Παλαίμαχοι Ολυμπιακού: «Έφυγε ένας άρχοντας»

Written by  Σεπ 16, 2021
Ανακοίνωση για την απώλεια του Ντούσαν Ίβκοβιτς εξέδωσε ο Σύλλογος Βετεράνων Καλαθοσφαίρισης Ολυμπιακού.

Όπως αναφέρει:

«Ο δικός μας Ντούντα δεν είναι πια κοντά μας. Η οικογένεια του Ολυμπιακού, μαζί με αυτήν του παγκόσμιου μπάσκετ, πενθούν σήμερα (16/9) την απώλεια του τεράστιου Ντούσαν Ίβκοβιτς. Τα μέλη του Συλλόγου Βετεράνων Καλαθοσφαίρισης Ολυμπιακού, συντετριμμένα, εκφράζουν την βαθιά οδύνη τους για τον θάνατό του.

Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς υπήρξε προπονητής και «πατέρας» για πολλούς από εμάς στα «χρυσά χρόνια» του Θρύλου, με μεγαλύτερη στιγμή την κατάκτηση του πρώτου ευρωπαϊκού τίτλου του Ολυμπιακού, το 1997, στη Ρώμη, χρονιά που ο «Θρύλος» πανηγύρισε και το “triple crown”, μαζί με την κατάκτηση του πρωταθλήματος και του Κυπέλλου Ελλάδας.

Για να επιστρέψει ο Ντούσαν Ίβκοβιτς το 2010 και να οδηγήσει τον Ολυμπιακό στην κατάκτηση του δεύτερου εκ των τριών ευρωπαϊκών τίτλων, το 2012 στην Κωνσταντινούπολη και να στεφθεί ξανά πρωταθλητής Ελλάδας την ίδια σεζόν, καθώς και Κυπελλούχος Ελλάδας έναν χρόνο νωρίτερα, το 2011.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Βετεράνων Καλαθοσφαίρισης Ολυμπιακού, Αργύρης Καμπούρης, συνδεόταν με βαθιά φιλία με τον Ντούσαν Ίβκοβιτς από τα χρόνια που συνεργάστηκαν στους «ερυθρόλευκους». Τους συνέδεε μάλιστα η αγάπη τους για την εκτροφή περιστεριών. Ο «Άρτζι» αποχαιρέτησε τον Ντούσαν Ίβκοβιτς με τα εξής λόγια:

«Έφυγε ένας άρχοντας! Σε όλα ήταν ένας άρχοντας ο Ντούσαν Ίβκοβιτς! Από το μπάσκετ μέχρι την αγάπη του για τα περιστέρια. Οι αναμνήσεις είναι τεράστιες και θα τις κρατώ για πάντα στην καρδιά μου. Περνούσαμε πολλές ώρες μαζί κάνοντας αναλύσεις για το μπάσκετ, τον Ολυμπιακό, αλλά και τα περιστέρια. Έβλεπες έναν τελείως διαφορετικό άνθρωπο από αυτόν που έβλεπες στα παρκέ, όταν μιλούσε για το αγαπημένο χόμπι του. Ηρεμούσε από όλα τ’ άλλα.

Έφυγε ένας σπουδαίος φίλος... λίγο νωρίς. Με σόκαρε ο θάνατός του. Ήταν σπουδαίος, μα πάνω απ’ όλα ήταν καλός άνθρωπος. Δεν μπορώ να βρω λόγια να εκφραστώ για το πως αισθάνομαι αυτή τη δύσκολη ώρα. Θέλω να εκφράσω ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια, στη σύζυγό του, Νένα και στα πολυαγαπημένα παιδιά του. Να είναι καλά να τον θυμούνται. Κουράγιο... ».

Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς είχε την ικανότητα να μετατρέπει μία ομάδα με... αμούστακα παιδιά σε πρωταθλητές. O «σοφός», όπως ήταν το προσωνύμιό του στον χώρο του μπάσκετ, είχε γεννηθεί στις 29 Οκτωβρίου 1943, στο Βελιγράδι.

Παραμένει ο μοναδικός προπονητής στην Ιστορία που έχει κατακτήσει και τους τέσσερις ευρωπαϊκούς τίτλους (Euroleague, EuroCup, Kύπελλο Σαπόρτα, Κύπελλο Κόρατς).

Άφησε τη «σφραγίδα» του στο ελληνικό μπάσκετ, καθώς εργάστηκε επίσης ως προπονητής στον Άρη, τον ΠΑΟΚ, τον Πανιώνιο και την ΑΕΚ με μεγάλες επιτυχίες.

Το 2008 συμπεριλήφθηκε -από τη FIBA Europe- στους 10 κορυφαίους προπονητής της FIBA Europe με τη μεγαλύτερη προσφορά στην Ιστορία του Κυπέλλου Πρωταθλητριών και μετέπειτα Euroleague.

Το 2017 εισήχθη στο Hall of Fame της FIBA και τιμήθηκε με το βραβείο «Θρύλος της Ευρωλίγκα» από τη Euroleague.

Δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ Ντούντα

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΕΤΕΡΑΝΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ»

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.