Το «τρίποντο»...ξέσπασμα του Σπανούλη!

Written by  Απρ 10, 2014

Ο Βασίλης Σπανούλης έψαχνε από καιρό μια καλή εμφάνιση ή ένα μεγάλο σουτ απέναντι στον Παναθηναϊκό και το βρήκε στην εκπνοή της αναμέτρησης, με την οποία οι «αιώνιοι» ολοκλήρωσαν την παρουσία τους στο Top 16. Ο αρχηγός των Πρωταθλητών Ευρώπης με μία τρίποντη «βόμβα» από τα 8,5 μ. χάρισε τη νίκη με 68-65 και την τρίτη θέση του ομίλου στον Ολυμπιακό, αφήνοντας τους «πράσινους» στην τέταρτη θέση.

 

Αμφότεροι οι δύο αντίπαλοι πριν την έναρξη του αγώνα είχαν εξασφαλίσει την πρόκριση έστω και με μειονέκτημα έδρας στην οκτάδα της διοργάνωσης, συνεπώς ο αγώνας δεν είχε εξαρχής χαρακτήρα «ζωής ή θανάτου», όμως, η τελική κατάταξη στον όμιλο ήταν ένα κίνητρο από μόνο του, με τον νικητή να αντιμετωπίζει την ΤΣΣΚΑ και τον ηττημένο την Ρεάλ Μαδρίτης με μειονέκτημα έδρας. Μια αναμέτρηση, ωστόσο, μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού μόνο χωρίς ενδιαφέρον δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και αυτό έδειχνε και το γεγονός ότι τα εισιτήρια της αναμέτρησης είχαν εξαντληθεί από πολύ νωρίς, ενώ το γόητρο παίζει πάντα πολύ σπουδαίο ρόλο σε αυτές τις αναμετρήσεις, ειδικά, όταν ο Παναθηναϊκός έχει κερδίσει τα 7 από τα 8 τελευταία μεταξύ των δύο ομάδων, κάτι που οι Πειραιώτες δυσκολεύονταν να χωνέψουν.

 

 

Οι «ερυθρόλευκοι» αγωνίστηκαν για ένα ακόμα παιχνίδι χωρίς τον Γιώργο Πρίντεζη στην σύνθεσή τους, ενώ ο Στράτος Περπέρογλου επέστρεψε μεν  στη δωδεκάδα, αλλά ήταν εμφανώς έξω από τα νερά του λόγω της μακράς απουσίας του, ενώ από την πλευρά των «πρασίνων», ο Στεφάν Λάσμε ήταν εμφανώς καταπονημένος λόγω της ίωσης που τον ταλαιπωρούσε και δεν μπόρεσε να βοηθήσει ουσιαστικά στη διάρκεια του παιχνιδιού.

 

Οι δύο ομάδες μπήκαν νευρικά στο παιχνίδι και, παρά το γεγονός ότι το πρώτο καλάθι μπήκε μόλις στο 3’ και ο Ντάνστον είχε ήδη προλάβει να κάνει δύο φάουλ, οι Πρωταθλητές Ευρώπης μπήκαν πολύ δυνατά στο ματς και με την ώθηση της έδρας και όπλο τον αιφνιδιασμό προηγήθηκαν γρήγορα με 10-3 με καλάθι του Σπανούλη. Οι «πράσινοι», ωστόσο, βρήκαν τρόπο να απαντήσουν άμεσα και ισοφάρισαν αρχικά 10-10, πέρασαν μπροστά και έκλεισαν τελικά το πρώτο δεκάλεπτο με επιμέρους σκορ  2-13 και μπροστάρη τον Μάικ Μπατίστ προηγούμενοι με 12-16.

Το σερί του Παναθηναϊκού συνεχίστηκε με τρίποντο του Μπράμος για το 12-19 με τον Ολυμπιακό από το σημείο εκείνο να προσπαθεί με τον Ντάνστον κυρίως να μειώσει τη διαφορά εκμεταλλευόμενος την απουσία του Λάσμε, ο οποίος ένοιωσε εκ νέου αδιαθεσία και επέστρεψε στα αποδυτήρια. Οι «πράσινοι», ωστόσο, είχαν απαντήσεις σε όλα τα τρικ των «ερυθρόλευκων» και με τον Λουκά Μαυροκεφαλίδη να πετυχαίνει εύκολους πόντους διατήρησαν τη διαφορά, η οποία έφτασε για πρώτη φορά σε διψήφιο νούμερο (19-29) στα μισά του δεύτερου δεκαλέπτου.

Η διαφορά έφτασε ακόμα και το +11 για τον Παναθηναϊκό (26-37) με γκολ-φάουλ του Φώτση και το ημίχρονο έληξε με τρίποντο του Στράτου Περπέρογλου για το 29-37.

Ο Παναθηναϊκός μπήκε καλύτερα και στο δεύτερο ημίχρονο, έχοντας μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και παίζοντας χωρίς πίεση, αφού το άγχος ήταν πια με τους γηπεδούχους. Με καλάθι του Ματσιούλις στο 24’ η διαφορά ανέβηκε στη μέγιστη τιμή της (29-41) και από το σημείο αυτό το παιχνίδι άλαξε ρυθμό εντυπωσιακά.

