Εντυπωσιακές αναμετρήσεις στη φάση των «16»

Written by  Σεπ 07, 2014

Τα νοκ άουτ παιχνίδια του 17ου Παγκοσμίου Κυπέλλου ξεκίνησαν και μπορεί η Εθνική μας να γνώρισε οδυνηρό αποκλεισμό από την Σερβία, ωστόσο, και οι υπόλοιπες αναμετρήσεις έκρυβαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, πλούσιο θέαμα, ενώ τα φαβορί πήραν την πρόκριση για την οκτάδα.

 

Όπως αναμενόταν, Ισπανία και ΗΠΑ πέρασαν εύκολα στους «8», η Γαλλία πήρε το ντέρμπι με την Κροατία, η Λιθουανία δυσκολεύτηκε απέναντι στη Ν. Ζηλανδία, ενώ η Σλοβενία πήρε το παιχνίδι με την Δομινικανή Δημοκρατία και ετοιμάζεται για τον «Γολγοθά» των Αμερικανών.

Σε ένα μεγάλο παιχνίδι, γεμάτο ιδιαιτερότητες, η Βραζιλία νίκησε την Αργεντινή με 85-65 στο ντέρμπι της φάσης των «16» και θα αντιμετωπίσει στον προημιτελικό της Τετάρτης την Σερβία που απέκλεισε την Εθνική μας από τη συνέχεια της διοργάνωσης.

Το παιχνίδι είχε όλα τα στοιχεία που περίμεναν οι φίλαθλοι ενός τόσο μεγάλου ντέρμπι δύο μεγάλων δυνάμεων του παγκοσμίου μπάσκετ και κρίθηκε περισσότερο στο πάθος και την ευστοχία στα μακρινά σουτ των Βραζιλιάνων. Η Αργεντινή πλήρωσε το κακό ξεκίνημά της στο δεύτερο ημίχρονο, όπου έμεινε περίπου 5’ χωρίς πόντο, γεγονός που έδωσε στους βραζιλιάνους ψυχολογία να «χτίσουν» μια διαφορά, την οποία διεύρυναν διαρκώς, την ώρα που οι αντίπαλοί τους έδειχναν όσο πλησίαζε το τέλος σημάδια πανικού.

Το τελικό αποτέλεσμα ήταν μια δίκαιη εξέλιξη για τους Βραζιλιάνους που πλέον θα αντιμετωπίσουν την Σερβία που απέκλεισε την Εθνική μας και μπορούν με εμφανίσεις σαν αυτή να ονειρεύονται να φτάσουν αρκετά ψηλά.

Πρώτος σκόρερ για τους νικητές ήταν ο εντυπωσιακός Νέτο με 21 πόντους και σχεδόν άψογη στατιστική (8/9 δίποντα, 1/1 τρίποντο, 2/2 βολές), ενώ πολύ καλοί ήταν οι Βιειρά με 13 πόντους και 8 ριμπάουντ, Σπλίτερ με 10 πόντους και 8 ριμπάουντ και Μπαρμπόσα επίσης με 10 πόντους.

Για την Αργεντινή, με την οποία απολαύσαμε τον τελευταίο «χορό» μιας μεγάλης φουρνιάς παικτών που χάρισε μεγάλες επιτυχίες στη χώρα της, στο «κύκνειο άσμα» της στο 17ο Παγκόσμιο Κύπελλο, ο Πάμπλο Πριτσιόνι ήταν ο μοναδικός διασωθείς με 18 πόντους, ενώ πολύ μακριά από τον καλό του εαυτό και τις επιδόσεις του στο τουρνουά ήταν ο Λουίς Σκόλα, ο οποίος έμεινε στους 9 πόντους με 7 ριμπάουντ.

Τα δεκάλεπτα: 13-21, 33-36, 57-49, 85-65

Σε ένα συγκλονιστικό παιχνίδι, το οποίο κρίθηκε 5’’ πριν τη λήξη του με τρίποντο του Εμίρ Πρέζλιτς, η Τουρκία έκανε την μεγάλη ανατροπή και με τη νίκη της με 65-64 επί της Αυστραλίας πήρε εκείνη το εισιτήριο για τους προημιτελικούς, όπου θα αντιμετωπίσει την Λιθουανία.

Η φιναλίστ του Παγκοσμίου Κυπέλου του 2010 είδε το «χάρο» με τα μάτια της, αφού στο ξεκίνημα του ημιχρόνου βρέθηκε πίσω στο σκορ μέχρι και με 12 πόντους, ωστόσο, η εμπειρία της, αλλά και η τύχη μίλησαν στο τέλος και πήρε μια πολύ σπουδαία νίκη. Η Αυστραλία από την πλευρά της ουσιαστικά έχασε την πρόκριση μέσα από τα χέρια της, αφού 48’’ πριν το τέλος ήταν μπροστά με 59-64 και κρατούσε μόνη την τύχη της.

