Euroleague: Στην καλύτερη ομάδα της δεκαετίας ο Ντε Κολό (vid)

Written by  Απρ 14, 2020

Η Turkish Airlines Euroleague συνεχίζει να παρουσιάζει τους κορυφαίους παίκτες της δεκαετίας 2010-20, με τον Νάντο Ντε Κολό να περιλαμβάνεται επίσης στην επιλογή.

Στο αφιέρωμά της αναφέρει:

Ξεκίνησε την δεκαετία ως ένας πολλά υποσχόμενος rookie της Turkish Airlines Euroleague και την ολοκλήρωσε έχοντας πιάσει όλες τις δυνατές κορυφές στην διοργάνωση. Ο πλέον πρόσφατος παίκτης που ανακοινώνεται ως μέλος της καλύτερης Ομάδας της δεκαετίας 2010-20 δεν είναι άλλος από τον Νάντο Ντε Κολό!

Η αμείλικτη δύναμη με την μπάλα στα χέρια του, είτε σουτάρει, διεισδύει, πασάρει ή στέκεται στην γραμμή των βολών, ο Ντε Κολό έχει κατακτήσει δύο τίτλους στις έξι πλήρεις χρονιές του στην Euroleague μέχρι σήμερα, ενώ έχει κατακτήσει τέσσερα ατομικά τρόπαια, ισοφαρίζοντας σε ένα από αυτά το ρεκόρ στην διοργάνωση. Ότι ολοκλήρωσε την δεκαετία ως ο πρώτος στον μ.ο. index rating με 18.0 βαθμούς ανά παιχνίδι, ήταν η τελική απόδειξη της συνεπούς εξέλιξής του.

Ένας σούπερσταρ

Ο Ντε Κολό έκανε το ντεμπούτο του στην Euroleague με την ομάδα της Βαλένθια την σεζόν 2010-11, έχοντας ήδη κατακτήσει το Eurocup 2010 και έχοντας ψηφιστεί ως μέλος της καλύτερης ομάδας της διοργάνωσης. Βοήθησε την Βαλένθια να φτάσει μέχρι τον 5ο αγώνα στα Play off της Euroleague 2011 και από τότε δεν αγωνίστηκε στην διοργάνωση μέχρι να επιστρέψει το 2014 με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Αγωνίστηκε στην Μόσχα για πέντε γεμάτες σεζόν και ήταν αναμφισβήτητα ένας από τους πιο επιδραστικούς παίχτες της Euroleague στο δεύτερο μισό της δεκαετίας. Ο Ντε Κολό ήταν ο μεγάλος ηγέτης της ΤΣΣΚΑ στην πορεία της κατάκτησης δύο τίτλων στην Euroleague το 2015-16 και το 2018-19, θεωρούμενος την πρώτη από αυτές τις περιπτώσεις ως ένας από τους σπουδαιότερους παίκτες στην ιστορία της διοργάνωσης, έχοντας κατακτήσει τέσσερα ατομικά βραβεία: Το Βραβείο Αλφόνσο Φορντ για τον Πρώτο σκόρερ τηςδιοργάνωσης, μέλος της καλύτερης πεντάδας της χρονιάς, MVP της χρονιάς και MVP του Final Four. Ο Ντε Κολό επιλέχθηκε επίσης στην καλύτερη ομάδα και τις χρονιές 2016-17, 2017-18, καθώς επίσης και στην δεύτερη καλύτερη πεντάδα το 2014-15 και το 2018-19, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ των πέντε συνεχόμενων αντίστοιχων βραβεύσεων. Κατέκτησε επίσης το βραβείο MVP του μήνα τρεις φορές σε αυτή τη δεκαετία, ενώ αναδείχθηκε MVP αγωνιστικής για 16 φορές, αριθμός ρεκόρ, που συμπεριλαμβάνει και την τελευταία με την σημερινή ομάδα του, Φενερμπαχτσέ.

Οι αριθμοί

Αν και έχει αγωνιστεί μόλις σε έξι σεζόν σε ολόκληρη την δεκαετία, ο Ντε Κολό είναι δεύτερος στο σύστημα αξιολόγησης με 3.228 βαθμούς και στο σκοράρισμα με 2.886 πόντους, πίσω μόνο από τους Άντε Τόμιτς και Βασίλη Σπανούλη, αντίστοιχα. Είναι έκτος στα κλεψίματα με 203, δέκατος στις ασίστ ε 630 και ενδέκατος σε ποσοστό ευστοχίας στα τρίποντα με 43,5%. Εκτός συναγωνισμού είναι η ευστοχία του από την γραμμή των βολών, έχοντας ευστοχήσει σε 717 από τις 763 που έχει εκτελέσει, αγγίζοντας το καλύτερο ποσοστό όλων των εποχών στην Euroleague με 94,0%.

Η στιγμή

Η καλύτερη στιγμή του Ντε Κολό ήταν στο Final Four του 2016. Οδήγησε την ΤΣΣΚΑ στον ημιτελικό απέναντι στην Λοκομοτίβ Κουμπάν με 30 πόντους, 3 ριμπάουντ, 4 ασίστ και 30 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης. Στον τελικό απέναντι στην Φενερμπαχτσέ, ο Ντε Κολό ήταν και πάλι εξαιρετικός με 22 πόντους, 7 ασίστ, 11 κερδισμένα φάουλ και 26 βαθμούς αξιολόγησης. Αστόχησε, ωστόσο, στο σουτ της νίκης στην λήξη της κανονικής περιόδου, όταν ο συμπαίκτης του Βίκτορ Κριάπα με φόλοου ισοφάρισε και έστειλε το παιχνίδι στην παράταση, όπου ο Ντε Κολό, αρνήθηκε να χάσει. Στον επιπλέον χρόνο έκανε την διαφορά με 10 πόντους, οδηγώντας την ΤΣΣΚΑ στην νίκη με 101-96 και στον έκτο τίτλο της στην Euroleague και πρώτο από το 2008. Ο Ντε Κολό ψηφίστηκε ως Final Four MVP με την υψηλότερη βαθμολογία από το 1969. Οι 52 πόντοι του σε δύο παιχνίδια ήταν οι περισσότεροι από κάθε Final Four στον 21ο αιώνα μέχρι τότε και σε εκείνο το Σαββατοκύριακο, ο Ντε Κολό κατέθεσε τα διαπιστευτήριά του στην γέννηση ενός θρύλου της Euroleague.

 

 

Πηγή και φωτό: euroleague.net

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.