Κερδισμένοι Κροάτες, Γάλλοι, "μπάμ" από Σενεγάλη

Written by  Αυγ 31, 2014

Μεγάλα ντέρμπι, εντυπωσιακές φάσεις και ανατρεπτικά φινάλε έκρυβαν οι αναμετρήσεις της δεύτερης αγωνιστικής του Παγκοσμίου Κυπέλλου που συνεχίζεται με αμείωτο ενδιαφέρον στα παρκέ της Ισπανίας. Μεγάλες νίκες για Γαλλία και Κροατία, την πρώτη...έκπληξη-δώρο στην Ελλάδα πέτυχε η Σενεγάλη. 

 

Το δύο στα δύο έκανε η Κροατία, αφού στο μεγάλο ντέρμπι της ημέρας επικράτησε της Αργεντινής με 85-90 και εξασφάλισε από νωρίς την πρόκριση, βάζοντας, παράλληλα από νωρίς υποψηφιότητα για την πρώτη θέση του ομίλου, στον οποίο συμμετέχει και η Εθνική μας.

Οι Κροάτες «εκτέλεσαν» τους Αργεντίνους από τα 6,75 μ. έχοντας συνολικά 13/33 τρίποντα, ωστόσο, καρδιοχτύπησαν, αφού είδαν τον Όλιβερ Λαφαγέτ λίγο πριν τη λήξη της αναμέτρησης να πέφτει άτσαλα στο παρκέ και να αποχωρεί τραυματίας. Ο γκαρντ του Ολυμπιακού πρόλαβε, ωστόσο, να πετύχει 11 πόντους και να μοιράσει 9 ασίστ, ενώ μεγάλο παιχνίδι έκαναν οι Σίμον με 18 πόντους, Μπογκντάνοβιτς με 16 πόντους και 7 ριμπάουντ και Σάριτς με 16 πόντους και 9 ριμπάουντ.

Για την Αργεντινή που μετά την εντυπωσιακή της πρεμιέρα απογοήτευσε, συγκινητικός ήταν ο Λουίς Σκόλα, ο οποίος προσπάθησε να κερδίσει μόνος του τον αγώνα πετυχαίνοντας 30 πόντους και μαζεύοντας 9 ριμπάουντ. Ο Καμπάτζο με 13 πόντους και 6 ασίστ και ο Νοτσιόνι με 11 πόντους δεν έφτασαν για να γυρίσουν το παιχνίδι υπέρ της Αργεντινής.

Τα δεκάλεπτα: 20-28, 44-46, 63-75, 85-90

Η Γαλλία λίγο έλειψε να βρεθεί από νωρίς με την πλάτη στον τοίχο, αφού μετά την ήττα της πρεμιέρας από τη Βραζιλία, τα περιθώρια για λάθη στενεύουν, ωστόσο, η ψυχραιμία του Λοβέρν στο τέλος από τη γραμμή των βολών, έκλεψε ουσιαστικά τη νίκη από τη Σερβία με 73-74 και πήρε ανάσα. Από την πλευρά της, η ομάδα του Σάσα Τζόρτζεβιτς αυτοκτόνησε στην κυριολεξία, χάνοντας μια μοναδική ευκαιρία να πάρει από νωρίς προβάδισμα για την πρόκριση και να ελπίζει σε ό, τι καλύτερο για τη συνέχεια.

Οι Σέρβοι ήταν καλύτεροι στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα, με τον Μίλος Τεόντοσιτς ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο να μοιράζει το παιχνίδι με εξαιρετικό τρόπο και να δίνει στην ομάδα του προβάδισμα που έφτασε ακόμα και τους δέκα πόντους. Το αίσθημα της αυτοσυντήρησης λειτούργησε για τους Γάλλους που επέστρεψαν στο ματς με την αναμέτρηση να γίνεται ντέρμπι μέχρι τα τελευταία δευτερόλεπτα.

Κι ενώ η Σερβία είχε το προβάδισμα για τη νίκη στα τελευταία δευτερόλεπτα, ο Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς έκανε λάθος στα 4’’ πριν το τέλος, ο Τζόφρι Λοβέρν κέρδισε φάουλ στο 1’’ και με τις δύο βολές που εκτέλεσε, έγραψε το τελικό 73-74. Προηγουμένως είχε προλάβει να πετύχει συνολικά 19 πόντους και να μαζέψει 6 ριμπάουντ, κερδίζοντας δικαιωματικά τον τίτλο του πολυτιμότερου παίκτη της αναμέτρησης.

Άξιοι συμπαραστάτες του ο Ντιό με 15 πόντους και ο Μπατούμ με 11 πόντους και 6 ριμπάουντ. Για τους Σέρβους, η φιλότιμη προσπάθεια του Ραντούλιτσα που πέτυχε 21 πόντους και μάζεψε 7 ριμπάουντ πήγε χαμένη από το λάθος του Μπογκντάνοβιτς, ο οποίος μέχρι εκείνο το σημείο ήταν στους διακριθέντες με 12 πόντους.

