Ήταν άδικο και κρίμα…

Written by  Φεβ 20, 2016

Η Εθνική Γυναικών έφτασε μια «ανάσα» από την πρώτη της νίκη επί της Ρωσίας και την τρίτη της σε ισάριθμες αναμετρήσεις στα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2017, ωστόσο, η αδράνεια του τελευταίου διλέπτου της στέρησε μια πολύ σπουδαία νίκη που θα την έφερνε στην κορυφή του ομίλου.

Η Ελλάδα προηγήθηκε με 9 πόντους 5’ πριν το τέλος, όμως, η Ρωσία απέδειξε πόσο μεγάλη ομάδα είναι, ήταν πιο ψύχραιμη στα τελευταία λεπτά και με μία εύστοχη βολή από την Οσίποβα στα 0,9’’ πριν το τέλος «έκλεψε» τη νίκη από τα χέρια της ελληνικής ομάδας.

Πλέον, η ελληνική ομάδα αναζητά να ξαναβρεί την ηρεμία της και να αναζητήσει νίκες που θα την διατηρήσουν σε τροχιά πρόκρισης, αρχής γενομένης από την εκτός έδρας αναμέτρηση της Τετάρτης με την Ελβετία.

Το γήπεδο ήταν κατάμεστο από τους φιλάθλους της Χαλκίδας που υποστήριξαν με θέρμη τις προσπάθειες της Εθνικής ομάδας, ενώ στις κερκίδες βρέθηκαν και περίπου 40 φίλαθλοι της Ρωσίας.

Ρυθμό στα διαλείμματα έδωσαν οι νεαρές μαζορέτες της ακαδημίας της Εθνικής Ομάδας «Αμαζόνες Βάρης» που χειροκροτήθηκαν σε κάθε τους εμφάνιση για το όμορφο θέαμα που προσέφεραν.

Η ελληνική ομάδα ξεκίνησε πολύ καλά την αναμέτρηση και με την πλύ καλή της άμυνα κατάφερε να κρατάει χαμηλά την Ρωσία, που σκόραρε μόνο μέσα από το καλάθι εκμεταλλευόμενη τα πανύψηλα κορμιά των Οσίποβα και Βαντέεβα.

Η Εβίνα Μάλτση οδήγησε την Εθνική στο σκοράρισμα, ωστόσο, παρά την καλή άμυνα που έπαιζαν τα κορίτσια του Κώστα Κεραμιδά, που κράτησαν την Ρωσία στα 0/7 τρίποντα στα πρώτα 9’, η αδράνεια του τελευταίου λεπτού της πρώτης περιόδου έφερε τις φιλοξενούμενες μπροστά στο σκορ με 11-15.

Έχοντας βρει σκορ και από τα 6,75 μ. η Ρωσία πήρε μια διαφορά 7 πόντων στο 12’ (13-20), όμως, η ελληνική ομάδα αντέδρασε και με «όχημα» την πολύ καλή της άμυνα και την σωστή κυκλοφορία της μπάλας, ισοφάρισε σε 24-24 στο 17’ και πέρασε μπροστά στο τέλος του ημιχρόνου με 32-31.

Η ελληνική ομάδα δεν μπήκε συγκεντρωμένη στο δεύτερο ημίχρονο κάτι που εκμεταλλεύτηκαν οι φιλοξενούμενες και με εύκολους πόντους κάτω από το καλάθι πήραν και πάλι μια διαφορά 5 πόντων (34-39 στο 23’). Η Ζωή Δημητράκου και η Εβίνα Μάλτση το πήραν… πάνω τους και με συνεχόμενους πόντους, σε συνδυασμό με την σταθερά καλή ελληνική άμυνα, έφεραν την Εθνική μας και πάλι μπροστά στο σκορ με 49-43 στο 17’.

Παρά την αντίδραση της ρωσικής ομάδας που ισοφάρισε με ένα γρήγορο 0-6, οι παίκτριες της Εθνικής δεν έχασαν την ψυχραιμία τους και ξαναπέρασαν μπροστά στο τέλος του δεκαλέπτου με 53-51, χάνοντας, μάλιστα, ευκαιρίες να μπουν στην τελευταία περίοδο με μεγαλύτερη διαφορά.

