Όταν η Φενερμπαχτσέ κατακτούσε την Euroleague νικώντας τον Ολυμπιακό (vid)

Written by  Μάι 21, 2020

Σαν σήμερα, η Φενερμπαχτσέ κατακτούσε τον πρώτο της τίτλο στην Euroleague και μοναδικό στην ιστορία του τουρκικού μπάσκετ, επικρατώντας του Ολυμπιακού στον τελικό της Πόλης και η διοργανώτρια Αρχή θυμήθηκε εκείνη την βραδιά σε ένα ακόμα αφιέρωμά της.

«Ο τελικός του 2017 της Turkish Airlines EuroLeague ανέδειξε την Φενερμπαχτσέ, που κατέκτησε τον τίτλο στην έδρα της, το Sinan Erdem Dome, μπροστά σε ψιλιάδες οπαδούς της απέναντι στον Ολυμπιακό, μια από τις πιο έμπειρες ομάδες της σύγχρονης εποχής, που διέθετε πολλούς δις Πρωταθλητές Ευρώπης στο ρόστερ του. Η Φενερμπαχτσέ νίκησε την Ρεάλ Μαδρίτης με 84-75 στον πρώτο ημιτελικό, με 18 πόντους, 12 ριμπάουντ και 8 ασίστ του Έκπε Γιούντο. Ο Ολυμπιακός επικράτησε της ΤΣΣΚΑ Μόσχας για τέταρτη φορά σε Final Four από το 2012 με 78-82. Ο Βασίλης Σπανούλης, ο Γιώργος Πρίντεζης και ο Κώστας Παπανικολάου οδήγησαν τους νικητές με 14 πόντους ο καθένας.

Φενερμπαχτσέ: Δυνατό ξεκίνημα, αγριεμένο φινάλε

Χρειάστηκαν μόλις 5 δευτερόλεπτα για την Φενερμπαχτσέ για να «ανάψει» την φλόγα των οπαδών της με ένα alley-oop κάρφωμα του Γιαν Βέσελι έπειτα από πάσα του Γιούντο, που γρήγορα έγινε μια εμβληματική εικόνα στην ιστορία των Final Four. Ο Νίκολα Κάλινιτς σημείωσε τρία τρίποντα στο πρώτο δεκάλεπτο, αλλά ο Μπόμπι Ντίξον και ο Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς επίσης χτύπησαν από μακριά για να οδηγήσουν την ομάδα τους σε προβάδισμα με 26-18 επειτα από 10 λεπτά. Ο Γιούντο γρήγορα έφτασε τη νδιαφορά σε διψήφια επίπεδα (35-25), αλλά ο Πρίντεζης και ο Βαγγέλης Μάντζαρης έφεραν τον Ολυμπιακό στο 39-34 στο ημίχρονο. Ο Ντίξον και ο Κώστας Σλούκας κράτησαν την Φενερμπαχτσέ μπροστά νωρίς στο δεύτερο ημίχρονο, πριν ο Λουίτζι Ντατόμε σκοράρει 7 πόντους στην λήξη του τρίτου δεκάλεπτου για να δώσει προβάδισμα με 60-48 έπειτα από 30 λεπτά. Η Φενερμπαχτσέ γρήγορα μεγάλωσε την διαφορά σε 68-50 με τρίποντο του Πέρο Άντιτς, που χάρισε στους οπαδούς της μπόλικο χρόνο για να πανηγυρίσουν μια ιστορική νίκη.

