«Αντίο» με νεύρα και απογοητευτική άμυνα

Written by  Μαρ 08, 2017

Η ΑΕΚ παρουσιάστηκε ανέτοιμη για την πιο σημαντική ευρωπαϊκή της βραδιά και με άσχημο πρόσωπο ιδιαίτερα στον αμυντικό τομέα, γνώρισε την ήττα από τη Μονακό με 95-87 και αποχαιρέτησε και εκείνη, όπως και νωρίτερα οι άλλες δυο ελληνικές ομάδες, το όνειρο για ευρωπαϊκή διάκριση.

Η «Ένωση» έχασε εντελώς τις αμυντικές της αρετές που στον πρώτο αγώνα κράτησαν χαμηλά μια φύσει επιθετική ομάδα, όπως η Μονακό, παρουσιάστηκε χωρίς καθαρό μυαλό, ενώ ο εκνευρισμός που σε πολλά σημεία προερχόταν από τον πάγκο, με αποκορύφωμα την αποβολή του Γιούρι Ζντοβντς λίγο πριν το τέλος του τρίτου δεκάλεπτου, έφερε την κατάρρευση και τελικά την ήττα που σημαίνει ταυτόχρονα και τον αποκλεισμό από τη συνέχεια της διοργάνωσης.

Πιο πολύ από όλα, ωστόσο, η ελληνική ομάδα θα πρέπει να σκέφτεται ότι αδίκησε τον εαυτό της και έχασε μια μοναδική ευκαιρία να φτάσει μακριά στο θεσμό, που ήταν και ένας από τους στόχους της στο ξεκίνημα της χρονιάς.

Με υψηλούς ρυθμούς κινήθηκαν οι δυο ομάδες στην έναρξη της αναμέτρησης, με τους Γάλλους να διατηρούν ένα ελαφρύ προβάδισμα, χάρη κυρίως στην παρουσία του Σούλερ, ο οποίος με 10 προσωπικούς πόντους οδήγησε την ομάδα του στο 16-10 του 5’.

Παρά την πρόσκαιρη αντίδραση των παικτών του Γιούρι Ζντοβντς, η Μονακό με ξέσπασμα στο τελευταίο δίλεπτο έφτασε στο δεκάλεπτο να προηγείται με 30-19 και να βάζει από νωρίς δύσκολα στην ελληνική ομάδα.

Παρ’ όλα αυτά, η αντίδραση ήρθε άμεσα και με αιχμή του δόρατος τον Λουκά Μαυροκεφαλίδη, μείωσε σταδιακά τη διαφορά φτάνοντας γρήγορα στην ισοφάριση (36-36 στο 16’), αλλά η γαλλική ομάδα κατάφερε να πάρει και πάλι προβάδισμα με 47-40 στη λήξη του ημιχρόνου.

Η διαφορά επέστρεψε σε διψήφια επίπεδα με το ξεκίνημα της επανάληψης (51-40), με την ΑΕΚ να δείχνει πως έχει χάσει πλήρως την αυτοσυγκέντρωσή της. Οι γηπεδούχοι βρήκαν μεγάλα σουτ και ανέβασαν κι άλλο τη διαφορά (68-51), με την ελληνική ομάδα να αντιμετωπίζει πλέον το φάσμα της συντριβής.

Το τρίτο δεκάλεπτο έληξε με την Μονακό να προηγείται με 75-61 απόρροια και του εκνευρισμού που προκλήθηκε από την αποβολή και του Γιούρι Ζντοβντς με δυο τεχνικές ποινές για έξαλλες διαμαρτυρίες προς τους διαιτητές (σ.σ. ο Σλοβένος προπονητής εισέβαλε στο παρκέ, με τους παίκτες της «Ένωσης» να προσπαθούν να τον απομακρύνουν) και την ΑΕΚ να επιχειρεί υπό τις οδηγίες του Σωτήρη Μανωλόπουλου την προσπάθεια της τελικής αντεπίθεσης.

Η άμυνα της ελληνικής ομάδας, ωστόσο, δεν βοηθούσε καθόλου στο να επιτευχθεί αυτό, με αποτέλεσμα, η απόσταση που χώριζε τις δυο ομάδες να παραμένει ασφαλείας για τους γηπεδούχους.

Η ΑΕΚ δεν κατάφερε να μειώσει περισσότερο και το τελικό 95-87 ολοκλήρωσε το ευρωπαϊκό όνειρο για την «Ένωση» που σίγουρα με την εμφάνισή της αδίκησε πολύ τον εαυτό της.

Ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης πάλεψε πολύ, σημειώνοντας ένα σημαντικό double-double με 18 πόντους και 12 ριμπάουντ, αλλά δεν έφτασε για να βοηθήσει την ομάδα του να πετύχει την σπουδαία πρόκριση. Ο Κώστας Βασιλειάδης είχε 15 πόντους, ο Μάικλ Ντίξον σημείωσε 14 και ο Τσινεμέλου Ελονού με τον Δημήτρη Μαυροειδή σημείωσαν από 10 πόντους.

Για την γαλλική ομάδα, ο Σούλερ ολοκλήρωσε με 20 πόντους και 6 ριμπάουντ και ο Μποστ είχε 18 πόντους με 5 ριμπάουντ.

Τα δεκάλεπτα: 30-19, 47-40, 75-61, 95-87

Μονακό (Μίτροβιτς): Ντέιβις 8, Μποστ 18, Ράιτ 9, Συ 12, Γκλαντίρ 11, Αμπούντου 2, Ριγκό, Φοφανά 2, Κάνερ-Μέντλεϊ 10, Σούλερ 20, Ουαταρά 3

ΑΕΚ (Ζντοβτς): Ούκιτς 6, ΜακΓκράθ, Ελονού 10, Σάκοτα 9, Βασιλειάδης 15, Χαριτόπουλος, Ντίξον 14, Λαρεντζάκης 5, Νιούλεϊ, Μαυροειδής 10, Σκουλίδας, Μαυροκεφαλίδης 10

 

Φωτό: basketballcl.com

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.