Ο Πρέλτζιτς, ωστόσο, είχε αντίθετη άποψη, αφού με τρίποντο αρχικά μείωσε σε 62-64 και, στη συνέχεια, με νέο τρίποντο δευτερόλεπτα πριν τη λήξη, χάρισε τη νίκη στην ομάδα του μέσα σε έξαλλους πανηγυρισμούς.

Ο ήρωας των Τούρκων είχε συνολικά 16 πόντους και 7 ριμπάουντ και μαζί με τον Γκιουλέρ, ο οποίος πέτυχε άλλους τόσους ήταν οι μεγάλοι πρωταγωνιστές της ομάδας τους. Από κοντά και ο Αρσλάν με 11 πόντους. Για τους Αυστραλούς που «αυτοκτόνησαν», ενώ με την ήττα τους έκαναν πολύ χαρούμενους τους Σλοβένους, ο Μπέινς είχε 15 πόντους και 7 ριμπάουντ και ο Ντελαβέντοβα 13 πόντους, 3 ριμπάουντ και 5 ασίστ.

Τα δεκάλεπτα: 15-18, 34-35, 46-50, 65-64

Η Λιθουανία παραλίγο να αυτοκτονήσει, αλλά στο τέλος, κατάφερε με την εμπειρία της να πάρει την πολύ δύσκολη νίκη επί της Ν. Ζηλανδίας με 71-76 και προκρίθηκε στον προημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου, όπου θα αντιμετωπίσει τον νικητή της αναμέτρησης Τουρκία – Αυστραλία.

Η ομάδα του Γιόντας Καζλάουσκας βρέθηκε μπροστά στο σκορ ακόμα και με 15 πόντους, όμως, οι σκληροτράχηλοι Λιθουανοί δεν το έβαλαν κάτω και με αντεπίθεση διαρκείας, κατάφεραν να περάσουν μπροστά στο σκορ μ 59-58 στο 34’. Στα τελευταία λεπτά, όμως, μίλησε η εμπειρία των Λιθουανών που πήραν την αγχωτική νίκη και μαζί την πρόκριση στους «8».

Πρώτος σκόρερ για τους νικητές ήταν ο Βαλαντσιούνας με 22 πόντους και 13 ριμπάουντ, ενώ για τους φιλότιμους Νεοζηλανδούς, ο Ουέμπστερ σταμάτησε στους 26 πόντους.

Τα δεκάλεπτα: 9-23, 26-36, 50-58, 71-76

Η Ισπανία δεν ήταν δυνατόν να αποκλειστεί από την έκπληξη της διοργάνωσης, Σενεγάλη, ωστόσο, παρά την εύκολη νίκη και τη μεγάλη διαφορά, με την οποία επικράτησε με 89-56, χρειάστηκαν τα εξωπραγματικά ποσοστά της στα δίποντα για να μην ιδρώσουν περισσότερο να κάμψουν την αντίσταση μιας μαχητικής κατά τα άλλα ομάδας.

Με 7/23 τρίποντα και 14/24 βολές η Ισπανία με οποιονδήποτε άλλο αντίπαλο ενδεχομένως να είχε δυσκολίες, όμως, με 27/36 δίποντα και με τον Πάου Γκασόλ να έχει 8/8 και συνολικά 17 πόντους, οποιαδήποτε ελπίδα των Σενεγαλέζων να έχουν κάποια τύχη, σταμάτησε στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου. Ο Ιμπάκα με 11 πόντους, 6 ριμπάουντ και 3 κοψίματα και ο Καλδερόν με 11 πόντους και 3/4 τρίποντα συνέβαλαν επίσης αρκετά στη νίκη των Ισπανών που δεν ίδρωσαν αρκετά και έτσι πέρασαν εύκολα στην οκτάδα όπου θα αντιμετωπίσουν τη Γαλλία σε μια επανάληψη του περσινού ημιτελικού του Ευρωμπάσκετ.

Για τη Σενεγάλη που η παρουσία της ήταν πολύ καλή και άφησε θετικές εντυπώσεις από μία αθλητική, μαχητική και με πολύ μέλλον ομάδα, Φαγλε και Μπαντζί είχαν από 12 πόντους.

Τα δεκάλεπτα: 23-17, 41-28, 62-43, 89-56

Με τον Στέφεν Κάρι να εκτελεί από παντού με 6/9 τρίποντα και να ολοκληρώνει την αναμέτρηση με 20 πόντους οι ΗΠΑ δεν αντιμετώπισαν, όπως αναμενόταν, κανένα πρόβλημα απέναντι στο Μεξικό, η παρουσία του οποίου στη φάση τωω «16» ήταν από μόνη της μια μεγάλη επιτυχία.

