Γλίτωσε το "Χακα"-ρισμα και πέρασε στους «16» η Εθνική

Written by  Σεπ 05, 2019

Η Ελλάδα κόντεψε να… πεθάνει από το άγχος όλους τους φιλάθλους της, αλλά στο τέλος κατάφερε να πάρει έστω και δύσκολα την πολύτιμη νίκη επί της πολύ σκληρής για να πεθάνει Νέας Ζηλανδίας με 103-97 και θα ακολουθήσει τη Βραζιλία στον όμιλο με τις ΗΠΑ και την Τσεχία, κλείνοντας ραντεβού με τους Αμερικάνους το πρωί του Σαββάτου σε μια επανάληψη του ημιτελικού της Σαϊτάμα.

Η ελληνική ομάδα είχε καλά διαστήματα που της έδιναν την ευκαιρία να χτίζει διαφορές, αλλά η άμυνά της και ο εκπληκτικός σουτέρ, Κόρι Γουέμπστερ, δεν της επέτρεπαν να ξεφύγει, καθιστώντας την αναμέτρηση θρίλερ για γερά νεύρα μέχρι τα τελευταία δευτερόλεπτα.

Παρ’ όλα αυτά, το ζητούμενο επετεύχθη και η Ελλάδα θα είναι στους «16» της διοργάνωσης, όπου την περιμένει πολύ δύσκολο έργο, αν θέλει να διεκδικήσει μια θέση στην οκτάδα, που ήταν και ο αρχικός πρώτος στόχος της συμμετοχής της στην διοργάνωση.

Η Εθνική ξεκίνησε με το… μαχαίρι στα δόντια και με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο σε… άγρια κατάσταση έδειξε από την αρχή της προθέσεις της, παίρνοντας κεφάλι από το πρώτο δίλεπτο με 11-4, αλλά η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη, με τον Γουέμπστερ να εκτελεί το ελληνικό καλάθι και η Ν. Ζηλανδία με σερί 10-0 να περάσει μπροστά με 11-14.

Παρ’ όλα αυτά, η άμυνα της Εθνικής ήταν αυτή που έδωσε τη λύση και με κλείσιμο στους διαδρόμους, καλή κυκλοφορία και συμπαθητική ευστοχία από τα 6,75μ.μ (   ), η Ελλάδα πήρε ξανά προβάδισμα και τελείωσε το πρώτο δεκάλεπτο μπροστά με 28-19.

Η ενέργεια που έφερε ο Θανάσης Αντετοκούνμπο βοήθησε να έρθει το +12 για πρώτη φορά (33-21), αλλά ο οίστρος του Γουέμπστερ που εκτελούσε συνεχώς  από τα 6,75 μ. (5/7 και 21 πόντους στο ημίχρονο), κρατούσε τη Ν. Ζηλανδία κοντά στο σκορ  και το ημίχρονο βρήκε την Εθνική μας μπροστά με 51-44.

Πιο συγκεντρωμένη η Εθνική, ιδιαίτερα στην άμυνα, παρά τους… μπελάδες που εξακολουθούσε να βάζει ο Γουέμπστερ, έφτασε το +13 (64-51), όμως, και πάλι οι σκληροτράχηλοι Νεοζηλανδοί μείωσαν στους 4 (70-66) και το τρίτο δεκάλεπτο έκλεισε επίσης μέσα στο άγχος με την Ελλάδα να προηγείται με 71-66.

Με 3/3 τρίποντα η Εθνική έκανε αυτό που ήθελε, να ανεβάσει ξανά τη διαφορά σε διψήφια επίπεδα (80-68) και πήρε σημαντική ανάσα για τη συνέχεια, αλλά για πολλοστή φορά δεν την θωράκισε, με τη Ν. Ζηλανδία να μειώνει ξανά σε 82-77 και το φινάλε να γίνεται ξανά… θρίλερ.

Το μεγάλο τρίποντο του Καλάθη έστειλε τη διαφορά ξανά στο +10 (94-84) και από εκεί δεν υπήρχε… γυρισμός με την ελληνική ομάδα να κρατά αυτή τη φορά το αποτέλεσμα – έστω και πολύ δύσκολα - και να φτάνει στο τελικό 103-97 που στην στέλνει στις 16 καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ταλαιπωρήθηκε πολύ και αντιμετωπίστηκε πολύ κλειστά από τους αντιπάλους της Εθνικής, ωστόσο, έφτασε κοντά στο triple-double, έχοντας 24 πόντους με 10 ριμπάουντ και 6 ασίστ, ο Ιωάννης Παπαπέτρου έδωσε πολύτιμες λύσεις στα κρίσιμα με 16 πόντους (4/6 τρίποντα), ο Νικ Καλάθης είχε 14 πόντους με 4 ριμπάουντ και 5 ασίστ και ο Γιώργος Πρίντεζης είχε 13 πόντους με 3 ριμπάουντ σε μια βραδιά με πολύ άγχος για την ελληνική ομάδα.

Ο Κόρι Γουέμπστερ κόντεψε να… σκοτώσει μόνος του την Ελλάδα, ολοκληρώνοντας με 31 πόντους με 7/12 τρίποντα, ο Τομ Αμπερκρόμπι σημείωσε 18 πόντους με 6 ριμπάουντ, ο Τάι Γουέμπστερ είχε 17 πόντους και ο Άισακ Φοτού πρόσθεσε 15 πόντους για τη Ν. Ζηλανδία που αγωνίστηκε με πάθος και κέρδισε για μια ακόμα φορά το χειροκρότημα.

Τα δεκάλεπτα: 28-19, 51-44, 71-66,103-97

Στατιστικά της αναμέτρησης ΕΔΩ

Φωτό: fiba.basketball

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.