Ήττα από «Μπάρτσα» και τώρα… τρέχει

Written by  Ιαν 16, 2014

Η «καυτή» ατμόσφαιρα που δημιούργησαν οι χιλιάδες φίλοι του Ολυμπιακού που γέμισαν το ΣΕΦ για δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι δεν ήταν αρκετή για να οδηγήσει τον Ολυμπιακό στη νίκη απέναντι στην Μπαρτσελόνα και η ήττα με 72-81 τον φέρνει πια σε μειονεκτική θέση στον πέμπτο όμιλο του Top 16 όχι μόνο για την κατάληψη μιας εκ των δύο προνομιούχων θέσεων, αλλά ακόμα και για την πρόκριση στην οχτάδα της διοργάνωσης.

 

Το ΣΕΦ ήταν κατάμεστο και είχε φορέσει από νωρίς τα γιορτινά του για να υποδεχθεί μία από τις πιο φορμαρισμένες ομάδες της Ευρωλίγκα και βασική αντίπαλο για την κατάκτηση της πρώτης θέσης, αλλά και δύο παλιούς γνώριμους, για τους οποίος ακόμα και ο Γιώργος Μπαρτζώκας έκανε λόγο κατά την συνέντευξη Τύπου πριν από το παιχνίδι. Ο λόγος για τον Κώστα Παπανικολάου και τον Τζόι Ντόρσεϊ, οι οποίοι επέστρεψαν για πρώτη φορά ως αντίπαλοι με την ομάδα που κατέκτησαν την κορυφή της Ευρώπης.

Ο νεαρός διεθνής πάουερ φόργουορντ κατά την είσοδό του στον αγωνιστικό χώρο για την προθέρμανση καταχειροκροτήθηκε σε ένδειξη αναγνώρισης της προσφοράς του από τους φιλάθλους που είχαν ήδη αρχίσει να γεμίζουν το ΣΕΦ και ο ίδιος ανταπέδωσε με έναν χαιρετισμό, ενώ στο βλέμμα του ήταν χαραγμένα τα ανάμικτα συναισθήματά του. Αντίθετα, ο Αμερικανός σέντερ πέρασε απαρατήρητος πέρα από κάποια χλιαρά χειροκροτήματα κατά την είσοδό του, δείγμα ότι οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού δεν ξέχασαν τις δηλώσεις του μετά την αποχώρησή του από την ομάδα, ωστόσο, είχε έναν εγκάρδιο χαιρετισμό με τον βοηθό του Γιώργου Μπαρτζώκα, Χρήστο Μαρμαρινό.

Πριν από τον αγώνα, ο Στράτος Περπέρογλου παρέλαβε το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη της Ευρωλίγκα για τον μήνα Δεκέμβριο, ενώ οι πρόεδροι του Ολυμπιακού, Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος, βράβευσαν τον Κώστα Παπανικολάου και τον Τζόι Ντόρσεϊ για την προσφορά τους στον σύλλογο και ιδιαίτερα στην κατάκτηση των δύο συνεχόμενων τίτλων του Πρωταθλητή Ευρώπης.

Στα αγωνιστικά, οι «ερυθρόλευκοι» παρατάχτηκαν με τα γνωστά τους προβλήματα, τον Έισι Λο και τον Μπρεντ Πέτγουεϊ, οι οποίοι θα λείψουν ακόμα για αρκετό καιρό από τις υποχρεώσεις της ομάδας, αλλά και τον Δημήτρη Αγραβάνη, ο οποίος αντιμετώπιζε δερματικό πρόβλημα στο πόδι και δεν ήταν σε θέση να αγωνιστεί. Αντίθετα, ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο όχι μόνο συμπεριελήφθη κανονικά στην δωδεκάδα της Μπαρτσελόνα, αφού ξεπέρασε το πρόβλημα του τραυματισμού που τον ταλαιπωρούσε, αλλά ήταν και εκείνος που έκρινε τον αγώνα με την απόδοσή του ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έκανε πράξη αυτό που φαινόταν από τις προηγούμενες μέρες και ξεκίνησε τον αγώνα με τον Μίρζα Μπέγκιτς στην αρχική πεντάδα προκειμένου να μαρκάρει τον πανύψηλο σέντερ της Μπαρτσελόνα Αντέ Τόμιτς.

Ο Σλοβένος σέντερ ανταποκρίθηκε στο ξεκίνημα και σκεπάζοντας τα καλάθια μαζεύοντας ριμπάουντ και τάπες, έδωσε την ευκαιρία στον Ολυμπιακό να τρέξει και με μπροστάρη τον Γιώργο Πρίντεζη, αλλά και ευστοχία από την περιφέρεια, να πάρει γρήγορα μια διαφορά 6 πόντων (12-6 στο 5’). Ο διεθνής πάουερ φόργουορντ του ήταν «καυτός» στο πρώτο δεκάλεπτο έχοντας φτάσει ήδη τους 10 πόντους, ενώ ο Ολυμπιακός είχε πολλή ενέργεια, υπομονή, έβγαζε καλές άμυνες και είχε σωστές επιλογές στην επίθεση, με τη διαφορά να φτάνει ακόμα και το +9 (23-14 στο 9’) κλείνοντας αυτήν την εξαιρετική πρώτη περίοδο μπροστά στο σκορ με 23-18.

Ο Ολυμπιακός μπήκε πολύ νωθρά στη δεύτερη περίοδο επιτρέποντας στην Μπαρτσελόνα να κάνει ένα γρήγορο 10-0 και να προηγηθεί με 23-28 μόλις στο 12’. Οι «ερυθρόλευκοι» δεν έβρισκαν τρόπο να διασπάσουν εύκολα την καλά διαβασμένη άμυνα της Μπαρτσελόνα όπως στο ξεκίνημα του αγώνα, με αποτέλεσμα να κάνουν βεβιασμένες επιθέσεις στο τέλος του χρόνου της επίθεσης. Χαρακτηριστικό της νευρικότητας που υπήρχε στο παιχνίδι του Ολυμπιακού ήταν τα πολλά χαμένα layupπου δεν επέτρεπαν στους Πρωταθλητές Ευρώπης να πλησιάσουν στο σκορ.

