Η προϊστορία της Εθνικής με τους αντιπάλους της στον όμιλο (vids)

Written by  Σεπ 04, 2015

Ομάδες με πλούσια προϊστορία, αλλά και άλλες με σχετικά σύντομο παρελθόν απέναντι στην Ελλάδα, αποτελούν τον όμιλο της Εθνικής μας στο 39ο Ευρωμπάσκετ που πλέον μετρά ώρες αντίστροφα για το πρώτο τζάμπολ.

 

Το agapotobasket.gr θυμίζει το παρελθόν της Εθνικής μας με τους πέντε αντιπάλους που θα βρει απέναντί της στον τρίτο όμιλο της διοργάνωσης.

Κροατία

Η Κροατία είναι παλιά…γνώριμη της Εθνικής μας, καθώς από την εποχή της ανεξαρτητοποίησής της έως σήμερα οι δύο ομάδες έχουν αναμετρηθεί συνολικά είκοσι μία φορές σε επίσημους αγώνες και άπειρες άλλες σε φιλικούς. Η πρώτη συνάντηση των δύο ομάδων μετά την διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας, ήταν για το τουρνουά του Μπάρι όταν και η εθνική μας γνώρισε τη συντριβή με 80-101.

Η πρώτη αναμέτρηση της Εθνικής μας με την Κροατία σε Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, ήρθε το 1993 στη Γερμανία με τις σκιές του πολέμου ακόμα να μην έχουν σβηστεί και το παγκόσμιο μπάσκετ να θρηνεί τον μόλις προ ολίγων ημερών αδόκητο θάνατο του κορυφαίου Ευρωπαίου Μπασκετμπολίστα, Ντράζεν Πέτροβιτς. Η Εθνική μας ομάδα κατέκτησε την τέταρτη θέση στο τουρνουά, αφού στον μικρό τελικό διασύρθηκε από την Κροατία με 59-99.

 

 

 

 


Η πρώτη συνάντηση των δύο ομάδων σε Παγκόσμιο ήταν το 1994 στο Τορόντο του  Καναδά, με την Εθνική μας να ηττάται εύκολα δύο φορές. Η πρώτη ήταν στον δεύτερο προκριματικό γύρο, όταν και στο ντέρμπι της πρωτιάς του ομίλου έχασε με 55-81, ενώ η δεύτερη ήταν στον μικρό τελικό της διοργάνωσης, όταν, αφού πρώτα είχε την τιμή να είναι η μοναδική ομάδα που κράτησε τις ΗΠΑ κάτω από τους 100 πόντους, ηττήθηκε από την Κροατία με 60-78 και κατέλαβε την τέταρτη θέση.

 

 

 

Παιχνίδι που έσπασε καρδιές ήταν και ο αγώνας της δεύτερης φάσης των ομίλων στο Ευρωμπάσκετ της Ισπανίας (2007). Η Εθνική μας παραλίγο να «αυτοκτονήσει» χαρίζοντας προβάδισμα τεσσάρων πόντων που είχε απέναντι στην Κροατία μέσα σε μόλις δώδεκα δευτερόλεπτα. Στην τελευταία επίθεση και με το σκορ ισόπαλο 78-78, ο Βασίλης Σπανούλης πήρε τη μπάλα, ελίχθηκε και, αφού «έσπασε τη μέση» του Πλάνινιτς, πέτυχε ένα απίστευτο buzzer beater που χάρισε τη νίκη στην ελληνική ομάδα με 81-78.

 

 

 

Ελλάδα και Κροατία συναντήθηκαν σε επίσημο παιχνίδι και στο Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας, όπου στην τελευταία αναμέτρηση για τον δεύτερο προκριματικό γύρο, η Εθνική μας έπαιζε την επιβίωσή της με ελάχιστες ελπίδες πρόκρισης απέναντι στους Κροάτες. Το ματς ήταν συγκλονιστικό και κρίθηκε στις δύο παρατάσεις, με τους Κροάτες να παίρνουν τελικά τη νίκη με 88-92 και την Ελλάδα να τερματίζει στην τελευταία θέση του ομίλου και να αποκλείεται με πόνο, αλλά με ψηλά το κεφάλι.

