Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ρεάλ!

Written by  Μάι 20, 2018

Η Ρεάλ Μαδρίτης στέφθηκε ξανά Πρωταθλήτρια Ευρώπης, αφού έπειτα από έναν συναρπαστικό μεγάλο τελικό στο Βελιγράδι, επικράτησε της Φενερμπαχτσέ με 85-80 και κατέκτησε το τρόπαιο μεγαλώνοντας τον μύθο της στην Ευρώπη.

Η «Βασίλισσα» ήταν καλύτερη στο μεγαλύτερο μέρος της αναμέτρησης και, αν δεν έδειχνε διάθεση να… πανηγυρίσει από νωρίς την διαφαινόμενη επικράτησή της, θα είχε φτάσει πολύ πιο εύκολα στη νίκη και στο τρόπαιο.

Από την άλλη, η απερχόμενη Πρωταθλήτρια Ευρώπης, έδειξε ότι ήρθε για να γίνει η νέα δύναμη του ευρωπαϊκού μπάσκετ, κυνήγησε την ανατροπή ως το τέλος, αλλά δεν τα κατάφερε, μένοντας με την πίκρα της συμμετοχής σε τρεις συνεχόμενους τελικούς.

Η Φενερμπαχτσέ ξεκίνησε καλύτερα και προηγήθηκε με 5-0, διατηρώντας το προβάδισμα στο μεγαλύτερο μέρος του πρώτου δεκάλεπτου, όμως, η Ρεάλ απάντησε άμεσα και με συνεχόμενα τρίποντα ισοφάρισε και πέρασε μπροστά στο τέλος της περιόδου με 21-17.

Η Ρεάλ έδειξε να παίρνει το μομέντουμ της αναμέτρησης, ανεβάζοντας γρήγορα τη διαφορά στους 8 πόντους (25-17), αλλά ήταν η σειρά της τουρκικής ομάδας να πλησιάσει και με τρίποντο του Κώστα Σλούκα 30’’ πριν τη λήξη του ημιχρόνου, προηγήθηκε με 38-40.

Με νέο σερί 7-0 η Ρεάλ πέρασε μπροστά με 45-40 και, παρά τις αρκετές επιπόλαιες στιγμές της, με την πολύ καλή της άμυνα άρχισε να δημιουργεί μια διαφορά, που την έφερε στο τέλος του δεκάλεπτου στο 63-55.

Η «Βασίλισσα» πατούσε καλύτερα στο παρκέ και με ατσάλινη άμυνα και υπομονή στην επίθεση συνέχισε να διατηρεί το προβάδισμα, φτάνοντας για πρώτη φορά σε διψήφια διαφορά (71-61) και όσο περνούσε η ώρα, έφτανε όλο και πιο κοντά στην κατάκτηση του τροπαίου.

Οι παίκτες της Φενερμπαχτσέ δεν έδειχναν να έχουν την ψυχραιμία να ανατρέψουν την κατάσταση, πήγαιναν σε βεβιασμένες και κακές επιλογές, παρ’ όλα αυτά η Ρεάλ ακολούθησε τον ίδιο δρόμο, σκορπώντας αλλεπάλληλες ευκαιρίες να τελειώσει το ματς και το παιχνίδι οδηγήθηκε σε συναρπαστικό φινάλε.

Με τρίποντο του Ντίξον η Φενερμπαχτσέ μείωσε σε 81-78 στα 22.4’’ και στη συνέχεια έστειλε τον Κοσέρ στις βολές στα 18.8’’. Ο γκαρντ της Ρεάλ αστόχησε και στις δυο βολές, αλλά ο από μηχανής… ήρωας Τόμπκινς με άγγιγμα της μπάλας την έστειλε στο καλάθι για το 83-78.

Ο Μέλλι μείωσε γρήγορα και ο Ντατόμε έστειλε τον Κοσέρ ξανά στις βολές, όμως, αυτή τη φορά δεν λάθεψε και η Ρεάλ με το τελικό 85-80 πανηγύρισε την επιστροφή της στην κορυφή της Ευρώπης έπειτα από το 2015.

Μεγάλος πρωταγωνιστής για την Ρεάλ ο Φαμπιέν Κοσέρ, ο οποίος ήταν πρώτος σκόρερ με 17 πόντους, ο Λούκα Ντόντιτς ολοκλήρωσε μια ονειρική γι’ αυτόν χρονιά με 15 πόντους, 3 ριμπάουντ και 4 ασίστ κατακτώντας και τον τίτλο του πολυτιμότερου παίκτη του τελικού και ο Τρέι Τόμπκινς με 10 πόντους και 5 ριμπάουντ, ήταν ο πιο καθοριστικός στο τέλος, αφού το καλάθι του μετά από τις χαμένες βολές του Κοσέρ ήταν αυτό που ουσιαστικά έκοψε κάθε ελπίδα για την Φενερμπαχτσέ.

Από την τουρκική ομάδα, ο Νικολό Μέλλι λίγο έλειψε να κατακτήσει μόνος του τον τελικό, σημειώνοντας συνολικά 28 πόντους με 6 ριμπάουντ, ενώ ο Μπραντ Γουαναμέικερ είχε 14 πόντους με 5 ριμπάουντ, 5 ασίστ και 3 κλεψίματα.

Τα δεκάλεπτα: 21-17, 38-40, 63-55, 85-80

Φωτό: twitter/gigantes vintage

Τα στατιστικά του αγώνα ΕΔΩ

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.