Με τον κόσμο στο πλευρό της και την εντυπωσιακή της άυνα, η Εθνική ομάδα κράτησε τις Ρωσίδες χωρίς πόντο για 4’ και με την Εβίνα Μάλτση να πετυχαίνει μεγάλα σουτ, πήρε μια σημαντική διαφορά (60-51 στο 35’), έφτασε για πρώτη φορά σε διψήφια διαφορά (64-54) και φάνηκε πως μπήκε στη θέση του οδηγού για τη νίκη.

Με την Εβίνα Μάλτση εκτός για λίγα λεπτά λόγω ενός μικρού τραυματισμού και τον ενθουσιασμό να έχει παρασύρει τις παίκτριες της ελληνικής ομάδας, η Ρωσία έκανε την αντεπίθεσή της και με ένα σερί 2-12, ισοφάρισε σε 66-66 στο 39’,  στέλνοντας την αναμέτρηση σε δραματικό φινάλε.

Η Ελλάδα είχε την ευκαιρία να πάρει ξανά προβάδισμα, ωστόσο, η Εβίνα Μάλτση αστόχησε στην επίθεση και η Ρωσία κέρδισε φάουλ για βολές στα 0,9’’ με την Οσίποβα να ευστοχεί στην δεύτερη και να «κλέβει» τη νίκη.

Παρά την απογοήτευση του αποτελέσματος η Εθνική μας έδειξε ότι είναι ομάδα με ποιότητα και ότι μπορεί να φτάσει στον στόχο της, ενώ στα δύσκολα βγήκαν μπροστά οι παίκτριες με προσωπικότητα που πήραν την ομάδα από το «χέρι» και την έφτασαν μια «ανάσα» από την πολύ μεγάλη νίκη.

Η Εβίνα Μάλτση είχε 22 πόντους με 5 ριμπάουντ, 2 ασίστ και 2 κλεψίματα, όμως, η απουσία της στο κρίσιμο σημείο του τελευταίου δεκαλέπτου στέρησε ένα μεγάλο κομμάτι από την επιθετική δύναμη της ελληνικής ομάδας.

Εξαιρετική εμφάνιση έκανε και η Ζωή Δημητράκου με 18 πόντους, 6 ριμπάουντ, 5 ασίστ και 1 κλέψιμο, η Άρτεμις Σπανού είχε 9 πόντους με 5 ριμπάουντ και 2 ασίστ, ενώ η Όλγα Χατζηνικολάου είχε 7 πόντους, 5 ριμπάουντ, 4 ασίστ, αλλά και 6 λάθη.

Η Ιρίνα Οσίποβα εκτός από την βολή που χάρισε τη νίκη στη Ρωσία, ήταν εκ των πρωταγωνιστριών της ομάδας της με 15 πόντους, 8 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 2 κλεψίματα και 1 κόψιμο, έχοντας άξιες συμπαραστάτριες τις Τατιάνα Βίντμερ που έκανε double-double με 12 πόντους, 10 ριμπάουντ και 2 ασίστ και την Ευγένια Μπελιάκοβα που «άγγιξε» το triple-double με 15 πόντους, 8 ριμπάουντ και 7 ασίστ.

Τα δεκάλεπτα: 11-15, 32-31, 53-51, 66-67

Ελλάδα (Κεραμιδάς): Σταυρίδου, Δημητράκου 18, Χατζηνικολάου 7, Χαλιβέρα, Μάλτση 22, Παπαμιχαήλ 4, Λύμουρα, Σωτηρίου 4, Κοσμά, Σπανού 9, Σπυριδοπούλου, Καλτσίδου 2

Ρωσία (Βασίν): Λεβτσένκο 2, Μπελιάκοβα 15, Βίντμερ 12, Μπέγκλοβα 2, Βιέρου, Οσίποβα 15, Σάποβα, Μάιγκα, Βαντέεβα 13, Κολοσόφκαια 3, Τσερεπάνοβα 3, Μούσινα 2

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.