Τελικοί με νέο σύστημα στο NBA

Written by  Σεπ 30, 2013

Σημαντικές αλλαγές στο σύστημα διεξαγωγής των τελικών του NBA αποφάσισε η επιτροπή ανταγωνισμού της διοργάνωσης, με σκοπό την αύξηση του ενδιαφέροντος και την ακόμα μεγαλύτερη εμπορική προβολή τους.

 

Το σημερινό σύστημα διεξαγωγής των τελικών του κορυφαίου και πιο θεαματικού πρωταθλήματος του κόσμου 2-3-2, που χρησιμοποιείται από το 1984, θεωρείται ότι είναι εξαιρετικά άδικη για την ομάδα που έχει το πλεονέκτημα έδρας, καθώς θέτει αυτό το πλεονέκτημα σε σοβαρή αμφισβήτηση. Ο λόγος είναι ότι σε περίπτωση που «σπάσει» η έδρα στα πρώτα δύο παιχνίδια, η ομάδα με το μειονέκτημα έχει την ευκαιρία να τελειώσει το πρωτάθλημα στην έδρα της. Πέρα από αυτό, ο αρχικός προγραμματισμός αυτού του συστήματος έγινε με βάση τις δυνατότητες μετακίνησης της εποχής κατά την οποία θεσπίστηκε, όταν και οι ομάδες δεν είχαν δικές τους πτήσεις τσάρτερ, όπως συμβαίνει σήμερα. Άλλωστε, ο ισχυρισμός για το προβάδισμα στην ομάδα που έχει μειονέκτημα έδρας ιστορικά δεν επιβεβαιώθηκε, καθώς από το 1984 μέχρι σήμερα, ελάχιστες ομάδες έχουν καταφέρει να το εκμεταλλευτούν.

Όλα τα παραπάνω σκεπτόμενη, η επιτροπή ανταγωνισμού του NBAέκρινε σκόπιμη την αλλαγή του συστήματος διεξαγωγής των τελικών σε 2-2-1-1-1 και να τους εφαρμόσει άμεσα, από τους τελικούς του 2014. Το σκεπτικό αυτής της αλλαγής βασίστηκε στο γεγονός ότι αφενός μεν οι μετακινήσεις σήμερα είναι πολύ πιο εύκολες για τις ομάδες, συνεπώς δεν συντρέχει λόγος τρομακτικής κόπωσης, όπως παλαιότερα, αφετέρου και κυριότερο δε, στο ότι με αυτό το σύστημα εικάζεται πως οι πιθανότητες οι τελικοί να φτάνουν σε έβδομο παιχνίδι αυξάνονται σημαντικά.

Μια τέτοια προοπτική θα έδινε τη δυνατότητα για μεγαλύτερα έσοδα από τη διαφημιστική προβολή, αλλά και τα τηλεοπτικά, ενώ και το αγωνιστικό ενδιαφέρον θα αυξηθεί κατακόρυφα.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μέσα στον Οκτώβριο και, όπως όλα δείχνουν, οι φετινοί τελικοί θα διεξαχθούν με νέο σύστημα.

Πηγή: ESPN, NBA

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.