Παραμυθένια πρόκριση του Φάρου στον τελικό

Written by  Δεκ 28, 2015

Ο Φάρος Κερατσινίου συνέχισε την ονειρική του πορεία, αποκλείοντας και τον ΠΑΟΚ σε έναν συγκλονιστικό ημιτελικό και στις 21 Φεβρουαρίου θα αγωνιστεί για πρώτη φορά στην ιστορία του στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, όπου απέναντι στον πολυνίκη Παναθηναϊκό θα επιδιώξει να ολοκληρώσει το όμορφο «παραμύθι» που ζει τη φετινή σεζόν.

Η ομάδα της Α2 συνέχισε την εκπληκτική της πορεία και μετά τον Κολοσσό, τα Τρίκαλα και την Κηφισιά, απέκλεισε και τον ΠΑΟΚ, μια ομάδα με σαφώς μεγαλύτερη εμπειρία, μπάτζετ, ιστορία και γόητρο και προκρίθηκε πανηγυρικά στον τελικό, όπου απέναντι σε μια από τις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης θα προσπαθήσει να πετύχει το «θαύμα» και να ολοκληρώσει αυτή την εντυπωσιακή του παρουσία στο θεσμό.

Οι γηπεδούχοι απέδειξαν για μια ακόμα φορά ότι η θέση τους είναι στην Basket League και αυτό έφερε την υπογραφή του αρχηγού Μανώλη Παπαμακάριου, ο οποίος έδειξε να… ξανανιώνει και να είναι έτοιμος να γράψει μια ακόμα «χρυσή σελίδα» στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ.

Οι γηπεδούχοι ξεκίνησαν με τον ενθουσιασμό της εξέδρας και με το καλό τους μακρινό σουτ έβαλαν δύσκολα από την αρχή στον ΠΑΟΚ που έδειχνε να μην πατάει καλά στο παρκέ στα πρώτα λεπτά.

Με συνεχόμενα τρίποντα από τον Μανώλη Παπαμακάριο και τον Μάριο Μπατή, ο Φάρος προηγήθηκε 16-11 στο 8’ και το πρώτο δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με τους γηπεδούχους να προηγούνται με 18-14.

Ο Φάρος εξακολουθούσε να διατηρεί το προβάδισμα με τον ΠΑΟΚ να υποπίπτει σε εύκολα λάθη, ενώ προσπαθούσε να εκμεταλλευτεί τη δύναμη του Σοφοκλή Σχορτσιανίτη μέσα στη ρακέτα, ωστόσο, ο διεθνής σέντερ έδειχνε καλά κλεισμένος και, παρ’ όλο που έβρισκε διαδρόμους προς το καλάθι, η φιλοξενούμενη ομάδα δε μπορούσε να καλύψει τη διαφορά.

Οι δυο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια με τον Φάρο να προηγείται με 32-31 και όλους στο γήπεδο να αρχίζουν να… πιστεύουν ότι η ομάδα τους μπορεί να συνεχίσει να εντυπωσιάζει και να κάνει τελικά μια ακόμα έκπληξη.

Οι παίκτες του Φάρου δεν απογοήτευσαν τις προσδοκίες των φιλάθλων τους και μπήκαν πιο δυνατά στο δεύτερο ημίχρονο, ανεβάζοντας τη διαφορά ακόμα και στο +8 (45-37 στο 25’) και το γήπεδο πήρε «φωτιά».

Οι φωνές του Σούλη Μαρκόπουλου έπιασαν πρόσκαιρα τόπο, αφού οι παίκτες του ΠΑΟΚ «έσφιξαν» την άμυνά τους, βρήκαν διαδρόμους προς το καλάθι, μείωσαν στον πόντο (47-46 στο 29’), όμως, ο Φάρος κατάφερε και έκλεισε το δεκάλεπτο με προβάδισμα 51-48.

Τελευταία «αναλαμπή» του ΠΑΟΚ ήταν όταν προηγήθηκε στο ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου με 51-55, ωστόσο, η επιθυμία των γηπεδούχων να παίξουν σε έναν τελικό Κυπέλλου δεν άφησε τους φιλοξενούμενους να ξεφύγουν.

Με αντεπίθεση διαρκείας και τρίποντες «βόμβες» από τον Μάριο Μπατή ο Φάρος ξαναπέρασε μπροστά με 56-55 και, στη συνέχεια, εκτόξευσε τη διαφορά στο 62-57 στο 39’ με τον κόσμο στις κερκίδες να παραληρεί.

Ο Κώστας Βασιλειάδης επεχείρησε να ανατρέψει την κατάσταση για τον ΠΑΟΚ και με προσωπικές ενέργειες βοήθησε την ομάδα του να ισοφαρίσει σε 62-62 στα 58’’, ο Μανώλης Παπαμακάριος κέρδισε τρεις βολές στα 37’’ από φάουλ του Τέπιτς, τις οποίες μετουσίωσε σε πόντους για το 65-62, ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης έκανε 1/2 βολές, ο Παπαμακάριος σημείωσε άλλες δύο βολές για το 67-63 στα 14’’ και ο Χάτσερ μείωσε σε 67-65 στα 6,8’’.

Ο Δημήτρης Κομποδιέτας με 2/2 βολές έγραψε το τελικό 69-65 και υπέγραψε την μεγάλη νίκη του Φάρου Κερατσινίου και την πρόκρισή του στον τελικό του Κυπέλλου, μια επιτυχία που πανηγυρίστηκε έξαλλα από παίκτες και φιλάθλους που βρέθηκαν στο γήπεδο.

Μεγάλος πρωταγωνιστής της τεράστιας επιτυχίας του Φάρου ήταν ο Μανώλης Παπαμακάριος, ο οποίος ήταν πραγματικός ηγέτης και οδήγησε την ομάδα του στην ιστορική νίκη-πρόκριση. Ο πολύπειρος γκαρντ ήταν εντυπωσιακός με 21 πόντους (1/2 δίποντα, 4/8 τρίποντα, 7/7 βολές), 6 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 2 κλεψίματα και 5 λάθη και ήταν εκείνος που οδήγησε τους συμπαίκτες του σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού.

Από κοντά και ο Γάιος Σκορδίλης με 10 πόντους, 7 ριμπάουντ και 2 κοψίματα, αλλά και ο Μάριος Μπατής που έκανε double-doubleμε 10 πόντους, 11 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 4 κλεψίματα και 3 λάθη.

Από τον ΠΑΟΚ που έχασε την τεράστια ευκαιρία να ξαναβρεθεί σε τελικό Κυπέλλου έπειτα από 16 χρόνια, ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης πάλεψε μόνος ολοκληρώνοντας με 18 πόντους και 9 ριμπάουντ, ενώ ο Κώστας Βασιλειάδης είχε 10 πόντους, 6 ριμπάουντ και 3 ασίστ.

Τα δεκάλεπτα: 18-14, 32-31, 51-48, 69-65

Φάρος Κερατσινίου (Πολέμης): Παπαδόπουλος, Κουντουράς, Καράμπουλας 9, Μπατής 10, Πετροδημόπουλος 6, Λιακόπουλος 2, Αγγελόπουλος 3, Κομποδιέτας 6, Κατούφας 2, Κακιούζης, Παπαμακάριος 21, Σκορδίλης 10

ΠΑΟΚ (Μαρκόπουλος): Τέπιτς 9, Λιάπης, Βασιλειάδης 10, Κακαρούδης, Τσόχλας 3, Δέδας 1, Μαργαρίτης 5, Κόττας, Σχορτσιανίτης 18, Ντούβνιακ 11, Μάρκοβιτς 6, Χάτσερ 2

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.