Χρόνια πολλά, Ναύαρχε (vids)

Written by  Αυγ 06, 2014

Ο Ντέιβιντ Ρόμπινσον κλείνει σήμερα τα 49 του χρόνια και το agapotobasket.gr κάνει μια ανάδρομη στις σημαντικότερες στιγμές της ζωής και της καριέρας ενός από τους κορυφαίους παίκτες στην ιστορία του ΝΒΑ. Επιμέλεια: Θάνος Φωτόπουλος

 

Χωρίς δεύτερη σκέψη, ο Ντέιβιντ Ρόμπινσον είναι ένας από τους μεγαλύτερους παίχτες που έχει βγάλει το ΝΒΑ. Κι αυτό γιατί, με ύψος 2,16 και πόδια ιδιαίτερα γρήγορα, ο Ρόμπινσον μπορούσε άνετα να τρέχει σαν γκαρντ και αυτό ήταν που τον έκανε ανίκητο σε άμυνα και επίθεση.  Το προσωνύμιο του «The admiral» (ο Ναύαρχος), που του αποδόθηκε λόγω των σπουδών του στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ είναι χαρακτηριστικό του μεγαλείου του εντός και εκτός παρκέ. Και, πράγματι, έτσι ήταν, αφού ως πραγματικός… ναύαρχος οδήγησε τον «στόλο» των San Antonio Spurs σε τίτλους και δαχτυλίδια.

Γεννημένος στις 6 Αύγουστου του 1965. γιος της Άντι και του Άμπροουζ Ρόμπινσον, ο οποίος ήταν αξιωματικός του ναυτικού, ο μικρός Ντέιβιντ ήταν αναγκασμένος να αλλάζει συχνά πόλεις και σχολεία. Ο ίδιος από μικρός είχε κλίση σε πολλά ενδιαφέροντα. Από το πιάνο, το οποίο έμαθε μόνος του στα 14 του χρόνια, μέχρι τους Υπολογιστές και τα μαθηματικά. Όσο για το μπάσκετ; Του άρεσε, ωστόσο, δεν έδειχνε πως θα μπορούσε να παίξει! Ο λόγος; Στα πρώτα του χρόνια στο Γυμνάσιο είχε ύψος μόλις 1.75 μέτρα, με αποτέλεσμα να μην ξεχωρίζει με την απόδοσή του στο μπάσκετ και, έτσι, αποφάσισε να τα παρατήσει. Σύντομα, βέβαια, και για καλή τύχη όλης της μπασκετικής ανθρωπότητας, αυτό θα άλλαζε.

Στην τελευταία του χρονιά στο Γυμνάσιο ο Ρόμπινσον έφτασε να έχει ύψος 1.98 μέτρα, με αποτέλεσμα να “αναγκαστεί” να παίξει μπάσκετ, έστω και αν – κατά δήλωσή του – δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα γίνει κάποτε επαγγελματίας. Όταν ήρθε η ώρα να διαλέξει κολέγιο, επέλεξε να ακολουθήσει τον δρόμο του πατέρα του, πηγαίνοντας στη Ναυτική σχολή! Για χάρη του, βέβαια, έγινε μία… εξαίρεση, αφού ήταν πιο ψηλός από το επιτρεπόμενο όριο! Και το πιο αστείο ήταν ότι τότε κανείς δεν γνώριζε ότι θα ψήλωνε ακόμα περισσότερο!

Ο Ρόμπινσον έμεινε στη σχόλη του ναυτικού για 4 χρόνια και στο διάστημα αυτό πήρε και άλλους πόντους φτάνοντας στο 2,16. Όμως, παρόλο που ψήλωσε τόσο πολύ, δεν έχασε καθόλου από την εκρηκτικότητα και την ταχύτητα του, γεγονός που τον έκανε ανίκητο και ασταμάτητο. Όταν, λοιπόν, δήλωσε διαθέσιμος για τα ντραφτ το 1987, όλοι ήξεραν ότι το νεαρό αγόρι από το ναυτικό θα ήταν στο νούμερο ένα. Η ομάδα που θα τον αποκτούσε, όμως, έπρεπε να κάνει υπομονή για δυο ακόμα χρόνια και αυτό λόγω των υποχρεώσεων του στο Αμερικανό ναυτικό.

