Το νέο «θαύμα» της Μακάμπι!

Written by  Μάι 18, 2014

Η Μακάμπι Τελ Αβίβ πέτυχε το για πολλούς ακατόρθωτο, αφού σε έναν από τους πιο εντυπωσιακούς τελικούς στην ιστορία της Ευρωλίγκα που κρίθηκε στην παράταση, επικράτησε με 86-98 της Ρεάλ Μαδρίτης που φάνταζε ως το μεγάλο φαβορί της διοργάνωσης και κατέκτησε το έκτο τρόπαιο της ιστορίας της.

 

Οι ισραηλινοί με τη συμπαράσταση περισσότερων από 7.000 οπαδών της που δημιούργησαν εντυπωσιακή ατμόσφαιρα, έδειξαν πάθος, αυτοσυγκέντρωση και αυτοθυσία και, παρόλο που βρέθηκαν πίσω στο σκορ ακόμα και με 11 πόντους, δεν πανικοβλήθηκαν, δεν παρασύρθηκαν από τον ξέφρενο ρυθμό του αγώνα και βρήκαν τα αποθέματα ψυχραιμίας να φτάσουν σε μία επιτυχία, για την οποία κανένας δεν τους έδινε πολλές πιθανότητες.

Ο Ντέιβιντ Μπλατ έκανε ματ σε όλα τα επίπεδα στον αντίπαλό του, Πάμπλο Λάσο και απέδειξε πως είναι ένας από τους κορυφαίους προπονητές αυτή τη στιγμή όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά, γιατί όχι, και σε παγκόσμιο επίπεδο και δικαίως οι μεγαλύτερες ομάδες της διοργάνωσης, αλλά και οι κορυφαίες Εθνικές, πάντα τον έχουν πρώτο όνομα στη λίστα τους.

Οι δύο ομάδες χάρισαν μια εντυπωσιακή παράσταση από το ξεκίνημα του αγώνα, καθώς μπήκαν αποφασισμένες να παίξουν γρήγορο και θεαματικό μπάσκετ, προς τέρψιν όλων των φιλάθλων. Η επιλογή του Ντέιβιντ Μπλατ στο ξεκίνημα ήταν να τροφοδοτήσει τον Σοφοκλή Σχορτσιανίτη, με τον Έλληνα διεθνή σέντερ να κερδίζει τις πρώτες μάχες και να χάνει άλλες από τον Γιάννη Μπουρούση που στο πρώτο δίλεπτο είχε ήδη 3 μπλοκ.

Η Μακάμπι εκμεταλλεύτηκε την αστοχία της Ρεάλ και τη νευρικότητα, με την οποία μπήκε στο παιχνίδι και, σε συνδυασμό με την πολύ καλή της άμυνα κατάφερε να περιορίσει στο ξεκίνημα τα βαριά «όπλα» των Μαδριλένων που, εκτός από το τρίποντο του Ρούντι Φερνάντεθ στα πρώτα 20’’, σκόραραν με βολές μέχρι το 8’, όταν και πάλι ο Ισπανός σούπερ σταρ με τρίποντο μείωσε σε 10-13. Το πρώτο δεκάλεπτο έληξε με τη Ρεάλ να έχει ολοκληρώσει ένα σερί 9-2 και να προηγείται με 16-15 σε ένα παιχνίδι που είχε αποκτήσει έναν φρενήρη ρυθμό.

Η Μακάμπι έχασε το καθαρό μυαλό και την αυτοσυγκέντρωση της αρχής του αγώνα και, με την επιμονή της στα σουτ τριών πόντων και την αδυναμία του Χίκμαν να οργανώσει σωστά το παιχνίδι της, επέτρεψε στη Ρεάλ να επιβάλει σταδιακά το ρυθμό της και να δημιουργεί μια διαφορά, εκμεταλλευόμενη την καλή της ψυχολογία που της δημιουργούσε ο οίστρος του Ρούντι Φερνάντεθ που έφτασε πολύ νωρίς σε διψήφιο αριθμό πόντων.

Με τους Ισραηλινούς να μένουν χωρίς πόντο για 3.40’’ στη δεύτερη περίοδο και τον εκνευρισμό των παικτών της να οδηγεί σε χαμένα ριμπάουντ, λέι απ και σουτ από κοντινή και μέση απόσταση, η Ρεάλ ανέβασε τη διαφορά για πρώτη φορά σε διψήφια νούμερα (26-15 στο 14’) και έδειξε ότι πατούσε πολύ καλύτερα στο παρκέ. Ο Φελίπε Ρέγες που μπήκε στο παιχνίδι αντί του Μίροτις, ο οποίος δεν ξεκίνησε καλά, έκανε «πάρτι» κάτω από το καλάθι της Μακάμπι φτάνοντας γρήγορα τους 12 πόντους με 4 επιθετικά ριμπάουντ, δίνοντας μία ακόμα πολύ αξιόπιστη λύση στον Πάμπλο Λάσο.

