Σφράγισε την πρωτιά

Written by  Σεπ 09, 2015

Ακόμα μια νίκη την 4η συνεχόμενη στον Γ όμιλο του ευρωμπάσκετ σημείωσε η Εθνική Ελλάδας. Η «επίσημη αγαπημένη» επικράτησε με 83-72 της Σλοβενίας και μπορεί από σήμερα να πανηγυρίζει για την πρώτη θέση στον όμιλο που της δίνει καλύτερο πλεονέκτημα στις επόμενες φάσεις.

 

Η Εθνική ήταν για μια ακόμα φορά εκπληκτική στα δυο πρώτα δεκάλεπτα κατάφερε να ξεφύγει στο σκορ και μετά ήταν αδύνατον για τους μαχητικούς Σλοβένους  που όσο και αν προσπάθησαν φτάνοντας τη διαφορά μέχρι και τους -4(64-60 στο 33΄) να καλύψουν τη διαφορά.

Η ομάδα του Φώτη Κατσικάρη κέρδισε επειδή ήταν καλύτερη σε όλες τις στατιστικές κατηγορίες και σε δίποντα και σε τρίποντα πηρέ περισσότερα ριμπάουντ(33 έναντι 23) είχε διπλάσιες σχεδόν τελικές πάσες(21 έναντι 13), ενώ ο επιθετικός πλουραλισμός έδωσε τη δυνατότητα σε πέντε παίκτες να έχουν διψήφιο αριθμό πόντων.

Το μονό αρνητικό από την αναμέτρηση το νεκρό διάστημα στο τρίτο δεκάλεπτο όταν η Εθνική κινδύνεψε να «χύσει την καρδάρα» με το γάλα βλέποντας το +15 του ημιχρόνου(46-31) να γίνεται 64-60 στις αρχές της τελευταίας περιόδου. Στο τέλος όμως τα αντανακλαστικά της ομάδας λειτούργησαν και η ομάδα έφτασε στην νίκη χωρίς να κινδυνέψει περισσότερο.

Πρώτοι σκόρερ για την Εθνική οι Σπανούλης με 19 και Πρίντεζης με 16 πόντους ενώ από τη Σλοβενία το δίδυμο Μπλάζιτς και Ντράγκιτς φόρτωσαν το Ελληνικό καλάθι με 27 και 22 πόντους αντίστοιχα.

Επόμενος αντίπαλος της Εθνικής μας που έχει πλέον ρεκόρ 4-0  η Ολλανδία σε ένα αδιάφορα παιχνίδι που ίσως δωσει τη δυνατότητα στον Κατσικάρη να δοκιμάσει πρόσωπα και σχήματα εν όψει της συνεχείας.

Η αναμέτρηση

Εξαιρετικό ξεκίνημα από την Εθνική που χάρις στην πολύ καλή της άμυνα κατάφερε και προηγήθηκε μόλις στο 2’ με 8-2 κάτι που ανάγκασε αμέσως τον Ζντόβτς να ζητήσει ταιμ αουτ. Οι Σλοβένοι προσπάθησαν εκμεταλλευόμενοι το κακό αμυντικό transitionτης Εθνικής να μπουν ξανά στον αγώνα και να μειώσουν  στο καλάθι(12-11 στο 5’ με τρίποντο του Σλόκερ). Η Εθνική όμως με ένα γρήγορο 4-0 πήγε ξανά τη διαφορά στο+5(18-13 στο 8’) και λίγο αργότερα το πρώτο εύστοχο τρίποντο από τον Σπανούλη έδωσε προβάδισμα με 6 (21-15). Η πρώτη περίοδος ολοκληρώθηκε τελικά με την Εθνική να προηγείται με 23-17.

