Στο ΟΑΚΑ... «τσίκνισε» ο Παναθηναϊκός

Written by  Φεβ 20, 2014

Ο Παναθηναϊκός ήταν και πάλι ο μεγάλος νικητής σε ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, αυτή τη φορά για το Top 16 της Ευρωλίγκα και με το τελικό 66-62 επί του «αιώνιου» αντιπάλου του επέστρεψε στις νίκες, ανέβηκε στο 4-3 και με την τριπλή ισοβαθμία στον όμιλο αύξησε τις πιθανότητές του για κατάληψη της δεύτερης θέσης.

 

Οι «πράσινοι» επικράτησαν σε ένα παιχνίδι με δραματικό φινάλε στις λεπτομέρειες και επέστρεψαν στις νίκες έπειτα από τρεις συνεχόμενες ήττες, ενώ, ταυτόχρονα, κατάφεραν ένα ακόμα σημαντικό πλήγμα στο γόητρο των αντιπάλων τους που για ένα ακόμα παιχνίδι δεν κατάφεραν να βρουν αντίδοτο στην άμυνα των γηπεδούχων.

Οι δύο ομάδες μπήκαν στο παιχνίδι αποφασισμένες, όπως συνηθίζεται έως τώρα, να εξουδετερώσουν η μία το παιχνίδι της άλλης. Το πρώτο πεντάλεπτο ήταν νευρικό και αναγνωριστικό με πολλές άστοχες επιθέσεις, αβίαστα λάθη και κακές επιλογές στην επίθεση. Στο δεύτερο μισό του πρώτου δεκαλέπτου, αμφότεροι πήραν μπροστά και με πιο ορθολογικές επιλογές ανέβασαν αρκετά την ποιότητα του παιχνιδιού.

Με τον Παναθηναϊκό να χτυπά περισσότερο με το περιφερειακό σουτ, έχοντας 3/6 τρίποντα στην πρώτη περίοδο και τον Ολυμπιακό να χτυπά μέσα από τη ρακέτα με τον Στράτο Περπέρογλου να ποστάρει και να πετυχαίνει 9 πόντους, το πρώτο δεκάλεπτο έκλεισε με τους «πράσινους» να προηγούνται με 19-18.

Το δεύτερο δεκάλεπτο ξεκίνησε, όπως έκλεισε και το πρώτο με τις δύο ομάδες να τρέχουν και να προσφέρουν όμορφο θέαμα. Ο Ολυμπιακός με ένα σερί 0-8 προηγήθηκε με 27-31, όμως, ο Παναθηναϊκός απάντησε γρήγορα με ένα δικό του 8-0 και ξαναπέρασε μπροστά με 35-31 για να λήξει το ημίχρονο με τους γηπεδούχους να προηγούνται με 35-33.

Στο τρίτο δεκάλεπτο οι δύο ομάδες θυμήθηκαν τον…εαυτό τους και έσφιξαν τις άμυνες τους, με αποτέλεσμα ν εξουδετερώνουν ο ένας τα όπλα του άλλου με επιμέρους 4-6 το σκορ στο 25’ ήταν 39-39, γεγονός που αποδείκνυε πως οι…ελπίδες για ένα καλό παιχνίδι ως το τέλος είχαν ήδη πάει περίπατο μπροστά στο ζητούμενο αποτέλεσμα.

Η ποιότητα του παιχνιδιού δεν άλλαξε και το μόνο που ξεχώριζε ήταν το πάθος που έδειχναν και οι δύο ομάδες, η προσήλωση στην άμυνα και η διάθεση να μην αφήσουν τον αντίπαλο να πάρει προβάδισμα. Το τρίτο δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με τις δύο ομάδες ισόπαλες 47-47 και η αγωνία σταδιακά κορυφωνόταν.

Όπως αναμενόταν, το παιχνίδι έγινε θρίλερ ως το τέλος, με το προβάδισμα να αλλάζει χέρια συνεχώς και την αγωνία να φτάνει στο κατακόρυφο. Ο Ολυμπιακός πήτε προβάδισμα 55-59, όμως, ο Παναθηναϊκός κατάφερε να φέρει το παιχνίδι στα ίσια και να προηγηθεί 62-61 με 1/2 βολές του Διαμαντίδη στα 46’’. Το άγχος είχε κυριεύσει τους παίκτες του Ολυμπιακού που έχασαν μία ακόμα επίθεση, αστοχώντας σε πέμπτο συνεχόμενο τρίποντο. Ο Γκιστ έκανε το 63-61 στα 21,4’’, ο Μπαρτζώκας πήρε τάιμ άουτ, ο Παναθηναϊκός ξόδεψε το τέταρτο φάουλ του στα 17’’, ο Λοτζέσκι σπατάλησε πολύτιμο χρόνο σουτάροντας χωρίς ισορροπία και ο Διαμαντίδης με 1/2 βολές στα 3,7’’ έκανε το 64-61.

Ο Περπέρογλου κέρδισε φάουλ στα 2,1’’, όμως, αστόχησε στην πρώτη βολή και εκεί τελείωσαν όλα για τον Ολυμπιακό. Ο φόργουορντ των Πρωταθλητών Ευρώπης ευστόχησε στη δεύτερη βολή στοχεύοντας στο να μειώσει τη διαφορά στη μικρότερη δυνατή τιμή της ενόψει και της ρεβάνς του δευτέρου γύρου, ωστόσο, ο Μπράιαντ Ντάνστον έκανε φάουλ στον Δημήτρη Διαμαντίδη 1’’ πριν το τέλος.

Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού έγραψε το τελικό 66-62 μέσα σε έντονους πανηγυρισμούς των φιλάθλων των γηπεδούχων. Ο Παναθηναϊκός έφτασε τον Ολυμπιακό στο 4-3 και ανέβασε τις πιθανότητές του για κατάκτηση της δεύτερης θέσης στον όμιλο, ενώ την ίδια ώρα, ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε για ένα ακόμα παιχνίδι να βρει τρόπο να αποδράσει από το ΟΑΚΑ.

Ο Στεφάν Λάσμε με 18 πόντους ήταν ο καλύτερος των νικητών, ενώ ο Ρόκο Λένι Ούκιτς με 14 και ο Δημήτρης Διαμαντίδης με 9 πόντους και 8 ασίστ οργάνωσε για μία ακόμα φορά μαεστρικά το παιχνίδι των γηπεδούχων. Από την άλλη πλευρά, ο Στράτος Περπέρογλου που ολοκλήρωσε το πρώτο ημίχρονο με 11 πόντους, έμεινε άποντος σχεδόν σε όλο το υπόλοιπο παιχνίδι, ενώ ο Βασίλης Σπανούλης με 2/12 σουτ δεν κατάφερε για ένα ακόμα παιχνίδι να κάνει κάτι απέναντι στην πρώην ομάδα του.

 Τα δεκάλεπτα: 19-18, 35-33, 47-47, 66-62

Παναθηναϊκός: Μπράμος 6, Κάρι 4, Μπατίστ, Φώτσης 3, Ούκιτς 14, Λάσμε 18, Μαυροκεφαλίδης 2, Διαμαντίδης 9, Γκιστ 7, Παππάς, Γιάνκοβιτς, Ματσιούλις 3

Ολυμπιακός: Πέτγουεϊ 2, Ντάνστον 6, Σπανούλης 6, Περπέρογλου 12, Σλούκας 5, Κόλινς 2, Σίμονς 2, Μπέγκιτς 2, Πρίντεζης 10, Μάντζαρης 6, Κατσίβελης 3, Λοτζέσκι 6.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.