Αλλάζοντας την ιστορία του τουρκικού μπάσκετ

Η Φενερμπαχτσέ έγινε η πρώτη τουρκική ομάδα που κατέκτησε την Euroleague. Είχε φτάσει κοντά την προηγούμενη χρονιά, αλλά η ΤΣΣΚΑ ήταν καλύτερη στην παράταση και πήρε την νίκη με 96-101 στον τελικό. Ο μόνος Τούρκος παίκτης που είχε κατακτήσει το τρόπαιο στο παρελθόν ήταν ο Ιμπραήμ Κουτλουαι, με τον Παναθηναϊκό το 2002. Τα τέλη της δεκαετίας των 2010ς ήταν η αρχή μιας χρυσής εποχής για το τουρκικό μπάσκετ. Το 2015 η Φενερμπαχτσέ έφτασε στο Final Four και έγινε η πρώτη τουρκική ομάδα εδώ και 14 χρόνια που έφτασε τόσο μακριά Στην διοργάνωση. Το 2016 η Γαλατασαράι έγινε η πρώτη τουρκική ομάδα που κατέκτησε το 7DAYS EuroCup και η Φενερμπαχτσέ σήκωσε το τρόπαιο της Euroleague έναν χρόνο αργότερα. Το 2018 η Νταρουσάφακα επίσης κατέκτησε το EuroCup και το 2019 η Αναντολού Εφές έφτασε μέχρι τον τελικό της Euroleague, όπου και ηττήθηκε από την ΤΣΣΚΑ.

Ο αγώνας

Η Φενερμπαχτσέ νίκησε τον Ολυμπιακό με 80-64 και κατέκτησε το τρόπαιο της Euroleague. Ο Κάλινιτς και ο Μπογκντάνοβιτς οδήγησαν τους νικητές με 17 πόντους ο καθένας. Ο Ντατόμε σημείωσε τους 10 από τους 11 πόντους του στο δεύτερο ημίχρονο για να βοηθήσει την Φενερμπαχτσέ να ξεφύγει και ο Γιούντο πρόσθεσε 10 πόντους, 9 ριμπάουντ και το ρεκόρ για τελικό Euroleague των 5 κοψιμάτων, κερδίζοντας το βραβείο του MVP Final Four. Ο προπονητής Ζέλικο Ομπράντοβιτς πρόσθεσε ακόμα περισσότερο υλικό στην εντυπωσιακή κληρονομιά του, κατακτώντας το ένατο τρόπαιο της καριέρας του με πέντε διαφορετικές ομάδες. Ο Σλούκας και ο Άντιτς κατέκτησαν τον τρίτο τίτλο τους μαζί, μετά το back-to-back που κατέκτησαν με τον Ολυμπιακό το 2012 και το 2013. Η Φενερμπαχτσέ επικράτησε του Ολυμπιακού στα ριμπάουντ με 40-30 και είχε 9 κοψιματα σε μια κυριαρχική εμφάνιση μέσα στο ζωγραφιστό. Ο Κεμ Μπιρτς ήταν ο πρώτος σκόρερ του Ολυμπιακού με 14 πόντους.

Τι έγινε μετά

Η Φενερμπαχτσέ επέστρεψε στον τελικό την επόμενη χρονιά με στόχο να γίνει η τρίτη ομάδα που θα υπερασπιστεί τον τίτλο της αυτόν τον αιώνα, κάτι που δεν συνέβη, αφού η Ρεάλ επικράτησε με 85-80 και ο Λούκα Ντόντσιτς ανακηρύχθηκε MVP Final Four 2018. Η Φενερμπαχτσέ έφτασε επίσης στο Final Four το 2019, όπου ηττήθηκε από την Εφές στον ημιτελικό. Ο Ολυμπιακός δεν επέστρεψε σε Final Four από το 2017. Επτά παίκτες που κατέκτησαν τον τίτλο το 2017 με την Φενερμπαχτσέ, ο αρχηγός Μελίχ Μαχμούτογλου, οι Σλούκας, Βέσελι, Κάλινιτς, Ν΄τιξον, Ντατόμε και Αχμέτ Ντουβερίογλου και ο προπονητής Ομπράντοβιτς παραμένουν στην ομάδα. Ο Σπανούλη έγινε ο πρώτος σκόρερ της Euroleague, καθώς και πρώτος στις ασίστ.

 

 

 

 

Πηγή και φωτό: euroleague.net

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.