Υπόκλιση στη «Βασίλισσα»

Written by  Μάι 17, 2015

Η Ρεάλ Μαδρίτης ήταν η μεγάλη θριαμβεύτρια του τελικού της Ευρωλίγκας, όπου έπειτα από εντυπωσιακή εμφάνιση ιδιαίτερα στο δεύτερο ημίχρονο επικράτησε με 78-59 ενός κάκιστου Ολυμπιακού και επέστρεψε στην κορυφή της Ευρώπης έπειτα από 20 χρόνια, όπου και τότε είχε επικρατήσει των «ερυθρολεύκων».

 

Έπειτα από δύο συνεχόμενους χαμένους τελικούς, ήρθε η ώρα της ισπανικής ομάδας μέσα στην έδρα της και με το κοινό της να την χειροκροτά να κατακτήσει τον τίτλο, αφού ήταν εμφανώς ανώτερη σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού απέναντι στην ελληνική ομάδα που, παρά την πολύ καλή αμυντική της λειτουργία, επιθετικά εμφανίστηκε κατώτερη των περιστάσεων.

Ο Ολυμπιακός είχε τραγικά ποσοστά στις βολές με μόλις 12/26, αλλά και στα τρίποντα με 5/23, ενώ έχασε κατά κράτος τη μάχη των ριμπάουντ (40-25 για τη Ρεάλ). Πάνω από όλα, ωστόσο, δεν είχε ούτε το καθαρό μυαλό, ούτε το μάτι που «γυάλιζε» στις προηγούμενες εμφανίσεις του, κάτι που φάνηκε στο παρκέ.

Ο Βασίλης Σπανούλης ήταν εκτός κλίματος και σε κανένα σημείο του αγώνα δεν κατάφερε να απειλήσει την Ρεάλ, εμφανώς επηρεασμένος από το σκληρό και ασφυκτικό μαρκάρισμα των Μαδριλένων και δεν κατάφερε να φτάσει το απόλυτο ρεκόρ των τεσσάρων κατακτήσεων σε ισάριθμους τελικούς.

Ο Ολυμπιακός μπήκε νευρικός στο παιχνίδι, επιτρέποντας στη Ρεάλ με την ώθηση του κόσμου της να πάρει γρήγορο προβάδισμα με 6-1, εκμεταλλευόμενη τα εύκολα λάθη των «ερυθρολεύκων». Η καλή είδηση ήρθε με το δεύτερο φάουλ του Γκουστάβο Αγιόν, που πήγε από νωρίς στον πάγκο γλιτώνοντας τον Ολυμπιακό από έναν μεγάλο πονοκέφαλο από το ξεκίνημα του αγώνα.

Η είσοδος του Ματ Λοτζέσκι που μπήκε «καυτός» και έφτασε τους 10 πόντους μόλις στο πρώτο πεντάλεπτο, έδωσε ενέργεια στην επίθεση του Ολυμπιακού και προβλημάτισε την άμυνα της Ρεάλ που αντιδρούσε χάρη στο καλό περιφερειακό της σουτ. Οι «ερυθρόλευκοι» ισοφάρισαν και πέρασαν μπροστά με 12-17 στο 8’, ενώ και στην άμυνα είχε βρει τρόπο να κλείνει τις εισόδους μέσα στη ρακέτα.

Οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου έχασαν ευκαιρίες να ανεβάσουν κι άλλο τη διαφορά, όμως, παίζοντας με υπομονή και διαβάζοντας καλά το παιχνίδι, κατάφεραν να παραμείνουν μπροστά στο σκορ στο τέλος της πρώτης περιόδου με 15-19.

Έχοντας το ίδιο καθαρό μυαλό και στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου, ο Ολυμπιακός κατάφερνε να κρατά τη Ρεάλ σε απόσταση σχετικής ασφάλειας, ωστόσο, μια ολιγωρία στα μισά περίπου της περιόδου, βοήθησε τους γηπεδούχους να ξαναμπούν στο παιχνίδι, να βρουν ανοιχτό γήπεδο για να μειώσουν το σκορ.

Με τρίποντο του Γιόνας Ματσιούλις που ήταν ο κρυφός «άσσος» του Λάσο, η Ρεάλ ισοφάρισε σε 22-22 στο 14’ και το παιχνίδι ξεκίνησε πάλι από την αρχή. Ο Λιθουανός ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής της Ρεάλ και με νέο τρίποντο έδωσε προβάδισμα και πάλι στην ομάδα του, η οποία εκμεταλλεύτηκε και το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός ήταν εντελώς εκτός κλίματος, πετώντας, μάλιστα, πολλές ελεύθερες βολές (μόλις 6/14 στο πρώτο ημίχρονο) που σε τέτοια κρίσιμα ματς μπορούν να κρίνουν πολλά.

Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν χάσει εντελώς τη συγκέντρωσή τους, κάτι που η Ρεάλ εκμεταλλεύτηκε και όχι μόνο διατήρησε τη διαφορά, αλλά κατάφερε με τη λήξη του ημιχρόνου να φτάσει στο +7 (35-28) με τον Ολυμπιακό να έχει ολοκληρώσει ένα κάκιστο δεκάλεπτο.

Χαρακτηριστικό ότι στην δεύτερη περίοδο το επιμέρους σκορ για τη Ρεάλ ήταν 20-9 με τον Ολυμπιακό να έχει στο διάστημα αυτό 7 λάθη, ενώ είχε και μόλις 2/11 τρίποντα που του στέρησαν την ευκαιρία να παραμείνει κοντά στο σκορ.  

