Όταν ο Ολυμπιακός έπαιρνε την πρόκριση για το Final Four του 2017 (vid)

Written by  Μάι 02, 2020

Η Turkish Airlines Euroleague θυμήθηκε την βραδιά που ο Ολυμπιακός ολοκλήρωσε την ανατροπή απέναντι στην Αναντολού Εφές και με την νίκη του στο Game 5 των play off του 2017, έπαιρνε την πρόκριση για το Final Four της Κωνσταντινούπολης, όπου έφτασε μέχρι τον τελικό, γνωρίζοντας την ήττα από την Φενερμπαχτσέ.

Στο αφιέρωμά της, η Euroleague αναφέρει:

«Έπειτα από ένα δραματικό βράδυ, τρία χρόνια πριν, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, ο Ολυμπιακός επικράτησε της Αναντολού Εφές με 87-78 στο καθοριστικό Game 5 της σειράς των play off της Ευρωλίγκας. Καθοδηγούμενος από τους θρύλους της διοργάνωσης, Βασίλη Σπανούλη και Γιώργο Πρίντεζη, η νίκη αυτή ολοκλήρωσε την ανατροπή των «ερυθρόλευκων» από το 1-2, για να φτάσουν στο έκτο του Final Four σε εννέα χρόνια.

Αυτή ήταν η δεύτερη φορά που Ολυμπιακός και Αναντολού Εφές συναντήθηκαν στα play off και η δεύτερη που οι «ερυθρόλευκοι» πήραν την πρόκριση σε πέμπτο παιχνίδι. Οι δυο ομάδες είχαν συναντηθεί νωρίτερα στα play of του 2013, όταν ο Ολυμπιακός επικράτησε επίσης με 3-2. Ήταν επίσης η τρίτη φορά σε πέντε χρόνια που ο Ολυμπιακός οδηγήθηκε σε σειρά ply off που ολοκληρώθηκε σε πέντε παιχνίδια. Οι «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν της Εφές το 2013 στο Game 5, αλλά έχασαν από την Ρεάλ Μαδρίτης το 2014. Σήμανε επίσης το τέλος μιας εντυπωσιακής πορείας για τον Ολυμπιακό που από το 2009 ως το 2017  συμμετείχε σε οκτώ σειρές play off κερδίζοντας την πρόκριση στις έξι.

Εκείνη την νύχτα του Μαϊου, ο Ολυμπιακός πέτυχε κάτι που δεν είχε καταφέρει ποτέ πριν. Να επιστρέψει από το 1-2 και να κερδίσει μια σειρά best-of-five. Ο Ολυμπιακός είχε ηττηθεί στο δεύτερο και τρίτο παιχνίδι της σειράς, αλλά ισοφάρισε με μια σημαντική νίκη με 62-74 στην Πόλη στο Game 4 και έστειλε την σειρά στο πέμπτο παιχνίδι. Μέχρι σήμερα, έχουν γίνει 10 best-of-five σειρές στα play off της Euroleague που έφτασαν στο πέμπτο παιχνίδι, από τότε που εφαρμόζεται το συγκεκριμένο format το 2005 και όλα έχουν κερδηθεί από την γηπεδούχο ομάα. Αυτή ήταν η πέμπτη και τελευταία φορά που μια ομάδα επέστρεψε από το 1-2.

Η Εφές προηγήθηκε με 37-41 στο ημίχρονο, αλλά ο Ολυμπιακός ξεκίνησε το δεύτερο ημίχρονο με σερί 9-0 και δεν βρέθηκε ξναά πίσω στο σκορ. Ένα τρίποντο του Ιωάννη Παπαπέτρου έκανε το 62-53 στο τρίτο δεκάλεπτο, αλλά η Εφές δεν τα παράτησε ποτέ. Οι φιλοξενούμενοι μείωσαν σε 76-72 τρία λεπτά πριν τη λήξη. Τότε, ο Γιώργος Πρίντεζης σημείωσε 5 πόντους, με ένα τρίποντο και έβαλε τέλος στο παιχνίδι και την σειρά. Ο Βασίλης Σπανούλης έκανε την καλύτερη εμφάνιση στην καιέρα του σε play off με 22 πόντους και 6 ασίστ, ο Πρίντεζης είχε 14 πόντους, ο Έρικ Γκριν 10 και ο Κεμ Μπιρτς πρόσθεσε 9 πόντους με 11 ριμπάουντ. Η Εφές είχε έξι παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων, με τον Τσεντί Οσμάν να είναι πρώτος σκόρερ με 11. Ο Τάιλερ Χάνεικατ είχε 10 πόντους και 10 ριμπάουντ και οι Ερτέλ, Μπράουν, Γκρέιντζερ και Τομας είχαν από 10 πόντους.

Ο Ολυμπιακός επέστρεψε στην Κωνσταντινούπλη για το Final Four, του 2017. Στον ημιτελικό έκανε ανατροπή απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας για να πάρει τη νίκη με 78-82 και να προκριθεί στον πέμπτο του τελικό σε οκτώ χρόνια. Ωστόσο, οι «ερυθρόλευκοι» ηττήθηκαν από την Φενερμπαχτέ με 80-64 ολοκληρώνοντας ως φιναλίστ για τρίτη φορά τον τρέχοντα αιώνα. Οι «ερυθρόλευκοι» κατέκτησαν back-to-back τίτλους το 2012 και το 2013, ενώ ηττήθηκαν στον τελικό το 2010, 2015 και 2017. Η Εφές επέστρεψε σε στο Final Four την περασμένη σεζόν και έφτασε στον τελικό, όπου ηττήθηκε από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

 

 

 

 

Πηγή και φωτό: euroleague.net

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.