Η  δεύτερη περίοδος ξεκίνησε όπως ακριβώς τέλειωσε η πρώτη με την Εθνική να έχει πατήσει το γκάζι και να καταφέρνει μόλις στο 11 να προηγηθεί με +11(28-17) χάρις σε γκολ φάουλ του Μπουρούση. Η ομάδα του Φώτη Κατσικάρη έβγαζε πολύ ενέργεια τόσο σε άμυνα όσο και στην επίθεση κάτι που αποτυπωνόταν και από το δείκτη του σκορ που ολοένα και αυξανόταν με σχεδόν γεωμετρική πρόοδο. Οι Σλοβένοι προσπάθησαν και κατάφεραν να ρίξουν τη διάφορα κάτω από τους 10 πόντους(28-20 στο 14)  αλλά ο Ζήσης με δίποντο επανέφερε την τάξη του +10(30-20). Στο 15’ το σκορ ήταν 34-23 και από εκείνο το σημείο και μετά ξεκίνησε το επιθετικό ρεσιτάλ του Σπανούλη. Ο ηγέτης της γαλανόλευκης ευστόχησε σε 2 διαδοχικά τρίποντα και η διαφορά εκτοξεύτηκε στο +17(46-29) λίγο πριν το τέλος του ημιχρόνου, ενώ λίγο αργότερα το 46-31 σφράγισε τις προσπάθειες των δυο ομάδων για το πρώτο ημίχρονο. Ένα πρώτο ημίχρονο που το ομαδικό πνεύμα και οι συνεργασίες κυριάρχησαν στο Ελληνικό στρατόπεδο με χαρακτηριστικό τις 14 τελικές πάσες που μοίρασαν  οι παίκτες του Φώτη Κατσικάρη έναντι μόλις 7 των Σλοβένων.

Όσο εκρηκτικό ήταν το πρώτο ημίχρονο τόσο νωθρά και νωχελικά μπήκε η Εθνική στο δεύτερο. Οι Σλοβένοι κατάφεραν να ροκανίσουν τη διαφορά και με αιχμή του δόρατος την τρομερή τους ευστοχία στα τριποντά έκαναν ένα επιμέρους 18-6 και έκαναν το σκορ 54-49 κάτι που ανάγκασε αμέσως τον Κατσικάρη να ζητήσει ταιμ αουτ. Ο Πρίντεζης με το πρώτο τρίποντο που πέτυχε πήγε ξανά τη διαφορά στο+10(54-44). Οι Σλοβένοι προσπάθησαν και με τον Μπλάζιτς κατάφεραν να μειώσουν σε 54-49. Η Εθνική όμως διατήρησε το προβάδισμα μέχρι και το τέλος της τρίτης περιόδου(62-53)

Η Τελευταία περίοδος ξεκίνησε με τη Σλοβενία να μειώνει στους 6 πόντους (62-56) με τρίποντο του Μπλάζιτς με τον ίδιο παίκτη με δυο βολές στην αμέσως επόμενη επίθεση της Σλοβενίας να κάνει το 62-58 βάζοντας φωτιά στην αναμέτρηση.  Η Εθνική έκανε πολλά λάθη και το Σλοβενικό σερί έγινε 6-0 χάρις σε καλάθι του Ντράγκιτς και αυτός ήταν και ο λόγος που ο Κατσικάρης ζήτησε ταιμ αουτ για να κόψει το ρυθμό της Σλοβενίας. Η Εθνική έδειξε να αντιδρά και με ένα μικρό σερί 5-0 πήγε το σκορ στο 67-60 6 λεπτά περίπου πριν τελειώσει ο αγώνας. Ο Σπανούλης μίλησε πάλι όταν έπρεπε και με καλάθι και φάουλ που πηρέ από τον Μπλάζιτς έκανε το 69-61 στο 34’ με τον Έλληνα παίκτη όμως να αστοχεί στην συμπληρωματική βολή. Αυτό που δεν έκανε ο Σπανούλης το έκανε ο Μπορούσης και με δίποντο πήγε ξανά τη διαφορά μετά από ώρα στο +10(71-61). Η Σλοβενία μείωσε και πάλι στους 7(71-64 στο 35’). Ο Καλάθης με 2/2 βολές έκανε το 73-64 ενώ στην αμέσως επόμενη Ελληνική επίθεση ο Ζήσης με ένα παλικαρίσιο καλάθι έδωσε διψήφια ανάσα στην Εθνική(75-64) και ανάγκασε τον Σλοβένο προπονητή να ζητήσει ταιμ αουτ Νίκος Ζήσης με τρίποντο από τη γωνία στο 37’ εκτόξευσε τη διαφορά στο +13(80-67) βάζοντας υποθήκη νίκης. Στα τελευταία λεπτά οι διεθνείς έκαναν αυτό που έπρεπε διατήρησαν την πρωτοπορία και έφτασαν με το τελικό 83-72 σε μια ακόμα νίκη στον όμιλο που σφράγισε και την πρώτη θέση.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.