Με τον Ολυμπιακό να μην… έχει βγει από τα αποδυτήρια στ τρίτο δεκάλεπτο, η Ρεάλ ανέβασε για πρώτη φορά τη διαφορά σε διψήφια επίπεδα (40-29 στ0 24’), όμως, οι «ερυθρόλευκοι» έχουν μάθει να μην τα παρατούν σε κανένα σημείο του αγώνα.

Με ένα εντυπωσιακό σερί 12-0 ο Ολυμπιακός πέρασε ξανά μπροστά με 40-41 και το παιχνίδι ξεκίνησε από την αρχή, με την ψυχολογία να έχει γυρίσει προς την ελληνική ομάδα.

Τα τρίποντα του Τζέισι Κάρολ κράτησαν ζωντανή τη Ρεάλ και με τον Αμερικανό να φτάνει τους 16 πόντους με 4/5 έξω από τα 6,75 μ. η «Βασίλισσα» ξαναπήρε διαφορά 9 πόντων (53-44 στο 30’) την ώρα που οι «ερυθρόλευκοι» εξακολουθούσαν να πετούν στα «σκουπίδια» τις ελεύθερες βολές.

Με ανεβασμένη την ψυχολογία η Ρεάλ ανέβασε και πάλι τη διαφορά στο +10 (56-46) και να έχει τον πλήρη έλεγχο του αγώνα. Όσο κι αν έχουν συνηθίσει στις επικές ανατροπές οι «ερυθρόλευκοι» αυτή τη φορά έδειξαν ότι δεν είχαν δυνάμεις να ακολουθήσουν το ρυθμό της Ρεάλ, κάτι που ήταν ολοφάνερο στις επιλογές τους.

Παρ’ όλο που αμυντικά έδειχναν εκείνα τα στοιχεία που τους έχουν φτάσει τόσο ψηλά, στην επίθεση δεν έβρισκαν τρόπο να φτάσουν μέσα στο καλάθι, ήταν άτολμοι και εξαιρετικά άστοχοι, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πλησιάσουν στο σκορ.

Η Ρεάλ ανέβαζε συνεχώς τη διαφορά και έφτασε τελικά εύκολα στο τελικό 78-59 που της χάρισε τον τίτλο της Πρωταθλήτριας Ευρώπης έπειτα από 20 χρόνια. Τα τρελά πανηγύρια των φιλάθλων της ισπανικής ομάδας επιβεβαίωσαν πως η «Βασίλισσα» επέστρεψε στο θρόνο της, φτάνοντας συνολικά τις 9 κατακτήσεις.

Κορυφαίος του τελικού, αλλά και ολόκληρου του Final Four ήταν ο Αντρές Νοτσιόνι, ο οποίος, σημείωσε 12 πόντους και είχε επίσης 7 ριμπάουντ και 2 κοψίματα, ενώ τα κρίσιμα καλάθια του Τζέισι Κάρολ που σταμάτησε στους 16 πόντους και ήταν ο πρώτος σκόρερ του τελικού ήταν εκείνα που έδωσαν το έναυσμα στην Ρεάλ να επιστρέψει και να ξαναπάρει τον έλεγχο του ματς.

Με συνολικά 12/26 βολές, μόλις 5/23 τρίποντα, διαφορά 40-25 στα ριμπάουντ και με τον ηγέτη της ομάδας, Βασίλη Σπανούλη, εκτός κλίματος ο Ολυμπιακός δεν μπορούσε να έχει τύχη. Η συγκινητική εμφάνιση του Ματ Λοτζέσκι που σημείωσε 17 πόντους δεν είχε αντίκρισμα, ενώ από τους «ερυθρόλευκους» αυτοί που προσπάθησαν ήταν οι Σλούκας με 10 πόντους και Χάντερ με 10 πόντους και 7 ριμπάουντ.

Αντίθετα, ο Βασίλης Σπανούλης έμεινε μόλις στους 3 πόντους με κάκιστα ποσοστά (μόλις 1/5 σουτ και 1/4 βολές), ενώ στο τέλος έδειξε και φανερά εκνευρισμένος από την εξέλιξη του αγώνα.

Οι «ερυθρόλευκοι» επικεντρώνονται πλέον στην κατάκτηση του ελληνικού Πρωταθλήματος που είναι ο μεγάλος στόχος, έχοντας την ικανοποίηση ότι έφτασαν σε έναν ευρωπαϊκό τελικό και αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες ομάδες της Ευρώπης, με την πορεία τους τα τελευταία χρόνια.

Τα δεκάλεπτα: 15-19, 35-28, 53-46, 78-59

Ρεάλ Μαδρίτης: 14/31 δίποντα, 13/30 τρίποντα, 11/13 βολές, 28-12 ριμπάουντ, 16 ασίστ, 6 κλεψίματα, 2 κοψίματα, 16 λάθη

Ολυμπιακός: 16/25 δίποντα, 5/23 τρίποντα, 12/26 βολές, 20-5 ριμπάουντ, 15 ασίστ, 8 κλεψίματα, 1 κοψίματα, 13 λάθη

Ρεάλ Μαδρίτης (Λάσο): Ρίβερς 5, Φερνάντεθ 7, Νοτσιόνι 12, Καμπάτσο, Ματσιούλις 9, Ρέγες 2, Ροντρίγκεθ 11, Αγιόν 2, Κάρολ 16, Γιουλ 12, Μπουρούσης, Σλότερ 2

Ολυμπιακός (Σφαιρόπουλος): Πέτγουεϊ 2, Χάντερ 10, Ντάνστον 4, Σπανούλης 3, Παπαπέτρου, Σλούκας 10, Πρίντεζης 11, Αγραβάνης, Μάντζαρης 1, Λαφαγέτ 1, Ντάρντεν, Λοτζέσκι 17

Φωτό: euroleague.net

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.