Το 5ο «αστέρι» του Παναθηναϊκού στο Βερολίνο (vid)

Written by  Μάι 03, 2020

Σαν σήμερα το 2009, ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ επικρατούσε στον τελικό του Βερολίνου της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, έπειτα από μια συγκλονιστική αναμέτρηση και κατακτούσε το πέμπτο τρόπαιο της ιστορίας του.

Η Turkish Airlines Euroleague στο αφιέρωμά της στον «πράσινο» θρίαμβο αναφέρει:

Έντεκα χρόνια πριν, σαν σήμερα, ο Παναθηναϊκός νίκησε την ΤΣΣΚΑ Μόσχας σε ένα συγκλονιστικό φινάλε για να κατακτήσει τον θρόνο της Euroleague για πέμπτη φορά.  

Ο Παναθηναϊκος και η ΤΣΣΚΑ συναντήθηκαν στον τελικό της διοργάνωσης που πραγματοποιήθηκε στην O2 World του Βερολίνου. Οι «πράσινοι» επικράτησαν του «αιωνίου» αντιπάλου τους, Ολυμπιακού με 82-84 στον ημιτελικό με 20 πόντους από τον Νίκολα Πέκοβιτς. Ο Γιάννης Μπουρούσης έχασε το σουτ της ισοφάρισης στην λήξη του χρόνου, που θα έστελνε το παιχνίδι στην παράταση. Η ΤΣΣΚΑ επικράτησε της Μπαρτσελόνα με 78-82 με τον Ραμούνας Σισκάουσκας να σκοράρει 18 από τους συνολικά 29 πόντους του, που αποτελούν και ρεκόρ καριέρας, στο τέταρτο δεκάλεπτο. Οι νικητές συναντήθηκαν ξανά για πρώτη φορά από το 2007, όταν είχαν συναντηθεί και πάλι στον τελικό της διοργάνωσης, όταν και είχε θριαμβεύσει ο Παναθηναϊκός. Ήταν μια πολυαναμενόμενη αναμέτρηση που ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες.

Ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε από νωρίς

Με τον Πέκοβιτς να έχει 6 πόντους σε ένα σερί 10-0 στο τέλος του πρώτου δεκάλεπτου, συνεπικουρούμενος από τον Ντρου Νίκολας και τον Μάικ Μπατίστ, για να βάλουν τον Παναθηναϊκό μπροστά με 21-16. Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους και ο Δημήτρης Διαμαντίδης σημείωσαν τρίποντα σε ένα ακόμα σερί 10-0 που έστειλε τους «πράσινους» σε προβάδισμα 33-19. Η ΤΣΣΚΑ βελτίωσε την άμυνά της στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου, αλλά ο Παναθηναϊκός εξακολουθούσε να βρίσκει στόχο από την περιφέρεια, σημειώνοντας το ένα τρίποντο μετά το άλλο. Ο Διαμαντίδης χτύπησε ξανά, ο Αντώνης Φώτσης και ο Βασίλης Σπανούλης προστέθηκαν στους σκόρερ από το τρίποντο και ο Νίκολς σημείωσε δύο ακόμα, για το προβάδισμα 48-28 του ημιχρόνου. Οι «πράσινοι» προηγήθηκαν ακόμα και με 56-33, μετά την ανάπαυλα, αλλά η ΤΣΣΚΑ επανήλθε.

Το comeback και το φινάλε

Οι περισσότερες ομάδες θα είχαν εγκαταλείψει και θα είχαν αποδεχθεί το αποτέλεσμα, αλλά η ΤΣΣΚΑ αγωνιζόταν στον τέταρτο συνεχόμενο τελικό και είχε αρκετή εμπειρία για να επιστρέψει. Η ΤΣΣΚΑ βελτίωσε την άμυνά της και βρήκε στο πρόσωπο του Τράιαν Λάνγκτον τον παίκτη να ακουμπήσει, καθώς μαζί με τον Βίκτορ Κριάπα έφεραν την ομάδα τους στο 56-46 του τρίτου δεκάλεπτου. Ένα τρίποντο του Στράτου Περπέρογλου φάνηκε να καθαρίζει το αποτέλεσμα κάνοντας το 65-52 με περίπου 6 λεπτά να απομένουν, όμως, η ΤΣΣΚΑ εξακολουθούσε να πιέζει. Ο Σισκάουσκας, ο Σμόντις και ο Κριάπα βρήκαν στόχο από μακριά για να μειώσουν σε 70-69. Ο Διαμαντίσης και ο Σισκάουσκας σκόραραν από την γραμμή των βολών, πριν ο Γιασικεβίτσιους δώσει προβάδισμα με 73-71 με 5,8’’ να απομένουν. Ο Σισκάουσκας είχε την ευκαιρία να κατακτήσει το στέμμα της Euroleague, αλλά το τρίποντό του μπήκε και βγήκε στην λήξη της αναμέτρησης.

Ο Παναθηναϊκός επικράτησε με 73-31 για τον πέμπτο του τίτλο στην Eurleague και τον έβδομο για τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς, τον πολυνίκη προπονητή στην ιστορία της διοργάνωσης. Ο Βασίλης Σπανούλης ήταν ο MVP του Final Four για πρώτη φορά στην καριέρα του, σκοράροντας 13 πόντους, μεταξύ των οποίων και ένα τρίποντο 3’ πριν τη λήξη. Ο Φραγκίσκος Αλβέρτης που αγωνίστηκε μόλις 5 λεπτά σε όλη την σεζόν, σήκωσε το τρόπαιο ως αρχηγός της ομάδας, κατακτώντας επίσης τον πέμπτο τίτλο του. Ο Γιασικεβίτσιους έγινε ο πρώτος και μέχρι σήμερα ο μόνος παίκτης που κατέκτησε τον τίτλο με τρεις διαφορετικές ομάδες (Μπατσελόνα 2003, Μακάμπι 2004, Παναθηναϊκός 2009). Ο Παναθηναϊκός κατέκτησε τον τέταρτο τίτλο στην δεκαετία, τους περισσότερους από κάθε άλλη ομάδα.

Τι έγινε μετά

Ο Παναθηναϊκός και ο Ομπράντοβιτς έφτασαν μαζί σε μια ακόμα κατάκτηση του τίτλου της Euroleague, το 2011, ότα επικράτησαν της Μακάμπι Τελ Αβίβ με 70-78 χάρη σε 16 πόντους και 9 ασίστ του MVP του Final Four, Δημήτρη ΔΙαμαντίδη, η φανέλα του οποίου αποσύρθηκε στο τέλος της θρυλικής καριέρας του. Ο Σπανούλης έφυγε για τον Ολυμπιακό και θα κατακτούσε δυο ακόμα τίτλους, το 2012 και το 1013, κερδίζοντας το βραβείο του MVP του Final Four και στις δυο διοργανώσεις. Ο Ομπράντοβιτς κατέκτησε τον ένατο τίτλο του με την σημερινή ομάδα του, την Φενερμπαχτσέ το 2017. Ο Παναθηναϊκός δεν έχει επιστρέψει σε Final Four από το 2012. Ο Αλβέρτης τώρα εργάζεται ως team manager στην ομάδα. Η ΤΣΣΚΑ αργότερα προσέλαβε τον βοηθό του Ομπράντοβιτς, Δημήτρη Ιτούδη, ο οποίος οδήγησε την ρωσική αρμάδα στους τίτλους της Euroleague το 2016 και το 2019.

 

 

 

Πηγή και φωτό: euroleague.net

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.