Τα δεκάλεπτα: 21-20, 42-34, 62-60, 73-74

Η Τουρκία δυσκόλεψε για τρία δεκάλεπτα την υπεροπτική ομάδα των ΗΠΑ και πολλοί ήλπισαν πως μια μεγάλη έκπληξη θα καραδοκούσε, ωστόσο, οι Αμερικάνοι δεν άφησαν περισσότερα περιθώρια αμφισβήτησης και με αντεπίθεση διαρκείας στο τέλος του παιχνιδιού πήραν μια νίκη που ήρθε πολύ πιο δύσκολα από ό, τι δείχνει το τελικό 77-98.

Οι Τούρκοι δεν επέτρεψαν στους αντιπάλους τους να τρέξουν στο ανοιχτό γήπεδο, κράτησαν χαμηλά το ρυθμό και χτυπούσαν μέσα από τη ρακέτα. Με αποτέλεσμα να κρατήσουν ένα μικρό προβάδισμα μέχρι τα μισά της τρίτης περιόδου. Στο σημείο εκείνο, οι παίκτες του Μάικ Σιζέφσκι αφυπνίστηκαν και πάτησαν «γκάζι» φτάνοντας τελικά στη νίκη, σε έναν αγώνα, ωστόσο, που τις εντυπώσεις κέρδισε η ομάδα του Ενγκίν Αταμάν.

Οι Σαβάς, Γκιουλέρ και Πρέλτζιτς με 9 πόντους έκαστος ήταν οι πρώτοι σκόρερ των μαχητικών Τούρκων, ενώ ο Φαρίντ με 22 πόντους και 8 ριμπάουντ και ο Ντέιβις με 19 ηγήθηκαν της αντεπίθεσης των αμερικανών.

Τα δεκάλεπτα: 16-16, 40-35, 60-66, 77-98

Χωρίς να αντιμετωπίσει καμία δυσκολία η Ισπανία επικράτησε πολύ εύκολα της Αιγύπτου με 91-54 και έκανε μία ακόμα καλή προπόνηση στο ξεκίνημα της διοργάνωσης που ως οικοδέσποινα δεν κρύβει τη φιλοδοξία της για το χρυσό μετάλλιο.

Ο Σερζ Ιμπάκα με 18 πόντους και 8 ριμπάουντ, ο Ρούντι Φερνάντεθ με 14 πόντους και ο Πάου Γκασόλ με 12 ήταν οι πρώτοι σκόρερ των Ισπανών, ενώ από τους δύσμοιρους Αιγύπτιους που παραδόθηκαν στις ορέξεις των γηπεδούχων από το πρώτο δεκάλεπτο ξεχώρισε ο Ελγαμάλ με 16 πόντους.

Τα δεκάλεπτα: 21-10, 42-24, 64-37, 91-54

Εύκολο απόγευμα πέρασε η Αυστραλία απέναντι στην Κορέα, την οποία συνέτριψε με 55-89 και πήρε την πρώτη της νίκη στη διοργάνωση. Τα «καγκουρό» πήραν προβάδισμα από το πρώτο δευτερόλεπτο και δεν απειλήθηκαν σε κανένα σημείο του αγώνα από τους φιλότιμους κορεάτες.

Πρώτος σκόρερ για τους νικητές ήταν ο Ίνγκλις με 17 πόντους, ενώ ο Κιμ για τους Κορεάτες πέτυχε 13 πόντους.

Τα δεκάλεπτα: 17-26, 29-44, 41-66, 55-89

Με έναν εντυπωσιακό Γκαρσία που διέλυσε κάθε αμυντικό σύστημα των αντιπάλων της, η Δομινικανή Δημοκρατία επικράτησε δύσκολα με ξέσπασμα στο τελευταίο δεκάλεπτο της Ν. Ζηλανδίας με 76-63 και πανηγύρισε την πρώτη της νίκη στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Ο γκαρντ των HoustonRocketsέκανε πράγματα και θαύματα στο παρκέ και ολοκλήρωσε την αναμέτρηση με 29 πόντους και 6 ριμπάουντ, οδηγώντας την ομάδα της χώρας του στην πρώτη της νίκη στο τουρνουά. Ο Μαρτίνεζ πρόσθεσε άλλους 12 πόντους και 6 ριμπάουντ, ενώ από τους ηττημένους ο Αμπερκρόμπι σημείωσε 22 πόντους και ο Πένι 15.

Τα δεκάλεπτα: 14-16, 34-27, 51-50, 76-63

Η Φιλανδία ξεπέρασε πολύ γρήγορα το σοκ του εξευτελισμού από τις ΗΠΑ και με τον Σων Χαφ να κάνει εντυπωσιακό παιχνίδι από τα 6,75 πετυχαίνοντας 5/8 πήρε μια πολύτιμη νίκη απέναντι στην Ουκρανία με 81-76.

Οι Φιλανδοί που πέρσι στο Ευρωμπάσκετ έκαναν μεγάλη ζημιά στην Εθνική μας, είχαν ως μεγάλους πρωταγωνιστές εκτός από τον Χαφ, που εκτός από τους 23 πόντους του μάζεψε και 8 ριμπάουντ, τους Κόπονεν με 14 πόντους και 9 ασίστ και τον Μέρφι με 12 πόντους και 8 ριμπάουντ.

