Έγραψε ξανά ιστορία η Γαλλία!

Written by  Σεπ 13, 2014

Η Πρωταθλήτρια Ευρώπης Γαλλία ήταν η μεγάλη νικήτρια του μικρού τελικού του 17ου Παγκοσμίου Κυπέλλου, αφού με αντεπίθεση διαρκείας στα τελευταία κρίσιμα λεπτά και ψυχραιμία στο τελευταίο ατελείωτο λεπτό, όταν και τα πάντα κρίθηκαν στις βολές, πήραν την σπουδαία νίκη με 93-95 επί της Λιθουανίας και κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο, το πρώτο στην ιστορία τους στον θεσμό.

 

Σε ένα παιχνίδι διαφήμιση για το μπάσκετ, οι δύο ομάδες προσέφεραν σπουδαίο θέαμα και όμορφες φάσεις, ενθουσιάζοντας το κοινό και κρατώντας την αγωνία μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο. Η Λιθουανία είχε την τύχη της στα χέρια της, όμως, την κλώτσησε, αφού στα τελευταία 2.52’’ με το σκορ στο 80-77 υπέρ της, έχασε την επαφή με το καλάθι, με αποτέλεσμα, η Γαλλία με τον Ντιαό να παίρνει την ομάδα στις πλάτες της, να κάνει ένα σερί 9-0 και να αγκαλιάζει το μετάλλιο. Νωρίτερα δε, η Λιθουανία είχε πάρει προβάδισμα έως και 9 πόντων, όμως, οι «μπλε» έκαναν την αντεπίθεσή τους και αυτή τη φορά κατάφεραν να φτάσουν στον στόχο τους.

Το παιχνίδι ήταν ντέρμπι σε όλη τη διάρκεια του αγώνα με εξαίρεση το ξεκίνημα της τρίτης περιόδου, όταν και η Λιθουανοί άρχισαν να βλέπουν το καλάθι σαν «βαρέλι» και με βομβαρδισμό από τα 6,75 μ. πήραν μια διαφορά ασφαλείας, η οποία, ωστόσο, όπως αποδείχθηκε, δεν αρκούσε για να τους χαρίσει από νωρίς το μετάλλιο.

Από την πλευρά τους οι Γάλλοι που είχαν λιγότερες από 20 ώρες για να επανέλθουν ψυχολογικά έπειτα από την ήττα στον ημιτελικό από την Σερβία, δεν εγκατέλειψαν την προσπάθεια και διεκδίκησαν το πρώτο τους μετάλλιο σε Παγκόσμιο Κύπελλο μέχρι το τέλος και τελικά δικαιώθηκαν, μέσα σε έξαλλους πανηγυρισμούς.

Τα τελευταία δευτερόλεπτα ήταν δραματικά και κράτησαν μια…αιωνιότητα, αφού οι δύο ομάδες πήγαν το παιχνίδι στην ρουλέτα των βολών με τους Γάλλους να είναι τελικά εκείνοι που χαμογέλασαν στο τέλος.

Ο Ερτέλ με το σκορ στο 82-86 έχασε την ευκαιρία να τελειώσει το παιχνίδι, αφού έχασε και τις δύο βολές που κέρδισε, στη συνέχεια, ο Γιουσκεβίτσιους, ο οποίος πήρε τις τελευταίες επιθέσεις πάνω του πέτυχε γκολ-φάουλ και μείωσε στον πόντο, ο Ερτέλ έκανε 2/2 βολές για το 85-88, ο Σεϊμπούτις τον μιμήθηκε για το 87-88 και ξανά ο Ερτέλ με βολές έκανε το 87-90.

Ο Σεϊμπούτις με 2/2 και πάλι έφερε το παιχνίδι στο 89-90, ο Ντιαό έκανε το 89-92, ο Γιασάιτις έκανε 1/2 και έδωσε την ευκαιρία στον Μπατούμ να τελειώσει το παιχνίδι. Ο πρώτος σκόρερ των Γάλλων έχασε σκόπιμα τη δεύτερη βολή, αλλά ο ντιαό βιάστηκε να κάνει φάουλ και έτσι ο Βαλαντσιούνας μείωσε και πάλι στον πόντο. Με 3,2’’ να απομένουν ο Ματισιούλις έκανε ξανά φάουλ στον Μπατούμ πριν προλάβει να κυλήσει ο χρόνος, εκείνος έκανε το 92-95, ο Πιετρούς έκανε φάουλ στον Ματσιούλις με 1,6’’ να απομένουν.

Ο πρώην φόργουορντ του Παναθηναϊκού έκανε το 93-95 που έμελλε να είναι το τελικό σκορ, αφού έχασε, όπως αναμενόταν την δεύτερη βολή, αλλά κανείς δεν πήρε το ριμπάουντ κι έτσι, οι Γάλλοι πανηγύρισαν έξαλλα το πρώτο τους μετάλλιο στην ιστορία τους.

Η απονομή του μεταλλίου έγινε αμέσως με τους Γάλλους να μην σταματούν να χορεύουν από τη χαρά τους και  τους φιλάθλους να πανηγυρίζουν για τη μεγάλη αυτή επιτυχία.

Μεγάλο παιχνίδι για την Γαλλία έκανε ξανά ο Νικολά Μπατούμ με κεκτημένη ταχύτητα από τον ημιτελικό, όπου σταμάτησε στους 35 πόντους, συνέχισε να οδηγεί το σκοράρισμα για την ομάδα του πετυχαίνοντας αυτή τη φορά 27 πόντους, ενώ αυτή τη φορά, είχε συμπαραστάτες τον Ερτέλ που ήταν ψύχραιμος στο τελευταίο λεπτό και με 6/8 βολές και συνολικά 13 πόντους, τον Λοβέρν που ηγήθηκε της προσπάθειας ανατροπής σταματώντας στους 15 πόντους, αλλά, κυρίως, τον μεγάλο Μπορίς Ντιαό, ο οποίος πέτυχε τα κρίσιμα καλάθια που έδωσαν το προβάδισμα στο τέλος, ολοκληρώνοντας την αναμέτρηση με 15 πόντους.

Για τη Λιθουανία ο Βαλαντσιούνας με 15 πόντους και 9 ριμπάουντ, αλλά και οι Γιουσκεβίτσιους, Πότσιους και Ματσιούλις με 14, 11 και 11 πόντους αντίστοιχα προσπάθησαν, αλλά δεν κατάφεραν να φέρουν στη χώρα τους το δεύτερο συνεχόμενο χάλκινο μετάλλιο.

Η Γαλλία αποδεικνύει πως, μετά το χρυσό μετάλλιο στο περσινό Ευρωμπάσκετ, αποτελεί μια ομάδα που τα τελευταία χρόνια επιδεικνύει αξιέπαινη σταθερότητα και δίκαια βρίσκεται μέσα στις κορυφαίες ομάδες του κόσμου, παρά το γεγονός ότι χτυπήθηκε από τις πολλές απουσίες.

Η μεγάλη αυτή ομάδα του Βενσάν Κολέ χάρισε πολλές σημαντικές στιγμές και απέδειξε πως η Γαλλία διανύει τη δική της χρυσή πενταετία και πλέον βάζει το δικό του μεγάλο στοίχημα που δεν είναι άλλο από το ερχόμενο Ευρωμπάσκετ, τα τελικά του οποίου θα φιλοξενηθούν στη Γαλλία.

Τα δεκάλεπτα: 19-22, 42-43, 71-64, 93-95

 Φωτό: FIBA

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.