Ο… διαστημικός Σβεντ στο δρόμο της Εθνικής, στην οκτάδα Ισπανία, Σερβία και Λετονία

Written by  Σεπ 10, 2017

Η Ρωσία θα βρεθεί στο δρόμο της Εθνικής μας την Τετάρτη στον προημιτελικό του Ευρωμπάσκετ, αφού συνέτριψε την Κροατία με τον Σβεντ να κάνει και πάλι όργια στο παρκέ. Δυσκολεύτηκε για τρία δεκάλεπτα η Ισπανία απέναντι στην Τουρκία, το… καθήκον τους έκαναν Σερβία και Λετονία.

Η Ρωσία ήταν η μεγάλη θριαμβεύτρια του τελευταίου αγώνα της φάσης των «16», αφού με εκπληκτική εμφάνιση στο δεύτερο ημίχρονο, διέλυσε την Κροατία με 101-78 και προκρίθηκε πανηγυρικά στην οκτάδα, όπου θα βρεθεί απέναντι στην Εθνική μας με φόντο το εισιτήριο της πρόκρισης στον ημιτελικό της διοργάνωσης.

Η αναμέτρηση ήταν ντέρμπι στο πρώτο μέρος με το σκορ να εναλλάσσεται διαρκώς και να προμηνύεται ένα συγκλονιστικό φινάλε, ωστόσο, στο δεύτερο η Ρωσία έκανε ό,τι ήθελε στο παρκέ, επικρατώντας σε κάθε τομέα του παιχνιδιού, σκορπίζοντας στους πέντε ανέμους τους Κροάτες που κατέρρευσαν ολοκληρωτικά.

Το επιμέρους σκορ στο δεύτερο μέρος ήταν 36-55, έχοντας ως οδηγό τον εκπληκτικό σε όλη τη διάρκεια του τουρνουά, Αλεξέι Σβεντ, ο οποίος ολοκλήρωσε την αναμέτρηση με ένα εντυπωσιακό double-double με 27 πόντους, 4 ριμπάουντ, 12 ασίστ και ένα κλέψιμο. Στο πλευρό του, οι Ζούμπκοφ και Κουλάγκιν με 14 πόντους και ο Φριτζόν που σημείωσε 13 πόντους.

Από την απογοητευτική στο δεύτερο μέρος Κροατία, ο Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς υπήρξαν στιγμές που ήταν απελπιστικά μόνος, τελειώνοντας το παιχνίδι με 28 πόντους και 4 ριμπάουντ, με τον Ντάριο Σάριτς να προσθέτει 13 πόντους.

Τα δεκάλεπτα: 23-25, 42-46, 57-72, 78-101

Η Ισπανία επέτρεψε στην οικοδέσποινα Τουρκία να είναι ανταγωνιστική για κάτι περισσότερο από τρία δεκάλεπτα, όμως, στο τελευταίο πεντάλεπτο της αναμέτρησης, με μπροστάρη τον Ρίκι Ρούμπιο, κατάφερε να πάρει τη διαφορά και, βεβαίως, τη νίκη με 73-56 που την στέλνει στα προημιτελικά, όπου θα συναντήσει την Γερμανία.

Η αναμέτρηση ήταν ντέρμπι με τους Πρωταθλητές Ευρώπης να διατηρούν σταθερά το προβάδισμα, χωρίς, ωστόσο, να ξεφεύγουν σε απόσταση ασφαλείας. Τελικά, η ποιότητα βγήκε στο παρκέ και θα συνεχίσουν την πορεία τους προς την υπεράσπιση ενός ακόμα τίτλου τους, έχοντας τέσσερις παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων.

Ο Ρίκι Ρούμπιο με 15 πόντους (3/6 τρίποντα), 2 ριμπάουντ και 3 ασίστ, ο Πάου Γκασόλ με 11 πόντους, 7 ριμπάουντ, 4 ασίστ, ένα κλέψιμο και 2 κοψίματα, ο Σέρχι Ροντρίγκεθ με 11 πόντους, 4 ριμπάουντ, 9 ασίστ και 3 κλεψίματα και ο Μαρκ Γκασόλ με 10 πόντους, 5 ριμπάουντ και 2 ασίστ οδήγησαν την Ισπανία στη νίκη, ενώ για την Τουρκία που είχε την ατυχία να βρεθεί πάνω στους Ίβηρες και να αποχαιρετήσει νωρίς τη διοργάνωση, ο Φουρκάν Κορκμάζ είχε 20 πόντους με 5 ριμπάουντ.

