«Πράσινο» (ξανά) το Κύπελλο!

Written by  Φεβ 09, 2014

Ο Παναθηναϊκός ήταν ο μεγάλος νικητής του 39ου τελικού Κυπέλλου Ελλάδος και με το εντυπωσιακό 90-53 επί του Άρη κατέκτησε το 15ο τρόπαιο της πλούσιας συλλογής του και διεύρυνε το εντυπωσιακό του ρεκόρ ως ο πολυνίκης του θεσμού.

 

Ο Άρης αντιστάθηκε μόλις για ένα ημίχρονο, αφήνοντας υποσχέσεις ότι μπορεί να ζορίσει τους «πράσινους», ωστόσο, ένα εκπληκτικό ξέσπασμα στο ξεκίνημα του τρίτου δεκαλέπτου ήταν αρκετό για τον Παναθηναϊκό ώστε να κάμψει την αντίσταση του μαχητικού μέχρι το ημίχρονο Άρη και με ένα επιμέρους σκορ 35-7 να φτάσει στην κατάκτηση ενός ακόμα τροπαίου. Οι θεσσαλονικείς πέτυχαν μόλις 13 πόντους στο δεύτερο ημίχρονο και περιορίστηκαν σε ρόλο κομπάρσου, ωστόσο, το νεανικό σύνολο του Μίλαν Μίνιτς άφησε πολλές υποσχέσεις για το μέλλον.

Από την άλλη, ο Παναθηναϊκός επιβεβαίωσε πως η παντοκρατορία του μόνο τυχαία δεν είναι, προσέθεσε έναν ακόμα τίτλο στην πλούσια τροπαιοθήκη του, κατέκτησε τον πρώτο τίτλο της χρονιάς και έκανε το πρώτο βήμα για την κατάκτηση και των τριών τίτλων που διεκδικεί στην φετινή χρονιά.

Ο Τζέιμς Γκιστ δεν κατάφερε να ξεπεράσει το πρόβλημα στον προσαγωγό του και δεν συμπεριελήφθη στην δωδεκάδα του Παναθηναϊκού, ενώ, αντίθετα, ο Ζήσης Σαρικόπουλος παρά τον πυρετό που τον ταλαιπωρούσε συμμετείχε κανονικά στην αποστολή.

Το παιχνίδι ξεκίνησε με επεισοδιακό τρόπο, αφού οι άνθρωποι του Άρη διαμαρτυρήθηκαν για το γεγονός ότι παρά την σχετική απαγόρευση πολλοί φίλαθλοι είχαν μπει με διακριτικά του Παναθηναϊκού. Απείλησαν, μάλιστα, ότι δεν θα εμφανιστούν στον αγώνα αν δεν απομακρυνθούν, ωστόσο, μετά από διαβουλεύσεις το παιχνίδι ξεκίνησε κανονικά.

Οι δύο ομάδες μπήκαν αναγνωριστικά στο παιχνίδι και με κινητήριους μοχλούς το καλό περιφερειακό σουτ καμία δεν επέτρεπε στην άλλη να ξεφύγει. Το παιχνίδι πήγε σε υψηλό σκορ με τον Παναθηναϊκό να προηγείται με μόλις δύο πόντους (20-18).

Το σκηνικό άλλαξε στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου, με τον Παναθηναϊκό να παίρνει γρήγορα προβάδισμα με 7 πόντους (25-18), ωστόσο, ο έμπειρος Μιχάλης Πελεκάνος με προσωπικούς πόντους έφερε ξανά το παιχνίδι στα επίπεδα της ισοπαλίας. Ο Άρης πέρασε για πρώτη φορά μπροστά στο σκορ με καλάθι του Αθηναίου, ενώ με κάρφωμα του εξαιρετικού στο πρώτο μέρος Βεζένκοφ πήρε προβάδισμα 33-38. Ο Παναθηναϊκός αντέδρασε κι έτσι οι δυο ομάδες ως το τέλος του ημιχρόνου με το σκορ ισόπαλο 40-40.

Το ξέσπασμα που ζήτησε ο Αργύρης Πεδουλάκης στο ημίχρονο ήρθε άμεσα με τους νταμπλούχους να κάνουν αυτό που ξέρουν πολύ καλά, να παίξουν δηλαδή τη γνωστή πιεστική τους άμυνα και να καθαρίσουν το παιχνίδι.

Ο Παναθηναϊκός μπήκε φουριόζος στο δεύτερο ημίχρονο και με τρία τρίποντα από Κάρι και δύο από Φώτση και καλάθια από Μπατίστ και Διαμαντίδη, έκανε ένα σερί 15-0 και με το 55-40 στο 24’ πήρε μια πολύ σημαντική διαφορά που έγειρε ουσιαστικά την πλάστιγγα υπέρ του.

Ο Άρης έδειξε να τα έχει χαμένα και δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στην επιθετική άμυνα του Παναθηναϊκού, με αποτέλεσμα να παραδοθεί εύκολα στις ορέξεις του. Με καταιγισμό τριπόντων από τον Παναθηναϊκό το δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με 75-47 και τον Παναθηναϊκό να πανηγυρίζει ήδη την κατάκτηση του Κυπέλλου.

Το τελευταίο δεκάλεπτο ήταν απλώς μια τυπική διαδικασία με τον Αργύρη Πεδουλάκη να δίνει χρόνο συμμετοχής στους παίκτες που δεν έχουν μέχρι σήμερα πολύ και τον Άρη να αγωνίζεται να ρίξει την διαφορά σε αξιοπρεπή επίπεδα. Το τελικό 90-53 ήταν το επιστέγασμα μιας εκπληκτικής εμφάνισης από την πλευρά των «πρασίνων» και η επιβεβαίωση τόσο της διαφοράς δυναμικότητας των δύο ομάδων όσο και της παντοδυναμίας του Παναθηναϊκού στο ελληνικό μπάσκετ.

Πρώτος σκόρερ του αγώνα ήταν ο Ραμέλ Κάρι με 17 πόντους, ενώ με την εμφάνισή του κέρδισε και το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη της αναμέτρησης.

Τα δεκάλεπτα: 20-18, 40-40, 75-47, 90-53

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.