Η κλήρωση του Προολυμπιακού Τουρνουά

Written by  Νοε 27, 2023

Πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας (27/11) στα γραφεία της FIBA λίγο έξω από τη Γενεύη η κλήρωση για τα τέσσερα Προολυμπιακά Τουρνουά, που θα διεξαχθούν 2-7 Ιουλίου σε Ελλάδα, Ισπανία, Λετονία και Πουέρτο Ρίκο.

 

Η Εθνική ομάδα μπάσκετ θα είναι οικοδέσποινα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και θα αντιμετωπίσει στον δεύτερο όμιλο τη Δομινικανή Δημοκρατία και την Αίγυπτο. Στον άλλο όμιλο του Προολυμπιακού Τουρνουά που θα διεξαχθεί στην Ελλάδα κληρώθηκαν η Σλοβενία, η Νέα Ζηλανδία και η Κροατία.

 

 

Οι δύο πρώτες ομάδες καθενός ομίλου προκρίνονται στα ημιτελικά και οι νικητές των δύο ημιτελικών αναμετρώνται στον τελικό, όπου η νικήτρια ομάδα εξασφαλίζει το εισιτήριο για το Παρίσι.

 

Παρόντες στην κλήρωση ήταν ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Βαγγέλης Λιόλιος, ο μάνατζερ της Εθνικής Ανδρών, Νίκος Ζήσης και ο γενικός διευθυντής της ΕΟΚ, Ντίνος Σβερκούνος.

 

Ο γενικός γραμματέας της FIBA, Ανδρέας Ζαγκλής, δήλωσε λίγο πριν την κλήρωση: «Είμαι χαρούμενος που έχουμε εδώ εκπροσώπους από τις οικοδέσποινες χώρες. Θα φιλοξενηθεί ένα Προολυμπιακό Τουρνουά στον Πειραιά, σε ένα γήπεδο που συνδέθηκε με το θαύμα του Ευρωμπάσκετ του 2017, στη Βαλένθια, τη Ρίγα και το Σαν Χουάν. Έχουμε 12 από τις κορυφαίες 20 ομάδες του κόσμου σε αυτά τα τέσσερα τουρνουά και θα είναι το κάτι άλλο. Η ποιότητα των εθνικών ομάδων θα είναι μεγάλη και είμαι σίγουρος πως θα είναι συναρπαστικά και τα τέσσερα Προολυμπιακά Τουρνουά».

 

Την κλήρωση έκανε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας μπάσκετ του Νοτίου Σουδάν και άλλοτε διεθνής παίκτης, Λούολ Ντενγκ.  

 

 

Προολυμπιακό Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας

 

1ος Όμιλος: Σλοβενία, Νέα Ζηλανδία, Κροατία

 

2ος Όμιλος: Ελλάδα, Δομινικανή Δημοκρατία, Αίγυπτος

 

Προολυμπιακό Βαλένθια

 

1ος Όμιλος: Ισπανία, Λίβανος, Aνγκόλα

 

2ος Όμιλος: Πολωνία, Φινλανδία, Μπαχάμες

 

Προολυμπιακό Ρίγας

 

1ος Όμιλος: Λετονία, Γεωργία, Φιλιππίνες

 

2ος Όμιλος: Βραζιλία, Μαυροβούνιο, Καμερούν

 

Προολυμπιακό Σαν Χουάν

 

1ος Όμιλος: Λιθουανία, Μεξικό, Ακτή Ελεφαντοστού

 

2ος Όμιλος: Πουέρτο Ρίκο, Ιταλία, Μπαχρέιν

 

Το πρόγραμμα της Ελλάδας:

 

2/7 Αίγυπτος-Δομινικανή Δημοκρατία

 

3/7 Δομινικανή Δημοκρατία-Ελλάδα

 

4/7 Ελλάδα-Αίγυπτος

 

5/7 Ρεπό

 

6/7 Ημιτελικοί

 

7/7 Τελικοί

 

Το πρόγραμα του Α’ Ομίλου στο ΣΕΦ

 

2/7 Σλοβενία-Κροατία

 

3/7 Κροατία-Νέα Ζηλανδία

 

4/7 Νέα Ζηλανδία-Σλοβενία

 

Οι οκτώ ομάδες που έχουν ήδη προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι Γαλλία (οικοδέσποινα), Γερμανία, Σερβία (Ευρώπη), ΗΠΑ, Καναδάς (Αμερική), Ιαπωνία (Ασία), Νότιο Σουδάν (Αφρική), Αυστραλία (Ωκεανία). Το ολυμπιακό τουρνουά μπάσκετ θα διεξαχθεί 27 Ιουλίου με 11 Αυγούστου στη Γαλλία με την πρώτη φάση να φιλοξενείται στο «Πιέρ Μορουά» της Λιλ και την τελική στο «Παλέ Ντε Μπερσί» του Παρισιού.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.