«Τζογάρισε» την τύχη του και κέρδισε… Τζακ Ποτ

Written by  Νοε 27, 2015

Ο Παναθηναϊκός έπαιξε με την τύχη του και το μέλλον του στην Ευρωλίγκα, όμως, στο τέλος μίλησε το ένστικτο των παικτών του και η βαριά φανέλα και κατάφερε να πάρει την πρώτη του εκτός έδρας νίκη-θρίλερ επί της Καρσίγιακα με 66-69, κάνοντας ένα σημαντικό βήμα για την πρόκριση στο Top 16 της διοργάνωσης.

 

Οι «πράσινοι» για 30’ ήταν κυρίαρχοι στην αναμέτρηση παίζοντας εκπληκτική άμυνα και σκοράροντας με σύνεση, διατηρώντας διψήφιες διαφορές. Στην τελευταία περίοδο, όμως, τα έκαναν «θάλασσα» και είδαν τους «εφιάλτες» να επιστρέφουν επιτρέποντας στους γηπεδούχους μπροστά στο θερμό κοινό τους να διεκδικήσουν τη νίκη μέχρι τα τελευταία δευτερόλεπτα.

Οι παίκτες του Σάσα Τζόρτζεβιτς πήραν τη «μάχη» των ριμπάουντ (32 έναντι 40), είχαν καλά ποσοστά στην περιφέρεια (10/25 τρίποντα), όμως, υπέπεσαν σε συνολικά 18 λάθη που παραλίγο να κοστίσουν. Αφού, αυτό δεν συνέβη, ο Παναθηναϊκός ανέβηκε στο 3-4 στον τρίτο όμιλο και πλέον θέλει μία νίκη στα επόμενα τρία παιχνίδια του για να «σφραγίσει» και τυπικά το «εισιτήριό» του για τους 16 της διοργάνωσης. 

Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε την αναμέτρηση αποφασισμένος να δείξει από νωρίς ότι αυτός είναι το «αφεντικό» και πως δεν ήταν διατεθειμένος να αφήσει την αρνητική παράδοση των εκτός έδρας αναμετρήσεων να συνεχιστεί.

Περνώντας την μπάλα μέσα στη ρακέτα με τον Γκιστ να κερδίζει τις πρώτες «μάχες» οι «πράσινοι» προηγήθηκαν πολύ νωρίς με 0-8 και πήραν τα ηνία της αναμέτρησης. Ταυτόχρονα, η ελληνική ομάδα έπαιζε εξαιρετική άμυνα «στραγγαλίζοντας» τους αντιπάλους της και έτσι, η διαφορά έφτασε γρήγορα το +13 (7-20 στο 8’) για να κλείσει ένα εντυπωσιακό πρώτο δεκάλεπτο με τον Παναθηναϊκό να προηγείται με 9-21.

Με την ίδια συνταγή, το «τριφύλλι» συνέχισε και στην δεύτερη περίοδο, με τον Τζέημς Φελντέιν να αναλαμβάνει το σκοράρισμα και τον Μίροσλαβ Ραντούλιτσα να «κυριαρχεί» κάτω από τις ρακέτες, με αποτέλεσμα η διαφορά να παραμένει σταθερά σε διψήφια επίπεδα και τον Παναθηναϊκό να πηγαίνει στα αποδυτήρια για το ημίχρονο έχοντας κάνει ένα εξαιρετικό αμυντικά παιχνίδι και να προηγείται με 23-36.

Η Καρσίγιακα ήταν αναμενόμενο πως θα αντιδράσει και αυτό έγινε στην Τρίτη περίοδο, ωστόσο, ο καλά διαβασμένος Παναθηναϊκός διατηρούσε το προβάδισμα χάρη στην πολύ καλή του άμυνα που είχε καθηλώσει την τουρκική ομάδα. Παρ’ όλα αυτά, τα 15 λάθη του Παναθηναϊκού μέχρι εκείνο το σημείο ήταν αρκετά για να δίνουν «ανάσες ζωής» στους γηπεδούχους που πλησίασαν επικίνδυνα με «φαρμακερά» τρίποντα για το 41-47 στο 30’ πριν ο Αντώνης Φώτσης με ένα εκπληκτικό τρίποντο ξαναστείλει τους «πράσινους» σε διαφορά σχετικής ασφάλειας (41-50 στο 30’).

