Δράμα χωρίς τέλος πριν τον… τελικό με Πολωνία

Written by  Σεπ 05, 2017

Με μια ακόμα απογοητευτική εμφάνιση, η Εθνική Ελλάδας γνώρισε την τρίτη της ήττα σε τέσσερις αναμετρήσεις στο Ευρωμπάσκετ, αυτή τη φορά από την Φινλανδία με 77-89 και πλέον παίζει τα… ρέστα της απέναντι στην Πολωνία, προκειμένου να αποφύγει τον οδυνηρό αποκλεισμό από τη συνέχεια της διοργάνωσης.

Για ένα ακόμα παιχνίδι, η Εθνική παρουσιάστηκε χωρίς νεύρο, χωρίς καθαρό μυαλό, χωρίς πλάνο σε άμυνα και επίθεση, με αποτέλεσμα, κατά διαστήματα να γίνει… παιχνίδι στις ορέξεις των γηπεδούχων που έδειξαν με τη σειρά τους ότι είναι μια πάρα πολύ καλά δομημένη ομάδα που αξίζει την πρόκριση και όχι μόνο.

Η Ελλάδα ηττήθηκε κατά κράτος στη μάχη των ριμπάουντ (25 έναντι 34), ήταν πολύ κακή στις βολές (17/29) και, έχασε μοναδική ευκαιρία να εκμεταλλευτεί το για πρώτη φορά καλό ποσοστό της στα τρίποντα (8/17), αφού στην άμυνα επέτρεψε στους αντιπάλους της να μην νιώσουν την… ανάσα της, παρά μόνον για λίγα λεπτά στο ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου.

Με το αποτέλεσμα αυτό, η Εθνική που ούτως ή άλλως ήθελε νίκη με την Πολωνία για να συνεχίσει στη διοργάνωση, δέχθηκε ένα ακόμα χτύπημα στον πληγωμένο της εγωισμό και χρειάζεται οι διεθνείς να υπερβάλουν εαυτούς και κάτι παραπάνω για να σώσουν… ό,τι σώζεται.

Οι Τζαμάρ Ουίλσον και Μίκο Κοϊβίστο τέθηκαν στη διάθεση του Χένρικ Ντέτμαν, ωστόσο, δεν χρειάστηκε να τους χρησιμοποιήσει καν, αφού θέλησε να τους κρατήσει ξεκούραστους και να προετοιμαστούν καλά για τα επικείμενα νοκ άουτ παιχνίδια.

Η κακή εικόνα της Εθνικής φάνηκε με το… καλημέρα του ματς, καθώς βρέθηκε πίσω στο σκορ με 0-8 μόλις στο 3’ και 1-12 στο 5’ δείχνοντας πως θα περάσει ένα ακόμα δύσκολο βράδυ στο Ευρωμπάσκετ.

Η όποια αντίδραση δεν ήταν αρκετή, με αποτέλεσμα η Φινλανδία να έχει τον έλεγχο της αναμέτρησης και να κλείνει το πρώτο δεκάλεπτο με 14-23, ενώ με την Εθνική μας να μην έχει καθαρό μυαλό, δεν δυσκολεύθηκε να διατηρήσει τη διαφορά ως το ημίχρονο, όταν και προηγήθηκε με 33-45.

Η κατάσταση δεν βελτιώθηκε ούτε στο δεύτερο ημίχρονο, αντιθέτως, έδειξε να ξεφεύγει εντελώς από τον έλεγχο της Εθνικής, που δεν μπορούσε να παίξει άμυνα με τίποτα, με αποτέλεσμα ο Πέτερι Κόπονεν να οργιάζει από τα 6,75 μ. και την κατάσταση να γίνεται απελπιστική.

Η διαφορά έφτασε ακόμα και τους 20 πόντους (36-56), οι Φινλανδοί έκαναν ό,τι ήθελαν στο γήπεδο και τίποτα δεν προμήνυε ότι υπάρχει ελπίδα για την ελληνική ομάδα.

Η Εθνική… εμφανίστηκε τελικά στο τελευταίο δεκάλεπτο, όταν και με εκπληκτική άμυνα, κράτησε την Φινλανδία χωρίς σκορ για αρκετή ώρα και με την ενέργεια που έδωσε και στις δυο πλευρές του γηπέδου ο Δημήτρης Αγραβάνης, αλλά και τον Νίκο Παππά να μπερδεύει την αντίπαλη άμυνα, μείωσε σε 65-69 και ξαναμπήκε στη διεκδίκηση της νίκης.

Μια λάθος εκτίμηση του Βαγγέλη Μάντζαρη, το αντιαθλητικό που ακολούθησε, η τεχνική ποινή που δέχθηκε ο πάγκος της Εθνικής μας και το τρίποντο του Μαρκάνεν έφεραν 6 πόντους σε μια φάση για τη Φινλανδία, επανέφεραν τη διαφορά στους 10 (65-75) και το παιχνίδι ουσιαστικά τελείωσε εκεί, αφού οι δυνάμεις άρχισαν να εγκαταλείπουν τους Έλληνες διεθνείς.

