Δεν τον «λυγίζουν» οι απουσίες

Written by  Νοε 19, 2015

Ακόμα και αποδεκατισμένος, ο Ολυμπιακός αποδεικνύει σε κάθε ευκαιρία πως πρόκειται για μία από τις μεγάλες δυνάμεις του ευρωπαϊκού μπάσκετ, αφού παρά τις πολλές απουσίες, επικράτησε εκτός έδρας της φορμαρισμένης Τσεντεβίτα με 70-83 και παρέμεινε πρώτος στον όμιλό του.

 

Ο Ολυμπιακός αγωνίστηκε χωρίς τους Σπανούλη και Πρίντεζη που δεν ξεπέρασαν τα προβλήματα τραυματισμών τους και, φυσικά τον Πάτρικ Γιανγκ που θα χάσει όλο τη σεζόν, κάτι που έφερε στη δωδεκάδα τους νεαρούς Τολιόπουλο και Μουράτο, ενώ στην πορεία της αναμέτρησης έχασε και τον Ματ Λοτζέσκι, ο οποίος ταλαιπωρήθηκε από τενοντίτιδα.

Αυτό δεν εμπόδισε τους υπόλοιπους παίκτες να αρπάξουν την ευκαιρία και να δείξουν ότι μπορούν να προσφέρουν, κάτι που σίγουρα γέμισε τον τεχνικό των Πρωταθλητών Ελλάδας με πολλή ικανοποίηση. Οι «ερυθρόλευκοι» πήραν τον απόλυτο έλεγχο των ριμπάουντ (27 έναντι 42, τα 17 εκ των οποίων επιθετικά), μοίρασαν 19 τελικές πάσες, ενώ παρά το γεγονός ότι ξεκίνησαν με πολύ άσχημα ποσοστά από την περιφέρεια, στη συνέχεια βελτιώθηκαν και όταν βρήκαν σκορ από το τρίποντο, έκαναν τη ζωή τους ακόμα πιο εύκολη.

Πριν από την έναρξη της αναμέτρησης, όπως συνέβη σε όλα τα παιχνίδια της Ευρωλίγκας, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι την περασμένη εβδομάδα.

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος αναγκάστηκε να ξεκινήσει με… πειραματική ομάδα, κάτι που αρχικά εκμεταλλεύτηκε η φορμαρισμένη Τσεντεβίτα για να προηγηθεί με 7-2 στο 3’ και 21-14 στο 6’. Στο διάστημα αυτό, η αμυντική λειτουργία των Πρωταθλητών δεν ήταν καθόλου καλή, έχοντας επιτρέψει στους γηπεδούχους να μετρούν ήδη 4/7 τρίποντα.

Ο Ολυμπιακός αντέδρασε, ισοφάρισε σε 21-21 και το πρώτο δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με την Τσεντεβίτα να εκμεταλλεύεται τα πολλά αμυντικά κενά της ελληνικής ομάδας για να προηγηθεί με 24-21 με το πέμπτο τρίποντό της σε αυτήν την περίοδο.

Οι γηπεδούχοι συνέχισαν στο ίδιο μοτίβο ψάχνοντας σκοράρισμα κυρίως από τα 6,75 μ. με τον Ολυμπιακό να δυσκολεύεται να τους αντιμετωπίσει, με αποτέλεσμα να διατηρούν μικρές διαφορές.

Η είσοδος των Στρόμπερι και Χάντερ, όμως, άλλαξε το ρυθμό στο παιχνίδι, με τον Ολυμπιακό να περνάει τη μπάλα μέσα στο καλάθι, αφού από την περιφέρεια ήταν εξαιρετικά άστοχος (μόλις 2/15 τρίποντα στο ημίχρονο) με την ελληνική ομάδα να βρίσκεται για πρώτη φορά μπροστά στο 16’ (34-35).

Το ημίχρονο έληξε με τον Ολυμπιακό να προηγείται με 40-41, έχοντας πάει πολύ καλά επιθετικά, ωστόσο, να υστερεί κατά πολύ στην περιφερειακή άμυνα, με την Τσεντεβίτα να έχει ήδη 8/15 τρίποντα.