Τα δεκάλεπτα: 19-10, 33-25, 49-43, 73-56

Η Σερβία φάνηκε ότι με το ξέσπασμα στο ξεκίνημα του τρίτου δεκάλεπτου θα μπορούσε εύκολα να κάμψουν την αντίσταση της μαχητικής Ουγγαρίας, αλλά δυσκολεύθηκε πολύ περισσότερο για να πάρει την νίκη με  86-78 και μαζί την πρόκριση για τους προημιτελικούς, όπου θα αντιμετωπίσει την Ιταλία.

Η Ουγγαρία ήταν αρκετά ανταγωνιστική σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, και απέδειξε ότι η παρουσία της στο Ευρωμπάσκετ ήταν άξια, με το μπάσκετ που έπαιξε να είναι κατά διαστήματα θελκτικό. Συγκλονιστική ήταν και η αποχώρηση της ομάδας από τη διοργάνωση, όταν με τη λήξη του αγώνα, οι παίκτες συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του γηπέδου και αγκαλιασμένοι έψαλλαν τον εθνικό ύμνο της χώρας τους.

Από την άλλη, οι φωνές του Σάσα Τζόρτζεβιτς στο ημίχρονο αφύπνισαν τους παίκτες του που μπήκαν ορεξάτοι στο δεύτερο μέρος και εκτόξευσαν τη διαφορά, όμως, δεν είχαν συνέχεια και στο τέλος ζορίστηκαν για να πάρουν μία κάθε άλλο παρά εύκολη πρόκριση.

Ο Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς με 17 πόντους και 6 ασίστ, ο Όγκνιεν Κούζμιτς με 17 πόντους και 10 ριμπάουντ και ο Μπόμπαν Μαριάνοβιτς με 14 πόντους και 6 ριμπάουντ ήταν οι κορυφαίοι των νικητών, ενώ από την Ουγγαρία, ο Περλ έκανε το παιχνίδι της ζωής του με 22 πόντους, 7 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 2 κλεψίματα και ένα κόψιμο.

Τα δεκάλεπτα: 24-16, 48-41, 69-53, 86-78

Με μια εντυπωσιακή εμφάνιση, όμορφο μπάσκετ και υψηλά ποσοστά στην επίθεση, η Λετονία διέλυσε το Μαυροβούνιο με 100-68 και προκρίθηκε πανηγυρικά στην οκτάδα της διοργάνωσης, όπου θα βρεθεί απέναντι στην Σλοβενία.

Οι παίκτες του Άιναρς Μπαγκάτσκις βρέθηκαν σε πολύ μεγάλη μέρα έξω από τα 6,75 μ., σημειώνοντας συνολικά 15/25, ενώ πήραν διαφορά από το πρώτο δεκάλεπτο χωρίς ουσιαστικά να κινδυνεύσουν σε κανένα σημείο της αναμέτρησης.

Ο Γιάνις Τίμα με 21 πόντους, 5 ριμπάουντ, 6 ασίστ και 2 κλεψίματα ήταν ο κορυφαίος της Λετονίας που δείχνει ότι μπορεί να φράσει μακριά, ο Κρίσταπς Πορζίνγκις ακολούθησε με 19 πόντους, 6 ριμπάουντ, 3 ασίστ και 2 κοψίματα, ενώ ο Γιάνις Στρέλνιεκς πρόσθεσε μια ακόμα πολύ καλή εμφάνιση με 12 πόντους, 2 ριμπάουντ, 7 ασίστ και 1 κλέψιμο.

Για το Μαυροβούνιο που δεν κατάφερε να φανεί ανταγωνιστικό και να διεκδικήσει κάτι καλύτερο, ο Ντούμπλιεβιτς σημείωσε 21 πόντους με 4 ριμπάουντ και ο Βούτσεβιτς ολοκλήρωσε με 16 πόντους, 9 ριμπάουντ και 4 ασίστ.

Τα δεκάλεπτα: 27-15, 53-37, 82-52, 100-68

 

Τα ζευγάρια των προημιτελικών

Τρίτη, 12 Σεπτεμβρίου

Γερμανία – Ισπανία

Σλοβενία – Λετονία

Τετάρτη, 13 Σεπτεμβρίου

Ιταλία – Σερβία

Ελλάδα – Ρωσία

 

Φωτό: fiba.com

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.