 

 

 

Η τελευταία επίσημη αναμέτρηση μεταξύ των δύο ομάδων ήταν στο Μουντομπάσκετ της Ισπανίας, όπου στην φάση των ομίλων η Εθνική μας επικράτησε εύκολα με 76-65

Συνολικά οι δύο ομάδες έχουν αναμετρηθεί 23 φορές σε όλες τις διοργανώσεις με την Ελλάδα να έχει 12 νίκες και την Κροατία 11. Η μεγαλύτερη σε έκταση νίκη της Εθνικής μας Ομάδας ήταν στο Διεθνές Τουρνουά Ακρόπολις του 2006 με 79-54 (+25), ωστόσο, μετράει και δύο συντριβές, η πρώτη στο Ευρωμπάσκετ του 1993 στη Γερμανία με 59-99 (-40), ενώ ένα χρόνο νωρίτερα είχε ηττηθεί στο Προολυμπιακό Τουρνουά για τη Βαρκελώνη με 63-102 (-39).

Σλοβενία

Όμορφες αναμνήσεις έχει η Εθνική μας Ομάδα από τις αναμετρήσεις της με την Σλοβενία στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, που σε πέντε συναντήσεις η Ελλάδα μετρά τρεις νίκες και δύο ήττες.

Η πρώτη, ωστόσο, ήττα της Εθνικής από τη Σλοβενία ήρθε στο επικό Ευρωμπάσκετ της Σερβίας, όταν στη δεύτερη αγωνιστική του τουρνουά η Ελλάδα ηττήθηκε πολύ εύκολα με 56-68. Ήταν η ήττα που χρειαζόταν για να δοθεί το σύνθημα στην ελληνική ομάδα να επιδείξει το καλύτερό της πρόσωπο. Από το σημείο εκείνο η Εθνική μας μεταμορφώθηκε και, έπειτα από μια σειρά από εκπληκτικές εμφανίσεις, έφτασε τελικά στην κατάκτηση του τροπαίου, νικώντας στον τελικό εύκολα τη Γερμανία του Ντιρκ Νοβίτσκι.

Οι επόμενες αναμετρήσεις των δύο ομάδων ήταν γεμάτες σασπένς, ένταση, πάθος, και πολλές ανατροπές. Στο Ευρωμπάσκετ της Ισπανίας το 2007, οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν στους 8 της διοργάνωσης. Η Ελληνική Ομάδα πέντε λεπτά πριν το τέλος βρέθηκε πίσω στο σκορ με 57-42 και όλα έδειχναν πως δε θα είχε την ευκαιρία να διεκδικήσει κάτι καλύτερο. Στο σημείο εκείνο, ωστόσο, μίλησε η κλάση των μεγάλων παικτών. Παπαλουκάς, Βασιλόπουλος, Διαμαντίδης και Ζήσης οδήγησαν την ομάδα σε μια επική ανατροπή με 63-62 και στην πρόκριση στον ημιτελικό, εκεί όπου έζησε τη μεγάλη σφαγή των οικοδεσποτών Ισπανών.

 

 

 

Δεύτερο πλήγμα στους Σλοβένους ήρθε στο Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας και τον μικρό τελικό. Εκεί, δέσποσε η ηγετική φυσιογνωμία του Σοφοκλή Σχορτσιανίτη, ο οποίος με μια εκπληκτική εμφάνιση ήταν ο ογκόλιθος της μεγάλης νίκης που ήρθε με δραματικό τρόπο στην εκπνοή με 57-56. Η Εθνική μας κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο και οι Σλοβένοι έμειναν με τη χαρά ότι το άγγιξαν, αλλά δεν κατάφεραν να το κατακτήσουν.

 

 

 

 

Νίκη και στο Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας για την Εθνική μας που επικράτησε με 68-60 της Σλοβενίας για τη φάση των ομίλων.