Ο Ολυμπιακός «έσφιξε» την άμυνά του στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου και βελτιώνοντας σημαντικά τα ποσοστά του από τα 6,75 μ. έφτασε για πρώτη φορά στο +12 (43-55 στο 24’).

Η Τσεντεβίτα, δεν τα παράτησε, προσπάθησε να μειώσει, το κατάφερε, ρίχνοντας την διαφορά στους 6 (56-61), όμως, ο Γιάννης Αθηναίου με το τρίτο του τρίποντο έστειλε τον Ολυμπιακό στο τέλος της τρίτης περιόδου με διαφορά ασφαλείας (56-64).

Οι Πρωταθλητές Ελλάδας ανέλαβαν τον πλήρη έλεγχο της αναμέτρησης, ανέβασαν τη διαφορά ακόμα περισσότερο και τελικά έφτασαν σε μια μεγάλη, με τον τρόπο που ήρθε νίκη με 70-83 που τους διατηρεί στην κορυφή του ομίλου με απολογισμό 5-1.

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος θα πρέπει να είναι πολύ ικανοποιημένος από την εικόνα που έδειξαν όλοι οι παίκτες που αγωνίστηκαν, αφού έπαιξαν και για τους απόντες, δείγμα ότι ο Ολυμπιακός διαθέτει ποιότητα και βάθος στο ρόστερ και μόνο με μικρές διορθωτικές πινελιές μπορούν και φέτος να κοιτούν ψηλά.

Κορυφαίος του Ολυμπιακού ο Ιωάννης Παπαπέτρου, ο οποίος σε πολλά σημεία του παιχνιδιού ήταν απολαυστικός, έχοντας κληθεί να καλύψει και τη θέση «4» σε κάποιες φάσεις, ολοκληρώνοντας την αναμέτρηση με 16 πόντους και 8 ριμπάουντ. Εξαιρετικός τόσο σε άμυνα όσο και επίθεση ήταν ο Οθέλο Χάντερ που τελείωσε με 19 πόντους και 8 ριμπάουντ, ενώ ο Δημήτρης Αγραβάνης ήταν αρκετά καλός τελειώνοντας με 11 πόντους, 4 ριμπάουντ και 2 ασίστ.

Ο Βαγγέλης Μάντζαρης έπαιξε ως αρχηγός της ομάδας, προσφέροντας 12 πόντους, 4 ριμπάουντ, 4 ασίστ και ορισμένες εξαιρετικές άμυνες, ενώ ο Γιάννης Αθηναίου ήταν και πάλι πολύ χρήσιμος παίζοντας καλές άμυνες, αλλά και πετυχαίνοντας 9 πόντους με 3/3 τρίποντα σε καίρια σημεία.

Από την Τσεντεβίτα που προερχόταν από τρεις συνεχόμενες νίκες στην Ευρωλίγκα, 13 πόντους σημείωσε ο Τζέηκομπ Πούλεν και 10 ποντους με 8 ριμπάουντ πρόσθεσε ο Μίρο Μπίλαν.

Τα δεκάλεπτα: 24-21, 40-41, 56-64, 70-83

Τσεντεβίτα(Μρσιτς): Πούλεν 13, Γουάϊτ 12, Κάτιτς, Μπάμπιτς 10, Ζγκάνετς 2, Γουόλκερ 5, Μούσα 3, Μπιλάν 10, Μαζάλιν, Γκόρντιτς 9, Ζόριτς, Αράποβιτς 6

Ολυμπιακός(Σφαιρόπουλος): Χάντερ 19, Παπαπέτρου 16, Στρόμπερι 8, Τσαϊρέλης 4, Τολιόπουλος, Μιλουτίνοφ 2, Μουράτος, Αγραβάνης 11, Μάντζαρης 12, Χάκετ, Λοτζέσκι 2, Αθηναίου 9

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.