ΗΠΑ: Θέλουν το repeat. Θα το καταφέρουν; (vids)

Written by  Αυγ 26, 2014

Η Εθνική Ομάδα των ΗΠΑ συμμετέχει για 17η φορά σε παγκόσμιο πρωτάθλημα. Οι παγκόσμιοι πρωταθλητές του 2010 στα παρκέ της Ισπανία θα επιδιώξουν το αυτονόητο, για την αμερικανική κουλτούρα:  την πρώτη θέση και το δικό τους back to back, κάτι που δεν το έχουν κάνει πότε στην ιστορία των Μουντομπασκετ.

 

Από την αυγή των Παγκοσμίων Κυπέλλων, η Εθνική Ομάδα των ΗΠΑ δεν στελεχωνόταν με επαγγελματίες αθλητές από το ΝΒΑ λόγω της απαγόρευσης της FIBAνα συμμετέχουν παίχτες του ΝΒΑ σε διεθνείς διοργανώσεις. Αυτό ανάγκασε τις ΗΠΑ να στελεχώνουν τις Εθνικές Ομάδες με παίχτες που ήταν από τα από τα αμιγώς ερασιτεχνικά πρωταθλήματα NCAA (κολεγιακό) και AAU, αν και θεωρητικά μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οποιονδήποτε παίκτη εκτός ΝΒΑ. Βέβαια,  πάρα την απαγόρευση, το Αμερικανικό μπάσκετ γνώριζε διακρίσεις στα Μουντομπασκετ. Τελικά, η απαγόρευση αποσύρθηκε στη δεκαετία του 1980 και οι ΗΠΑ έστειλαν για πρώτη φορά επαγγελματίες αθλητές το 1992 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης.

Η πορεία τους στα πρώτα Μουντομπασκετ

Στο πρώτο μουντομπασκετ του 1950 στα γήπεδα της Αργεντινής οι ΗΠΑ έστειλαν μια ομάδα μπάσκετ της Chevrolet σνομπάροντας έτσι τη διοργάνωση. Παρ’ όλα αυτά, με ρεκόρ 4-1 κατάφεραν να φτάσουν μέχρι και το τελικό, οπού ηττήθηκαν από την Παγκοσμία Πρωταθλήτρια Αργεντινή.

Το πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα

Τέσσερα χρόνια, αργότερα στα παρκέ της Βραζιλίας οι ΗΠΑ σκαρφάλωσαν στην κορυφή του κόσμου (ρεκόρ 7-0) ,αφήνοντας δεύτερους τους «αμφιτρύωνες» Βραζιλιάνους, αν και συνέχισαν το έμμεσο σνομπάρισμα της διοργάνωσης, στέλνοντας την ομάδα της εταιρίας Caterpillar.

Στο τρίτο παγκόσμιο πρωτάθλημα η Αμερική συνέχιζε  με την ίδια νοοτροπία απέναντι στην διοργάνωση, στέλνοντας την ομάδα της εταιρίας Caterpillar. Για μια ακόμα φορά, όμως, ήταν πιστή στο ραντεβού με το βάθρο φτάνοντας στη δεύτερη θέση (3 νίκες και 3ηττες) και το ασημένιο μετάλλιο.

Η πρώτη αποτυχία της χωράς σε παγκόσμιο πρωτάθλημα ήρθε το 1963 στα γήπεδα της Βραζιλίας. Οι ΗΠΑ έστειλαν και πάλι μια υποδεέστερη ομάδα και με 6 νίκες αλλα και 3 διαδοχικές ήττες έμειναν 4η και εκτός μεταλλείων.

Εκτός βάθρου έμεινε και το 1967 στην Ουρουγουάη. Οι ΗΠΑ με ρεκόρ 7-2 έμειναν στην 5η θέση. Την ιδία  κατάληξη είχε η πορεία τους και στο Μουντομπασκετ του 1970 στη Γιουγκοσλαβία. Ίδια ακριβώς θέση (5η) με 6 νίκες και 3 ήττες.

Στο Μουντομπασκετ του Πουέρτο Ρίκο οι ΗΠΑ επιστρέφουν στα μετάλλια και με 8 νίκες σε 9 αναμετρήσεις παίρνουν την τρίτη θέση και το χάλκινο μετάλλιο. Στο επόμενο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα  του 1978 στις Φιλιππίνες οι ΗΠΑ έμειναν εκτός μεταλλείων, αφού κατετάγησαν στην 5η θέση με 4 ήττες και μόλις 3 νίκες.

Στο Κάλι της Κολομβίας το 1982 οι ΗΠΑ φτάνουν στον τελικό, όμως, εκεί τους περιμένουν οι Σοβιετικοί. Η αναμέτρηση είναι μια από τις πιο συγκλονιστικές στην ιστορία της διοργάνωσης και κρίνεται  κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Οι Σοβιετικοί επικρατούν με 95-94 και γίνονται Παγκόσμιοι Πρωταθλητές. Οι Αμερικανοί με 7 νίκες και 2 ήττες περιορίζονται στη 2η θέση

Η εκδίκηση των Αμερικανών ήρθε 4 χρόνια αργότερα στα γήπεδα της Ισπανίας. Οι ΗΠΑ υπό της οδηγίες του Lute Olson κερδίζουν στον τελικό την Σοβιετική ένωση με 87-85 και με 9 νίκες και μόλις 1 ήττα γίνονται Παγκόσμιοι Πρωταθλητές.