Παρά τις όποιες προσπάθειες να κάνει την ολική ανατροπή, αυτή δεν ήρθε με το τελικό 77-89 να αφήνει την Εθνική με την αγωνία για την συνέχεια. Μοναδικό αποτέλεσμα υπήρχε και πριν από αυτή την αναμέτρηση η νίκη απέναντι στην Πολωνία και αυτό θα επιδιώξουν οι διεθνείς στην αυριανή αναμέτρηση.

Ο Κώστας Σλούκας σημείωσε 12 πόντους με 4 ασίστ, ο Θανάσης Αντετοκούνμπο είχε 17 πόντους με 3 ριμπάουντ και ο Δημήτρης Αγραβάνης είχε 9 πόντους με 6 ριμπάουντ, αλλά η γενικώς θλιβερή εικόνα της ομάδας δεν επέτρεψε καμία άλλη κριτική για την απόδοση των παικτών.

Για τη Φινλανδία, ο Πέτερι Κόπονεν με 24 πόντους και 6 ασίστ ήταν μακράν ο κορυφαίος των νικητών, με τον εκπληκτικό Λόρι Μαρκάνεν να προσθέτει 17 πόντους και 6 ριμπάουντ.

Τα δεκάλεπτα: 14-23, 33-45, 52-67, 77-89

 

 

 

Φωτό: fiba.com

Γιώργος Αράπογλου

 

Γεννημένος στην Ν. Φιλαδέλφεια και μεγαλωμένος στο Καματερό, σε μια γειτονιά γεμάτη αλάνες και άπειρους χώρους για την διεύρυνση της παιδικής φαντασίας, από μικρός δύο πράγματα ήταν ξεκάθαρα μέσα του.

 

Ότι θα ασχοληθεί με τον αθλητισμό και ότι κάποτε θα γίνει δημοσιογράφος. Από τη μια, η κλίση στο γράψιμο φαινόταν από τις πρώτες εκθέσεις του δημοτικού και τις άπειρες μικρές εφημερίδες που τύπωνε, από την άλλη, που τον έχανες, που τον έβρισκες, με μια μπάλα στο χέρι ήταν. Την πορτοκαλί, αυτή με τα σπυριά!

 

Μεγαλώνοντας, το ύψος δε βοήθησε να ασχοληθεί ενεργά με το μπάσκετ πέρα από κάποιες ομάδες της γειτονιάς ή τα σχολικά πρωταθλήματα, ωστόσο, τον αθλητισμό δεν τον εγκατέλειψε. Υπήρξε αθλητής με δελτίο του Ιωνικού Ν.Φ., για έξι χρόνια, περνώντας αρχικά από τα τμήματα ενόργανης γυμναστικής και στη συνέχεια από το χάντμπολ, με συμπαίκτες αθλητές που αρκετά χρόνια αργότερα, στελέχωσαν και την Εθνική Ομάδα.

 

Η δημοσιογραφία, ωστόσο, τον κέρδισε. Ο μεγάλος του έρωτας ήταν το ραδιόφωνο. Την πρώτη του ραδιοφωνική εκπομπή την έκανε σε ηλικία μόλις 15 ετών. Στα επόμενα χρόνια εργάστηκε σε πολλά από τα μεγαλύτερα Μέσα της έντυπης και ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας (Flash, ΝΕΑ, Χρηματιστήριο, Ταχυδρόμος, Veto, ΝΟΟΖ κλπ) και πέρασε από όλων των ειδών τα ρεπορτάζ (ελεύθερο, αθλητικό, πολιτικό, καλλιτεχνικό, αυτοδιοίκησης, τουριστικό κλπ). Εργάστηκε επίσης ως διορθωτής και επιμελητής κειμένων σε αρκετά έντυπα, καθώς και ως υπεύθυνος επικοινωνίας στην εταιρεία WIDEServicesPC.

 

Είναι μέλος της συντακτικής ομάδας του πρώτου ελληνικού περιοδικού δρόμου «ΣΧΕΔΙΑ» από το πρώτο τεύχος, ενώ έχει ασχοληθεί και με την εκπαίδευση ενηλίκων. Το τελευταίο διάστημα ετοιμάζεται για την έκδοση του πρώτου του μυθιστορήματος.

Από τη θέση του Αρχισυντάκτη του «Agapotobasket.gr», ευελπιστεί να βάλει το πιο σημαντικό «τρίποντο» της δημοσιογραφικής του ζωής. Να δημιουργήσει με τη βοήθεια της συντακτικής ομάδας μια μεγάλη μπασκετική κοινότητα που θα αλλάξει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το άθλημα και θα φέρει άλλο χρώμα στις κερκίδες των ελληνικών γηπέδων.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.