Στο σημείο εκείνο άρχισε να κάνει την εμφάνισή του το… «φάντασμα» των εκτός έδρας αναμετρήσεων που δεν επιτρέπει στον Παναθηναϊκό να διατηρήσει το καθαρό μυαλό του. Τα επιπόλαια λάθη των παικτών του «τριφυλλιού» επέτρεψαν στην Καρσίγιακα να μειώνει σταδιακά και να μπαίνει σοβαρά στην διεκδίκηση της αναμέτρησης.

Με την ώθηση της εξέδρας η Καρσίγιακα μείωσε σε 59-60 στο 37’ και το παιχνίδι ξανάρχισε από την αρχή. Παρά το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός αντέδρασε και πήρε διαφορά με 59-64, η Καρσίγιακα ισοφάρισε για πρώτη φορά σε 64-64 με το τρίποντο του Τζάστιν Κάρτερ στο 1.52’ και το γήπεδο πήρε «φωτιά».

Τα τελευταία δευτερόλεπτα δεν προσφέρονταν για καρδιακούς με την αγωνία να ανεβαίνει κατακόρυφα. Ο Παναθηναϊκός έχασε δυο ευκαιρίες να σκοράρει, η Καρσίγιακα τον μιμήθηκε και ο Νικ Καλάθης με τρίποντο στα 41’’ έκανε το 64-67 για τον Παναθηναϊκό, δίνοντας στην ελληνική ομάδα μια τεράστια «ανάσα».

Ο Τζέημς Γκιστ χάρισε μια μεγαλοπρεπέστατη τάπα στον Μπαϊγιούλ και ο Τζέημς Φελτνέιν με 2/2 βολές έκανε το 64-69. Ο Άλτιντιγκ έτρεξε γρήγορα στο γήπεδο και μείωσε σε 66-69 στα 6’’ που ήταν και το τελικό σκορ, αφού στον χρόνο που απέμενε οι παίκτες της τουρκικής ομάδας δεν πρόλαβαν να κάνουν φάουλ και έτσι ο Παναθηναϊκός πήρε μια πολύ μεγάλη, όπως αποδείχθηκε, νίκη που του δίνει ακόμα το δικαίωμα να ελπίζει σε καλύτερες μέρες.

Ο Τζέημς Φελντέιν είχε «κρύο αίμα» οδηγώντας τον Παναθηναϊκό στα δύσκολα με 17 πόντους και 7 ριμπάουντ, όμως, σπουδαία απόδοση είχαν επίσης ο Νικ Καλάθης με 10 πόντους, 3 ριμπάουντ, 3 ασίστ και 1 κλέψιμο (αλλά και 4 λάθη) και ο Τζέημς Γκιστ με 14 πόντους, 6 ριμπάουντ και 4 ασίστ. Ο Μίροσλαβ Ραντούλιτσα ξεκίνησε καλά με 11 πόντους και 5 ριμπάουντ, όμως έκανε πολύ κρίσιμα λάθη στην άμυνα που λίγο έλειψε να κοστίσουν στο τέλος στην ομάδα του.

Από την Καρσίγιακα που απέδειξε πως είναι μια σκληροτράχηλη ομάδα που πρέπει όλοι να υπολογίζουν, αλλά και που πιθανότατα έχασε κάθε ελπίδα για πρόκριση, ο Κόλτον Άιβερσον είχε 14 πόντους, 6 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 2 κλεψίματα, 3 κοψίματα –ένα πολύ κρίσιμο στο τέλος πάνω στον Καλάθη που παραλίγο να αλλάξει τον ρουν της αναμέτρησης – και 3 λάθη, ενώ ο Τζάστιν Κάρτερ είχε 11 πόντους και 7 ριμπάουντ με τον Καν Αλτιντίγκ να προσθέτει άλλους 11 πόντους.  

Τα δεκάλεπτα: 9-21, 23-36, 41-50, 66-69

Καρσίγιακα (Σαρίτσα): Ράγκλαντ, Παλάσιος 5, Άιβερσον 14, Μπαϊγκούλ 8, Άλτιντίγκ 12, Κάρτερ Τζ. 11, Κοτς, Γκονλούμ 7, Γκάπριελ 4, Κάρτερ Τζ., Σιπάχι 5, Σεντούρκ

Παναθηναϊκός (Τζόρτζεβιτς): Πάβλοβιτς, Χαραλαμπόπουλος, Γιάνκοβιτς 6, Φώτσης 8, Ραντούλιτσα 11, Παππάς, Φελντέιν 17, Διαμαντίδης, Γκιστ 14, Καλάθης 10, Παπαγιάννης, Κούζμιτς 3

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.