Επιστροφές και… καταστροφές

Written by  Ιαν 14, 2020

Η επιστροφή του Γιώργου Μπαρτζώκα στον πάγκο του Ολυμπιακού δεν συνδυάστηκε με το επιθυμητό αποτέλεσμα, καθώς οι Πειραιώτες πλήρωσαν για ένα ακόμα παιχνίδι την πολύ κακή περιφερειακή τους άμυνα και γνώρισαν μια οδυνηρή εντός έδρας ήττα από την Άλμπα Βερολίνου με 86-93 που ουσιαστικά τους… καταδικάζει, αφού έμειναν στο 7-12 και έμεινε πολύ πίσω στην διεκδίκηση της οκτάδας.

Η Άλμπα εξελίσσεται σε… δήμιο των ελληνικών ομάδων, αφού μετά τον Παναθηναϊκό, κέρδισε και τον Ολυμπιακό, μόνο που η ήττα αυτή πόνεσε πολύ τους «ερυθρόλευκους» που βλέπουν τον στόχο της πρόκρισης στα play off να απομακρύνεται όλο και περισσότερο, σε μια ούτως ή άλλως δύσκολη και μεταβατική χρονιά.

Η γερμανική ομάδα σούταρε με εξαιρετικά ποσοστά από την περιφέρεια (13/23 τρίποντα), την ώρα που οι περιφερειακή άμυνα των Πειραιωτών για ένα ακόμα παιχνίδι ήταν η αχίλλειος πτέρνα τους, με τον Μάρκους Έρικσον να το εκμεταλλεύεται στο έπακρο και να σημειώνει 6/9, οδηγώντας την ομάδα του στη νίκη και το 6-13 που την ξεκολλάει από την τελευταία θέση της βαθμολογίας.

Η αναμέτρηση, ωστόσο, πριν ξεκινήσει, είχε εορταστικό χαρακτήρα, καθώς η ΚΑΕ Ολυμπιακός τίμησε τον αρχηγό της ομάδας, Βασίλη Σπανούλη για την επιτυχία του να γίνει ο πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης, ενώ πριν από την παρουσίαση των ομάδων προβλήθηκε βίντεο, στο οποίο σημαντικές προσωπικότητες του παγκοσμίου αθλητισμού εύχονταν για αυτό το σπουδαίο επίτευγμα.

Το γήπεδο σηκώθηκε όρθιο αμέσως μετά για να χειροκροτήσει με ενθουσιασμό, όταν οι πρόεδροι της ομάδας Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος τίμησαν τον Βασίλη Σπανούλη, με τους φιλάθλους να τραγουδούν συνθήματα για τον σπουδαίο αρχηγό του Ολυμπιακού.

Την τιμητική του είχε και ο Γιώργος Μπαρτζώκας, ο οποίος αποθεώθηκε από τους φιλάθλους κατά την είσοδό του στη διάρκεια της προθέρμανσης, αλλά και κατά την διάρκεια της παρουσίασης των ομάδων, στο άκουσμα του ονόματός του, εισέπραξε θερμό χειροκρότημα.

Αγωνιστικά, στο ξεκίνημα το πλάνο δεν διαφοροποιήθηκε από τα προηγούμενα παιχνίδια, με τον νέο τεχνικό του Ολυμπιακού να χρησιμοποιεί στο αρχικό σχήμα την πεντάδα των Σπανούλη, Κόνιαρη, Παπανικολάου, Πρίντεζη και Μιλουτίνοφ, με πρόθεση την πίεση στην άμυνα και το παιχνίδι μέσα από την ρακέτα.

Η επιλογή αυτή έπιασε τόπο στα πρώτα λεπτά, με τον Ολυμπιακό να μπαίνει από την αρχή στο προβάδισμα και να προηγείται με 12-6 στο 5’, όμως, δεν απέφυγε και πάλι τα λάθη στην περιφερειακή άμυνα, με συνέπεια η Άλμπα να βρίσκει 3/7 τρίποντα για να μείνει κοντά στο σκορ και το πρώτο δεκάλεπτο να κλείνει με τους «ερυθρόλευκους» να προηγούνται με 22-19.

