχε 15 πόντους και ο Ελσαμπάν 13.

Τα δεκάλεπτα: 15-27, 41-48, 56-64, 73-88

Έχοντας εξασφαλίσει την πρόκριση πριν από την έναρξη της αναμέτρησης, Αργεντινή και Σενεγάλη δεν είχαν άγχος πριν από τη μεταξύ τους αναμέτρηση, ωστόσο, το ζήτημα του πλασαρίσματος και το γόητρο αποτελούν πάντα κίνητρο. Παρ’ όλα αυτά, ο αγώνας ήταν παράσταση για έναν και μόνο ρόλο, αφού οι «γκαούτσος» διέλυσαν την μέχρι σήμερα ευχάριστη έκπληξη της διοργάνωσης με 46-81 και πλέον, περιμένουν την τελευταία αγωνιστική για να δουν την τελική τους κατάταξη.

Η αναμέτρηση ήταν αμφίρροπη μόνο για την πρώτη περίοδο, όταν οι δύο ομάδες ήταν κοντά στο σκορ, στη συνέχεια, όμως, η Αργεντινή πήρε μπροστά και διέλυσε κάθε αμυντικό σύστημα των αντιπάλων της. Κορυφαίος και πάλι ο Λουίς Σκόλα που σταμάτησε στους 22 πόντους και τα 14 ριμπάουντ, θέτοντας ήδη από νωρίς υποψηφιότητα για μια θέση στην καλύτερη πεντάδα της διοργάνωσης.

Για τη Σενεγάλη που πραγματοποίησε τη χειρότερη εμφάνισή της μέχρι στιγμής στη διοργάνωση δεν υπάρχουν διακριθέντες με τον Ντιένγκ να ξεχωρίζει με 11 πόντους και 8 ριμπάουντ.

Τα δεκάλεπτα: 15-20, 24-41, 38-53, 46-81

 Η Βραζιλία είχε από νωρίς τον απόλυτο έλεγχο της αναμέτρησης με τη Σερβία, η ομάδα του Σάσα τζόρτζεβιτς αντέδρασε και παραλίγο να κλέψει τη νίκη, ωστόσο, οι «καριόκας» ήταν αυτοί που τελικά πανηγύρισαν με 73-81 και μαζί ελπίζουν ακόμα και για τη δεύτερη θέση στον όμιλό τους.

Η Βραζιλία έφτασε ακόμα και στους 17 πόντους τη διαφορά στο πρώτο ημίχρονο, όμως, οι Σέρβοι με ένα εκπληκτικό τρίτο δεκάλεπτο, καθοδηγούμενη από τον Μίλος Τεόντοσιτς, αντέδρασαν και όχι μόνο μείωσαν, αλλά πέρασαν και μπροστά με επιμέρους σκορ σε αυτό το διάστημα 32-12! Οι Λατίνοι, ωστόσο, ήταν αυτοί που στο τέλος πανηγύρισαν τη νίκη με 73-81 και μαζί ανέβηκαν στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας του ομίλου τους.

Πρώτος σκόρερ για τους νικητές ήταν ο Βιέιρα με 21 πόντους και 5 ριμπάουντ, ενώ ο Σπλίπτερ είχε 10 με 7 ριμπάουντ και 6 ασίστ. Για τους Σέρβους που πήγαν να κάνουν μια εκπληκτική ανατροπή, π Τεόντοσιτς είχε 14 πόντους και 5 ασίστ, και ο Ραντούλιτσα 11 με 5 ριμπάουντ.

Τα δεκάλεπτα: 16-23, 32-48, 64-60, 73-81

Η Λιθουανία άφησε περιθώριο μόλις ένα δεκάλεπτο στην Κορέα να είναι κοντά στο σκορ, αλλά στη συνέχεια έκανε πλάκα, παίρνοντας μια πολύ εύκολη νίκη με 79-49 και ανέβηκε στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας του ομίλου.

Μεγάλη εμφάνιση έκανε ο Γιουσκεβίτσιους με 20 πόντους και 6/7 τρίποντα, εκτελώντας τους Κορεάτες, ενώ μέσα από τη ρακέτα κυρίαρχοι ήταν ο Μοτεγιούνας με 18 πόντους, 7 ριμπάουντ, αλλά και 5 ασίστ και ο Βαλαντσιούνας με 12 πόντους και 8 ριμπάουντ. Για τους Κορεάτες ο Μουν με 15 πόντους και ο Κιμ με 12 ήταν οι μόνοι που διασώθηκαν.

Τα δεκάλεπτα: 17-19, 39-29, 57-33, 79-49

Η Ισπανία έκανε επίδειξη δύναμης και απέναντι στην Πρωταθλήτρια Ευρώπης Γαλλία, την οποία νίκησε με 88-64 και επιβεβαίωσε ότι είναι το απόλυτο φαβορί για να φτάσει ως τον μεγάλο τελικό.

Από την άλλη, οι Γάλλοι που χωρίς τον Τόνι Πάρκερ, κυρίως, αλλά και τα άλλα μεγάλα αστέρια τους, έδειξαν να μην μπορούν να ακολουθήσουν τους οικοδεσπότες της διοργάνωσης, μπαίνουν σε περιπέτειες και την τελευταία αγωνιστική θα δουν την τελική τους κατάταξη στον όμιλο, που δεν αποκλείεται να τους φέρει και απέναντι στην Εθνική μας.

Η «αεροπορία» των Ισπανών έκανε όλη την δουλειά, καθώς τα αδέρφια Γκασόλ και ο Ιμπάκα πέτυχαν περίπου τους μισούς πόντους της ομάδας τους και μοίρασαν ανά διαστήματα πλούσιο θέαμα. Ο Μαρκ Γκασόλ είχε 17 πόντους και 6 ριμπάουντ, ο αδερφός του Παού είχε 15 και 4 ριμπάουντ, ενώ ο Ιμπάκα είχε 10 πόντους και 8 ριμπάουντ.

Από τους Γάλλους που για να προκριθούν και τυπικά θέλουν τη νίκη απέναντι στο Ιράν, ώστε να μην αντιμετωπίσουν ακόμα και το φάσμα του αποκλεισμού, ο Μπατούμ και ο Ντιό είχαν από 11 πόντους.

Τα δεκάλεπτα: 22-19, 44-34, 65-50, 88-64

Έπειτα από δύο μέτριες εμφανίσεις, οι ΗΠΑ ξέσπασαν απέναντι στην Δομινικανή Δημοκρατία την οποία νίκησαν εύκολα με 71-106 και μοίρασαν απλόχερο θέαμα επιστρέφοντας στις αγαπημένες του κοινού «κατοστάρες».

Ο ΝτεΡόζαν ήταν από τους πρωταγωνιστές της αναμέτρησης προσφέροντας φάσεις για highlight, ολοκληρώνοντας την αναμέτρηση με 11 πόντους, ενώ ο Ντέιβις με 10 πόντους και 10 ριμπάουντ και ο Χάρντεν με 10 πόντους και 3 ασίστ τον ακολούθησαν σε απόδοση.

Για τη Δομινικανή Δημοκρατία που ούτε εκείνη μπόρεσε να προβάλει σπουδαία αντίσταση, ο Λιζ σημείωσε 15 πόντους και ο Σαντάνα 11.

Τα δεκάλεπτα: 22-25, 41-56, 52-81, 71-106

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.