Η Μακάμπι αντέδρασε στα τελευταία λεπτά, μείωσε τη διαφορά και κατάφερε με εκπληκτικό τρίποντο του Ντέιβιντ Μπλου στην εκπνοή του ημιχρόνου να πάει στα αποδυτήρια με το σκορ στο 35-33, με τις δύο ομάδες να χαρίζουν στιγμές σπουδαίου μπάσκετ.

Το παιχνίδι είχε γίνει ένα εντυπωσιακό ντέρμπι με τις δύο ομάδες να δίνουν εκπληκτικές μάχες και να εναλλάσσουν διαρκώς το προβάδισμα και να χαρίζουν στιγμές ενθουσιασμού στο κοινό που παρακολουθούσε τον αγώνα. Με την περιφερειακή της γραμμή να είναι άστοχη, ο Λάσο πέρασε τη μπάλα στο καλάθι με τον Μπουρούση και τον Ρέγες να κερδίζουν μάχες, την ώρα που ο Ντέβιν Σμιθ και ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης – μέχρι να κάνει το τέταρτο φάουλ του - κρατούσαν την Μακάμπι σε τροχιά διεκδίκησης της νίκης.

Με τον Έλληνα θηριώδη σέντερ να μένει στον πάγκο λόγω φάουλ οι δύο ομάδες ολοκλήρωσαν το τρίτο δεκάλεπτο με τη Ρεάλ να προηγείται 55-53 και την αγωνία να χτυπάει «κόκκινο» για την τελική έκβαση του αγώνα.

Το παιχνίδι είχε γίνει… ροντέο με την Μακάμπι να έχει βγάλει όλον τον ενθουσιασμό και το πάθος της να υπερκαλύψει τη διαφορά ποιότητάς της με την Ρεάλ και τους Μαδριλένους να εκμεταλλεύονται την υπεροχή τους και την μερική ευαισθησία των διαιτητών στις επαφές, πηγαίνοντας το παιχνίδι στη δύναμη. Με τον Σχορτσιανίτη εκτός με 5 φάουλ και το πλεονέκτημα των βολών από το 35’ η Ρεάλ πήγε το παιχνίδι μέσα στη ρακέτα, εκεί όπου δέσποζε ο Γιάννης Μπουρούσης και ο Νίκολα Μίροτιτς. Η Μακάμπι απαντούσε με ατομικές ενέργειες, κυρίως από τους Ράις και Μπλου της κι έτσι το παιχνίδι πήγε σε ένα δραματικό τελευταίο τρίλεπτο.

Εκεί, η ψυχραιμία έδειχνε να εγκαταλείπει τους παίκτες της Ρεάλ, την ώρα που οι ισραηλινοί με την ώθηση που έδινε η κερκίδα από περισσότερους από 7.000 φιλάθλους της έδειχνε να πατάει καλύτερα στο παρκέ. Με καλάθι του Ράις 1’ πριν το τέλος η Μακάμπι πήρε προβάδισμα 69-73 και το γήπεδο άρχισε να «φλέγεται». Ο Ροντρίγκεθ με δύο βολές «δώρο» από τους διαιτητές μείωσε σε 71-73 και στη συνέχεια η Ρεάλ πίεσε να κλέψει τη μπάλα, έχοντας και τη δυνατότητα να δώσει φάουλ.

Ο Χίκμαν έκανε λάθος στην επίθεση της Μακάμπι, ο Ρούντι αστόχησε σε σουτ από κοντινή απόσταση, αλλά ο Μπουρούσης πήρε το ριμπάουντ και κέρδισε δύο βολές με 21,4’’ να απομένουν. Ο Έλληνας σέντερ ευστόχησε και στις δύο βολές και η Μακάμπι είχε την τελευταία επίθεσή στη διάθεσή της.

Οι παίκτες του Μπλατ χρησιμοποίησαν όλο το χρόνο της επίθεσης, αλλά αστόχησε στο τελευταίο σουτ, με αποτέλεσμα ο τελικός να οδηγηθεί στην παράταση για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού.

 Η Μακάμπι έπαιζε πλέον με τους χιλιάδες οπαδούς της να της δίνουν «φτερά» και μέσα σε ντελίριο ενθουσιασμού πήρε προβάδισμα 79-86 στα μισά της παράτασης, μοιράζοντας, ταυτόχρονα, και θέαμα, την ώρα που η Ρεάλ είχε χάσει πλήρως την αυτοσυγκέντρωσή της.

