Τα γκρουπ δυναμικότητας για το Παγκόσμιο Κύπελλο

Written by  Απρ 21, 2023

Η FIBA ανακοίνωσε τα γκρουπ δυναμικότητας και τη διαδικασία της κλήρωσης για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ανδρών (25/8-10/9), η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 29 Απριλίου στη Μανίλα των Φιλιππίνων.

Οι 32 ομάδες που έχουν προκριθεί στην τελική φάση έχουν χωριστεί σε οκτώ γκρουπ δυναμικότητας με βάσει την κατάταξη της FIBA αλλά και με γεωγραφικά κριτήρια. Η Ελλάδα βρίσκεται στο τρίτο γκρουπ δυναμικότητας μαζί με Ιταλία, Γερμανία και Βραζιλία και στην πρώτη φάση θα βρεθεί αντιμέτωπη με μία ομάδα από το πρώτο, μία ομάδα από το πέμπτο και μία ομάδα από το έβδομο γκρουπ δυναμικότητας. Από τα οκτώ γκρουπ δυναμικότητας θα προκύψουν οκτώ όμιλοι των τεσσάρων ομάδων. Οι δύο πρώτες ομάδες κάθε ομίλου προκρίνονται στη δεύτερη φάση των ομίλων, ενώ οι δύο τελευταίες συνεχίζουν σε αγώνες κατάταξης για τις θέσεις 17-32. Από τη δεύτερη φάση των ομίλων οι δύο πρώτες ομάδες προκρίνονται στα προημιτελικά (που θα φιλοξενηθούν στη Μανίλα) με τους αγώνες πλέον να είναι νοκ άουτ.

Οι αγώνες των ομίλων Α και Β θα διεξαχθούν στο «Araneta Coliseum» της Μανίλα, αυτοί των ομίλων C και D στο «Mall of Asia Arena» της Μανίλα (Φιλιππίνες), οι αγώνες των ομίλων Ε και F στην «Okinawa» Αρένα της Οκινάουα (Ιαπωνία) και αυτοί των ομίλων G και H στην «Indonesia Arena» της Τζακάρτα (Ινδονησία).

Αναλυτικά τα γκρουπ δυναμικότητας:
1ο: Φιλιππίνες, Ισπανία, ΗΠΑ, Αυστραλία
2ο: Γαλλία, Σερβία, Σλοβενία, Λιθουανία
3ο: Ελλάδα, Ιταλία, Γερμανία, Βραζιλία
4ο: Καναδάς, Βενεζουέλα, Μαυροβούνιο, Πουέρτο Ρίκο
5ο: Ιράν, Δομινικανή Δημοκρατία, Φινλανδία, Νέα Ζηλανδία
6ο: Κίνα, Λετονία, Μεξικό, Γεωργία
7ο: Ιορδανία, Ιαπωνία, Ανγκόλα, Ακτή Ελεφαντοστού
8ο: Λίβανος, Αίγυπτος, Νότιο Σουδάν, Πράσινο Ακρωτήρι

Οι ομάδες από το πρώτο, το τρίτο, το πέμπτο και το έβδομο γκρουπ δυναμικότητας θα κληρωθούν στους ομίλους A, C, E, G, ενώ οι ομάδες από το δεύτερο, το τέταρτο, το έκτο και το όγδοο γκρουπ δυναμικότητας θα κληρωθούν στους ομίλους B, D, F και H.

Στους ομίλους δεν μπορούν να κληρωθούν πάνω από μία ομάδες από Αμερική, Αφρική, Ασία ή Ωκεανία και θα υπάρχουν τουλάχιστον μία και το πολύ δύο ομάδες από την Ευρώπη.

Η διοργανώτρια ομάδα των Φιλιππίνων θα είναι στον όμιλο A και επέλεξε τις ΗΠΑ για τον όμιλο C. Η Σλοβενία επελέγη από την Ιαπωνία για τον όμιλο F ενώ η ίδια θα είναι στο Ε και ο Καναδάς επελέγη από την Ινδονησία για τον όμιλο H.

Περιορισμοί:

-Οι ευρωπαϊκές ομάδες του τρίτου γκρουπ δυναμικότητας, Ελλάδα, Ιταλία και Γερμανία, δεν μπορούν να κληρωθούν με την Ισπανία από το πρώτο γκρουπ δυναμικότητας.

-Η Βραζιλία από το τρίτο γκρουπ δυναμικότητας δεν μπορεί να κληρωθεί με τις ΗΠΑ από το πρώτο γκρουπ δυναμικότητας.

-Η Δομινικανή Δημοκρατία από το πέμπτο γκρουπ δυναμικότητας δεν μπορεί να κληρωθεί με τις ΗΠΑ από το πρώτο γκρουπ δυναμικότητας και την Βραζιλία από το τρίτο.

-Η Νέα Ζηλανδία από το πέμπτο γκρουπ δυναμικότητας δεν μπορεί να κληρωθεί με την Αυστραλία από το πρώτο γκρουπ δυναμικότητας.

-Το Ιράν από το πέμπτο γκρουπ δυναμικότητας δεν μπορεί να κληρωθεί με τις Φιλιππίνες από το πρώτο γκρουπ δυναμικότητας και την Ιαπωνία από το έβδομο.

-Το Μεξικό από το έκτο γκρουπ δυναμικότητας δεν μπορεί να κληρωθεί με Καναδά, Βενεζουέλα και Πουέρτο Ρίκο από το τέταρτο.

-Λετονία και Γεωργία από το έκτο γκρουπ δυναμικότητας δεν μπορούν να κληρωθούν σε όμιλο με δύο ευρωπαϊκές ομάδες (αφού στο δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας υπάρχουν τέσσερις ευρωπαϊκές και στο τέταρτο το Μαυροβούνιο).

-Η Ιορδανία από το έβδομο γκρουπ δυναμικότητας δεν μπορεί να κληρωθεί με τις Φιλιππίνες από το πρώτο και το Ιράν από το πέμπτο.  

-Το Λίβανο από το όγδοο γκρουπ δυναμικότητας δεν μπορεί να κληρωθεί με την Κίνα από το έκτο.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.