Γιανγκ και Σπανούλης σήμαναν την… επιστροφή

Written by  Οκτ 30, 2015

Παίρνοντας μεγάλα σουτ σε κρίσιμα σημεία λίγο πριν τη λήξη της αναμέτρησης, ο Ολυμπιακός «απέδρασε» από την έδρα της Αρμάνι Μιλάνο με 66-71, πήρε την πρώτη του εκτός έδρας νίκη στη φετινή Ευρωλίγκα και μαζί μια μεγάλη ψυχολογική τόνωση μετά από μια σειρά από ατυχή αποτελέσματα.

 

Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν ανάγκη ένα καλό αποτέλεσμα για να μπορέσουν να καθαρίσουν το μυαλό τους και να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα στη σεζόν και μια νίκη απέναντι σε μια παραδοσιακά πολύ δύσκολη έδρα ήταν το καλύτερο «φάρμακο».

Οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου παρά τα κενά διαστήματα στο παιχνίδι τους έδειξαν πάθος και διάθεση να εφαρμόσουν το αμυντικό πλάνο του προπονητή τους, έτρεξαν όποτε χρειάστηκε, ενώ δεν εκβίασαν προσπάθειες, βλέποντας πως ήταν αρκετά άστοχοι από την περιφέρεια.

Αντίθετα, έδειξαν υπομονή και, παρά τα ορισμένα σημεία που φάνηκαν να παρασύρονται από το ρυθμό των γηπεδούχων, στο τέλος ήταν ψύχραιμοι και έφυγαν με μια σημαντική νίκη για τη συνέχεια.

Στα αρνητικά, τα πολλά κενά αμυντικά διαστήματα που επέτρεψαν στην «καυτή» περιφέρεια της ιταλικής ομάδας να κάνει «πάρτι», η απελπιστική αστοχία έξω από τα 6,75 μ. (5/20 τρίποντα), αλλά και η έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης σε κομβικά σημεία του παιχνιδιού που, ευτυχώς, δεν κόστισαν στην ομάδα του Πειραιά.

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε προσπαθώντας να περάσει τη μπάλα μέσα στη ρακέτα, εκεί όπου ο Πάτρικ Γιανγκ ήταν αλάνθαστος, πετυχαίνοντας εύκολους πόντους και φθείροντας με φάουλ τους παίκτες της ιταλικής ομάδας. Στον αντίποδα, ο Αλεσσάντρο Τζεντίλε προσπαθούσε να κρατήσει μόνος του την ομάδα του, σκοράροντας με όποιον τρόπο του δινόταν η ευκαιρία.

Οι «ερυθρόλευκοι» παρασύρθηκαν στο γρήγορο ρυθμό των γηπεδούχων και, παρά το γεγονός ότι επιθετικά πήγαν καλά, η περιφερειακή τους άμυνα είχε πολλά προβλήματα απέναντι στο πολύ γρήγορο passinggame των παικτών της Αρμάνι. Με την ιταλική ομάδα να μετρά ήδη 4/7 τρίποντα, ο Ολυμπιακός βρέθηκε πίσω στο σκορ με 23-20 στο τέλος του πρώτου δεκαλέπτου.

Με τον Ντάνιελ Χάκετ να αναλαμβάνει την οργάνωση του παιχνιδιού του, να μαρκάρει, να σκοράρει και να αξιοποιεί καλά τους συμπαίκτες του, ο Ολυμπιακός πήρε το προβάδισμα στα μισά του δευτέρου δεκαλέπτου και μπήκε στη θέση του οδηγού.

Η άμυνα ανέβηκε ψηλά, εμποδίζοντας την εύκολη ανάπτυξη στην Αρμάνι, η πίεση οδηγούσε τους παίκτες της ιταλικής ομάδας σε λάθη και οι «ερυθρόλευκοι» έφτασαν στο 16’ σε προβάδισμα 7 πόντων (27-34).

Τα εύκολα λάθη και οι αργές επιστροφές, όμως, επέτρεψαν στην Αρμάνι να κάνει ένα δικό της σερί 10-3 και να φέρει ξανά το παιχνίδι στα ίσια (37-37 στο 19’) με τον Ολυμπιακό να προηγείται στο ημίχρονο με 37-39.

Με τις δύο ομάδες να έχουν «σπάσει» τα στεφάνια, τον πρώτο λόγο στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου είχαν οι άμυνες. Ο Ολυμπιακός πήρε και πάλι προβάδισμα με 41-47 στο 24’, όμως, οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου δεν είχαν καθαρό μυαλό, υποπίπτοντας σε εύκολα λάθη, που οδηγούσαν τους αντιπάλους τους άκοπα στη γραμμή των βολών, έστω κι αν εκείνοι ήταν αρκετά άστοχοι (7/12 στο 26’).

