Όταν ο Παναθηναϊκός κατακτούσε το 4ο «αστέρι» στο ΟΑΚΑ (vid)

Written by  Μάι 06, 2020

Οι μέρες του ένδοξου «πράσινου» παρελθόντος επιστρέφουν στα αφιερώματα της Turkish Airlines Euroleague, καθώς σήμερα συμπληρώνονται δεκατρία χρόνια από την κατάκτηση του τέταρτου τροπαίου του Παναθηναϊκού στον συγκλονιστικό τελικό με την ΤΣΣΚΑ το 2007 στο ΟΑΚΑ.

Όπως αναφέρει η Euroleague:

Σαν σήμερα, το 2007 ο Παναθηναϊκός γιόρτασε την κατάκτηση του θρόνου της Ευρωλίγκα έπειτα από μια συγκλονιστική νίκη με 93-91 επί της Πρωταθλήτριας ΤΣΣΚΑ Μόσχας μπροστά από τους οπαδούς του στο ΟΑΚΑ. Η ΤΣΣΚΑ είχε την καλύτερη άμυνα της διοργάνωσης, μπαίνοντας στον τελικό με μόλις 65,9 πόντους παθητικό, ενώ ο Παναθηναϊκός ήταν τρίτος, κρατώντας τους αντιπάλους του στους 71,3 πόντους. Όμως, το παιχνίδι, που άπαντες ανέμεναν πως θα είναι μια αμυντική μάχη εξελίχθηκε σε ένα θρίλερ με υψηλό σκορ, το αποτέλεσμα του οποίου καθορίστηκε στα τελευταία δευτερόλεπτα.

Ο δρόμος για τον τελικό

Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε την σεζόν με ένα σερί 11 συνεχόμενων νικών, για να τελειώσει την κανονική περίοδο με 11-3 και, στη συνέχεια, νίκησε στα πέντε πρώτα παιχνίδια του Top 16, τερματίζοντας στην κορυφή του ομίλου του με ρεκόρ 5-1. Στα play off ο Παναθηναϊκός απέκλεισε την Ντιναμό Μόσχας με 2-0, πριν επικρατήσει της Ταού Κεράμικα στον ημιτελικό του Final Four. Η ΤΣΣΚΑ κυριάρχησε μέχρι το Final Four, κερδίζοντας 18 συνεχόμενα ματς, μια διαδρομή που ξεκίνησε από την 4η αγωνιστική της regular season και συνεχίστηκε με την ρωσική ομάδα να μένει αήττητη και σε όλο το Top 16. Η ΤΣΣΚΑ νίκησε την Μακάμπι Τελ Αβίβ με 2-1 στα play off για να φτάσει στο Final Four, όπου στον ημιτελικό επικράτησε της Ουνικάχα Μάλαγα με 62-50.

Η διακύμανση της αναμέτρησης

Ο Παναθηναϊκός ήταν μπροστά όλη τη διάρκεια της νύχτας. Οι «πράσινοι» πήραν το πρώτο τους διψήφιο προβάδισμα στο τέλος του δεύτερου δεκάλεπτου και προηγήθηκαν με 46-36 στο ημίχρονο. Η ΤΣΣΚΑ ξεκίνησε το δεύτερο δεκάλεπτο με σερί 1-11 και προηγήθηκε με 50-51. ο Ντέγιαν Τομάσεβιτς και ο Δημήτρης Διαμαντίδης, γρήγορα έβαλαν τον Παναθηναϊκό ξανά μπροστά και το προβάδισμα του στο ξεκίνημα του τέταρτου δεκάλεπτου ήταν 69-60. Ο Τράιαν Λάνγκτον και ο Θοδωρής Παπαλουκάς κράτησαν την ΤΣΣΚ κοντά, αλλά ο Τομάσεβιτς με τρίποντο έδωσε προβάδισμα 83-73. Η ΤΣΣΚΑ έκανε μια ακόμα ανατροπή, μειώνοντας σε 87-85 στα 51,3 δευτερόλεπτα πριν το τέλος, αλλά ο Μάικ Μπατίστ με μια περίπτενη προσωπική ενέργεια, βεβαίωσε ότι οι «πράσινοι» θα επικρατούσαν.

Η λάμψη του Διαμαντίδη και του Παπαλουκά

Ο Δημήτρης Διαμαντίδης κατέκτησε τον τίτλο του MVP του Final Four. Στον τελικό σημείωσε 15 πόντους, οδηγώντας έξι παίκτες του Παναθηναϊκού σε διψήφιο αριθμό πόντων. Ο Ραμούνας Σισκάουσκας πρόσθεσε 20 πόντους και 5 ασίστ, ο Ντέγιαν Τομάσεβιτς σημείωσε 16 πόντους, ο Μάικ Μπατίστ και ο Μίλος Βούγιανιτς είχαν από 12 και ο Νίκος Χατζηβρέττας 10 πόντους. Ο MVP της Euroleague εκείνη τη σεζόν, Θοδωρής Παπαλουκάς, έκανε ατομικό ρεκόρ καριέρας με 23 πόντους με 9/10 σουτ και μοίρασε 8 ασίστ. Ο Ματίας Σμόντις τελείωσε με 18 πόντους, ο Τράιαν Λάνγκφορντ σημείωσε 11 από τους 16 πόντους του στηντέταρτη περίοδο και ο Τζέι Αρ Χόλντεν πρόσθεσε 11 πόντους για την ΤΣΣΚΑ.

Τα ρεκόρ

Πολλά ρεκόρ σημειώθηκαν από τον Παναθηναϊκό για τις περισσότερες βολές που σημείωσε (38) και προσπάθησε (46) σε έναν τελικό. Οι «πράσινοι» ισοφάρισαν επίσης το καλύτερο ρεκόρ πόντων που σημειώθηκαν στην δεύτερη περίοδο με 28. Ο Ραμούνας Σισκάουσκας ισοφάρισε το ρεκόρ σε τελικούς Ευρωλίγκας με 12 πετυχημένες βολές και έκανε καινούριο ρεκόρ σε Final Four με τις 17 που εκτέλεσε. Η νίκη χάρισε στον Ζέλικο Ομπράντοβιτς τον έκτο του τίτλο Euroleague, ενώ από τότε έχει κατακτήσει τρεις ακόμα. Κανένας άλλος προπονητής στην ιστορία δεν έχει περισσότερα από τέσσερα. Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού, Φραγκίσκος Αλβέρτης σήκωσε εκείνο το βράδυ τον τέταρτο από τους πέντε συνολικά τίτλους του.

Τι έγινε μετά

Η ΤΣΣΚΑ έφτασε πολύ κοντά στο να κερδίσει back-to-back τίτλους εκείνο το βράδυ στην Αθήνα, αλλά κατάφερε να κατακτήσει τον τίτλο την επόμενη σεζόν, όταν επικράτησε στον τελικό της Μαδρίτης της Μακάμπι Τελ Αβίβ. Ήταν ο πρώτος τίτλος που κατέκτησε ο Παναθηναϊκός σε πέντε χρόνια και ο τέταρτος στην εποχή των Final Four. Όμως, αυτή ήταν η αρχή ενός νέου σερί, καθώς ήταν ο πρώτος από τρεις τίτλους σε συνολικά πέντε χρόνια. Για έναν από αυτούς, ο Παναθηναϊκός και η ΤΣΣΚΑ συγκρούστηκαν ξανά, στον τελικό του 2009 στο Βερολίνο, με τους «πράσινους» να επικρατούν με δυο πόντους διαφορά σε ένα ακόμα θρίλερ.

 

 

 

Πηγή και φωτό: euroleague.net

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.