Έστειλε θετικό μήνυμα

Written by  Αυγ 27, 2015

Νικηφόρο ήταν το ξεκίνημα της Εθνικής στο 27ο τουρνουά Ακρόπολις με την επίσημη αγαπημένη να επικρατεί με 92-80 της Ολλανδίας στο ΟΑΚΑ.

Η Εθνική προσπάθησε να τρέξει στο γήπεδο να πιέσει στην άμυνα δείχνοντας πολλά από τα πράγματα που έχει στο μυαλό του ο Φώτης Κατσικάρης. Οι 80 πόντοι βεβαία παθητικό είναι αρνητικό στοιχείο,καθώς η Εθνική Ελλάδας είναι ομάδα που βασίζεται πολύ στην άμυνα.

Σημείο κλειδί της αναμέτρησης το ξεκίνημα της τρίτης περιόδου όταν ένα «γαλανόλευκο» σερί 18-0 μετέτρεψε το 48-40 του ημιχρόνου σε 64-40 τελειώνοντας ουσιαστικά την υπόθεση νίκη. Από εκείνο το σημείο και μετά το νερό είχε μπει στο αυλάκι με την Εθνική να ρίχνει το ρυθμό της και την Ολλανδία να προσπαθεί να μαζέψει την έκταση της ήττα της.

Κορυφαίος για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ο Γιάννης Αντετοκούνμπο με 22 πόντους 6 ριμπάουντ και 2 άσιστ με τον επιθετικό πλουραλισμό της ομάδας να είναι εμφανής αφού άλλοι τέσσερις παίκτες έτυχαν διψήφιο αριθμό πόντων(Μπορούσης, Καλάθης, Ζήσης και Πρίντεζης από δέκα). Από τους «Οράνιε» ,που θα τους αντιμετωπίσουμε και στην πρώτη φάση του ευρωμπάσκετ οι Κίις με 16 και Κλόοφ με 17 ήταν οι κορυφαίοι.

Η Εθνική μπήκε πολύ δυνατά στο παρκέ με εμφανή διάθεση να τρέξει και να πιέσει στην άμυνα. Οι διεθνείς κατάφεραν και προηγήθηκαν πολύ νωρίς με 10-2 χάρις κυρίως σε επιθετικές προσπάθειες και τρίποντα από τους Καλάθη και Σπανούλη. Η Εθνική δεν κατέβαζε ρυθμό και συνέχιζε να αποδίδει ωραίο και ποιοτικό μπάσκετ φτάνοντας τη διαφορά στο + 10(18-8 με καλάθι του Κώστα Κουφού) αναγκάζοντας τον τεχνικό της ομάδας να καλέσει ταιμ άουτ. Οι Ολλανδοί προσπάθησαν να μπουν στην αναμέτρηση και το κατάφεραν αφού σε ένα σερί 0-5  κατέφεραν και μείωσαν σε 21-14. Τελικά η περίοδος ολοκληρώθηκε με την Εθνική να προηγείται με 25-18.

Το ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου δεν ήταν το ίδιο δυναμικό για την Εθνική καθώς οι Ολλανδοί με δυο συνεχόμενα αναπάντητα τρίποντα από τους Ντε Γιόνγκ και του Κίις κατάφεραν να μειώσουν στους δυο πόντους(29-27) αναγκάζοντας αυτή τη φορά το «γαλανόλευκο» τεχνικό επιτελείο να καλέσει ταιμ άουτ προκειμένου ο Φώτης Κατσικάρης να δωσει οδηγίες στους παίκτες του. Οι φωνές του Έλληνα κόουτς φάνηκε ότι έπιασαν τόπο αφού οι Έλληνες έτρεξαν ένα σερί 6-0 και πήγαν το σκορ στο 34-26. Οι Ολλανδοί όμως πίεζαν συνέχεια και δεν επέτρεπαν στους διεθνείς να ξεφύγουν και πάλι στο σκορ. Η Εθνική με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο πήγε το σκορ στο + 6(41-35 στο 17΄). Στα τελευταία 3 λεπτά του πρώτου ημιχρόνου η Εθνική φάνηκε ότι πήρε και πάλι τον έλεγχο του αγώνα και με τους Αντετοκούνμπο και Κούφο κύριους επιθετικούς εκφραστές έκλεισε την περίοδο και το ημίχρονο με + 8(48-40).

