Στην καλύτερη ομάδα της δεκαετίας ο Πρίντεζης (vid)

Written by  Απρ 21, 2020

Στην καλύτερη ομάδα της δεκαετίας 2010-2020 στην Turkish Airlines Euroleague συμπεριλήφθηκε ο Γιώργος Πρίντεζης, ο οποίος, όπως αναφέρει το σχετικό αφιέρωμα, επανακαθόρισε την θέση του power forward και προσέφερε το σπουδαιότερο σουτ στην διοργάνωση σε όλη την διάρκεια της δεκαετίας.

Στο αφιέρωμά της, η Turkish Airlines Euroleague αναφέρει:

Ένας από τους πιο πολύπλευρους παίκτες στην ιστορία της διοργάνωσης, ο Πρίντεζης μπορεί να σκοράρει από μακριά με πολλούς τρόπους, να τρέξει στο παρκέ σαν γκαρντ και εχει απίστευτες ικανότητες στο post που του επιτρέπουν να σκοράρει κοντά στο καλάθι και με τα δύο χέρια, καθιστώντας τον έναν από τους πραγματικά αμφιδέξιους παίκτες στην ιστορία του μπάσκετ. Ξεκίνησε την δεκαετία στην Ουνικάχα Μάλαγα και πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της με τον Ολυμπιακό, με τον οποίο κατέκτησε δυο τρόπαια Ευρωλίγκας.

«Είμαστε πολύ ευτυχισμένοι που κάναμε τους οπαδούς μας χαρούμενους μετά από τόσα χρόνια. Το τελευταίο καλάθι δεν ήταν αυτό που κέρδισε το παιχνίδι, το πετύχαμε σε όλη τη διάρκεια του αγώνα. Ήμασταν συγκεντρωμένοι, δεν τα παρατήσαμε ποτέ. Και κερδίσαμε», δήλωνε ο Πρίντεζης μετά το καλάθι του που χάρισε τον τίτλο στον τελικό του 2012.

Ο Πρίντεζης μεγάλωσε στα τμήματα υποδομής του Ολυμπιακού και εντάχθηκε στην Μάλαγα, πριν ξεκινήσει η σεζόν 2009-10. Μετά από δυο σεζόν στην Μάλαγα, στην διάρκεια των οποίων κατάφερε να ξεπεράσει έναν πολύ σοβαρό τραυματισμό στον ώμο που απείλησε την καριέρα του, ο Πρίντεζης επέστρεψε στον Ολυμπιακό στο ξεκίνημα της σεζόν 2011-12 και την ολοκλήρωσε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Με ανατροπή από τους 19 πόντους με 13 λεπτά να απομένουν στον τελικό του 2012 στην Κωνσταντινούπολη απέναντι στην ΤΣΣΚΑ, ο Ολυμπιακός έκανε την επιστροφή και ο Πρίντεζης σημείωσε το νικητήριο καλάθι 0,7 δευτερόλεπτα πριν την λήξη.

Ο Ολυμπιακός θα γινόταν η μόνη ομάδα που κατάφερε να υπερασπιστεί με επιτυχία τον τίτλο της στην Euroleague στην δεκαετία, επικρατώντας και της Ρεάλ Μαδρίτης με 100-88 στον τελικό του 2013 στο Λονδίνο. Ο Πρίντεζης έφτασε επίσης με τον Ολυμπιακό στους τελικούς της διοργάνωσης το 2015- και το 2017. Επελέγη στην καλύτερη ομάδα της σεζόν 201617 και επίσης ήταν MVP του Μήνα Απριλίου το 2015.

«Οι ομάδες που παίζουν εναντίον μας πρέπει να δώσουν το 100% για να μας νικήσουν. Ο καθένας μας παίζει με καρδιά, δίνει το 100%. Η χημεία της ομάδας μας είναι πραγματικά πολύ καλή. Δουλεύουμε σκληρά και, ακόμα κι αν είμαστε πίσω σε ένα παιχνίδι, δεν σταματάμε μέχρι το τελικό σφύριγμα», είχε δηλώσει.

Οι αριθμοί

Ο Πρίντεζης ήταν μια σταθερή δύναμη στην Euroleague=, ολοκληρώνοντας την δεκαετία με PIR 2,916 και στην 5η θέση τόσο στο σκοράρισμα με 2.696 πόντους όσο και στα ριμπάουντ με 1.117. Ήταν ένας από τους μόνους δύο παίκτες που έφτασαν του; 2.500 πόντους και τα 1.000 ριμπάουντ στην δεκαετία, μαζί με τον Άντε Τόμιτς. Κανένας άλλος power forward δεν σημείωσε περισσότερα από τα 882 δίποντά του στην διάρκεια της δεκαετίας.

Η στιγμή

Ήταν το θαύμα της Πόλης. Στον τελικό του 2012, η ΤΣΣΚΑ προηγούταν με 61-60 και ο πρώην MVP της Euroleague Ραμούνας Σισκάουσκας, με ποσοστό 76,7% στην καριέρα του στάθηκε στην γραμμή των βολών. Προς έκπληξη όλων, ο Σισκάουσκας αστόχησε δύο φορές και τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Ο Κώστας Παπανικολάου άρπαξε το αμυντικό ριμπάουντ, έδωσε αμέσως στον Βασίλη Σπανούλη, τον οποίο μάρκαρε ο Αλεξέι Σβεντ. Με ολόκληρη την άμυνα της ΤΣΣΚΑ να τον περικυκλώνει, ο Σπανούλης μοίρασε στον Πρίντεζη και με ένα πλαϊνό floater με το ένα χέρι την έστειλε στο διχτάκι με 0,7 δευτερόλεπτα να απομένουν. Ο Μίλος Τεόντοσιτς προσπάθησε να στείλει μια baseball πάσα ολόκληρου του γηπέδου, αλλά ο Κάιλ Χάινς έστειλε τη μπάλα εκτός και ο χρόνος έληξε. Ο Ολυμπιακός είχε κατακτήσει τον δεύτερο τίτλο του στην Euroleague από το 1997 και ο Πρίντεζης είχε γράψει ιστορία με χρυσά γράμματα στο ευρωπαϊκό μπάσκετ με το νικητήριο σουτ, ολοκληρώνοντας μια από τις μεγαλύτερες ανατροπές που έχουν συμβεί ποτέ σε ευρωπαϊκό τελικό.

 

Πηγή και φωτό: euroleague.net

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.