Στο ίδιο έργο θεατές

Written by  Σεπ 15, 2015

Η Εθνική ομάδα δεν τα κατάφερε και σκόνταψε στον κακό της δαίμονα την Ισπανία και χάνοντας με 73-71 αποχαιρέτησε τη συνέχεια του τουρνουα με τους «Φούριος Ρόχας» να παίρνουν το εισιτήριο για την τετράδα.

 

Για τρία δεκάλεπτα οι δύο ομάδες ήταν κοντά στο σκορ και όλα έδειχναν πιθανά. Η Ελλάδα θα μπορούσε να φύγει νικήτρια από το παρκέ αλλά δυστυχώς κάποιες μικρές επιθετικές ολιγωρίες στέρησαν από την «επίσημη αγαπημένη» το δικαίωμα στο όνειρο της τετράδας.

Σημείο κλειδί της αναμέτρησης ήταν η τέταρτη περίοδος όταν και η Ισπανία  «έτρεξε» ένα σερί 6-1 και μετέτρεψε το εύθραυστο 62-60 σε 68-61 βάζοντας και τις βάσεις για την επικράτηση. Η Εθνική προσπάθησε να γυρίσει το ματς αλλα συνεχόμενα λάθη από τον Αντετοκούνμπο δεν της επέτρεψαν να μειώσει το σκορ. Το μόνο που κατάφεραν οι διεθνείς ήταν να κάνουν μια τελευταία απέλπιδα προσπάθεια και με ένα επιμέρους 10-4 στα τελευταία λεπτά μείωσαν στον πόντο (72-71 με τρίποντο του Σλούκα). Η αντεπίθεση όμως δεν ολοκληρώθηκε καθώς ο χρόνος δεν ήταν σύμμαχος και έτσι ο κορυφαίος του παρκέ Γκασόλ με δυο βολές έγραψε το τελικό 73-71.

Κορυφαίος του παρκέ για την Ισπανία ο μεγάλος Πάου Γκασόλ με 27 πόντους σε μια ακόμα μπασκετική παράσταση της καριέρας του. Από την Εθνική ο κορυφαίος και το μεγάλο κέρδος αυτής της ομάδας από τη χθεσινή αναμέτρηση ήταν ο Γιάννης Αντετοκούνμπο που με 12 πόντους και 17 ριμπάουντ που απέδειξε ότι μπορεί να προσφέρει πολλά σε αυτή την Εθνική ενώ μεγάλο  παιχνίδι έκανε και ο Καλάθης με 14 πόντους(4/8 δίποντα και 2/3 τρίποντα, 4 ριμπάουντ και 7 τελικές πάσες).

Η Εθνική μπορεί να αποκλειστικέ αλλά δεν παρατάει την προσπάθεια καθώς θα προσπαθήσει πλέον να κατακτήσει την πέμπτη θέση του τουρνουά που θα της δωσει και το εισιτήριο για το προολυμπιακο τουρνουα που θα διεξαχθεί πιθανότατα στη Γερμανία.

Η Ισπανία μπήκε καλυτέρα στο παρκέ και κατάφερε να προηγηθεί με 6-0 στην αρχή και 8-2 στη συνέχεια εκμεταλλευομένη και την κακή περιφερειακή άμυνα της Ελλάδας. Η Εθνική αντέδρασε όμως άμεσα και με ένα σερί 6-0 έφερε το ματς στα ίσια(8-8 στο 5’ με καλάθι του Πρίντεζη). Η Ισπανία με ένα μικρό 4-0 χάρη σε καλαθιά τόσο του Γκασόλ όσο και του Μίροτιτς προηγήθηκε με 12-8.  Η Εθνική όμως και πάλι βρήκε τρόπο να σκοράρει και να οδηγήσει το ματς στην ισοπαλία(14-14) σκορ με το οποίο ολοκληρώθηκαν οι προσπάθειες των δυο ομάδων για το πρώτο δεκάλεπτο.

Η δεύτερη περίοδος ξεκίνησε με τις δυο ομάδες να σκοράρουν από την περιφέρεια με τον Ροντρίγκεθ  να κάνει το 17-14 και τον Αντετοκούνμπο να απάντα για το 17-17. Η Εθνική πέρασε για πρώτη φορά μπροστά με 17-18, αλλά η Ισπανία αντέδρασε έκανε ένα 7-0 και πέρασε μπροστά με 27-20 χάρη σε πόντους από τον κορυφαίο παίκτη της Ισπανίας σε εκείνο το διάστημα Μίροτιτς. Από εκείνο το σημείο η Ισπανία φάνηκε ότι είχε πάρει τον έλεγχο του αγώνα καθώς όσο και αν προσπαθούσε η Εθνική οι «Φούριος Ρόχας» διατηρούσαν το προβάδισμα και μάλιστα το αύξησαν λίγο πριν το τέλος του ημιχρόνου στο +9(39-30 με καλάθι του Γκασόλ). Ο Μπουρούσης μείωσε σε 39-32 5 δευτερόλεπτα πριν το τέλος του ημιχρόνου. Η τελευταία επίθεση των Ισπανών δεν άλλαξε κάτι με το 39-32 να σφραγίζει τις προσπάθειες των δυο ομάδων για το πρώτο εικοσάλεπτο.

