«Ερυθρόλευκος»… καύσωνας με “Παπ” show!

Written by  Ιαν 08, 2019

Ένας ψυχωμένος Ολυμπιακός, οδηγούμενος από την απίστευτη ενέργεια και πάθος που έβγαλε ο Κώστας Παπανικολάου, επικράτησε με 91-87 στην παράταση της Μπασκόνια (κ.α. 80-80) και παρέμεινε ζωντανός στην διεκδίκηση της πρώτης τετράδας, αποδεικνύοντας πως δεν βρίσκεται τυχαία σε αυτή τη θέση.

Μπορεί έξω από το ΣΕΦ η θερμοκρασία να ήταν πολύ χαμηλή, ο διεθνής φόργουορντ, ωστόσο, φρόντισε με τα μεγάλα του τρίποντα να μετατρέψει το γήπεδο σε… καμίνι και να είναι ο μεγάλςο πρωταγωνιστής στην πολύ σπουδαία νίκη των «ερυθρόλευκων» που ανέβηκαν στο 11-6 και συνεχίζουν να πηγαίνουν χέρι-χέρι με την Αναντολού Εφές στην διεκδίκηση της τέταρτης θέσης που οδηγεί στο πλεονέκτημα.

Για να το πετύχει αυτό ο Ολυμπιακός, πέρασε από χίλια κύματα, σε μια βραδιά που ξεκίνησε με όχι πολύ καλούς οιωνούς. Η είδηση ότι ο Νίκολα Μιλουτίνοφ ανέβασε πολύ υψηλό πυρετό και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με συνέπεια να χάσει την αναμέτρηση, προκάλεσε έντονη ανησυχία στις τάξεις των οπαδών, όχι όμως και στους συμπαίκτες του που έβγαλαν τον καλύτερό τους εαυτό, καλύπτοντας επάξια το κενό του. Μέσα σε όλα, η κακή βραδιά που βρέθηκε ο Βασίλης Σπανούλης, ανάγκασε τον προπονητή του να τον χρησιμοποιήσει ελάχιστα (μόλις 11’ και σχεδόν καθόλου στο δεύτερο ημίχρονο), αλλά και πάλι οι Μάντζαρης-Γκος και Στρέλνιεκς ανταποκρίθηκαν στα καθήκοντά τους.

Η απουσία του Σέρβου σέντερ άλλαξε το αγωνιστικό πλάνο του Ντέηβιντ Μπλατ που χρησιμοποίησε στο αρχικό σχήμα τον Γιώργο Μπόγρη, όχι όμως και την φιλοσοφία του, με τον Ολυμπιακό να κυκλοφορεί καλά τη μπάλα και να παίρνει πόντους τόσο από το «ζωγραφιστό» από τον Γιώργο Πρίντεζη, όσο και από την περιφέρεια από όπου ο Κώστας Παπανικολάου βρήκε δυο φορές στόχο.

Οι φιλοξενούμενοι, ωστόσο, ήταν αποφασισμένοι από το ξεκίνημα να χτυπήσουν από το ξεκίνημα εκεί που θα πονούσε η ελληνική ομάδα και το κατάφεραν, κλείνοντας το πρώτο δεκάλεπτο με σερί 6-0 που τους έφερε μπροστά με 20-22 έχοντας ήδη 10/12 δίποντα.

Η Μπασκόνια προηγήθηκε με 26-30 στο ξεκίνημα του δεύτερου δεκάλεπτου και, παρά τα τρίποντα του Γουίλιαμς-Γκος, ο οποίος κράτησε κοντά τον Ολυμπιακό, συνέχισε να κάνει πάρτι μέσα στη ρακέτα των «ερυθρόλευκων» δημιουργώντας μια διαφορά (36-43) και έμεινε μπροστά μέχρι το ημίχρονο (43-47).

Η διαφορά έφτασε και το +8 για τους Βάσκους (43-51) και φάνηκαν… σύννεφα πάνω από το ΣΕΦ, όμως, ο Ολυμπιακός με οδηγός τον εκπληκτικό Κώστα Παπανικολάου, κάλυψε αμέσως τη διαφορά και πέρασε ξανά μπροστά με 55-53, με την Μπασκόνια, ωστόσο, να αντιδρά άμεσα και να απαντά με δικό της σερί 9-0 για να προηγηθεί εκ νέου στο τέλος της τρίτης περιόδου με 55-62.

