«Δήμιος» του η Ζενίτ και πλέον ψάχνει... θαύματα

Written by  Ιαν 23, 2020

Ο Βσίλης Σπανούλης ήταν συγκλονιστικός στην Αγ. Πετρούπολη, όμως, μόνος του δεν κατάφερε να αποτρέψει την ήττα για τον Ολυμπιακό, που έφυγε για δεύτερη φορά φέτος με σκυμμένο κεφάλι απέναντι στην Ζενίτ, αυτή τη φορά με 87-91 και πλέον θα πρέπει να αρχίσει να συνειδητοποιεί πως η κατάσταση για την πρόκριση στα play off είναι μη αναστρέψιμη.

Ο αρχηγός των «ερυθρόλευκων» υπήρξαν στιγμές που φάνηκε σαν να είναι ο μόνος που πίστευε ότι μπορούν να φύγουν με τη νίκη από την Ρωσία, τελειώνοντας την αναμέτρηση με 33 πόντους με 5/5 δίποντα, 5/7 τρίποντα και 7 ασίστ, αλλά, πέρα από μεμονωμένες εκλάμψεις από τους Πρίντεζη και Παπανικολάου, δεν βρήκε συμπαράσταση από τους συμπαίκτες του, βλέποντας τον Ολυμπιακό να κατρακυλά πλέον στο 8-13 και να έχει μόνο μαθηματικές ελπίδες να προλάβει την οκτάδα, χωρίς αυτό να φαίνεται πιθανό με την εικόνα που παρουσιάζει στο παρκέ.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας επιβράβευσε τον Σάσα Βεζένκοφ για την πολύ καλή παρουσία του στα τελευταία παιχνίδια με μία θέση στο αρχικό σχήμα, μαζί με τον Γουέιντ Μπόλντγουιν, τον Κώστα Παπανικολάου, τον Βασίλη Σπανούλη και τον Νίκολα Μιλουτίνοφ, με τον Ολυμπιακό να ξεκινά με 2/2 τρίποντα και να δείχνει από νωρίς σε καλή κατάσταση.

Στη συνέχεια, ωστόσο, και με την εικόνα των δυο ομάδων στο παρκέ, εμπιστεύθηκε για τον περισσότερο χρόνο τους πιο «μπαρουτοκαπνισμένους» παίκτες του, χωρίς παρ’ όλα αυτά, να αποφευχθούν τα αδιανόητα λάθη σε κρίσιμα σημεία, τα αρκετά κενά διαστήματα στην επίθεση και οι αμυντικές δυσλειτουργίες, που στοίχησαν μια οδυνηρή ήττα για την ελληνική ομάδα.

Με τον νεαρό φόργουορντ να δικαιώνει τον προπονητή του και να σημειώνει γρήγορα 7 πόντους, αλλά και τον Βασίλη Σπανούλη να ακολουθεί σε σκοράρισμα και δημιουργία, ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με 11-16, έφτασε ακόμα και το +7 (16-23) και με την Ζενίτ να απειλεί κατά κύριο λόγο με τον Αγιόν (11 πόντοι στην πρώτη περίοδο), έκλεισε το δεκάλεπτο με προβάδισμα 24-27.

Οι «ερυθρόλευκοι» έχασαν την αμυντική τους προσήλωση με την έναρξη του δεύτερου δεκάλεπτου, δέχθηκαν δυο γρήγορα τρίποντα από τον Βορόνοφ και συνολικό σερί 10-0 για να βρεθούν πίσω στο σκορ με 34-27, με τον Ολυμπιακό, παρ’ όλα αυτά, να αντιδρά και με τους Πρίντεζη, Σπανούλη και Μιλουτίνοφ να οδηγούν στο σκοράρισμα, ισοφάρισαν σε 40-40, έχασαν ευκαιρίες να προηγηθούν ξανά και το ημίχρονο έληξε με 45-43 για τους γηπεδούχους.

Ο Ολυμπιακός έχασε την επαφή του με το σκορ για τα πρώτα 3’ της επανάληψης, με συνέπεια να δεχθεί σερί 6-0 και να βρεθεί πίσω στο σκορ με 51-43, ενώ με τον Σπανούλη να είναι η μόνη ουσιαστική απειλή και κάνοντας το ένα λάθος πίσω από το άλλο, βρέθηκε να κυνηγά από το -11 (64-53).

Μια πρώτη αντίδραση έφερε την μείωση του σκορ στο 64-58, αλλά ένα ακόμα χαμένο αμυντικό ριμπάουντ έστειλε τη Ζενίτ με προβάδισμα 8 πόντων στο τέλος του τρίτου δεκάλεπτου (66-58), με τον Ολυμπιακό να έχει πολλά θέματα να λύσει όσο ο χρόνος πλησίαζε προς το τέλος του.

Ο Ολυμπιακός έκανε παιδαριώδη λάθη και στην τελευταία περίοδο, χαρίζοντας στην κυριολεξία τη μπάλα στους αντιπάλους του, με την Ζενίτ να μην νιώθει την παραμική απειλή και να κρατάει τη διαφορά στο +11 (73-62).

Επιστρατεύοντας έπειτα από ώρα την καλή αμυντική του λειτουργία, ο Ολυμπιακός έκανε σερί 7-0 για να μειώσει σε 73-69 και να ξαναμπεί στην διεκδίκηση της νίκης.

Οι Πειραιώτες έφτασαν και στο καλάθι (76-74), αλλά δεν απέφυγαν και πάλι τα φτηνά λάθη, με συνέπεια η Ζενίτ να ξεφύγει και πάλι με 10 (84-74) και ουσιαστικά να τελειώσει τις ελπίδες τους για την ανατροπή.

Με τον Σπανούλη να είναι ο μόνος που πραγματικά πίστευε και πάλευε για την ανατροπή, ο Ολυμπιακός μείωσε μέχρι και το 86-83, αλλά δεν μπόρεσε να κάνει την ολική ανατροπή, με την Ζενίτ να παίρνει τη νίκη με 91-87 και να ανεβαίνει στο 7-14.

Εκτός του αρχηγού του Ολυμπιακού, ο Γιώργος Πρίντεζης σημείωσε 20 πόντους με 7 ριμπάουντ και ο Κώστας Παπανικολάου είχε επίσης 20 πόντους με 5 ριμπάουντ και 3 ασίστ, όμως, μέχρι εκεί ήταν η προσφορά των υπολοίπων παικτών στο παιχνίδι της ομάδας τους.

Από την Ζενίτ, ο Εβγκένι Βορόνοφ τελείωσε με 21 πόντους, ο Γκουστάβο Αγιόν, αν και φορτώθηκε νωρίς με φάουλ και δεν αγωνίστηκε παρά ελάχιστα στο δεύτερο μέρος, τελείωσε με 15 πόντους, ενώ ο Γουίλ Τόμας είχε 10 πόντους, με τον Κόλτον Άιβερσον να κάνει τη ζημιά στις ρακέτες με 6 ριμπόυντ και 12 ριμπάουντ.

Τα δεκάλεπτα: 24-27, 45-43, 66-58, 91-87

Στατιστικά της αναμέτρησης ΕΔΩ

Φωτό: euroleague.net

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.