«Συλλέκτης» τροπαίων

Written by  Απρ 05, 2015

Ο Παναθηναϊκός δεν συνάντησε αντίσταση στον 40ο τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας και κατέκτησε χωρίς άγχος τον 16ο τίτλο του στην διοργάνωση επικρατώντας με 53-68 του τυπικά γηπεδούχου Απόλλωνα Πάτρας και απέδειξε πως εντός των «τειχών» δύσκολα βρίσκεται αντίπαλος που θα τον «αποκαθηλώσει» .

 

Η διαφορά δυναμικότητας ήταν πολύ μεγάλη, ωστόσο, η μαχητικότητα και το καλό πρόσωπο που είχε δείξει ο Απόλλωνας στον μεταξύ τους αγώνα για το πρωτάθλημα άφηνε ελπίδες για μία αμφίρροπή αναμέτρηση. Οι «πράσινοι», ωστόσο, εμφανίστηκαν απόλυτα συγκεντρωμένοι, έδειξαν πως, όταν κρίνονται οι τίτλοι, δεν είναι ποτέ διατεθειμένοι να τους αφήσουν να τους ξεφύγουν.

Ο αγώνας ξεκίνησε με μια εντυπωσιακή παρουσίαση των δύο ομάδων που θύμισε Ευρωλίγκα ή αγώνα AllStarGame, ενώ στις κερκίδες η ατμόσφαιρα ήταν φανταστική. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ο Απόλλων είχε φέρει τα παιδιά από τις ακαδημίες του με τους γονείς τους και έτσι, η εικόνα πριν την έναρξη της αναμέτρησης θύμισε γιορτή του μπάσκετ, όπως πρέπει να είναι κάθε τελικός Κυπέλλου.

Ο Παναθηναϊκός δεν άφησε κανένα περιθώριο στον Απόλλωνα να ελπίσει στην έκπληξη, καθώς με ασφυκτική άμυνα σε όλα τα μήκη και πλάτη του γηπέδου ανάγκαζε τους πατρινούς σε εύκολα λάθη, δεν τους επέτρεψαν να φτάνουν στο καλάθι και προηγήθηκαν μόλις στο 4’ με 0-9.

 Ο Απόλλωνας προσπάθησε να αντιδράσει με την είσοδο του Αργυρόπουλου, που συμμάζεψε λίγο την ανάπτυξή του, μείωσε στους 5 (10-15), όμως, η σταθερά καλή άμυνα του Παναθηναϊκού και τα υψηλά ποσοστά του από την περιφέρεια (3/6 τρίποντα), ανέβασαν και πάλι τη διαφορά στο +9 (12-21) για τους «πράσινους» στο τέλος του δεκαλέπτου.

Ίδια ακριβώς ήταν στο ξεκίνημά της και η δεύτερη περίοδος με τον Απόλλωνα να μένει και πάλι χωρίς σκορ για 4’ ευκαιρία που εκμεταλλεύτηκε και πάλι ο Παναθηναϊκός για να ανεβάσει τη διαφορά στο +15 (12-27). Ένα μικρό σερί του Απόλλωνα για το 18-29 έδωσε και πάλι ζωντάνια στο παιχνίδι, όμως, ο Παναθηναϊκός έκανε ό,τι ήθελε στο παρκέ και με δικό του σερί ανέβασε τη διαφορά στη μέγιστη τιμή της (20-39) που ήταν και το σκορ του πρώτου ημιχρόνου.

Η διαφορά δυναμικότητας ήταν εμφανής και στο δεύτερο ημίχρονο με τον Απόλλωνα να μη μπορεί να βρει τρόπους να πλησιάσει και τον Παναθηναϊκό σε κάθε ευκαιρία να ανεβάζει τη διαφορά με χαρακτηριστική άνεση, φτάνοντας στο τέλος του δεκαλέπτου στο 31-57 που δεν άφηνε περιθώρια για αμφισβήτηση ως προς τον τελικό νικητή.

Τα πάντα είχαν κριθεί και το υπόλοιπο της αναμέτρησης προσφερόταν για πιο ελεύθερο μπάσκετ και από τις δύο πλευρές. Ο Απόλλωνας έκανε ένα ξέσπασμα με 4/4 τρίποντα στο ξεκίνημα της περιόδου, φέρνοντας τη διαφορά στα επίπεδα του πρώτου ημιχρόνου, ενώ από την άλλη, ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς είχε ρίξει στο παρκέ το μέλλον του Παναθηναϊκού, παίζοντας με πεντάδα με Μποχωρίδη, Λούντζη, Χαραλαμπόπουλο, Γιάνκοβιτς και Διαμαντάκο.

Το τελικό 53-68 ήταν η απόλυτη επιβεβαίωση της ανωτερότητας του Παναθηναϊκού που απέδειξε πως παραμένει ο απόλυτος «κυρίαρχος» του ελληνικού μπάσκετ και πως το μέλλον του ανήκει, αφού οι νεαροί παίκτες του έδειξαν πως με σωστή δουλειά μπορούν να τον διατηρήσουν στην κορυφή για πολλά χρόνια.

Από την άλλη, ο Απόλλωνας δεν κατάφερε να σταθεί ανταγωνιστικά σε κανένα σημείο του αγώνα, αδικώντας την ποιότητά του ως ομάδα, παρ’ όλα αυτά κέρδισε την παρουσία πολλών φίλων του στις κερκίδες που δημιούργησαν όμορφη ατμόσφαιρα και μετέτρεψαν τον τελικό σε γιορτή, αλλά και τον νεαρό Νιφόρα που σημείωσε 7 πόντους και μάζεψε 4 ριμπάουντ και επίσης έδειξε ότι είναι ένα από τα ταλέντα του ελληνικού μπάσκετ που αξίζει να προσεχθεί.

Πολυτιμότερος παίκτης της αναμέτρησης ανακηρύχθηκε ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης, που σημείωσε 13 πόντους, με 7 ριμπάουντ.

Ο Παναθηναϊκός πλέον στρέφεται στον «τελικό» του Βελιγραδίου την Πέμπτη που θα κρίνει το μέλλον του στην φετινή Ευρωλίγκα, έχοντας πάρει μια σημαντική ψυχολογική ανάσα που θα τον βοηθήσει να τα δώσει όλα για να πετύχει το στόχο του.

Τα δεκάλεπτα: 12-21, 20-29, 31-57, 53-68

Απόλλων Πάτρας: 14/39δίποντα, 6/25 τρίποντα, 7/7 βολές, 27-12 ριμπάουντ, 12 ασίστ, 6 κλεψίματα, 1 κοψίματα, 15 λάθη

 

Παναθηναϊκός: δίποντα, τρίποντα, βολές, ριμπάουντ, ασίστ, κλεψίματα, κοψίματα, λάθη

Απόλλων Πάτρας (Βετούλας): Σκορδίλης 5, Αργυρόπουλος 9, Γκάλογουεϊ, Πεν 5, Φιτζπάτρικ 19, Μπατής 2, Ελ-Αμίν 4, Πελεκούδας 2, Μολφέτας, Νιφόρας 7, Γεωργαλλής, Ότζο

Παναθηναϊκός (Ιβάνοβιτς): Χαραλαμπόπουλος 3, Σλότερ 3, Μποχωρίδης 3, Γιάνκοβιτς 4, Φώτσης 6, Παππάς 9, Μαυροκεφαλίδης 13, Διαμαντίδης 9, Γκιστ 6, Μπατίστα 9, Διαμαντάκος 3, Λούντζης

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.