Με τα πανηγύρια να έχουν φουντώσει στις κερκίδες, η Μακάμπι ολοκλήρωσε το θρίαμβό της και με το τελικό 86-98 πανηγύρισε τον έκτο τίτλο της ιστορίας της και την επιστροφή της στο θρόνο της Ευρώπης από το 2008. Από την άλλη, οι εικόνες θλίψης που έρχονταν από τον πάγκο της Ρεάλ ήταν η μεγαλύτερη απάντηση στο ότι σε έναν τελικό Ευρωλίγκα αυτό που μετράει είναι όχι το όνομα και οι επιταγές, αλλά το πάθος και η καρδιά, κάτι που σε ένα μεγάλο ραντεβού με την ιστορία τους, οι παίκτες του Πάμπλο Λάσο έδειξαν ότι έχουν σε έλλειμμα.

Μεγάλος πρωταγωνιστής για την Μακάμπι ήταν ο Ταϊρίς Ράις, ο οποίος πραγματοποίησε την καλύτερη εμφάνιση της καριέρας του, δεδομένης και της σημασίας του αγώνα, πετυχαίνοντας 26 πόντους με 4 ριμπάουντ, επίδοση που του χάρισε και τον τίτλο του MVP της αναμέτρησης.

Τεράστια εμφάνιση πραγματοποίησαν επίσης ο Ρίκυ Χίκμαν με 18 πόντους, 6 ριμπάουντ, 3 ασίστ και 6 (!) μπλοκ, ο Ντέβιν Σμιθ με 15 πόντους και 8 ριμπάουντ, ο Ντέιβιντ Μπλου με 14 πόντους και 4 ριμπάουντ, ο Άλεξ Τάιους που έδωσε εκπληκτικές μάχες μετά τη ναποβολή με φάουλ του Σοφοκλή Σχορτσιανίτη με 12 πόντους και 11 ριμπάουντ, 6 εκ των οποίων επιθετικά, αλλά και ο Έλληνας σέντερ που όσο αγωνίστηκε πάλεψε σκληρά πετυχαίνοντας 9 πόντους και μαζεύοντας 3 ριμπάουντ.

Από την Ρεάλ που έφτασε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στον τελικό, αλλά δεν κατάφερε να πιει νερό, ο Σέρχιο Ροντρίγκεζ με 21 πόντους προσπάθησε να εκτελέσει την Μακάμπι σε καίρια σημεία του αγώνα, ο Ρούντι Φερνάντεζ παρά τους 18 πόντους, τα 8 ριμπάουντ, τις 4 ασίστ και τα 2 κλεψίματά του, έφυγε για μία ακόμα φορά με τη θλίψη στο πρόσωπό του, ενώ ο Γιάννης Μπουρούσης, που ήταν εκ των κορυφαίων της ομάδας του με 12 πόντους, 9 ριμπάουντ και 6 κοψίματα δεν κατάφερε να σηκώσει το τρόπαιο στη δεύτερη συμμετοχή του σε τελικό Ευρωλίγκα.

Η Μακάμπι απέδειξε πως η θέληση, το πάθος, η δύναμη και η αυτοθυσία είναι βασικό συστατικό στον επαγγελματικό αθλητισμό και πως ο συνδυασμός όλων των παραπάνω μπορεί να γεννήσει Πρωταθλητές.

Τα δεκάλεπτα: 16-15, 35-33, 55-53, 73-73, 86-98 (παρ.)

Ρεάλ Μαδρίτης: Φερνάντεζ 15, Ρέγιες 12, Ντίεζ, Μίροτιτς 12, Ροντρίγκες 21, Κάρολ 5, Ντάρντεν 7, Γιουλ, Μπουρούσης 12, Σλότερ 2, Μεϊρί

Μακάμπι Τελ Αβίβ: Ράις 26, Σμιθ 15, Χίκμαν 18, Ινγκλς, Τάιους 12, Πνίνι, Ζίζιτς, Οχαγιόν 4, Μπλου 14, Αλτίτ, Λάντεσμπεργκ, Σχορτσανίτης 9

Ρεάλ Μαδρίτης: 17/40 δίποντα, 11/34 τρίποντα, 19/20 βολές, 28-16 ριμπάουντ, 15 ασίστ, 7 κλεψίματα, 8 κοψίματα, 10 λάθη

Μακάμπι Τελ Αβίβ: 23/55 δίποντα, 9/22 τρίποντα, 25/30 βολές, 29-19 ριμπάουντ, 11 ασίστ, 4 κλεψίματα, 4 κοψίματα, 7 λάθη

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.