Επιστολή της Εθνικής Γυναικών για την επανέναρξη των πρωταθλημάτων

Written by  Νοε 28, 2020

Το μπάσκετ γυναικών και ο ερασιτεχνικός αθλητισμός στο σύνολο του έχει πληγεί πολύ έντονα και η Εθνική ομάδα μπάσκετ Γυναικών ενώνει την φωνή της με τις υπόλοιπες, των "ερασιτεχνικών" αθλημάτων, ζητώντας την άμεση επανέναρξη των πρωταθλημάτων, με σχετική επιστολή της.


Η επιστολή:

Αξιότιμοι κύριοι,

Χαιρετίζουμε την, καθυστερημένη έστω, αναφορά του Υφυπουργού Αθλητισμού κυρίου Αυγενάκη σε θέματα που αφορούν τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η επανέναρξη των αθλημάτων που υπηρετούμε θα είναι κοντά. Ωστόσο ως ενεργά μέλη της κοινωνίας δεν μπορούμε να σιωπήσουμε.

Οι αποφάσεις για το γυναικείο μπάσκετ αντιστοιχούν δυστυχώς στην κρατούσα άποψη. Μας τοποθετούν σε δεύτερη ταχύτητα σε σχέση με τους συναδέλφους μας στις ανδρικές ομάδες της πρώτης κατηγορίας. Την ώρα που η εθνική ανδρών δίνει πάνοπλη τη μάχη για την πρόκριση στα τελικά του πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος, τα μέλη της εθνικής γυναικών πρέπει να δώσουν μάχη με τον βιοπορισμό και την προστασία από τραυματισμούς για να έχουν την δυνατότητα να παλέψουν για τον ίδιο στόχο. Δεν μπορούμε από το να αναρωτηθούμε αν το αντρικό γαλανόλευκο εθνόσημο είναι πιο σημαίνον από το δικό μας. Η ισότητα στην κοινωνία δεν επιτυγχάνεται από υποχρεωτική ποσόστωση στα ψηφοδέλτια αλλα σφυρηλατείται από την καθημερινή μαχη των γυναικών για ίσα δικαιώματα με τους άντρες.

Όλοι οι αθλητές των ερασιτεχνικών αθλημάτων έχουν εκφράσει τον προβληματισμό, την αγωνία τους και την επιθυμία τους για την επανεκκίνηση των πρωταθλημάτων τους. Εμείς δεν θα κάνουμε μια ακόμα αναφορά στα προβλήματα, ενώνουμε την φωνή μας με τις υπόλοιπες. Η οικογένειά μας πλήττεται σε όλα τα επίπεδα και σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή γράφουμε για να προτείνουμε λύσεις.

Το υπουργείο πρέπει να ανοίξει διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς. Στο εξωτερικό πολλά πρωταθλήματα βρίσκονται σε λειτουργία. Μπορούμε να ακολουθήσουμε υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν σε χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα οποία καθιστούν εφικτή τη διεξαγωγή των αγώνων. Είναι πρωτοφανές να λαμβάνονται αποφάσεις για το «καλό» μας χωρίς να είμαστε ενεργό μέλος σε αυτές.  Η λογική του «πονάει ποδι, κόβουμε πόδι» δεν μπορεί να είναι το σημείο αναφοράς στις μέρες μας. Δημοκρατία χωρίς συμμετοχή και έλεγχο παύει να είναι δημοκρατία.

Προτείνουμε:

1. Άμεση έναρξη διαλόγου του υπουργείου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς με στόχο την άμεση και ασφαλή έναρξη των ερασιτεχνικών αθλημάτων.  Φυσικά όταν αναφέρουμε «άμεση» δεν εννοούμε την πολιτική της έννοια, δηλαδή «ποτέ». Ως ανθρωποι που λειτουργούμε υπό την πίεση του χρονομέτρου και του αποτελέσματος όταν λέμε «άμεση», εννοούμε «ΤΩΡΑ».

2. Αξιοποίηση της εμπειρίας από άλλες ευρωπαϊκές χώρες που κατάφεραν να κρατήσουν τον αθλητισμό τους ζωντανό.

3. Ενίσχυση των κινήτρων για άθληση ακόμα και σε περιβάλλον πανδημίας. Η εξίσωση - διακωμώδηση της άσκησης με το «6» σε ένα κέντρο μηνυμάτων είναι επικίνδυνη για το μέλλον της κοινωνίας. Ανοιχτός αθλητισμός σημαίνει λιγότεροι ασθενείς.

Τολμήστε την πρωτοπορία. Ανοίξτε τα γήπεδα με ασφάλεια για όλους. Σταθείτε σαν ηγέτες στο ύψος των περιστάσεων!

Μετα τιμής
Εθνική Ομάδα Καλαθοσφαίρισης Γυναικών
 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.