Το 1990 στην Αργεντινή οι ΗΠΑ φτάνουν μέχρι τα ημιτελικά εκεί όμως τους περιμένει ο Τόνι Κούκοτς και η παρέα του. Οι Γιουγκοσλάβοι επικρατούν με 99-91 και είναι εκείνοι που παίρνουν το εισιτήριο για τον τελικό. Οι ΗΠΑ δεν μένουν εκτός βάθρου και με το 107-105 επί του Πουέρτο Ρίκο παίρνουν την τρίτη θέση στο τουρνουά (6 νίκες, 2 ήττες).

Η ώρα των επαγγελματιών όμως είχε φτάσει. Ο μπασκετικος κόσμος μαγεύτηκε από το ρεσιτάλ της παρέας του Μαικλ Τζόρνταν το 1992 στη Βαρκελώνη και περίμενε και κάτι ανάλογο από τους Αμερικανούς και στο Μουντομπασκετ του 1994 στο Τορόντο.

Οι ΗΠΑ κατέβασαν την DreamTeam 2 και με παίχτες όπως ο Σακίλ-Ο’Νίλ , ο Αλόνζο Μόρνιγκ και ο «humanhighlightfilm» Ντομικ Γουίλκινς κατακτούν αήττητοι τον τίτλο (8 νίκες 0 ήττες) διαλύοντας τη Ρωσία στον τελικό  με 137-91.

Η σύνθεση των ΗΠΑ.

Derrick Coleman, Joe Dumars, Tim Hardaway, Kevin Johnson, Larry Johnson, Shawn Kemp, Dan Majerle, Reggie Miller, Alonzo Mourning, Σακίλ Ο'Νιλ, Mark Price, Steve Smith, Isiah Thomas, Ντομινίκ Γουίλκινς. Προπονητής: Don Nelson.

 

 

 

Το 1998 στην Αθήνα το λοκ-αουτ που είχε κηρύξει το ΝΒΑ  ανάγκασε τους επαγγελματίες παίχτες να μην πάνε στο Μουντομπασκετ. Αποτέλεσμα η Εθνική Ομάδα των ΗΠΑ στελεχώθηκε με Αμερικανούς παίκτες, που έπαιζαν στα κολλέγια ή σε ομάδες στην Ευρώπη.

Η πορεία της ομάδας είναι κάτι παραπάνω από αξιοπρεπής (7 νίκες 2 ήττες)  ηττάται στον ημιτελικό με 66-64 από τη Ρωσία και περιορίζεται να αγωνιστεί στον μικρό τελικό με αντίπαλο την Ελλάδα. Ο αγώνας είναι ένας μονόλογος των Αμερικανών απέναντι στην απογοητευμένη οικοδέσποινα του Μουντομπασκετ την όποια συντρίβει με 84-62 προσθέτοντας ακόμα ένα μετάλλιο στη συλλογή της.

Η σύνθεση των ΗΠΑ το 1998

Wendell Alexis, Ashraf Amaya, Mateen Cleaves, Bill Edwards, Kiwane Garris, Michael Hawkins, Gerard King, Jimmy King, Trajan Langdon, Brad Miller, Jimmy Oliver, Jason Sasser, David Wood.

Στην Ιντιανάπολις το 2002 όλοι πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ θα έχουν εύκολο ρολό. Λοκ-αουτ δεν υπάρχει έτσι η Εθνική Ομαδα στελεχώνεται με όλα τα διαθέσιμα όπλα από το ΝΒΑ. Το τουρνουά όμως εξελίσσεται σε μια πανωλεθρία για τους Αμερικανούς γνωρίζουν 3 ήττες από Αργεντινή, Γιουγκοσλαβία και Ισπανία και με ρεκόρ 6-3 μένουν 6οι μην μπορώντας να πιστέψουν αυτό που έγινε.

Το 2006 στη Σαιτάμα οι ΗΠΑ είναι το απόλυτο φαβορί για την πρώτη θέση, λογαριάζουν όμως, χωρίς τους έλληνες. Η ομαδα του Σιζέφκσι πάει «τρένο» μέχρι τα ημιτελικά και εκεί πέφτει πάνω στον  «βράχο» Σοφοκλή Σχορτσιανίτη, τον Διαμαντίδη, το Σπανούλη, τον Παπαλούκα και τα άλλα παιδιά του Παναγιώτη Γιαννάκη. 101-95  υπέρ της Ελλάδας γράφει ο φωτεινός πίνακας στη Σαιτάμα και οι Αμερικανοί γνωρίζουν από πρώτο χέρι τι πάει να πει ελληνική ψύχη. Δεν μένουν, όμως, εκτός βάθρου, αφού επικρατούν της  Αργεντινής στον μικρό τελικό και με ρεκόρ 8-1 είναι τρίτοι.

Το 2010 επιστρέφουν στην κορυφή του κόσμου. Φτάνουν μέχρι τον τελικό αήττητοι τελευταίο εμπόδιο η διοργανώτρια Τουρκία. Εύκολη νίκη με 81-64 και το 4ο χρυσό σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα είναι γεγονός.

 

 

 

Οι ΗΠΑ σε 16 τουρνουά έχουν 105 νίκες και μόλις 27 ήττες σε σύνολο 132 γεγονός που τους κάνει να είναι η πολυνίκης ομάδα στην ιστορία των Μουντομπασκετ. Τα πάντα έχουν κάνει εκτός από ένα ποιο είναι αυτό το backtobackκαι αυτό θα προσπαθήσουν να ατυχούν φέτος στα παρκέ της Ισπανίας.

Αν θα το καταφέρουν ή όχι θα το ξέρουμε στις 14 Σεπτεμβρίου όταν το 17ο μουντομπασκετ θα μπει μια για πάντα στο χρονοντούλαπο της αθλητικής ιστορίας.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.