Η τύχη τα έφερε έτσι, ώστε η ομάδα που επέλεγε πρώτη ήταν οι San Antonio Spurs. Ο Ρόμπινσον ήταν πλέον έτοιμος για το μεγάλο άλμα στο ΝΒΑ. Έστω και αν τελικά έπρεπε να περιμένει για να κάνει ντεμπούτο, αφού για δύο χρόνια ακόμα θα έμενε σε μία Ναυτική βάση! Εν έτη 1989, όμως, θα βρισκόταν κανονικά στο ρόστερ των Spurs.

Το καλοκαίρι της ιδίας χρόνιας υπέγραψε το πρώτο συμβόλαιο με το Σαν Αντόνιο και με το «καλημέρα» σας στο NBA φρόντισε να δείξει λίγο από το μπασκετικό του ταλέντο. Ο Ρόμπινσον είχε 24.3 πόντους, 12 ριμπάουντ και 3.9 κοψίματα μέσο όρο και οδήγησε το San Antonio σε ρεκόρ 56-26. Η ομάδα των Σπιρουνιών είχε την προηγούμενη χρόνια ρεκόρ 21-61 και, όπως είναι λογικό, ανακηρύχτηκε ως «Ρούκι της χρονιάς».

Την δεύτερη σεζόν του στο ΝΒΑ (1990/91) ο “Ναύαρχος” αναδείχτηκε πρώτος ριμπάουντερ στο ΝΒΑ (25.6 πόντοι και 13 ριμπάουντ μέσο όρο), την τρίτη σεζόν του (1991/92) αναδείχτηκε “Αμυντικός της χρονιάς”, αφού είχε 4.5 κοψίματα μέσο όρο (!), ενώ την πέμπτη του σεζόν (1993/94) ήταν ο πρώτος σκόρερ της λίγκας, έχοντας 29.8 πόντους μέσο όρο! Την επόμενη σεζόν (1994/95), μάλιστα, ο Robinson θα αναδεικνυόταν MVP της Κανονικής Περιόδου! Κοινώς, μέσα σε 6 χρόνια είχε προλάβει να κατακτήσει τα πάντα! Για την ακρίβεια… όχι ακριβώς «τα πάντα». Του έλειπε ένα Πρωτάθλημα. Και ο κόσμος φρόντιζε να του το θυμίζει.

 

robinson2

Τη σεζόν 1994-1995 οι Spurs έφτασαν μέχρι τους τελικούς της Δύσης με τον Χάκιμ Ολαζουον να κάνει πλάκα στον Ναύαρχο και να του κόβει το όνειρο για τους τελικούς του NBA. Ο «dream» είχε 35.3 πόντους, 12.5 ριμπάουντ, 5 ασίστ και 4.2 κοψίματα μέσο όρο (!) έναντι 23.8 πόντων, 11.3 ριμπάουντ και 2.2 κοψιμάτων του σταρ των Spurs και οδήγησε εκ του ασφαλούς την ομάδα του στους τελικούς του πρωταθλήματος.

Την επόμενη χρόνια (1995-1996) ο Ρόμπινσον είδε τους Utah Jazz των Μαλοούν και Στόκτον να αποκλείουν τους Spurs στο δεύτερο γύρο των play-off και ήταν φανερό ότι μονός του δεν μπορούσε να τα καταφέρει απέναντι σε μια φουρνιά εντυπωσιακών παικτών σε όλες τις ομάδες. Χρειαζόταν βοήθεια προκειμένου να φορέσει το δαχτυλίδι του πρωταθλητή και η διοίκηση της ομάδας δεν του χάλασε χατίρι.