Η τελευταία συνάντηση της Ελλάδας με την Σλοβενία ήταν στο προηγούμενο Ευρωμπάσκετ, όταν η διοργανώτρια χώρα του τουρνουά με τη νίκη της με 65-73 στη δεύτερη φάση των ομίλων ουσιαστικά «ψαλλίδισε» τις όποιες ελπίδες είχε η Εθνική μας να προκριθεί.

Συνολικά οι δύο ομάδες έχουν αναμετρηθεί 14 φορές σε όλα τα επίπεδα (8-6 οι νίκες για την Ελλάδα), ενώ πρώτη τους αναμέτρηση ήταν στο Τουρνουά Ακρόπολις του ’95, όταν και η Εθνική μας επιβλήθηκε της αντιπάλου της με 82-73. Η μεγαλύτερη σε έκταση νίκη της Εθνικής μας ήταν και πάλι στο Τουρνουά Ακρόπολις, αυτή τη φορά το 2010, όταν και επικράτησε με 96-72, ενώ η μεγαλύτερη ήττα ήρθε στο διεθνές φιλικό τουρνουά του Μάριμπορ πριν από το Ευρωμπάσκετ του 2009, όταν και η Σλοβενία νίκης με 64-81.

Ολλανδία

Η προϊστορία με την Ολλανδία είναι μοιρασμένη για τις δυο ομάδες, καθώς σε συνολικά 14 αναμετρήσεις σε όλες τις διοργανώσεις, η Εθνική μας μετρά 8 νίκες και 6 ήττες.

Η πρώτη αναμέτρηση των δύο ομάδων έγινε το 1949 στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανδρών στο Κάιρο, όπου η Εθνική μας επικράτησε με 46-28, ενώ η τελευταία – πριν το πρόσφατο τουρνουά «Ακρόπολις» - είναι μόλις το 1999, με τις δυο ομάδες να συναντώνται σε φιλική αναμέτρηση στη Γλυφάδα και την Εθνική μας να επικρατεί εύκολα με 76-56. Η μεγαλύτερη σε έκταση νίκη της Εθνικής μας ήταν στα προκριματικά του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 1989 στη Θεσσαλονίκη με 102-62, ενώ η μεγαλύτερη νίκη των Ολλανδών επί της Εθνικής μας σημειώθηκε στα προκριματικά του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 1975 στη Χάγη με 68-83.

Σε τελική φάση πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, οι δύο ομάδες έχουν συναντηθεί το 1975 όπου η Ολλανδία επικράτησε με 65-66 και η Εθνική μας είχε καταλάβει την 12η θέση με 1 νίκη και 6 ήττες, καθώς και στην επόμενη διοργάνωση, το 1977 στο Τορίνο, με την Ελλάδα να επικρατεί με 79-75 και να καταλαμβάνει τελικά την 9η θέση με 3 νίκες και 4 ήττες.

FYROM

Σύντομη είναι η προϊστορία των δύο ομάδων, καθώς σε επίπεδο Ανδρών έχουν συναντηθεί μόλις δύο φορές, έχοντας από μία νίκη η καθεμία. Η πρώτη αναμέτρηση των δύο ομάδων έγινε στο Ευρωμπάσκετ του Πόζναν το 2009, εκεί όπου η Εθνική μας επικράτησε πολύ εύκολα στην πρεμιέρα της διοργάνωσης με 86-54 και τελικά έφτασε ως την τρίτη θέση και το χάλκινο μετάλλιο με συνολική αποκομιδή 6 νίκες και 3 ήττες.

Οι δύο ομάδες συναντήθηκαν ξανά και στο Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας το 2011, με την FYROM να παίρνει αυτή τη φορά τη νίκη με 58-72.

