Στα play off… για τον Θανάση

Written by  Μαρ 20, 2019

Σε ένα ιδιαίτερα συναισθηματικά φορτισμένο παιχνίδι, με την απώλεια του Θανάση Γιαννακόπουλου να βαραίνει το κλίμα, ο Παναθηναϊκός κινδύνευσε να καταστρέψει ό,τι έχτιζε για 25’ όταν και προηγήθηκε ακόμα και με 23 πόντους, αλλά στο τέλος πήρε τη νίκη επί της Μπασκόνια με 72-70 και μπήκε για τα καλά στο παιχνίδι της πρόκρισης στα play off.

Οι «πράσινοι» κυριάρχησαν στο πρώτο μέρος, κάνοντας εκπληκτικά πράγματα μέσα στο παρκέ, αλλά στη συνέχεια έχασαν την αυτοσυγκέντρωσή τους, επέτρεψαν στην ισπανική ομάδα να επιστρέψει και να διεκδικήσει τη νίκη και στο τέλος χρειάστηκε το μεγάλο τρίποντο του Κιλπάτρικ για να ξεκλειδώσει η νίκη που φέρνει τον Παναθηναϊκό δυναμικά στην διεκδίκηση της πρόκρισης των play off σε τριπλή ισοβαθμία με Μπασκόνια και Ολυμπιακό στο 14-13 και ενώ αναμένεται και το αποτέλεσμα της Αρμάνι που ενδεχομένως φέρει και τέταρτη ομάδα με το ίδιο ρεκόρ, καθιστώντας την μεταξύ τους αναμέτρηση στο Μιλάνο την Παρασκευή ιδιαίτερα κομβική για την τύχη των δυο ομάδων στη συνέχεια της διοργάνωσης.

Η ατμόσφαιρα, όπως ήταν αναμενόμενο, ήταν μουδιασμένη με τους χιλιάδες φίλους της ομάδας να τραγουδούν συνθήματα υπέρ του Θανάση Γιαννακόπουλου, η θέση του οποίου παρέμεινε εκεί δίπλα στο παρκέ, με την φωτογραφία του και ένα μπουκέτο λουλούδια να θυμίζουν την παρουσία του θρυλικού ηγέτη της ομάδας.

Οι παίκτες του «τριφυλλιού» αγωνίστηκαν με πένθος στη φανέλα, πριν από την έναρξη της αναμέτρησης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του εκλιπόντος, ενώ σε ένδειξη πένθους δεν ακούστηκε μουσική σε καμία διακοπή του αγώνα, καθώς επίσης, δεν υπήρξε σόου από τις μαζορέτες.

Στο παρκέ οι παίκτες του Παναθηναϊκού φρόντισαν να δείξουν τον… σεβασμό τους από το ξεκίνημα, όταν και με εντυπωσιακή ενέργεια προηγήθηκαν με 13-0 μόλις στο 3’, ενώ συνέχισε να είναι καταιγιστικός, φτάνοντας το 21-2 και το εξαιρετικό πρώτο δεκάλεπτο βρήκε την ελληνική ομάδα να προηγείται με 26-10.

Η ελληνική ομάδα κυριάρχησε στα ριμπάουντ, έπαιξε εκπληκτική άμυνα και έτρεξε σε κάθε ευκαιρία στον αιφνιδιασμό, καταφέρνοντας όχι μόνο να διατηρήσει τη διαφορά, αλλά να την αυξάνει σταδιακά, να φτάνει το +23 (48-25) και να προηγείται θριαμβευτικά στο πρώτο μέρος με 48-27.

Το παιχνίδι είχε μπόλικο ρυθμό, συνεχές τρέξιμο πάνω κάτω και αρκετές όμορφες φάσεις, με τον Παναθηναϊκό για το πρώτο μισό της περιόδου να μην δυσκολεύεται να διατηρήσει τη διαφορά ασφαλείας και την Μπασκόνια στα τελευταία λεπτά να εκμεταλλεύεται την βιασύνη και επιπολαιότητα των «πρασίνων», να καταφέρνει να μειώσει για πρώτη φορά σε μονοψήφιο νούμερο τη διαφορά (56-48) και να δίνει άλλο ενδιαφέρον στην τελευταία περίοδο της αναμέτρησης.

Ο Παναθηναϊκός είχε βραχυκυκλώσει πλήρως, έχασε την επαφή με το καλάθι και η Μπασκόνια με ένα συνολικό επιμέρους 28-2 από την προηγούμενη περίοδο, ολοκλήρωσε την μεγάλη ανατροπή, περνώντας για πρώτη φορά μπροστά με 58-61 και οι δυο ομάδες μπήκαν στο τελευταίο δίλεπτο ισόπαλες 67-67.

Ο Κιλπάτρικ με μεγάλο τρίποντο από τη γωνία έγραψε το 70-67, η άμυνα του Παναθηναϊκού κράτησε ανέπαφο το καλάθι της και ο Τόμας σφράγισε τη νίκη με καλάθι για το 72-67 στα 14’’ πριν τη λήξη.

Το μόνο που κατάφερε η Μπασκόνια ήταν να μειώσει στο τελικό 72-70 με 3/3 βολές από τον Μαρσελίνιο Χουέρτας που φέρνει τις ομάδες ισόβαθμες με 14-13, με τον Παναθηναϊκό, ωστόσο, να χάνει σε όλες τις ισοβαθμίες.

Ο Νικ Καλάθης κράτησε για μια ακόμα φορά τη… μπαγκέτα για μια «πράσινη» νίκη, κάνοντας ένα ακόμα double-double με 11 πόντους, 6 ριμπάουντ, 4 ασίστ και 4 κλεψίματα, πρώτος σκόρερ του Παναθηναϊκού ήταν ο Ντεσόν Τόμας με 16 πόντους και 5 ριμπάουντ, ο Σον Κιλπάτρικ σημείωσε 14 πόντους, ενώ 10 πόντους με 7 ριμπάουντ είχε ο Γιώργος Παπαγιάννης.

Από την Μπασκόνια που, παρά τις πολλές απουσίες της έδειξε ότι είναι μια πάρα πολύ καλή ομάδα, ο Μαρσελίνιο Χουέρτας είχε 13 πόντους με 6 ασίστ, ο Σαβίν Σιλντς είχε επίσης 13 πόντους, ο Λούκα Βιλντόθα τελείωσε με 11 πόντους, ο Νταρούν Χίλλιαρντ σημείωσε 12 πόντους με 5 ριμπάουντ και ο Γιοχάνες Φόιχτμαν τελείωσε με 9 πόντους και 10 ριμπάουντ.

Τα δεκάλεπτα: 26-10, 48-27, 56-48, 72-70

Στατιστικά της αναμέτρησης ΕΔΩ

Φωτό: euroleague.net

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.