Έκανε το καθήκον του και πάει να συναντήσει τον «Ζοτς»

Written by  Δεκ 17, 2015

Ο Παναθηναϊκός συνέχισε την ανοδική του πορεία και με την δεύτερη νίκη του επί της Ζαλγκίρις, αυτή τη φορά στο Κάουνας με 72-75 ολοκλήρωσε την παρουσία του στην πρώτη φάση των ομίλων με 6 νίκες και 4 ήττες, τερματίζοντας στην τρίτη θέση του τρίτου ομίλου που τον φέρνει στον πέμπτο όμιλο του Top 16, όπου θα βρεθεί απέναντι στην Φενερμπαχτσέ του Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

Οι «πράσινοι» παρουσιάστηκαν πολύ σοβαροί και σταθεροί στην απόδοσή τους, πήραν από νωρίς τον έλεγχο του αγώνα και, παρά τα κενά διαστήματα που έφεραν την Ζαλγκίρις να παίρνει μικρές διαφορές στο τέλος του τρίτου δεκαλέπτου δεν τα παράτησαν και πήραν την νίκη που τους φέρνει τελικά στην τρίτη θέση του ομίλου πίσω από την Λοκομοτίβ Κουμπάν και την Μπαρτσελόνα.

Η ελληνική ομάδα πήρε τον απόλυτο έλεγχο των ριμπάουντ (24 έναντι 34, τα 11 επιθετικά), μοίρασαν 14 ασίστ, πίεσαν, έκλεψαν μπάλες και αν δεν είχαν το πολύ κακό 14/23 ελεύθερες βολές, θα είχαν καθαρίσει το παιχνίδι νωρίτερα.

Ο Παναθηναϊκός πήρε από το ξεκίνημα της αναμέτρησης το προβάδισμα έχοντας ως πρωταγωνιστές τους Πάβλοβιτς και Φελντέιν, οι οποίοι τον έφεραν μπροστά στο σκορ με 4-11 στο 5’, ενώ την ίδια ώρα, η άμυνα των «πράσινων» δεν άφηνε πολλά περιθώρια στους γηπεδούχους να φτάσουν στο καλάθι τους.

Η Ζαλγκίρις προσπάθησε να μειώσει τη διαφορά, αλλά οι παίκτες του Παναθηναϊκού ήταν απόλυτα συγκεντρωμένοι και έκλεισαν το πρώτο δεκάλεπτο μπροστά στο σκορ με 16-21.

Οι «πράσινοι» έχασαν την αυτοσυγκέντρωσή τους  στα μισά της δεύτερης περιόδου, με αποτέλεσμα η Ζαλγκίρις να «τρέξει» ένα σερί 8-0 και να περάσει ξανά μπροστά με 26-23, όμως, ο Παναθηναϊκός αντέδρασε άμεσα, ξαναπήρε το προβάδισμα και οι δύο ομάδες πήγαν χέρι-χέρι μέχρι το τέλος του ημιχρόνου που βρήκε τους γηπεδούχους να προηγούνται με 36-34.

Το σκηνικό δεν άλλαξε μέχρι τα μισά της τρίτης περιόδου όταν και η Ζαλγκίρις άρχισε να παίρνει μια διαφορά, εκμεταλλευόμενη τις κακές επιλογές του Παναθηναϊκού (51-45 στο 26’) και την διατήρησε ως το τέλος του δεκαλέπτου που τη βρήκε να προηγείται με 58-52.

Ο Παναθηναϊκός βελτιώθηκε αισθητά από το ξεκίνημα της τέταρτης περιόδου, μείωσε τη διαφορά, ισοφάρισε με τα μακρινά σουτ των Φελντέιν και Φώτση (60-60 στο 33’) και έκτοτε οι δύο ομάδες εναλλάσσονταν στο σκορ μέχρι τα τελευταία δευτερόλεπτα.

Με το σκορ στο 70-72 ο Ίαν Βουγιούκας είχε 1/2 βολές στα 1.12’’, ο Τζέημς Φελντέιν έχασε τη μπάλα στα 56.2’’, ο Γκιστ έπαιξε εκπληκτική άμυνα στον Χένλαν, ο οποίος έκανε φάουλ στον φελτνέιν στα 13.1’’.

Ο Δομινικανός ευστόχησε και στις δυο βολές που κέρδισε για το 71-74, ο Διαμαντίδης έκανε φάουλ για να σταματήσει το χρόνο στα 10,6’’ και ο Λεκαβίτσιους ευστόχησε στην πρώτη, αλλά αστόχησε στη δεύτερη βολή, η οποία κατέληξε στα χέρια του Γιανκούνας.

Ο Λιθουανός δεν κατάφερε να πετύχει το καλάθι, η μπάλα κατέληξε εκτός και ο Δημήτρης Διαμαντίδης στα 6.4’’ αστόχησε στην πρώτη ελεύθερη βολή, ευστόχησε στην δεύτερη για το 72-75 που έμελλε να είναι και το τελικό σκορ, αφού η Ζαλγκίρις είχε την ευκαιρία να ισοφαρίσει και να στείλει το παιχνίδι στην παράταση, αλλά ο Μότουμ αστόχησε και ο Παναθηναϊκός πήρε τη νίκη που τον φέρνει οριστικά στην τρίτη θέση του ομίλου και την Ζαλγκίρις στον όμιλο του Ολυμπιακού.

Ο Νικ Καλάθης ήταν και πάλι ο κορυφαίος του «τριφυλλιού» με 14 πόντους, 6 ριμπάουντ και 6 ασίστ, ενώ είχε την συμπαράσταση του Τζέημς Φελντέιν που πήρε και πάλι κρίσιμα σουτ, ολοκληρώνοντας με 14 πόντους, αλλά και του Σάσα Πάβλοβιτς που έκανε double-doubleμε 13 πόντους και 10 ριμπάουντ.

Από την Ζαλγκίρις, ο Ολιβιέρ Χένλαν είχε 19 πόντους με σχεδόν άψογα στατιστικά (6/6 δίποντα, 1/1 τρίποντο, 4/6 βολές), 2 ριμπάουντ και 2 ασίστ και ο Παούλιους Γιανκούνας είχε double-double με 13 πόντους και 11 ριμπάουντ.

Τα δεκάλεπτα: 16-21, 36-34, 58-52, 72-75

Ζαλγκίρις Κάουνας (Κραπίκας): Βενέ, Λεκαβίτσιους 9, Πότσιους 8, Καλνιέτις 5, Μότουμ 2, Γιανκούνας 13, Βουγιούκας 9, Γιαβτόκας 2, Βετσβαγκάρς, Χένλαν 19, Ουλανόβας 5

Παναθηναϊκός (Τζόρτζεβιτς): Πάβλοβιτς 12, Χαραλαμπόπουλος, Γιάνκοβιτς 3, Φώτσης 6, Ραντούλιτσα 6, Παππάς 1, Φελντέιν 14, Διαμαντίδης 6, Γκιστ 5, Καλάθης 14, Παπαγιάννης, Κούζμιτς 8

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.