Το πάλεψε η ΑΕΚ, ήττα από μια ανώτερη Γαλατασαράι

Written by  Νοε 25, 2015

Η ΑΕΚ προσπάθησε να κάνει την υπέρβαση, όμως, απέναντι σε μια εμφανώς ανώτερη Γαλατασαράι δεν κατάφερε να αποφύγει την ήττα με 73-86 και να χάσει τις ελπίδες της για την πρώτη θέση του ομίλου της, την οποία πριν την αναμέτρηση διεκδικούσε.

 

Το ρόστερ της Γαλατασαράι ανήκει στην Ευρωλίγκα και αυτό το γνώριζαν όλοι στο «κιτρινόμαυρο στρατόπεδο», ωστόσο, αυτό που θα πρέπει να χαροποιεί τους φίλους της «Ένωσης» είναι ότι η ομάδα του κοίταξε στα μάτια για τρία δεκάλεπτα μια ομάδα με πολύ μεγαλύτερο μπάτζετ, εμπειρία και βάθος και έδειξαν ότι η δουλειά που έχει γίνει μέχρι σήμερα μπορεί να την οδηγήσει και πάλι σε μεγάλες ευρωπαϊκές βραδιές.

Η ελληνική ομάδα πλήρωσε το κακό της πρώτο δεκάλεπτο, την απώλεια των ριμπάουντ (33-41) και τα χαμηλά ποσοστά στις βολές (64%), αλλά και την έλλειψη καθαρού μυαλού και ψυχραιμίας στα σημεία που πλησίαζε και διεκδικούσε τη μείωση του σκορ.

Η ΑΕΚ για ένα ακόμα ευρωπαϊκό παιχνίδι δεν ξεκίνησε καλά και βρέθηκε να κυνηγά το σκορ με την Γαλατασαράι να φτάνει χωρίς κόπο σε ένα σερί 0-9 και να μπαίνει στη θέση του οδηγού. Η «Ένωση» πέτυχε τους πρώτους της πόντους με βολές μετά από 4’ αγώνα και το πρώτο της καλάθι στο 5’, επιτρέποντας στην τουρκική ομάδα να διατηρεί τη διαφορά από νωρίς σε διψήφια επίπεδα.

Η διαφορά έφτασε και το -13 για την ΑΕΚ, όμως, ο Μαλίκ Χαίρστον με προσωπικές ενέργειες πέτυχε συνεχόμενους πόντους για το 15-23 του πρώτου δεκαλέπτου με την ελληνική ομάδα να έχει μόλις 1/8 τρίποντα και 4/7 δίποντα σε αυτό το διάστημα.

 Στο δεύτερο δεκάλεπτο η ΑΕΚ μπήκε με περισσότερη ενέργεια, βρήκε ρυθμό σε άμυνα και επίθεση και με τον κόσμο της που γέμισε το ΟΑΚΑ να δίνει παλμό, άρχισε να μειώνει σταδιακά τη διαφορά και να ξαναμπαίνει στο ρυθμό του παιχνιδιού.

Η Γαλατασαράι, όμως, διαθέτει εμπειρία και ποιότητα και κατάφερε να μην παρασυρθεί από την αλλαγή του ρυθμού, κλείνοντας το πρώτο ημίχρονο με διαφορά ασφαλείας (37-46), με την ΑΕΚ να έχει βελτιώσει σχετικά τα ποσοστά της, αλλά να έχει χάσει τη «μάχη» των ριμπάουντ (13-20).

Η έναρξη του τρίτου δεκαλέπτου ήταν κατά την προσφιλή «κιτρινόμαυρη» συνήθεια η καλύτερη στο παιχνίδι της, με την «ένωση» να μην τα παρατά, να ανεβάζει κατακόρυφα την απόδοσή της, να «σφίγγει» την άμυνά της και να ξεσηκώνει τις κερκίδες, καθώς πλησίασε για πρώτη φορά από το ξεκίνημα στο -4  (53-57 στο 28’).

Η «Ένωση» έχασε ευκαιρίες να μειώσει ακόμα περισσότερο ή ακόμα και να ισοφαρίσει και η τουρκική ομάδα το εκμεταλλεύτηκε για να μπει στο τελευταίο δεκάλεπτο με προβάδισμα 58-63.

Η Γαλατασαράι ανέβασε τη διαφορά και πάλι σε διψήφια επίπεδα στο ξεκίνημα της τέταρτης περιόδου (58-68) και η ΑΕΚ βρέθηκε και πάλι να κυνηγάει την υπέρβαση για να ανατρέψει την κατάσταση.

Η μεγάλη ανατροπή δεν ήρθε και έτσι η ΑΕΚ δεν κατάφερε να αποφύγει την ήττα με 73-86 που σταματάει ένα νικηφόρο σερί της εννέα συνεχόμενων νικών σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Την μεγαλύτερη ζημιά στην «Ένωση» έκανε ο εκ των κορυφαίων του Eurocup, Έρικ ΜακΚόλουμ, ο οποίος σταμάτησε στους 24 πόντους, ενώ ο Βλαντιμίρ Μίτσοφ είχε 18 πόντους με 5 ριμπάουντ και ο άλλοτε «ερυθρόλευκος» Τζόι Ντόρσεϊ, ο οποίος αποδοκιμάστηκε στην προθέρμανση πριν τον αγώνα, σημείωσε 10 πόντους με 9 ριμπάουντ.

Ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης έκανε ένα ακόμα μεγάλο παιχνίδι με 26 πόντους και 11 ριμπάουντ, όμως, αυτή τη φορά δεν κατάφερε να οδηγήσει την ΑΕΚ στη νίκη απέναντι σε μια ομολογουμένως ανώτερη ομάδα. Σπουδαία εμφάνιση έκανε επίσης και ο Μαλίκ Χαίρστον με 20 πόντους και 4 ριμπάουντ, όμως, οι υπόλοιποι παίκτες της «Ένωσης» δεν ξέφυγαν από την γενικότερη μετριότητα.

Τα δεκάλεπτα: 15-23, 37-46, 58-63, 73-86.

ΑΕΚ (Ντρ. Σάκοτα): Παπαντωνίου 2, Σάκοτα Ντ. 3, Άτιτς, Χαίρστον 20, Μιλόσεβιτς 9, Σκραμπ, Μαυροκεφαλίδης 26, Κάρτερ 8, Κατσίβελης 3, Καλαμπόκης, Μαυροειδής, Γουόρεν 2

Γαλατασαράι (Αταμάν): Σιλμπ 12, ΜακΚόλουμ 24, Μίτσοφ 18, Ντόρσεϊ 10, Εντκέ 6, Αράρ, Τουρκιλμάζ, Λάσμε 4, Σανλί, Γκριν 5, Γκιουλέρ 2, Κοκσάλ 5

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.