Σαν σήμερα, το πρώτο της Μπαρτσελόνα το 2003 (vid)

Written by  Μάι 11, 2020

Δεκαεπτά χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τον πρώτο τίτλο της Μπαρτσελόνα στην Turkish Airlines Euroleague και η διοργανώτρια θυμήθηκε εκείνο τον εντυπωσιακό τελικό με την Μπενετον Τρεβίζο.

«Σαν σήμερα το 2003 η Μπαρτσελόνα και η Μπενετόν Τρεβίζο συναντήθηκαν στον τελικό της Euroleague στο Palau Sant Jordi της Βαρκελώνης.

Η Μπαρτσελόνα έφτανε σε αυτό το επίπεδο για έκτη φορά, αφού είχε ηττηθεί στους τελικούς το 1984, 1990, 1991, 1996 και 1997. Η Μπενετόν έφτασε στον τελικό για πρώτη φορά από το 1993 και οι δυο ομάδες αναζητούσαν τον πρώτο τους τίτλο στην Euroleague. Η Μπαρτσελόνα επικράτησε στον ημιτελικό της ΤΣΣΚΑ Μόσχας με 76-71 χάρη σε 21 πόντους του Γκρεγκόρ Φούτσκα και 17 του Ντέγιαν Μποντίρογκα. Η Μπενετόν επικράτησε της Σιένα με 62-65 με 14 πόντους και 10 ριμπάουντ του Χόρχε Γκαρμπαχόσα. Χιλιάδες οπαδοί των «μπλαουγκράνα» γέμισαν το γήπεδο ελπίζοντας να δουν την αναμονή πολλών ετών για την ομάδα τους, να φτάνει ως το τέλος.

Ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα

Ο Τάιους Έντνι και ο Τράιαν Λάνγκτον έβαλαν μπροστά την Μπενετόν έχοντας αρκετή βοήθεια από τον Γκαρμπαχόσα και τον ήρωα του ημιτελικού, Μάσιμο Μπουλέρι για να δώσουν προβάδισμα στην ομάδα τους με 23-25 έπειτα από 10 λεπτά αγώνα. Η Μπαρτσελόνα δοκίμασε ένα ψηλότερο σχήμα με τον Πάτρικ Φέμερλινγκ και τον Ρομπέρτο Ντουένιας μαζί στο παρκέ. Ο Μποντίρογκα οδήγησε σε σερί 17-3 που έδωσε προβάδισμα στην Μπαρτσελόνα με 42-34 στο ημίχρονο. Παρ’ όλα αυτά, η Μπενετόν δεν είχε πει την τελευταία της λέξη, με τον Λάνγκντον να ισοφαρίζει με τρίποντο για το 47-47. Ο Φούτσκα και ο Φέμερλινγκ έσωσαν την Μπαρτσελόνα και την βοήθησαν να χτίσει ένα μαξιλάρι διαφοράς με 55-48 μέχρι το τέλος του τρίτου δεκάλεπτου. Η Μπενετόν κατάφερε να μείνει κοντά με 63-58 με λιγότερα από 4 λεπτά να απομένουν, όμως ένα σερί 6 αναπάντητων πόντων από τον Μποντίρογκα σφράγισαν το αποτέλεσμα με το 69-58 να δίνει το σύνθημα να ξεκινήσει ένα πάρτι για το οποίο η Μπαρτσελόνα περίμενε πολύ. Το τελικό σκορ ήταν 79-65.

Ένα αστέρι έλαμψε, δυο ακόμα αναδύθηκαν

Ο Μποντίρογκα, ακριβώς στην κορυφή της καριέρας του, εκλέχθηκε MVP του Final Four 2003. Ήταν ο τρίτος τίτλος του στην Ευρωλίγκα, έπειτα από εκείνους που είχε κατακτήσει με τον Παναθηναϊκό το 2000 και το 2003. Παραμένει ο μοναδικός παίκτης που κατέκτησε back-to-back Final Four MVP βραβεία με διαφορετικές ομάδες και έγινε ο πρώτος παίκτης που κατέκτησε συνεχόμενους τίτλους με διαφορετικές ομάδες. Ο επόμενος παίκτης που το κατόρθωσε ήταν ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, που ήταν 27 ετών στο πρώτο του Final Four το 2003 και θα κατακτούσε τίτλους με την Μακάμπι το 2004 και το 2005, πριν προσθέσει έναν ακόμα με τον Παναθηναϊκό το 2009 και γίνει ο μοναδικός παίκτης που κατέκτησε τον τίτλο με τρεις διαφορετικές ομάδες. Ο Ναβάρο ήταν 22 στον τελικό του 2003 και θα κατακτούσε ξανά τον τίτλο με την Μπαρτσελόνα το 2010, για να σφραγίσει τον τίτλο του ως θρύλος της ομάδας.

Για τον τελικό

Ο Μποντίρογκα ήταν ο ηγέτης, αλλά η Μπαρτσελόνα χρειάστηκε εξαιρετική ομαδική προσπάθεια για να επικρατήσει της Μπενετόν. Ο Φούτσκα πρόσθεσε 17 πόντους, πατά το γεγονός ότι φορτώθηκε νωρίς με φάουλ. Ο Ροντρίγκο ντε λα Φουέντε, ο οποίος σκόραρε 11 πόντους και 8 ριμπάουντ με κρίσιμα σουτ βοήθησε στο να μεγαλώσει η διαφορά, ενώ ο Πάτρικ Φέμερλινγκ ήρθε από τον πάγκο σημειώνοντας 9 πόντους. Ο Έντνι είχε 16 πόντου για την Μπενετόν, ο Μπουλέρι πρόσθεσε 11 και ο Μαρκονάτο 10. Η Μπαρτσελόνα περιόρισε την Μπενετόν σε μόλις 4/25 τριποντα (16%) και κυριάρχησε στα ριμπάουντ με 37-26. Η Μπαρτσελόνα είχε επίσης 34-40 βολές (86%), με το ποσοστό αυτό να κάνει την διαφορά στην αναμέτρηση. Ο Σβέτισλαβ Πέσιτς έγινε μόλις ο τρίτος άθρωπος που κατάφερε να κερδίσει την Euroleague τόσο ως παίκτης όσο και ως προπονητής, καθώς μόνο ο Άρμενακ Αλατσατσιάν και ο Λόλο Σάινθ το πέτυχαν πριν από αυτόν.

Τι έγινε μετά

Η Μπαρτσελόνα χρειάστηκε να περιμένει ακόμα επτά χρόνια για να κατακτήσει τον τίτλο της Euroleague ξανά. Ο Ναβάρο βραβεύθηκε ως MVP του Final Four 2010 και έγινε ο πρώτος και μέχρι σήμερα μοναδικός Ισπανός παίκτης που το έχει πετύχει. Η ομάδα είχε ήδη κατακτήσει το ισπανικό Copa del Rey νωρίτερα στη σεζόν και πρόσθεσε στη συνέχεια και το ισπανικό πρωτάθλημα για να ολοκληρώσει το μοναδικό triple-crown της ιστορίας της. Ο Μποντιρόγκα, ο Ναβάρο και ο Γιασικεβίτσιους επελέγησαν επίσης στην καλύτερη ομάδα της δεκαετίας 2000-10 στην Ευρωλίγκα. Ο Λάνγκτον, που επίσης κατέκτησε δυο ακόμα τίτλους με την ΤΣΣΚΑ το 2006 και το 2008, ήταν επίσης μέλος αυτής της ομάδας.

 

 

 

 

Πηγή και φωτό: euroleague.net

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.