Η ζώνη του Ρέπεσα εγκλώβισε τους παίκτες του Ολυμπιακού που σούταραν με απελπιστικά ποσοστά στα τρίποντα (3/15 στο 30’), ενώ αντίθετα, η περιφερειακή άμυνα των «ερυθρόλευκων» στο τελευταίο δίλεπτο ήταν ανύπαρκτη, με αποτέλεσμα η Αρμάνι με συνεχόμενα τρίποντα να περάσει και πάλι μπροστά στο τέλος της περιόδου με 54-52.

Οι γηπεδούχοι, με την ώθηση του κόσμου τους πήραν προβάδισμα με 60-54 στο 33’ και έδειξαν ότι πήραν το πάνω χέρι στην αναμέτρηση, όμως, στο σημείο εκείνο οι παίκτες του Ολυμπιακού, αφυπνίστηκαν και με σερί 0-10  πέρασαν μπροστά με 60-64.

Η Αρμάνι αντέδρασε, ισοφάρισε με τον εντυπωσιακό Αλεσσάντρο Τζεντίλε σε 64-64 στα 1.23’’, όμως, εκεί μίλησαν οι αρχηγοί του Ολυμπιακού. Αρχικά, ο Βασίλης Σπανούλης με δύσκολο σουτ στη λήξη της επίθεσης έκανε το 64-66 και, στη συνέχεια, έπειτα από την εξαιρετική άμυνα του Πάτρικ Γιανγκ, ο Γιώργος Πρίντεζης με κάρφωμα και φάουλ έκανε το 64-69 στα 7,5’’ πριν το τέλος, «καθαρίζοντας» το παιχνίδι.

Ο Μάτσβαν έκανε το 66-69 στα 2,2’’ και ο Σπανούλης με βολές που κέρδισε σε νεκρό χρόνο διαμόρφωσε το τελικό 66-71 που χάρισε στους «ερυθρόλευκους» την πρώτη εκτός έδρας νίκη στη φετινή Ευρωλίγκα.

Με τη νίκη αυτή ο Ολυμπιακός πήρε μια σημαντική ψυχολογική «ανάσα» ενόψει της δύσκολης συνέχειας, ενώ, παράλληλα, κέρδισε και παίκτες που μέχρι σήμερα δεν είχαν αποδώσει τα αναμενόμενα.

Κορυφαίος όλων, ο Πάτρικ Γιανγκ, ο οποίος σημείωσε 18 πόντους με 4 ριμπάουντ, όμως, σε πολλά κρίσιμα σημεία του παιχνιδιού έπαιξε σπουδαία άμυνα και βοήθησε σημαντικά στη νίκη της ομάδας του.

Μεγάλη εμφάνιση και από τον Γιώργο Πρίντεζη με 16 πόντους και 6 ριμπάουντ, ενώ ο Βασίλης Σπανούλης για πρώτη φορά ίσως στη φετινή σεζόν βρήκε κάποια μεγάλα σουτ, σημειώνοντας συνολικά 14 πόντους με 4 ασίστ, αλλά και 4 λάθη.

Καλές στιγμές στη διάρκεια του παιχνιδιού είχε και ο Ντάνιελ Χάκετ, ο οποίος καταχειροκροτήθηκε πριν το τζάμπολ για την προσφορά του στην ιταλική ομάδα τα προηγούμενα χρόνια, ολοκληρώνοντας την αναμέτρηση με 9 πόντους, 5 ριμπάουντ και αρκετές καλές άμυνες, αλλά και με 4 λάθη.

Σημαντική ήταν και η συμβολή του Βαγγέλη Μάντζαρη που μπορεί να ήταν άστοχος και να έμεινε χωρίς πόντο (0/6 τρίποντα), έπαιξε, όμως, εξαιρετική άμυνα πάνω στα αντίπαλα γκαρντ, περιορίζοντας κατά πολύ τη δημιουργία στην αντίπαλο του Ολυμπιακού.

Από την Αρμάνι, εκπληκτικό παιχνίδι έκανε ο Αλεσσάντρο Τζεντίλε, που ολοκλήρωσε με 24 πόντους, 4 ριμπάουντ, 7 ασίστ, αλλά και 5 λάθη, ενώ ο Κρούνοσλαβ Σίμον με 11 πόντους, 4 ριμπάουντ και ορισμένα μεγάλα σουτ σε κρίσιμα σημεία, παραλίγο να κάνει τη ζημιά στον Ολυμπιακό.

Τα δεκάλεπτα: 23-20, 37-39, 54-52, 66-71

Αρμάνι Μιλάνο (Ρέπεσα): ΜακΛιν 2, Λαφαγιέτ 5, Τζεντίλε 24, Αμάτο, Τσερέλα, Μάτσβαν 9, Μάκρο, Τζένκινς 8, Χούμελ 3, Μπάρατς 1, Λαουάλ 3, Σίμον 11

Ολυμπιακός (Σφαιρόπουλος): Γιανγκ 18, Χάντερ 4, Παπαπέτρου, Σπανούλης 14, Στρόμπερι, Μιλουτίνοφ, Πρίντεζης 16, Αγραβάνης 4, Μάντζαρης, Χάκετ 9, Λοτζέσκι 6, Αθηναίου

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.