Ο χρόνος δεν ήταν με το μέρος του Ολυμπιακού με την διαφορά να πηγαίνει και στο +9 (55-64), αλλά αυτή τη φορά βγήκε μπροστά ο Ζακ Λεντέι που με τρομερή ενέργεια και συνεχόμενους δικούς του πόντους έσπρωξε τον Ολυμπιακό να μειώσει ξανά στον πόντο (67-68) και να δώσει ξανά ελπίδες.

Ο Λούκα Βιλνόθα, όμως, αρχικά με γκολ-φάουλ και ο Μαρσελίνιο Χουέρτας με ένα μεγάλο τρίποντο, έστειλαν ξανά τη διαφορά στους 7 για τη Μπασκόνια (67-74), με τον Ολυμπιακό να μειώνει ξανά στον πόντο (73-74) και το τελευταίο τρίλεπτο να είναι γεμάτο ένταση και αγωνία.

Με τις δυο ομάδες να χάνουν συνεχόμενες ευκαιρίες να σκοράρουν, ήρθε ο Λούκα Βιλντόθα με ένα τρίποντο-μαχαιριά στα 01:04 να κάνει το 73-77 και να δώσει κρίσιμο προβάδισμα στην Μπασκόνια.

Ο Κώστας Παπανικολάου με 2/2 βολές μείωσε σε 75-77, ο Ντάρουν Χίλλιαρντ με 1/2 έκανε το 75-78 με 16,9’’ να απομένουν και ο Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος εκτέλεσε άψογα το πλάνο του Μπλατ για να μειώσει ξανά στον πόντο στα 14,3’’.

Ο Βιλντόθα πήγε στη γραμμή των βολών και με ψυχραιμία έκανε το 77-80, όμως, ο Κώστας Παπανικολάου δεν είχε πει την τελευταία του κουβέντα και με τεράστιο τρίποντο ισοφάρισε σε 80-80, στέλνοντας το παιχνίδι στην παράταση.

Το ΣΕΦ είχε πάρει… φωτιά, με τον διεθνή φόργουροντ να πετυχαίνει ένα ακόμα μεγάλο τρίποντο με την έναρξη της παράτασης για να δώσει επιπλέον ψυχολογική ώθηση στους συμπαίκτες του για να στείλουν τη διαφορά στο +7 (89-82) και να γίνουν τα απόλυτα αφεντικά, φτάνοντας στην πολύτιμη νίκη με 91-87, η οποία πανηγυρίστηκε δεόντως από τους 7.000 οπαδούς των «ερυθρολεύκων» που φώναζαν ρυθμικά το όνομά του.

Ο Κώστας Παπανικολάου έκανε εμφάνιση… MVP, αφού ολοκλήρωσε την αναμέτρηση με 22 πόντους με το εκπληκτικό 6/7 τρίποντα, αλλά και με 6 ριμπάουντ, 2 ασίστ, ένα κλέψιμο, 2 κοψίματα, 4 κερδισμένα φάουλ και 2 λάθη, με συνολική επίδοση 31 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης. Πιο σημαντική, ωστόσο, ήταν η συνεισφορά του στον τομέα της ψυχολογίας, αφού με την ενέργεια και το πάθος του ξεσήκωσε πολλές φορές συμπαίκτες και κοινό, σε μια από τις πιο όμορφες ευρωπαϊκές βραδιές του Ολυμπιακού.

Από κοντά σε σπουδαία απόδοση και ο Ζακ Λεντέι, ο οποίος «κατάπιε» τους αντίπαλους ψηλούς, τελειώνοντας με 23 πόντους, 9 ριμπάουντ, μία ασίστ, ένα κλέψιμο και ένα κόψιμο, ο Γιώργος Μπόγρης με 19 πόντους, 4 ριμπάουντ και 5 ασίστ και ο Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος που λοκλήρωσε με 17 πόντους, 2 ριμπάουντ κι 6 ασίστ.

Από την Μπασκόνια, ο Βενσάν Πουαριέ έκανε ό,τι ήθελε εν απουσία του Μιλουτίνοφ, ολοκληρώνοντας με 17 πόντους και 12 ριμπάουντ, ενώ εξαιρετικοί ήταν ο Μαρσελίνιο Χουέρτας με 17 πόντους και 5 ασίστ, ο Λούκα Βιλντόθα με 19 πόντους, 4 ριμπάουντ και 4 ασίστ και ο Γιοχάνες Φόιχτμαν με 10 πόντους και 10 ριμπάουντ.

Τα δεκάλεπτα: 20-22, 43-47, 55-62, 80-80, 91-87 (παρ.)

Στατιστικά της αναμέτρησης ΕΔΩ

Φωτό: olympiacosbc.gr

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.