Η Εθνική μπήκε εξαιρετικά στην τρίτη περίοδο και με συνεχόμενα τρίποντα από τον Σπανούλη αλλά  και τον Καλάθη έκανε ένα επιμέρους 10-3 και ισοφάρισε σε 42-42 στο 23΄ κάτι που ανάγκασε αμέσως τον Σκαριόλο να ζητήσει ταιμ αουτ. Η αναμέτρηση είχε πάρει φωτιά και η Εθνική κατάφερε να προσπεράσει και πάλι με τον Πρίντεζη(42-44) ενώ λίγο αργότερα ο Κουφός έδωσε προβάδισμα με 4 πόντους στην Εθνικό(42-46). Ο Γκασόλ μείωσε με τρίποντο σε 45-46 αλλά η Εθνική δεν επέτρεψε στους Ισπανούς να περάσουν μπροστά στο σκορ και έβρισκαν συνεχώς τρόπους να σκοράρουν και να διατηρούν ένα μικρό προβάδισμα μεταξύ 2 και 4 πόντων. Ο Νίκ Καλάθης με δίποντο έκανε το 51-55 ένα λεπτό πριν το τέλος της τρίτης περιόδου. Ο Γκασόλ προσπαθούσε μόνος του να κρατήσει την Ισπανία μέσα στο παιχνίδι και σκόραρε συνεχώς. Το τρίτο δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε  με την Εθνική να προηγείται με 55-57 έχοντας ένα επιμέρους σκορ δεκαλέπτου 25-16.

Η τέταρτη περίοδος ξεκίνησε άσχημα για την Εθνική αφού οι Ισπανοί κατάφεραν χάρη σε καλαθιά τόσο του Ρέγιες όσο και του Μίροτιτς να προσπεράσει με +3(60-57) κάτι που ανάγκασε αμέσως τον Φώτη Κατσικάρη να καλέσει ταιμ αουτ βλέποντας ότι η ομάδα του δεν είχε σκοράρει στα 3 πρώτα λεπτά του δεκαλέπτου. Η Ισπανία με καλάθι του Γκλαβέρ διεύρυνε το σερί της σε 7-0 και το προβάδισμα στο +5(62-57). Ο Αντετοκούνμπο με ένα ακόμα εύστοχο τρίποντο μείωσε στους 2(62-62 στο 34’). Ο Ροντρίγκεθ με το πρώτο του εύστοχο δίποντο έκανε το 64-60 στο 35. Η Ισπανία μπορεί να μην σκόραρε αλλά δεν δεχόταν και καλάθια κάτι που λειτουργούσε σαφώς υπέρ της, μάλιστα ο Μίροτιτς με 2/2 βολές έδωσε προβάδισμα 6 πόντων στην ομάδα του(66-60 στο 37΄). Η μέγγενη των βολών δεν επέτρεψε στον Σπανούλη να πετύχει 2 πόντους από τη γραμμή ευστοχώντας μόνο στην μια(66-61). Οι «Φουριος Ρόχας» ήταν εξαιρετικοί στην άμυνα και δεν επέτρεπαν στην Εθνική μας να σκοράρει και διατηρούσαν άνετα το προβάδισμα  με τον Μίροτιτς να κάνει το 68-61 με 2/2 βολές. Ο Αντετοκούνμπο έκανε βήματα στην πιο κρίσιμη Ελληνική επίθεση. ο Καλάθης όμως έκλεψε την μπάλα στην επαναφορά των Ισπανών και μείωσε σε 68-63 ένα λεπτό πριν το τέλος του παιχνιδιού. Ο Ρόντριγκεθ με μια εύστοχη βολή έκανε το 69-63 και ο Καλάθης στην αμέσως επόμενη επίθεση με κλέψιμο και λέει απ μείωσε στους 4(69-65)με λίγο χρόνο όμως να απομένει καθώς απέμεναν μόλις 27 δευτερόλεπτα πριν το τέλος. Ο Γκασόλ ευστόχησε σε μια βολή (70-65) με τον Καλάθη να απάντα αμέσως με τρίποντο και να δίνει το «φιλί της ζωής» στην Εθνική(70-68). Ο Ροντρίγκεθ κέρδισε φάουλ στην επίθεση και ευστόχησε και στις 2 βολές(72-68). Η Εθνική έψαχνε ένα καλάθι για να μείνει ζωντανή και ο Σλούκας με τρίποντο μείωσε στον έναν πόντο(72-71) με το παιχνίδι να κρέμεται σε μια κλώστη. Στην επαναφορά ο Γκασόλ κέρδισε φάουλ ευστόχησε στην μια από τις δυο βολές(73-71) με 2,7 δευτερόλεπτα να απομένουν. Η τελευταία επίθεση δεν είχε ευτυχή κατάληξη για την Εθνική μας καθώς ο Αντετοκούνμπο αστόχησε από μακριά και έτσι η «επίσημη αγαπημένη» αποχαιρέτησε τη συνέχεια του τουρνουα, βλέποντας για μια ακόμα φορά τους Ισπανούς να πανηγυρίζουν μια πρόκριση.

Δεκάλεπτα: 14-14, 39-32, 55-57, 73-71

Ισπανία (Σκαριόλο): Γκασόλ 27, Φερνάντεθ, Ροντρίγκεθ 10, Ερνανγκόμεθ, Ρίμπας 3, Ρέγες 5, Κλαβέρ 2, Γιουλ 8, Μίροτιτς 18

Ελλάδα (Κατσικάρης): Μπουρούσης 5, Ζήσης 5, Σπανούλης 10, Καλάθης 14, Περπέρογλου, Σλούκας 3, Καϊμακόγλου, Κουφός 9, Πρίντεζης 13, Παπανικολάου, Μάντζαρης, Αντετοκούνμπο 12

 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.