Η γερμανική ομάδα εξακολουθούσε να πυροβολεί κατά… ριπάς για να πάρει προβάδισμα με 28-35 και με τους Πειραιώτες να δείχνουν να τα έχουν… χαμένα, έφτασε ακόμα και στο +11 (30-41) και έκλεισε το ημίχρονο σουτάροντας με 9/13 τρίποντα για το προβάδισμα με 42-50.

Ο Ολυμπιακός μπήκε με πολύ πάθος, ενέργεια και διάθεση να ανατρέψει την κατάσταση, μείωσε σε 49-53, αλλά εξακολουθούσε να μην αμύνεται καλά στην περιφέρεια, με τον Μάρκους Έρικσον να σημειώνει το ένα τρίποντο μετά το άλλο και να κρατά την Άλμπα μπροστά, με τους Πειραιώτες, ωστόσο, να μειώνουν στο καλάθι (58-60), να ισοφαρίζουν σε 64-64 και να περνούν μπροστά με 68-66 πριν το δεκάλεπτο ολοκληρωθεί με μεγάλο τρίποντο του Βεζένκοφ για το 71-68.

Η Άλμπα δεν παρασύρθηκε από τον ενθουσιασμό στην εξέδρα και με έντονη πίεση στην μπάλα, έκανε γρήγορο σερί 9-0 και προηγήθηκε ξανά με 71-76, ενώ με τους «ερυθρόλευκους» να έχουν… ξεχαστεί στην προηγούμενη περίοδο έφτασε το +9 (73-82) και έγινε το απόλυτο αφεντικό της αναμέτρησης.

Ο Ολυμπιακός, παρ’ όλα αυτά, δεν τα παράτησε, έβγαλε πάθος και ένταση, πήρε σημαντικές άμυνες και μείωσε σε 85-87 με την αναμέτρηση να μπαίνει στο τελευταίο λεπτό.

Μια ακόμα μεγάλη άμυνα βγήκε και ο Νίκολα Μιλουτίνοφ με 1/2 βολές μείωσε στον πόντο (86-87), ο Ολυμπιακός πήρε το επιθετικό ριμπάουντ, αλλά δεν κατάφερε να σκοράρει και ο Βασίλης Σπανούλης υπέπεσε σε αντιαθλητικό φάουλ στην προσπάθειά του να κλέψει, με τον Γκεντράιτις να έχει 2/2 και να κάνει το 86-89 που, ουσιαστικά ήταν καταδικαστικό.

Ο Σίκμα από την γραμμή των βολών έκανε το 86-91 στα 10,7’’ και το παιχνίδι ολοκληρώθηκε με ακόμα 2 βολές του Χέρμανσον για το τελικό 86-93.

Ο Μάρκους Έρικσον εκτέλεσε τον Ολυμπιακό με 6/9 τρίποντα και συνολικά 22 πόντους, ο Μάρτιν Χέρμανσον τελείωσε με 18 πόντους και 6 ασίστ, ο Ρόκας Γκεντράιτις είχε 15 πόντους με 5 ριμπάουντ και ο Λούκε Σϊκμα πρόσθεσε 11 πόντους με 4 ριμπάουντ και 4 ασίστ για την Άλμπα.

Από τον Ολυμπιακό, προσπάθησαν ο Γιώργος Πρίντεζης με 15 πόντους, 9 ριμπάουντ και 6 ασίστ, ο Νίκολα Μιλουτίνοφ με 15 πόντους και 6 ριμπάουντ, ο Βασίλης Σπανούλης είχε 14 πόντους με 9 ασίστ και ο Αντώνης Κόνιαρης σημείωσε 11 πόντους με 2 ριμπάουντ και 2 ασίστ.

Τα δεκάλεπτα: 22-19, 42-50, 71-68, 86-93

Στατιστικά της αναμέτρησης ΕΔΩ

Φωτό: euroleague.net

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.