Αντίθετα, η Ουκρανία δεν κατάφερε να ζευγαρώσει τις νίκες της και γνώρισε την ήττα παρά τους 24 πόντους και τις 9 ασίστ του Τζέτερ και τους 15 πόντους του Πουστοζβόνοβ.

Τα δεκάλεπτα: 20-22, 35-37, 57-52, 81-76

 Σε… οικογενειακή υπόθεση εξελίχθηκε η αναμέτρηση της Σλοβενίας με το Μεξικό, καθώς τα αδέρφια Ντράγκιτς ανέλαβαν να οδηγήσουν την Εθνική τους ομάδα στη δεύτερη νίκη τους στη διοργάνωση.

Ο Γκόραν Ντράγκιτς πέτυχε 18 πόντους και μοίρασε 6 ασίστ, ενώ ο αδερφός του, Ζόραν σημείωσε 22 πόντους έχοντας το απόλυτο σε όλες του τις προσπάθειες (4/4 δίποντα, 4/4 τρίποντα, 2/2 βολές) και μετέτρεψαν σε οικογενειακό σόου τη νίκη της Σλοβενίας με 89-68 απέναντι στο Μεξικό που παρέδωσε τα όπλα με το ξεκίνημα της τρίτης περιόδου. Μοναδικός διασωθείς ο Αγιόν που πέτυχε 23 πόντους.

Τα δεκάλεπτα: 24-18, 46-47, 65-50, 89-68

Το μεγάλο «μπαμ» στο Παγκόσμιο Κύπελλο έκανε η Σενεγάλη που με κορυφαίο τον εντυπωσιακό Γκορκουί Ντιένγκ πήρε σπουδαία νίκη απέναντι στο Πουέρτο Ρίκο με 82-75 και απέδειξε πως η νίκη της Εθνικής μας κάθε άλλο παρά αμελητέα μπορεί να είναι.

Οι Αφρικανοί αποτελούν μια πολύ αθλητική ομάδα που όποιος την υποτιμήσει θα το πληρώσει και αυτό το απέδειξαν απέναντι στο Πουέρτο Ρίκο που, ωστόσο, ήταν και εξαιρετικά άτυχο, αφού είδε τρεις βασικούς παίκτες του, τον Αρόγιο, τον Μπαρέα και τον Βασάγιο να αποχωρούν τραυματίες, γεγονός που δυσκόλεψε πολύ τις προσπάθειές τους.

Σύμφωνα δε με τις εκτιμήσεις, ο Αρόγιο έχει πάθει σοβαρή ζημιά και δεν αποκλείεται να χάσει και το υπόλοιπο του τουρνουά, κάτι που θα ωφελήσει την Εθνική μας Ομάδα, με την οποία θα βρεθούν αντιμέτωποι στην τρίτη αγωνιστική πριν από την διακοπή του ομίλου μας.

Αγωνιστικά, ο Ντιένγκ σημείωσε 18 πόντους και μάζεψε 13 ριμπάουντ, ενώ 20 πόντους σημείωσε ο Φαγιέ. Από τους λαβωμένους και ηττημένους Πορτορικάνους, ο Μπάλκμαν σημείωσε 15 πόντους και ο Μπαρέα πρόλαβε να σημειώσει 15.

Τα δεκάλεπτα: 20-29, 41-40, 63-58, 82-75

Ένα εύκολο απόγευμα πέρασε η Βραζιλία για τη δεύτερη αγωνιστική του πρώτου ομίλου, καθώς απέναντι στο Ιράν δεν δυσκολεύτηκε να διπλασιάσει τις νίκες της, φτάνοντας με «σβηστές» μηχανές σε ένα χαλαρό 79-50.

Οι Γκαρσία με 12 πόντους, Μπαρμπόσα με 11 και Σπλίτερ με 10 ήταν μπροστάρηδες στη νίκη των Βραζιλιάνων που πλέον μπορούν να ελπίζουν σε ένα καλό πλασάρισμα στον όμιλό τους, ενώ με 13 πόντους τελείωσε τον αγώνα ο Τζαμσιντί και με 11 ο Καμράνι για το Ιράν.

Τα δεκάλεπτα: 17-18, 40-24, 61-36, 79-50

Δύσκολο βράδυ πέρασε και η Λιθουανία που χρειάστηκε μια καλύτερη εμφάνιση στο δεύτερο ημίχρονο για να κάμψει την αντίσταση της μαχητικής Αγκόλα με 75-62 και να κάνει δύο τις νίκες της στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Ο Μοτιεγιούνας με 12 πόντους και 5 ριμπάουντ ήταν ο πρώτος σκόρερ των νικητών, ενώ ο Βαλανσιούνας έκανε double-doubleμε 11 πόντους και 13 ριμπάουντ. Για την Αγκόλα, ο Μίνγκας με 14 πόντους και 9 ριμπάουντ ήταν ο κορυφαίος.

Τα δεκάλεπτα: 23-22, 38-35, 63-49, 75-62

Φωτό: FIBA

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.