Το ξεκίνημα της επανάληψης ήταν ονειρικό για την Εθνική. Η «επίσημη αγαπημένη» χάρις σε πόντους από τον αρχηγό της Νίκο Ζήση κατάφερε και ξέφυγε στο σκορ με + 17(57-40), αποδίδοντας παράλληλα εξαιρετικά και στην άμυνα. Το +20  ήταν θέμα χρόνου και στο  τρίτο λεπτό της επανάληψης ο Νίκ Καλάθης με τρίποντο έγραψε το 60-40 για τη «γαλανόλευκη». Ο ίδιος παίκτης με δίποντο στην αμέσως επομένη επίθεση έκανε το 62-40 διευρύνοντας το σερί για την Εθνική μας στο +14. 64-40 με τον Γιάννη Μπορούση να δέχεται εξαιρετική Ίσις από τον Βασίλη Σπανούλη και να τελειώνει τη φάση. Ο τεχνικός των «Οράνε» βλέποντας ότι η ομάδα του δεν είχε σημειώσει ούτε πόντο στην επανάληψη κάλεσε ταιμ άουτ με σκοπό να αφυπνίσει τους παίκτες του. Ο Σαάφτεναρ «έσπασε το ρόδι» για την ομάδα του στο 26’ και με δυο εύστοχες βολές σημείωσε τους πρώτους πόντους της Ολλανδίας στην τρίτη περίοδο(66-42). Ο Γιαννης Αντετοκούνμπο συνέχισε να φορτώνει με πόντους το καλάθι της Ολλανδίας(68-42). Από εκείνο το σημείο και μετά δεν άλλαξαν και πολλά στη διακύμανση του σκορ με την Εθνική να διατηρεί άνετα το προβάδισμα των 20+ πόντων και την Ολλανδία να προσπαθεί συνέχεια. Τελικά η τρίτη περίοδος ολοκληρώθηκε με την Εθνική Ελλάδας να προηγείται με 74-55 αφού οι Ολλανδοί με ένα σερί  7-0 έριξαν τη διαφορά κάτω από το ψυχολογικό φράγμα των είκοσι πόντων(74-55).

Το ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου ήταν νωχελικό και για της δυο ομάδες αφού το σκορ έδινε τη δυνατότητα για χαλάρωμα και στις δυο ομάδες. Το πρώτο καλάθι σημειώθηκε  μετά από περίπου λεπτά με τους Ολλανδούς να μειώνουν σε 74-57. Η Εθνική απάντησε με τον Πρίντεζη να κάνει το 76-57. Η Εθνική είχε αφήσει το πόδι από το γκάζι κάτι που προσπάθησε να εκμεταλλευτεί η Ολλανδία μειώνοντας σε 78-64 στο 35΄. Ο Στράτος Περπέρογλου είδε το όνομα του να μπαίνει στη λίστα των σκάρες στο 36΄ όταν με σουτ από τη γωνιά έκανε το 78-61. Στο τελευταίο τρίλεπτο του παιχνιδιού η Εθνική προσπάθησε και χάρισε κάποιες ωραίες φάσεις στους φίλαθλους που είχαν πάει στο ΟΑΚΑ διατηρώντας παράλληλα και τη διαφορά στο σκορ. Το τέλος της αναμέτρησης το 92-80 σφράγισε την πρώτη νίκη της Εθνικής στο 27ο τουρνουά Ακρόπολις.

Δεκάλεπτα:18-25, 40-48, 55-74, 80-92

Ολλανδία (Φαν Χέλφτερεν):Φράνκε, Ουίλιαμς 8 (1), Γ. Ντε Γιονγκ 7, Κλουφ 17 (1), Κεράζι, Ντε Πάγκτερ, Άκερμπουμ 16 (4), Σάφτενααρ 9 (1), Ν. Ντε Γιονγκ 6 (6 ριμπ.), Σμόιλντερς 8, Νόρελ 6 (6 ριμπ.), Σλάγκτερ 3 (1).

Ελλάδα (Κατσικάρης):Μπουρούσης 10 (8 ριμπ.), Ζήσης 10 (2τρ, 6 ριμπ.), Σπανούλης 9 (2τρ, 5 ασίστ), Καλάθης 10 (2), Περπέρογλου 6, Σλούκας 2, Αντετοκούνμπο 22 (3τρ, 6 ριμπ.), Καϊμακόγλου, Κουφός 8 (5 ριμπ.), Πρίντεζης 10 (1), Παπανικολάου 5 (1), Μάντζαρης.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.