Ο Ολυμπιακός ανέβασε στροφές και με τον Μάντζαρη να μοιράζει το παιχνίδι εντυπωσιακά, οι «ερυθρόλευκοι» έπαιξαν πιεστική άμυνα, έτρεξαν πολύ στο ανοιχτό γήπεδο και κατάφεραν με ένα σερί 13-0 να περάσουν μπροστά με 42-41 στο 28’. Με το μομέντουμ υπέρ τους οι Πρωταθλητές Ευρώπης πέρασαν μπροστά 45-42 με τρίποντο του Μάντζαρη, όμως, οι «πράσινοι» αντέδρασαν και με προσωπικές ενέργειες του Μαυροκεφαλίδη που έκανε ίσως το καλύτερο παιχνίδι του τη φετινή χρονιά, έκλεισαν το τρίτο δεκάλεπτο μπροστά στο σκορ με 46-48.

Το παιχνίδι είχε πάρει ήδη μια άγρια ομορφιά, με τη διακοπή να ευνοεί τους «πράσινους» που με σερί 6-0 ανέβασαν και πάλι τη διαφορά στο +8 στο ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου. Ο Παναθηναϊκός φάνηκε να έχει τον πλήρη έλεγχο του αγώνα μέχρι τα μισά της περιόδου, όταν και διατηρούσε διαφορά ασφαλείας, όμως, σε εκείνο το σημείο ο Κώστας Σλούκας αποφάσισε να πάρει την ομάδα στις πλάτες του. Ο γκαρντ του Ολυμπιακού με συνεχόμενα τρίποντα μείωσε σταδιακά τη διαφορά και με τον ίδιο τρόπο ισοφάρισε σε 63-63 ένα λεπτό πριν το τέλος.

Στο σημείο εκείνο μίλησε ο Βασίλης Σπανούλης, ο οποίος στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα ήταν σχεδόν αρνητικός. Ο αρχηγός των Πρωταθλητών Ευρώπης έβαλε αρχικά μπροστά την ομάδα του με 65-63 στα 23’’ πριν ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης με τον 17ο πόντο του ισοφασίσει σε 65-65 στα 4,7’’.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας πήρε τάιμ άουτ, ο Σπανούλης πήρε την μπάλα και με ένα τρελό τρίποντο απ' τα 9 μέτρα έκανε το 68-65 στα 0,5’’ μέσα σε έξαλλους πανηγυρισμούς, απευθυνόμενος, μάλιστα, σε μερίδα οπαδών του Ολυμπιακού που τον αποδοκιμαζαν για την έως τότε απόδοσή του.

Το μόνο που κατάφεραν οι παίκτες του Παναθηναϊκού ήταν να κάνουν την επαναφορά στο χρόνο που απέμενε με τους «ερυθρόλευκους» να πανηγυρίζουν τη νίκη που τους φέρνει στην τρίτη θέση της βαθμολογίας του ομίλου και εκτός απροόπτου απέναντι στην ΤΣΣΚΑ στα play off και τους «πράσινους» στην τέταρτη και στο δρόμο της Ρεάλ.

Σπουδαίο παιχνίδι για τους νικητές έκανε ο Βαγγέλης Μάντζαρης με 11 πόντους, 9 ριμπάουντ και 5 ασίστ, ενώ ο Κώστας Σλούκας με 12 πόντους με 4/6 τρίποντα στα κρίσιμα σημεία, αλλά και 5 ασίστ ήταν από τους σημαντικότερους κρίκους της ανατροπής για τον Ολυμπιακό. Από τον Παναθηναϊκό, εκτός από τον Λουκά Μαυροκεφαλίδη που ολοκλήρωσε τον αγώνα με 17 πόντους, ο Ραμέλ Κάρι σημείωσε άλλους 10, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως ο Δημήτρης Διαμαντίδης είχε μία από τις χειρότερες βραδιές της καριέρας του με 2 πόντους, 4 ασίστ και 5 λάθη, έχοντας 0/6 σουτ εντός παιδιάς.

Ο Ολυμπιακός ολοκλήρωσε το Top 16 με ρεκόρ 8-6 και ο Παναθηναϊκός με 7-7 και πλέον οι μάχες με ΤΣΣΚΑ και Ρεάλ ακολουθούν με μειονέκτημα έδρας με απώτερο στόχο το FinalFour του Λονδίνου.

Τα δεκάλεπτα: 12-16, 29-37, 46-48, 68-65.

Ολυμπιακός(Μπαρτζώκας): Πέτγουεϊ 7, Σερμαντίνι 2, Ντάνστον 12, Σπανούλης 9, Περπέρογλου 3, Παπαπέτρου 5, Σλούκας 12, Κόλινς, Σίμονς, Μάντζαρης 11, Λοτζέσκι 7
Παναθηναϊκός(Αλβέρτης): Μπράμος 3, Κάρι 10, Μπατίστ 4, Φώτσης 5, Ούκιτς 6, Λάσμε, Μαυροκεφαλίδης 17, Διαμαντίδης 2, Γκιστ 6, Ματσιούλις 4, Ράιτ 8.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.