Γεωργία

Μόνο νίκες έχει η Εθνική μας απέναντι στην ομάδα της Γεωργίας, μια παράδοση που όλοι θα ήθελαν να συνεχιστεί και στο Ζάγκρεμπ. Σε επίπεδο ανδρών, η πρώτη αναμέτρηση ήταν το 1996 στο πλαίσιο των προκριματικών για το Ευρωμπάσκετ 1997, με την Εθνική μας Ομάδα να πετυχαίνει και την ευρύτερη μέχρι σήμερα σε έκταση νίκη της με 100-66.

Οι δυό ομάδες συναντήθηκαν και πάλι στον όμιλο του Ευρωμπάσκετ 2011 στο Βίλνιους με την Εθνική μας να επικρατεί και πάλι σχετικά εύκολα με 73-60.

Γιώργος Αράπογλου

 

Γεννημένος στην Ν. Φιλαδέλφεια και μεγαλωμένος στο Καματερό, σε μια γειτονιά γεμάτη αλάνες και άπειρους χώρους για την διεύρυνση της παιδικής φαντασίας, από μικρός δύο πράγματα ήταν ξεκάθαρα μέσα του.

 

Ότι θα ασχοληθεί με τον αθλητισμό και ότι κάποτε θα γίνει δημοσιογράφος. Από τη μια, η κλίση στο γράψιμο φαινόταν από τις πρώτες εκθέσεις του δημοτικού και τις άπειρες μικρές εφημερίδες που τύπωνε, από την άλλη, που τον έχανες, που τον έβρισκες, με μια μπάλα στο χέρι ήταν. Την πορτοκαλί, αυτή με τα σπυριά!

 

Μεγαλώνοντας, το ύψος δε βοήθησε να ασχοληθεί ενεργά με το μπάσκετ πέρα από κάποιες ομάδες της γειτονιάς ή τα σχολικά πρωταθλήματα, ωστόσο, τον αθλητισμό δεν τον εγκατέλειψε. Υπήρξε αθλητής με δελτίο του Ιωνικού Ν.Φ., για έξι χρόνια, περνώντας αρχικά από τα τμήματα ενόργανης γυμναστικής και στη συνέχεια από το χάντμπολ, με συμπαίκτες αθλητές που αρκετά χρόνια αργότερα, στελέχωσαν και την Εθνική Ομάδα.

 

Η δημοσιογραφία, ωστόσο, τον κέρδισε. Ο μεγάλος του έρωτας ήταν το ραδιόφωνο. Την πρώτη του ραδιοφωνική εκπομπή την έκανε σε ηλικία μόλις 15 ετών. Στα επόμενα χρόνια εργάστηκε σε πολλά από τα μεγαλύτερα Μέσα της έντυπης και ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας (Flash, ΝΕΑ, Χρηματιστήριο, Ταχυδρόμος, Veto, ΝΟΟΖ κλπ) και πέρασε από όλων των ειδών τα ρεπορτάζ (ελεύθερο, αθλητικό, πολιτικό, καλλιτεχνικό, αυτοδιοίκησης, τουριστικό κλπ). Εργάστηκε επίσης ως διορθωτής και επιμελητής κειμένων σε αρκετά έντυπα, καθώς και ως υπεύθυνος επικοινωνίας στην εταιρεία WIDEServicesPC.

 

Είναι μέλος της συντακτικής ομάδας του πρώτου ελληνικού περιοδικού δρόμου «ΣΧΕΔΙΑ» από το πρώτο τεύχος, ενώ έχει ασχοληθεί και με την εκπαίδευση ενηλίκων. Το τελευταίο διάστημα ετοιμάζεται για την έκδοση του πρώτου του μυθιστορήματος.

Από τη θέση του Αρχισυντάκτη του «Agapotobasket.gr», ευελπιστεί να βάλει το πιο σημαντικό «τρίποντο» της δημοσιογραφικής του ζωής. Να δημιουργήσει με τη βοήθεια της συντακτικής ομάδας μια μεγάλη μπασκετική κοινότητα που θα αλλάξει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το άθλημα και θα φέρει άλλο χρώμα στις κερκίδες των ελληνικών γηπέδων.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.