Σε ένα παιχνίδι, όπου η διαφορά άγγιξε και τους 37 πόντους, οι παίκτες των ΗΠΑ πέρασαν ένα ακόμα ξεκούραστο απόγευμα στο 17ο Παγκόσμιο Κύπελλο και πέρασαν εύκολα στον ημιτελικό, όπου θα αντιμετωπίσουν την Σλοβενία. Εκτός του «μπομπέρ» Κάρι, ο Τόμπσον σημείωσε 15 πόντους με 5 ριμπάουντ, ενώ ο Χάρντεν είχε άλλους 12 με 4 ασίστ.

Για το Μεξικό που δεν είχε παρά να απολαύσει το ταξίδι του στην Ισπανία με μια γιορτή απέναντι στους Παγκόσμιους Πρωταθλητές, ο Αγιόν ήταν απολαυστικός, αλλά απελπιστικά μόνος, ολοκληρώνοντας τον αγώνα με 25 πόντους και 8 ριμπάουντ, κερδίζοντας, παρ’ όλα αυτά το θερμό χειροκρότημα της εξέδρας.

Τα δεκάλεπτα: 23-13, 42-27, 66-38, 86-63

Στην πιο αμφίρροπη αναμέτρηση της φάσης των «16», η Πρωταθλήτρια Ευρώπης, Γαλλία, κατάφερε να αρπάξει τη νίκη με 69-64 από την μαχητική Κροατία που έχοντας ως «όπλο» τον πλουραλισμό στην επίθεση και την παρουσία πολλών πρωταγωνιστών.

Η Κροατία είχε τον έλεγχο του παιχνιδιού στο ξεκίνημα και μέχρι το ημίχρονο, έχοντας εγκλωβίσει τους Γάλλους και με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς, την ώρα που οι «τρικολόρ» έψαχναν τα πατήματά τους. Το ξύπνημα του Φουρνιέ, όμως, έφερε άλλον αέρα στους Γάλλους που πήραν μια διαφορά, την οποία ανέβαζαν σταδιακά, φτάνοντας ακόμα και στο +16 (46-30). Κι ενώ όλα έδειχναν πως είχαν κριθεί, ο εκπληκτικός Μπογκντάνοβιτς, που τα έκανε όλα για τους Κροάτες, αλλά και ο Τόμιτς που για ένα μεγάλο μέρος του παιχνιδιού ήταν σχεδόν άφαντος, ξανάκαναν το παιχνίδι ντέρμπι, όμως, οι Γάλλοι ήταν εκείνοι που πανηγύρισαν στο τέλος τη νίκη και προκρίθηκαν στην επόμενη φάση, όπου θα αντιμετωπίσουν τους οικοδεσπότες της διοργάνωσης, Ισπανούς.

Ο Εβάν Φουρνιέ ήρθε από τον πάγκο και έδωσε πνοή στη Γαλλία πετυχαίνοντας 13 πόντους , ενώ οι Μπατούμ με 14, Ζελαμπάλ με 11 και Ερτέλ με 10 πόντους μοιράστηκαν το σκοράρισμα για τους Πρωταθλητές Ευρώπης. Όλα τα «λεφτά» για την Κροατία ήταν ο Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς, ο οποίος ολοκλήρωσε τον αγώνα με 27 πόντους και 6 ριμπάουντ, αλλά μέχρι να ξυπνήσει και ο Τόμιτς που σημείωσε 17 πόντους με 6 ριμπάουντ, ήταν απελπιστικά μόνος.

Τα δεκάλεπτα: 7-15, 23-22, 46-34, 69-64

Η πιο… αδικημένη από τις ομάδες που προκρίθηκαν στην οκτάδα θα πρέπει να θεωρείται η Σλοβενία, αφού μπορεί να ξεπέρασε το εμπόδιο της Δομινικανής Δημοκρατίας με 61-71, αλλά έπειτα από την προσχεδιασμένη ήττα της Αυστραλίας από την Αγκόλα στην τελευταία αγωνιστική των ομίλων γνώριζε ότι στον προημιτελικό θα αντιμετωπίσει τις ΗΠΑ.

Η ομάδα του Γιούρι Ζντοβντς είναι από τις πιο σταθερές στο τουρνουά, παρ’ όλα αυτά, δε μπορεί να το χαρεί, αφού αν θέλει να πετύχει μια διάκριση, όπως είχε αφήσει να φανεί με τις μέχρι τώρα εμφανίσεις της, θα πρέπει να υπερκεράσει το φαβορί για το χρυσό μετάλλιο στη διοργάνωση.

Ο Ζόραν Ντράγκιτς είχε 18 πόντους, ενώ ο αδερφός του, Γκόραν, 12 για τους νικητές, ενώ για την Δομινικανή Δημοκρατία, ο Φελντέιν ολοκλήρωσε με 18 πόντους και 8 ριμπάουντ.

Τα δεκάλεπτα: 15-15, , 28-38, 48-54, 61-71

Φωτό: FIBA

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.