Τη σεζόν 1996-1997 ο «ναύαρχος» ήταν στα «πιτς» εξαιτίας ενός σοβαρού τραυματισμού που τον ανάγκασε να χάσει όλη τη σεζόν. Οι Spurs τελείωσαν τη regular-season με ρεκόρ 20-62, γεγονός που τους έδωσε το δικαίωμα να διαλέξουν το νούμερο ένα του ντραφτ της επόμενης περιόδου. Και, φυσικά, το έκαναν πράξη επιλέγοντας έναν… τύπο με τον όνομα Τιμ Ντάνκαν. Αυτή ήταν η κίνηση ΜΑΤ των Spurs, με την οποία άλλαξαν την ιστορία τους. Και μπορεί την επόμενη χρόνια η ομάδα να αποκλείστηκε ξανά στο δεύτερο γύρο των play-off  από τους Jazz, όμως, το 1999 όλα άλλαξαν.

Τη  σεζόν 1998-1999, τη χρόνια του μεγαλυτέρου σε διάρκεια λοκ-αουτ που γνώρισε πότε το ΝΒΑ, οι  Spurs διέλυσαν τα πάντα στο διάβα τους και στο τέλος πανηγύρισαν το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας τους.

Ο «Nαύαρχος» στα 33 του χρόνια πήρε τον τίτλο που του έλειπε, το δαχτυλίδι του πρωταθλητή, αν και επέλεξε να… παραδώσει τα ηνία της ομάδας στον Ντάνκαν, μια απόφαση που πότε δεν την μετάνιωσε. Ο Ρόμπινσον δεν ήταν loser. Απλώς, για πρώτη φορά στην καριέρα του, είχε επιτέλους έναν καλό συμπαίκτη στο πλευρό του! Και το καλύτερο; Θα είχε την χαρά να τον έχει στο πλάι του για χρόνια!

Τα χρόνια πέρασαν, αλλά όχι και η διψά για τίτλους. Η σεζόν 2002-2003 ήταν μαγική, αφού οι Spurs κατέκτησαν το δεύτερο πρωτάθλημα της ιστορίας τους και ο Ρόμπινσον στα 38 του φόρεσε το δεύτερο δαχτυλίδι του. Μετά το τέλος του πρωταθλήματος, έπεσε και η αυλαία για τον «Ναύαρχο», ο όποιος αποχώρησε αθόρυβα από την ενεργό δράση πάρα τις προσπάθειες της διοίκησης να τον πείσει να συνεχίσει να παίζει μπάσκετ.

robinson3

Ο Ρόμπινσον δεν ήθελε να παραμείνει γιατί δεν είχε ανάγκη να αποδείξει κάτι. Ήθελε να αφοσιωθεί στην οικογένεια του. Το 2009, μάλιστα, κατάφερε να κερδίσει και μία θέση στο Hall Of Fame. Δεν γινόταν εξάλλου να μη μπει στο Μουσείο του μπάσκετ, όταν το βιογραφικό του γεμίζουν, μεταξύ άλλων, 2 Πρωταθλήματα, 10 κλήσεις σε All Star Game, 4 παρουσίες στην καλύτερη πεντάδα του ΝΒΑ και άλλες 2 στην δεύτερη καλύτερη πεντάδα, 4 παρουσίες στην καλύτερη Αμυντική πεντάδα της λίγκας και άλλες τόσες στην δεύτερη καλύτερη Αμυντική πεντάδα, ένα βραβείο MVP της κανονικής Περιόδου και, φυσικά, η συμμετοχή του στην «θρυλική» Dream Team, με συμπαίκτες τα μεγαθήρια Μάικλ Τζόρνταν, Τσαρλς Μπάρκλεϊ, Λάρι Μπερντ, Μάτζικ Τζόνσον, Σκότι Πίπεν, Πάτρικ Γιούιν κλπ.

Αυτός ήταν ο «Ναύαρχος», Ντέιβιντ Ρόμπινσον, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ανέπτυξε και πλούσια φιλανθρωπική δράση, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Για όλους όσοι πρόλαβαν να τον δουν να παίζει, ο Ρόμπινσον αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες μορφές που ανέδειξε το κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη. Για τους νεώτερους, ευτυχώς υπάρχει το «μαγικό» youtube!

Χρόνια πολλά, Ναύαρχε!

Φωτό: David Robinson official

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.