Ο επιθετικός οίστρος του Γιώργου Πρίντεζη, ωστόσο, και η πολύ καλή άμυνα που έπαιζε σε όλο το πρώτο ημίχρονο έφερε του «ερυθρόλευκους» μπροστά στο σκορ στο τέλος της δεύτερης περιόδου με 34-32 μέσα σε έξαλλους πανηγυρισμούς έπειτα από ένα εκπληκτικό κάρφωμα του Σέντρικ Σίμονς.

Όπως ξεκίνησε η δεύτερη περίοδος για τον Ολυμπιακό, έτσι ξεκίνησε και η τρίτη με την Μπαρτσελόνα να εκμεταλλεύεται τη νωθρότητα των «ερυθρολεύκων» και με τον Ναβάρο να έχει πάρει μπροστά, πετυχαίνοντας 14 πόντους μέσα στο πρώτο πεντάλεπτο και ορισμένα απίθανα καλάθια, προηγήθηκε γρήγορα με 10 πόντους (41-51). Οι Ισπανοί είχαν καταφέρει να πάρουν τον έλεγχο του αγώνα την ώρα που οι Πρωταθλητές Ευρώπης προσπαθούσαν να βρουν τρόπο να φτάσουν στο καλάθι, όμως, εξακολουθούσαν να χάνουν εύκολα καλάθια, με αποτέλεσμα η Τρίτη περίοδος να κλείσει με τους Καταλανούς να προηγούνται με 48-55 και τη βραδιά να αναμένεται να εξελίσσεται σε θρίλερ.

Η επιθετική αύρα και οι συνεχόμενοι πόντοι του Γιώργου Πρίντεζη έδωσαν πνοή στο ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου στον Ολυμπιακό, όμως, η Μπαρτσελόνα κατάφερε γρήγορα να επαναφέρει τη διαφορά στο +10. Η «καυτή» ατμόσφαιρα που δημιούργησαν οι φίλαθλοι της ομάδας, ωστόσο, αλλά και η καρδιά του Πρωταθλητή Ευρώπης έσπρωξαν τον Ολυμπιακό στην αντεπίθεση και με την άμυνα να σφίγγει σαν «τανάλιες» μείωσε σταδιακά τη διαφορά και έφτασε μέχρι το -2 (64-66 στο 37’).

Σ’ εκείνο το σημείο η τύχη γύρισε την πλάτη στον Ολυμπιακό, αφού δεν εκμεταλλεύτηκε τις δύο χαμένες βολές του Νάχμπαρ, με τον Σλούκα να χάνει τη μπάλα μέσα από τα χέρια του, με αποτέλεσμα το τρίποντο του Όλεσον –και αφού οι διαιτητές έκλεισαν τα μάτια σε διαδοχικό επιθετικό φάουλ του Ντόρσεϊ και πεντακάθαρα βήματα του Ναβάρο - να δώσει τη χαριστική βολή στους «ερυθρόλευκους».

Το τελικό 72-81 αδικεί την προσπάθεια των Πρωταθλητών Ευρώπης και την υπερπροσπάθεια που έκαναν ειδικά στα τελευταία λεπτά της αναμέτρησης. Για τον Ολυμπιακό, Πρίντεζης και Σπανούλης είχαν από 17 πόντους, ενώ «δήμιος» της ελληνικής ομάδας ήταν ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο με 21 πόντους.

Ο Ολυμπιακός συνεχίζει πλέον από το 1-2 στον πέμπτο όμιλο, έχασε το αήττητο της έδρας του και πλέον, πάει στην Βιτόρια την ερχόμενη εβδομάδα για να παίξει το τελευταίο του χαρτί όχι μόνο για την κατάκτηση μιας εκ των δύο πρώτων θέσεων του ομίλου, αλλά και για την πρόκριση στα playoff.

Αντίθετα, με το 3-0 πλεον η Μπαρτσελόνα και έχοντας σπάσει δύο από τις πιο δύσκολες έδρες του ομίλου – Φενέρ και Ολυμπιακού – είναι πια το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την πρώτη θέση του ομίλου.

Τα δεκάλεπτα: 23-18, 34-32, 48-55, 72-81

Οι πόντοι των ομάδων:

Ολυμπιακός: Μάντζαρης 3, Σπανούλης 17, Σλούκας 9, Κόλινς, Περπέρογλου 8, Πρίντεζης 17, Σίμονς 5, Ντάνστον 6, Μπέγκιτς 2, Παπαπέτρου, Κατσίβελης, Λοτζέσκι 6

Μπαρτσελόνα: Πουλέν, Ντόρσεϊ 6, Σάδα 2, Χουέρτας 6, Αμπρίνες 9, Ναβάρο 21, Παπανικολάου 2, Όλεσον 14, Λόρμπεκ 6, Λάμπε, Νάχμπαρ 5, Τόμιτς 8

Συνολικά στατιστικά:

Ολυμπιακός:  13/16 βολές, 19/37 δίποντα, 7/23 τρίποντα, ριμπάουντ 21-11, 15 ασίστ κλεψίματα 6, κοψίματα 4, 12 λάθη

Μπαρτσελόνα: 12/16 βολές, 24/44 δίποντα, 7/17 τρίποντα, ριμπάουντ 22-10, 17 ασίστ, 3 κλεψίματα, 2 κοψίματα, 11 λάθη

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.